Gordon setter

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Britse en Ierse pointers en setters
Land van oorsprong Schotland
Fokkers 6 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze grote, slanke hond, die zijn naam dankt aan de hertog van Gordon, behoort tot een Oud-Schots settersras, dat al tegen het einde van de 18de eeuw werd gefokt. Hij heeft zijn bijzondere uiterlijk en zijn vele goede eigenschappen te danken aan de bloedhond en de Schotse herder. Grote bekendheid verwierf deze fraaie setter pas nadat de Britse Gordonsetter Club in 1927 een standaard had vastgesteld en het doorfokken van het ras bevorderde. Tegenwoordig is de gordonsetter lang niet alleen in zijn vaderland geliefd, maar ook op het vasteland. Ook al omdat deze glanzend zwarte, elegante hond met zijn licht- of kastanjebruine of ook mahoniekleurige aftekeningen een opvallende verschijning is. Zijn opstaande of lichtgolvende vacht is zacht en glanst als zijde. Het haar aan de recht naar achteren gedragen staart, aan de achterkant van de poten en ook aan de borst en op de achterhand is tamelijk lang. Een witte vlek op de borst is toegestaan. Als jachthond is de gordonsetter veelzijdig en betrouwbaar. Hij kan zowel apporteren als opsporen. Zijn grootste talenten toont hij echter als staande hond. Hij heeft een zeer goede neus voor gevederd wild, waarvan hij de schuilplaatsen van op enorme afstand opspoort. De gordonsetter is een aangename, rustige hond, die zeer opmerkzaam en aanhankelijk is. Men dient terdege rekening te houden met zijn drang om te bewegen. Ook goed voor zijn conditie zijn apporteer- en zoekspelletjes, waarmee men tevens voorkomt dat zijn speciale eigenschappen wegkwijnen.

Een Gordon setter opvoeden

De Gordon setter is geen moeilijke hond om op te voeden, al kan hij wel wat eigenzinnig zijn, maar met een consequente opvoeding, liefde en geduld valt er veel te bereiken. Wel moet er rekening mee gehoudeh worden dat de Gordon Setter een energieke hond is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Gordon setter? Kijk dan op onze Gordon setter opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 58-68 cm Gewicht: 23-32 kg Kleur: zwart met lichte of donkere roodbruine aftekeningen

Aard

Gordon Setters zijn waakzaam en levendig, energiek, vrolijk en buitengewoon trouw. En toegewijd aan leden van het gezin, maar hij kan wat terug houdend zijn tegenover vreemden. In het algemeen kan men zeggen dat Gordons de aandacht die ze krijgen van vreemden tolereren, dan dat ze deze aandacht vragen. De Gordon blijft altijd een beetje een puppy, maar met de juiste techniek kan men de jonge Gordon trainen zonder hun karakter te breken. Het is een ras dat niet goed reageert op een harde manier van trainen. Laat de jonge Gordon op een positieve manier ervaring opdoen met allerlei situaties, dieren, mensen en dingen. Gordons zijn hoog intelligente honden, die gauw weten hoe ze hun voordeel kunnen behalen tijdens het spel, een consequente aanpak is bij de opvoeding belangrijk. Gordons zijn in staat zich aan verschillende leefomstandigheden aan te passen, zolang ze maar van een liefdevolle baas verzekerd zijn. Gordons hebben een veilig, omrasterd gebied nodig waar ze kunnen rennen en spelen. Een regelmatige wandeling aan de riem is noodzakelijk, laat hem liever niet los lopen want zodra het jachtinstinct hem aanzet tot het volgen van wild zou het spoor hem over een drukke weg kunnen leiden met alle gevolgen van dien. Over het algemeen gaat een Gordon Setter en kinderen goed samen maar het is goed om ook de kinderen te leren hoe ze de rechten van de hond moeten respecteren binnen het gezin. Gordons hebben zo hun manier om duidelijk te maken wat ze willen dit kan variëren van het kwispelen met hun staart tot het voeren van hele “gesprekken” als ze hun eten krijgen of iemand begroeten.

Beweging

Dit ras heeft redelijk wat beweging nodig. Het lopen naast de fiets is een uitstekende manier om de hond zijn portie lichaamsbeweging te geven, maar wacht hiermee tot de Setter volledig is uitgegroeid. Een Gordon Setter die buitenshuis voldoende beweging krijgt, is in huis rustig. Honden van dit ras zijn niet bijzonder erfvast en een goede omheining rond je huis is dan ook geen overbodige luxe.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.