Een greep uit de populairste hondenrassen

Een greep uit de populairste hondenrassen
Er zijn enorm veel hondenrassen, het ene ras al populairder dan het andere. De classificatie van de hondenrassen varieert van land tot land. Toch kunnen we een algemene onderverdeling maken: jachthonden, werkhonden, gezelschapshonden en dwergrassen.

Jachthonden

Jagen met honden dateert al van uit de Middeleeuwen. Bij de jachthonden kunnen we opnieuw een indeling maken: vogelhonden, speurhonden, windhonden en terriërs.

Vogelhonden

Pointers, Setters, Retrievers en Spaniëls worden vogelhonden genoemd. Ze worden getraind om te helpen tijdens de jacht op wild gevogelte. Ze zoeken het wild, wijzen het aan of brengen het schadeloos naar de jager. Pointers zijn oorspronkelijk van Engeland. Een lange nek en een trotse hoofdhouding typeert hen. Engelse Setters, Ierse Setters en Gorden Setters zijn gelijkaardig gebouwd maar hebben een langer hoofd, een fijnere schedel en een langere vacht. De Golden Retriever en de Labrador Retriever zijn grote actieve honden met een zachte snuit. Cocker Spaniëls worden vandaag de dag gehouden als een showhond of een familiehuisdier.

Speurhonden

Bloedhonden, Foxhounds, Bassets en Beagles jagen op basis van hun reukvermogen. Het zijn speurhonden. De Bloedhonden zijn de oudste van deze categorie. Ze werden vooral populair door hun hulp bij de jacht op criminelen. Foxhounds werden ingeschakeld bij de jacht te paard. De Basset is een speurhond, maar wordt vaak als huisdier gehouden. Hij heeft een heel opvallende bouw: een lang lichaam, korte, krachtige poten, lange oren en een blik vol gevoel. De Beagle is kleiner dan de Basset. Het zijn heel actieve dieren, maar vormen ook een perfecte gezelschapshond.

Windhonden

Windhonden werden oorspronkelijk gefokt voor hun snelheid. Bovendien hebben windhonden een perfect ontwikkeld zicht. De oudste van deze groep is de Greyhound. De Barzoi (de Russische Wolfhond) werd oorspronkelijk gehouden voor de jacht op wolven. De Afghaanse Hond is zeer gegeerd als waakhond. Vandaag de dag zijn veel windhonden populaire showhonden.

Terriërs

Terriërs werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht op kleine roofdieren. Ze zijn klein en stevig gebouwd. Het zijn actieve en trouwe huisdieren. Populaire Terriërs zijn oa. de Jack Russel, Fox Terriër, Schotse Terriër.

Werkhonden

Werkhonden voeren een specifieke taak uit. Denk maar aan herdershonden, waakhonden, sledehonden of geleidehonden. Populaire werkhonden zijn oa. St. Bernards, Boxers, Collies, Duitse herders, Dobermann en Huskies.

Dwergrassen en gezelschapshonden

Bij de dwergrassen vinden we de kleinste hondjes. De Pekinees en de Chichuahua of Chiwawa zijn twee populaire dwerghondjes. Het zijn eigenlijk ook gezelschapshonden. Andere, grotere, gezelschapshonden zijn Bulldogs, Dalmatiërs en Poedels.

Welk ras je ook kiest, zorg ervoor dat het bij je past. Elk ras heeft zijn typische karaktertrekken. Net als bij mensen klikt het, of klikt het niet. Wil je nog wat hulp? Probeer dan eens onze hondentest. Of kijk eens tussen andere hondenrassen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Wimbo Wimbo

... en mis ik alweer de Podenco, een jachthond bij uitstek!! En zeker de Canario Ibicenco.EMO 17

vanlut

...en ook de gezellige kleine clown, de havaneser, past zich aan, aan zijne familie.

René

Wat me nu telkens opvalt, is dat men steeds, totaal, onze echt Belgische honden vergeet of in de schaduw stelt ! Internationaal worden ze erkend als de absoluut beste en meest betrouwbare honden, die al ontelbare mensenlevens, op echt veel gebieden, hebben gered ! Is dit een spiegel van de zo genaamde Belgische ( Vlaamse ) mentaliteit ? Awel, arm, kortzichtig en arm Vlaanderen ! Vergeet maar jullie origine, wat voorouders over gehad hebben om onze rassen in stand te houden en kies massaal voor buitenlanders . Sorry, het bewijst alleen maar een absoluut gebrek aan respect voor onze voorouders die in WO II het eten uit hun mond hebben gespaard om onze Belgische herders uit de handen van de Duitse bezetter ( die al snel doorhadden dat ze superieur waren over hun "zogenaamde", super (?) Duitse schepers ) te houden . Ik had in mijn 20er jaren een, mooie, fiere, absoluut perfecte Mechelse herder die na 3 jaren werd vergeven door een onmens . Ik heb dat nooit echt verwerkt en heb er vele tientallen (echt droeve jaren omwille van het verlies van een unieke en echt, absolute vriend ! ) over gedaan alvorens weer een Belgische herder aan te schaffen . Na de dood van mijn Maine Coone kat ( na meer dan 50 jaar is dit voor mij, net als de Belgische herder, de absoluut liefste, meest verdraagzame, lieve vriend ) die formidabel overeen kwam, door haar enorm vriendelijk en verdraagzaam karakter, met mijn Tervuurse herder pup ( die haar het leven vaak moeilijk maakte , maar zowat gek werd bij het gemis aan zijn kameraad en uit pure frustratie, of was het hartzeer, zowat alles in de buurt kapot beet ) . Ik heb zowat een week het internet afgezocht om weer zo'n toffe Maine Coone te vinden,... tevergeefs . Uiteindelijk heb ik een tweede Tervuurse herder aangeschaft en beiden ( ik ook ! ) zijn gelukkig . De onvoorwaardelijke vriendschap ( zelfs na meerdere berispingen ! ) zet ons, mensen, eigenlijk voor schut, want die "beesten" zijn zoveel authentieker en eerlijker dan het merendeel van onze medeburgers . Wat ben ik doorheen de huidige pandemie gelukkig geweest met mijn 2 dieren ( zeg nooit ! beesten want die vind je alleen onder de mensen ... ) Wat kunnen wij, mensen, nog heel véél leren van de dieren die bij ons leven, onze huisdieren ! Het mensDOM denkt het summum te zijn maar het dierenRIJk zet ons telkens op onze plaats ...

Marthe

Beste René je hebt absoluut gelijk, t is heel mooi wat je schrijft


Een reactie plaatsen