Een greep uit de populairste hondenrassen

Een greep uit de populairste hondenrassen
Er zijn enorm veel hondenrassen, het ene ras al populairder dan het andere. De classificatie van de hondenrassen varieert van land tot land. Toch kunnen we een algemene onderverdeling maken: jachthonden, werkhonden, gezelschapshonden en dwergrassen.

Jachthonden

Jagen met honden dateert al van uit de Middeleeuwen. Bij de jachthonden kunnen we opnieuw een indeling maken: vogelhonden, speurhonden, windhonden en terriërs.

Vogelhonden

Pointers, Setters, Retrievers en Spaniëls worden vogelhonden genoemd. Ze worden getraind om te helpen tijdens de jacht op wild gevogelte. Ze zoeken het wild, wijzen het aan of brengen het schadeloos naar de jager. Pointers zijn oorspronkelijk van Engeland. Een lange nek en een trotse hoofdhouding typeert hen. Engelse Setters, Ierse Setters en Gorden Setters zijn gelijkaardig gebouwd maar hebben een langer hoofd, een fijnere schedel en een langere vacht. De Golden Retriever en de Labrador Retriever zijn grote actieve honden met een zachte snuit. Cocker Spaniëls worden vandaag de dag gehouden als een showhond of een familiehuisdier.

Speurhonden

Bloedhonden, Foxhounds, Bassets en Beagles jagen op basis van hun reukvermogen. Het zijn speurhonden. De Bloedhonden zijn de oudste van deze categorie. Ze werden vooral populair door hun hulp bij de jacht op criminelen. Foxhounds werden ingeschakeld bij de jacht te paard. De Basset is een speurhond, maar wordt vaak als huisdier gehouden. Hij heeft een heel opvallende bouw: een lang lichaam, korte, krachtige poten, lange oren en een blik vol gevoel. De Beagle is kleiner dan de Basset. Het zijn heel actieve dieren, maar vormen ook een perfecte gezelschapshond.

Windhonden

Windhonden werden oorspronkelijk gefokt voor hun snelheid. Bovendien hebben windhonden een perfect ontwikkeld zicht. De oudste van deze groep is de Greyhound. De Barzoi (de Russische Wolfhond) werd oorspronkelijk gehouden voor de jacht op wolven. De Afghaanse Hond is zeer gegeerd als waakhond. Vandaag de dag zijn veel windhonden populaire showhonden.

Terriërs

Terriërs werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op kleine roofdieren. Ze zijn klein en stevig gebouwd. Het zijn actieve en trouwe huisdieren. Populaire Terriërs zijn oa. de Jack Russel, Fox Terriër, Schotse Terriër.

Werkhonden

Werkhonden voeren een specifieke taak uit. Denk maar aan herdershonden, waakhonden, sledehonden of geleidehonden. Populaire werkhonden zijn oa. St. Bernards, Boxers, Collies, Duitse herders, Dobermann en Huskies.

Dwergrassen en gezelschapshonden

Bij de dwergrassen vinden we de kleinste hondjes. De Pekinees en de Chichuahua of Chiwawa zijn twee populaire dwerghondjes. Het zijn eigenlijk ook gezelschapshonden. Andere, grotere, gezelschapshonden zijn Bulldogs, Dalmatiërs en Poedels.

Welk ras je ook kiest, zorg ervoor dat het bij je past. Elk ras heeft zijn typische karaktertrekken. Net als bij mensen klikt het, of klikt het niet. Wil je nog wat hulp? Probeer dan eens onze hondentest. Of kijk eens tussen andere hondenrassen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Wimbo Wimbo

... en mis ik alweer de Podenco, een jachthond bij uitstek!! En zeker de Canario Ibicenco.EMO 17


Een reactie plaatsen