Dalmatiër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Verwante rassen
Land van oorsprong Dalmatië
Fokkers 9 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Hoewel de dalmatiër een lopende hond is, heeft hij maar weinig jagersinstinct. Hij wordt dan ook nog maar zelden opgeleid voor de jacht. Hij is wel een ideale gezinshond, die zich kenmerkt door zijn trouw en aanpassingsvermogen. Hij gedraagt zich voorbeeldig en leert snel wat men van hem verwacht. De dalmatiër is geschikt voor een leven in de stad, mits hij voldoende beweging krijgt. Hij loopt graag mee met zijn fietsende of paardrijdend baasje. Als waakhond is de hond bruikbaar, al is hij niet bijzonder scherp en blaft hij weinig. Tegenover kinderen is hij geduldig, maar niet erg speels aangelegd. Al met al een wat afstandelijke, maar ongecompliceerde hond. De typische hondengeur is bij dit ras nauwelijks te bespeuren. De naam dalmatiër zou duiden op de streek van herkomst, maar daarvoor bestaan verder geen bewijzen. Wat men wél weet, is dat groepen van deze honden in de 19de eeuw in Frankrijk en Engeland koetsen begeleidden. In Amerika was hij al vroeg geliefd, zo trof men hem daar geregeld aan als begeleidingshond van brandweerlieden. Tegenwoordig is de dalmatiër in heel Europa en Amerika een geliefde gezinshond. De kortharige, dichte vacht van de dalmatiër is wit met liefst gelijkmatig verdeelde zwarte of bruine stippen. De hangoren mogen iets meer zwart te zien geven, de kop zelf juist wat minder. De staart wordt in een elegante boog omhooggedragen. Teven zijn 2 tot 5 cm kleiner en zo'n 3 kg lichter dan reuen.

Een Dalmatiër opvoeden

De training moet consequent zijn. Dalmatiërs reageren positief op complimentjes wanneer ze iets goed hebben gedaan.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dalmatiër? Kijk dan op onze Dalmatiër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 56-61 cm Gewicht: 27 kg Kleur: zwart-wit of bruin-wit Bijzonder kenmerk: typische zwart-witte tekening

Aard

Dit ras is zeer actief en vergt een overvloed aan oefening. Dalmatiërs zijn zeer snelle honden, met heel wat uithoudingsvermogen en zelfstandigheid. Hun energieke en speelse aard maakt hen tot goede metgezellen voor kinderen. Dalmatiërs bezitten de kwaliteit om ruwe behandelingen door kinderen te weerstaan. Nochtans, is het noodzakelijk dat zij met kinderen, als puppies, worden gesocialiseerd, om de de kinderen op een correcte manier te leren omgaan met de dalmatiër. Dalmatiërs zijn krachtige honden die een kind tijdens een spel, ongewild kunnen verwonden. Zij hebben een zeer gevoelige aard en vergeten nooit een slechte behandeling. Dalmatiërs kunnen makkelijk en met zachte hand opgeleid worden. Dalmatiërs zijn mens georiënteerde honden, en zullen zich niet goed voelen wanneer ze lang alleen gelaten worden. Een optie is ze een metgezel te geven. Deze honden hunkeren naar gezelschap. Dalmatiërs zijn bekend voor hun intelligentie, onafhankelijkheid en overlevingsinstincten. In het algemeen hebben zij een goed geheugen en zijn gewoonlijk van nature uit vriendelijk.

Beweging

Dalmatiers passen zich aan het activiteitenniveau van het gezin aan. Maar ze zijn het gelukkigst wanneer ze de kans krijgen om buiten vrij rond te lopenlopen. Hen beperken tot drie wandelingen per dag zal niet volstaan om hen tevreden te houden.

Erfelijke ziekten

- Eenzijdige of tweezijdige doofheid (komt gelukkig eerder zelden voor). Verantwoordelijke fokkers laten de puppies testen op deze afwijking op de leeftijd van ongeveer 8 weken (kan men doen bij enkele gespecialiseerde dierenartsen en universiteiten). - Problemen met de nieren. Dit is een afwijking die elke dalmaat in zijn genen meedraagt. Het gen dat de aandoening veroorzaakt is echter afhankelijk van nog enkele andere kenmerken zodat ook hier het probleem niet altijd zichtbaar is of naar voor komt. In de US is men met een fokprogramma gestart om dit gen te "vermijden" en de eerste resultaten hiervan zijn hoopgevend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.