Dobermann

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Pinschers en schnauzers
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 15 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Dobermann

Een Dobermann heeft een koninklijke uitstraling

Met hun slanke, gespierde lichaam en trotse houding lijken Dobermanns net aristocraten onder de honden. Niet voor niets worden ze vaak vergeleken met edele ridders uit de hondenwereld.

Dobermanns kunnen echt grijnzen

Veel Dobermanns trekken hun lippen op en laten hun tanden zien als ze blij zijn, wat op een dreigende snauw kan lijken. Maar geen paniek, dit is gewoon hun manier van glimlachen!

Ze hebben een bijna bionische snelheid

Dobermanns zijn ongelooflijk snel en wendbaar. Ze kunnen snelheden tot 50 km/u halen, wat hen een van de snelste hondenrassen ter wereld maakt.

Niet alle Dobermanns zijn zwart

Hoewel de klassieke zwart-met-roestbruine kleur het meest voorkomt, bestaan er ook blauwe, fawn en volledig bruine Dobermanns.

Hun oren en staart worden niet meer standaard gecoupeerd

Oorspronkelijk werd dit gedaan voor hun werk als waakhond, maar in veel landen is het nu verboden. Een natuurlijke Dobermann heeft een lange staart en flapperende oren!

Ze zijn extreem aanhankelijk

Een Dobermann is geen hond die graag alleen is. Ze worden ook wel "Velcro-honden" genoemd omdat ze hun baasje het liefst overal volgen.

Dobermanns zijn slimmer dan je denkt

Volgens intelligentietesten staat de Dobermann op nummer 5 van de slimste hondenrassen ter wereld. Ze leren commando’s sneller dan de meeste andere rassen.

Ze kunnen praten met hun lichaam

Dobermanns gebruiken hun oren, staart en lichaamshouding om emoties en intenties uit te drukken. Een speelse buiging of een opgetrokken wenkbrauw zegt meer dan duizend blaffen.

Ze werden vroeger ingezet in oorlogen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Dobermanns ingezet als waakhonden en boodschappers. Ze waren zelfs officiële mascottes van het Amerikaanse Korps Mariniers.

Hun bijtkracht is geen grap

Met een bijtkracht van rond de 245 PSI (pound per square inch) kunnen ze stevig doorbijten. Gelukkig zijn goed getrainde Dobermanns zachtaardig en beheerst.

Dobermanns hebben een gevoelige kant

Ondanks hun stoere uiterlijk zijn Dobermanns gevoelig voor de emoties van hun baasjes. Ze voelen spanning en verdriet feilloos aan.

Ze zijn gek op knuffelen

Een Dobermann wil graag dicht bij zijn mensen zijn. Sommige Dobermanns denken zelfs dat ze schoothondjes zijn, ondanks hun formaat!

Ze slapen in de gekste houdingen

Van op hun rug met poten in de lucht tot als een opgerolde kat – Dobermanns kunnen in de meest onmogelijke posities dutten.

Ze hebben weinig lichaamsvet

Door hun strakke spierbouw en dunne vacht hebben Dobermanns weinig lichaamsvet. Dit betekent dat ze sneller kou vatten dan andere rassen.

Hun staart is een communicatiemiddel

Een Dobermann met een lange staart gebruikt die net als een zweep om zijn stemming te laten zien. Van vrolijk zwiepen tot zenuwachtig wiebelen – de staart vertelt alles.

Ze kunnen leren deuren te openen

Dankzij hun intelligentie en probleemoplossend vermogen kunnen sommige Dobermanns leren om deuren en zelfs kasten te openen.

Een Dobermann is een echte clown

Ze hebben een speelse, gekke kant en doen soms de mafste dingen om de aandacht van hun baasje te trekken.

Ze zijn gek op water

Hoewel ze niet bekendstaan als typische zwemmers, houden veel Dobermanns van een plons in het water, vooral op warme dagen.

Elke Dobermann heeft een eigen persoonlijkheid

Geen twee Dobermanns zijn precies hetzelfde. Sommigen zijn extraverte energiebommen, anderen juist rustige en bedachtzame metgezellen.

Algemeen voorkomen

In 1860 kruiste Karl Dobermann uit Thüringen pinchers met grote blauwe doggen en andere honden om te komen tot een felle, snelle en mooie waak- en begeleidingshond: de dobermannpincher.

De honden van dit ras zijn moedig, intelligent, temperamentvol en - bij een correcte opvoeding en behandeling -gehoorzaam. Daarom en ook vanwege zijn scherpe reukzin werd de dobermann zo populair bij de politie, dat hij algauw 'gendarmehond' werd genoemd.

De dobermannpincher moet consequent worden opgevoed en heeft een taak nodig. Bij een inadequate, verkeerde behandeling kan hij onberekenbaar worden. Het zijn de producten van een slechte behandeling die de dobermann de onterechte reputatie van 'valse hond' hebben opgeleverd. Van nature is de dobermann namelijk een uiterst betrouwbare, loyale en zeer aan zijn gezin gehechte kameraad. De dobermann is als werkhond beresterk, als sprinter lichtvoetig.

Een Dobermann opvoeden

De Dobermann is een intelligente en leergierige hond die graag samenwerkt met zijn baasje. Dit maakt de training relatief eenvoudig, mits deze op een consequente en positieve manier wordt aangepakt. Beloningen zoals snoepjes, speelgoed en lof werken uitstekend om gewenst gedrag te stimuleren. Hardhandige correcties werken averechts en kunnen ervoor zorgen dat de hond angstig of onzeker wordt. Vroeg beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstraining is essentieel om een zelfverzekerde en evenwichtige hond te krijgen.

Omdat Dobermanns een sterk karakter hebben, hebben ze een duidelijke leider nodig. Dit betekent niet dat je streng of dominant moet zijn, maar wel dat je duidelijke regels en grenzen stelt. Een consequente opvoeding helpt om ongewenst gedrag te voorkomen. Ze reageren goed op gestructureerde training en houden ervan om nieuwe commando’s en trucjes te leren. Hoe meer mentale uitdaging ze krijgen, hoe gelukkiger en rustiger ze zijn in huis.

Socialisatie is een belangrijk aspect van de opvoeding. Door een Dobermann op jonge leeftijd bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren, omgevingen en situaties, wordt hij evenwichtiger en minder snel angstig of agressief in onbekende situaties. Puppytraining en gehoorzaamheidslessen kunnen hier enorm bij helpen. Ook volwassen Dobermanns blijven baat hebben bij regelmatige training en nieuwe uitdagingen.

Naast basisgehoorzaamheid kunnen Dobermanns uitblinken in hondensporten zoals speuren, behendigheid en gehoorzaamheidswedstrijden. Deze activiteiten helpen niet alleen om overtollige energie kwijt te raken, maar versterken ook de band tussen hond en eigenaar. Een goed getrainde Dobermann is een fantastische, gehoorzame en loyale metgezel die zowel in huis als buitenshuis een plezier is om mee om te gaan.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dobermann? Kijk dan op onze Dobermann opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Dobermann heeft een krachtig, atletisch en elegant lichaam. Ze hebben een diepe borstkas, een gespierde bouw en een trotse houding. Hun korte, gladde vacht ligt strak tegen het lichaam en voelt zijdeachtig aan. De meest voorkomende kleur is zwart met roestbruine aftekeningen op de borst, poten, snuit en wenkbrauwen. Andere erkende kleuren zijn bruin, blauw en fawn, altijd gecombineerd met dezelfde roestbruine markeringen. Door hun strakke vacht verharen ze minimaal en hebben ze weinig verzorging nodig.

Een volwassen reu wordt gemiddeld tussen de 68 en 72 cm hoog en weegt tussen de 40 en 45 kg. Teven zijn iets kleiner en lichter, met een hoogte tussen de 63 en 68 cm en een gewicht tussen de 32 en 35 kg. Hun lichtere bouw maakt hen vaak iets wendbaarder dan de reuen, terwijl de mannetjes doorgaans gespierder en robuuster zijn. Beide geslachten delen echter dezelfde energie, intelligentie en waakzaamheid.

Hoewel de Dobermann een krachtige uitstraling heeft, hebben ze een sierlijke en soepele manier van bewegen. Ze lopen met een trotse houding en een zelfverzekerde pas. Hun oren en staart worden in sommige landen nog gecoupeerd, maar dit is in veel Europese landen verboden. Natuurlijke Dobermanns hebben een lange, sierlijke staart en middelgrote, hangende oren die hun expressieve gezicht extra karakter geven.

Aard

De Dobermann staat bekend als een intelligente, energieke en loyale hond. Dit ras heeft een sterke wil en een zelfverzekerde houding, maar is ook enorm toegewijd aan zijn gezin. Ze zijn waakzaam en beschermend zonder overdreven agressief te zijn. Met de juiste socialisatie zijn ze vriendelijk en evenwichtig, maar hun natuurlijke instinct om te waken blijft altijd aanwezig. Hierdoor kunnen ze soms wat terughoudend zijn tegenover vreemden, maar naar hun familie toe zijn ze vaak aanhankelijk en liefdevol.

Dit ras heeft een sterke werkethiek en houdt ervan om een taak te hebben. Ze blinken uit in gehoorzaamheidstraining, speuren, behendigheid en andere hondensporten. Hun hoge intelligentie betekent dat ze snel leren, maar het betekent ook dat ze mentale uitdaging nodig hebben. Een Dobermann zonder voldoende stimulatie kan destructief of ongehoorzaam worden uit verveling. Ze hebben een baasje nodig dat consequent en geduldig is en hen op een positieve manier begeleidt.

Ondanks hun stoere uiterlijk hebben Dobermanns een zachte en gevoelige kant. Ze zijn sterk gehecht aan hun baasjes en willen het liefst altijd in de buurt zijn. Ze staan erom bekend dat ze de emoties van hun eigenaar goed aanvoelen en reageren vaak intuïtief op stemmingen. Dit maakt ze geweldige gezelschapshonden voor mensen die veel tijd met hun hond kunnen doorbrengen. Lang alleen zijn is echter niet hun sterkste kant, want ze kunnen last krijgen van verlatingsangst.

Als gezinshond kan de Dobermann goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits hij van jongs af aan goed wordt gesocialiseerd. Ze zijn speels en energiek, maar hun grootte en kracht kunnen onbedoeld overweldigend zijn voor kleine kinderen. Een consequente opvoeding, voldoende beweging en een liefdevolle, gestructureerde omgeving zorgen ervoor dat een Dobermann uitgroeit tot een stabiele, betrouwbare en evenwichtige hond.

In het Zwitserse kanton Wallis wordt de dobermann als gevaarlijk beschouwd. De dobermann is daar met ingang van 1 januari 2006 verboden.

Beweging

De Dobermann is een energiek en atletisch ras dat dagelijks voldoende beweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal in balans te blijven. Een simpele wandeling is niet genoeg voor deze krachtige hond. Minimaal één tot twee uur actieve beweging per dag is nodig om verveling en ongewenst gedrag te voorkomen. Lange wandelingen, hardlopen en spelen in een veilige omgeving zijn ideaal om hun energie kwijt te raken.

Naast fysieke activiteit heeft een Dobermann ook mentale uitdaging nodig. Dit ras is intelligent en houdt ervan om taken te krijgen. Gehoorzaamheidstraining, speurwerk en behendigheidssporten zijn uitstekende manieren om hun geest bezig te houden. Puzzelspeelgoed en denkspelletjes kunnen ook helpen om hen uit te dagen en te voorkomen dat ze destructief gedrag vertonen door verveling.

Hoewel Dobermanns van nature actieve honden zijn, hebben ze wel balans nodig. Overmatige inspanning op jonge leeftijd kan schadelijk zijn voor hun gewrichten. Voor puppy’s en jonge honden is het belangrijk om beweging geleidelijk op te bouwen en niet te forceren. Zodra ze volgroeid zijn, kunnen ze uitstekend mee met hardlopen, fietsen of intensieve speelsessies in de tuin of het park.

Een Dobermann die niet voldoende beweging krijgt, kan rusteloos en destructief worden. Ze kunnen dan gaan blaffen, graven of meubels kapotmaken uit verveling. Een actieve levensstijl en voldoende interactie met hun baasje zorgen ervoor dat ze gelukkig, gezond en goed opgevoed blijven. Met de juiste hoeveelheid beweging en uitdaging is een Dobermann een loyale en evenwichtige metgezel.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie

Dobermanns kunnen last krijgen van heupdysplasie, een erfelijke aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkelen. Dit kan leiden tot pijn, kreupelheid en uiteindelijk artrose. Een verantwoorde fokker test zijn honden op deze aandoening om het risico te verkleinen.

Dilatatie-volvulus syndroom (maagtorsie)

Dit ras is gevoelig voor een maagtorsie, een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en de bloedtoevoer wordt afgesneden. Dit kan gebeuren na het eten van een grote maaltijd gevolgd door intensieve beweging. Kleine, meerdere maaltijden per dag en rust na het eten kunnen helpen om het risico te verminderen.

Von Willebrand-ziekte

Von Willebrand is een erfelijke bloedstollingsstoornis die vaker voorkomt bij Dobermanns. Honden met deze aandoening hebben een verhoogd risico op overmatig bloeden na een verwonding of operatie. Fokkers kunnen DNA-tests laten doen om te voorkomen dat deze ziekte wordt doorgegeven.

Cardiomyopathie

Dobermanns hebben een verhoogde kans op gedilateerde cardiomyopathie (DCM), een aandoening waarbij de hartspier verzwakt en het hart vergroot. Dit kan leiden tot hartritmestoornissen en plotselinge hartstilstand. Regelmatige hartcontroles door een dierenarts kunnen helpen om de ziekte vroegtijdig op te sporen.

Hypothyreoïdie

Deze hormonale aandoening komt voor wanneer de schildklier niet voldoende hormonen aanmaakt. Dit kan leiden tot gewichtstoename, lusteloosheid en huidproblemen. Gelukkig is hypothyreoïdie goed te behandelen met medicatie.

Wobbler syndroom

Dobermanns kunnen last krijgen van het wobbler syndroom, een neurologische aandoening waarbij de nekwervels het ruggenmerg samendrukken. Dit veroorzaakt zwakte, coördinatieproblemen en pijn. Behandeling kan variëren van fysiotherapie tot chirurgie, afhankelijk van de ernst van de aandoening.

Progressieve retina atrofie (PRA)

Dit is een erfelijke oogaandoening die langzaam het netvlies aantast en uiteindelijk tot blindheid kan leiden. Er bestaat geen behandeling, maar verantwoord fokken kan het risico verkleinen.

Huidproblemen en allergieën

Dobermanns kunnen gevoelig zijn voor huidallergieën en andere dermatologische problemen. Voedselintoleranties of omgevingsfactoren zoals pollen en huisstofmijt kunnen jeuk en irritatie veroorzaken. Een goed dieet en regelmatige controle door een dierenarts helpen om huidproblemen onder controle te houden.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Je hond opvoeden

Ben je het gedrag van je ongehoorzame hond beu? Of heb je een nieuwe puppy en weet je niet hoe je hem zindelijk moet maken en hoe je aan de gehoorzaamheidstraining moet beginnen?

Met het trainingsboek ‘Je hond opvoeden’ is dit verleden tijd en leer je hoe je je hond op een correcte manier opvoedt!

Afbeelding van boek: Je hond opvoeden
Meer informatie