Dobermann

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Pinschers en schnauzers
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 16 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

In 1860 kruiste Karl Dobermann uit Thüringen pinchers met grote blauwe doggen en andere honden om te komen tot een felle, snelle en mooie waak- en begeleidingshond: de dobermannpincher. De honden van dit ras zijn moedig, intelligent, temperamentvol en - bij een correcte opvoeding en behandeling -gehoorzaam. Daarom en ook vanwege zijn scherpe reukzin werd de dobermann zo populair bij de politie, dat hij algauw 'gendarmehond' werd genoemd. De dobermannpincher moet consequent worden opgevoed en heeft een taak nodig. Bij een inadequate, verkeerde behandeling kan hij onberekenbaar worden. Het zijn de producten van een slechte behandeling die de dobermann de onterechte reputatie van 'valse hond' hebben opgeleverd. Van nature is de dobermann namelijk een uiterst betrouwbare, loyale en zeer aan zijn gezin gehechte kameraad. De dobermann is als werkhond beresterk, als sprinter lichtvoetig.

Een Dobermann opvoeden

Als je van begin af aan je Doberpuppy consequent opvoedt en beloont voor goed gedrag zul je een trouwe dobervriend hebben. Bedenk echter wel dat het nog maar een puppy is en alles nog moet leren. Geef je puppy wel de tijd hiervoor! Gebruik in geen geval geweld zoals slaan of schoppen, dit zal je puppy zowel geestelijk als lichamelijk schaden. Met rust, geduld en consequent gedrag van jou kom je al heel ver. Als je dit in gedachten houdt en ook toepast dan zul je aan de Dobermann een ideale en trouwe hond hebben die graag bij je wil zijn en graag voor je wil werken. Je zult zien dat een goed opgevoede dober een plezierig en goed leven heeft en dat willen we toch.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dobermann? Kijk dan op onze Dobermann opvoeden pagina.

Uiterlijk

Reu tussen 68 en 72 cm met een gewicht van 40 tot 45 kg. Voor de teven: 63 to 68 cm met een gewicht van 32 tot 35 kg Kleur: zwart, bruin en ook blauw met roestbruine tekeningen

Aard

De dobermann geldt als een vriendelijke en vreedzame hond. Hij kan echter wel zeer dominant zijn, en agressie vertonen als hij niet goed gesocialiseerd is. Hij vertoont sterke familiebinding en houdt van kinderen. Hij houdt ontzettend veel van spelen, en vooral trekspelletjes zijn erg leuk. Je moet daar wel mee oppassen, want als hij eenmaal weet dat hij sterker is gaat hij proberen de macht over te nemen in de roedel. Hij kan ook té wild spelen. De dober houdt ook veel van sport. Als je niet veel buiten met hem bent of hem laat sporten kan hij ook dominant gedrag vertonen. In dat geval mag u hem nooit straffen, maar juist iets met hem gaat doen. Want hij doet dat soort dingen uit verveling. In het Zwitserse kanton Wallis wordt de dobermann als gevaarlijk beschouwd. De dobermann is daar met ingang van 1 januari 2006 verboden.

Beweging

Deze hond heeft ruimte en beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Hij houdt er niet van om aangelijnd te zijn. Hij moet regelmatig geborsteld worden.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie en oogafwijkingen kunnen voorkomen. Ook zijn Dobermanns gevoelig tot ontwikkeling van Wobbler. Een onderliggend oorzaak van Wobbler is een druk op het ruggenmerg als gevolg van stenose van het wervelkanaal, waarin het ruggenmerg is gelegen.De aandoening is vaak bij de geboorte reeds aanwezig, maar wordt geleidelijk ernstiger. Het uit zich vaak in het ongecontroleerd wiebelen met het hoofd en een pijnlijke nekstreek.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.