Engelse setter

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Britse en Ierse pointers en setters
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit is het oudste setterras. Al eeuwen geleden profiteerde men in Engeland van zijn jagerskwaliteiten. Het opsporen en aanwijzen ('pointen') van wild vormen zijn grote specialiteiten. Optreden als jachthond is voor dit ras de ideale activiteit. Als hij niet voor de jacht wordt gebruikt, moet men ten minste zorgen voor veel uitloop en ruimte, zodat hij zijn instincten kan blijven uitleven. Een grote tuin is een absolute must voor wie een Engelse setter wil houden. De setter is gek op zijn familie en voelt zich pas echt op zijn gemak als hij weet dat alle huisgenoten in de buurt zijn. Typerend voor deze hond is dat hij zijn bed 'opmaakt', voordat hij zich te rusten legt. Zelfs binnenshuis draait hij eerst twintig keer rond voordat hij gaat liggen. Zijn lange, zijdeachtige en golvende vacht is wit met zwarte, gele of leverkleurige stippen. Bij veel dieren zijn ook grotere vlekken in die kleuren te zien, vooral bij de kop en over de rug. De flink bevederde staart draagt hij horizontaal. De foktechnieken van de Britten Edward Laverack en R.L. Purcell Llewellin bepaalden de standaard van dit beeldschone hondenras.

Een Engelse setter opvoeden

De Engelse Setter kan goed met kinderen en andere honden overweg. De opvoeding moet met zachte hand gebeuren, als je hem te hard aanpakt zal de Engelse Setter alleen maar bang voor de baas worden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Engelse setter? Kijk dan op onze Engelse setter opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 60-68 cm Gewicht: 25-30 kg Kleur: wit met zwarte, gele of leverkleurige vlekken

Aard

De Engelse Setter is stoutmoedig, enthousiast, levendig en snel. Hij kan op elk soort terrein jagen, maar hij is het meest geschikt voor de jacht in natte gebieden en moerassen. Met zijn uitstekend reukvermogen heeft hij een groot zoekbereik en hij speurt de grond af in een vloeiende draf, waarbij hij het wild als een kat benaderd. Hij wijst half gehurkt of plat op de grond aan. Houtsnip is één van zijn specialiteiten. Hij is zeer vriendelijk, rustig, aanhankelijk en evenwichtig, en wordt daarom vaak als gezelschapshond gehouden. Hij heeft een consequente, maar vriendelijke, geduldige opvoeding nodig.

Beweging

Een Engelse setter heeft zeer veel behoefte aan beweging.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.