Sint-Bernard

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Zwitserland
Fokkers 7 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De sint-bernard werd wereldberoemd als mensenredder in de bergen. De honden werden voor het eerst gefokt door monniken van het klooster Sankt-Bernard in de Zwitserse Alpen. De voorouders van de sint-bernard zijn waarschijnlijk Romeinse molossers. De sint-bernard was vroeger kortharig, maar door kruisingen met newfoundlanders ontstond rond 1830 de halflange en golvende vacht, die tegenwoordig veel vaker voorkomt dan de kortharige, die nu weer speciaal wordt gefokt. Deze al even imposante als goedmoedige en leergierige hond laat zich gemakkelijk leiden en opvoeden. Veel sint-bernards zijn echter te zwaar om te fungeren als speelkameraden of waakhonden. Helaas heeft dit ras vaak last van ontstoken ogen en overmatig kwijlen. De sint-bernard is niet geschikt om in de stad te worden gehouden. Hij heeft veel ruimte en beweging nodig. De kosten voor het alledaagse onderhoud zijn aanzienlijk. Daardoor blijft de sint-bernard een hond voor mensen die veel plaats hebben en bereid zijn een fiks budget te reserveren voor hun huisdier. Effen rode of witte honden zijn niet gewenst.

Een Sint-Bernard opvoeden

De Sint-Bernard moet een begripvolle opvoeding krijgen, je moet ook zelfverzekerd zijn. Want als je weinig zelfvertrouwen hebt, kan een Sint-Bernard gevaarlijk worden. Je moet hem wel van pups af aan afleren om aan de riem te trekken. Zo voorkom je dat hij op latere leeftijd gaat trekken en problemen mee gaat geven.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Sint-Bernard? Kijk dan op onze Sint-Bernard opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reuen 70 - 90 cm, teven 65 - 80 cm Gewicht: reuen circa 80 kg, teven circa 65 kg Vacht: Kortharig: glad aanliggend, hard, zonder ruw aan te voelen. Langharig: haar van gemiddelde lengte, glad tot licht golvend. Wit en rood of rood en wit; witte aftekeningen. Witte kraag gewenst.

Aard

De Sint-Bernard is een vriendelijke, trouwe en een evenwichtige hond. Hij blaft niet veel en is altijd voorzichtig. De Sint-Bernard kan wat opdringerig zijn maar hij is ook aanhankelijk en leergierig. Ze worden echter niet graag buiten gesloten. Ze lijken altijd wel goedgehumeurd en zijn stabiel van aard. De Sint-Bernard is gevoelig voor harde of luide stemmen. Ze hebben soms de neiging om uw bezittingen te bewaken, dit was nochtans niet zijn functie. Ze zijn meestal rustig, maar de kortharige versie kan ook wat actiever zijn.

Beweging

De Sint-Bernard heeft voldoende aan een gemiddelde lichaamsbeweging. De hond rent wel graag onaangelijnd en kan zich dan echt uitrennen. Puppies mogen evenwel niet teveel lichaamsbeweging hebben vooraleer hun gewrichten sterk genoeg zijn. De hond heeft de neiging om "zwaar" te worden. Het is beter dit te vermijden.

Erfelijke ziekten

De oogleden moet je regelmatig controleren, omdat ze hangende oogleden hebben. Voorkom dus oogontstekingen. De Sint-Bernard is een grote, zware hond. Door zijn gewicht heeft hij een verhoogd risico, zoals alle grote rassen, om last van heupdysplasie en elleboogdysplasie te krijgen. De hond wordt meestal niet erg oud, de levensverwachting is circa 10 jaar.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.