Jackrussellterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 11 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze kleine terriër heeft zijn naam te danken aan de dominee en bevlogen vossenjager Reverend Jack Russell. Russell fokte in de tweede helft van de vorige eeuw uit kleine terriërs, waaronder lichtgekleurde bulterriërs en beagles, een hond met (voor hem) twee belangrijke taken: hij moest zowel in staat zijn om de grotere foxhound tijdens de vossendrijfjacht bij te houden én gevluchte vossen uit hun holen te kunnen drijven. Verder moesten de poten van de hond lang genoeg zijn om overal dwars doorheen te kunnen, maar ook weer kort genoeg om in holen te kunnen kruipen. Hoe goed de stichter van het ras in zijn doel is geslaagd, zien we aan de huidige terriër die wij tot voor kort buiten Engeland nauwelijks aantroffen en op het eerste gezicht voor een kleine kruising hielden. Deze indruk wordt ook versterkt door het feit dat er tot op heden zowel kort- als langbenige en zowel ruw- als gladharige vertegenwoordigers van het ras zijn. De populariteit van de jackrussellterriër is de laatste jaren spectaculair toegenomen. Dat ligt voornamelijk aan zijn vrolijke natuur, aan zijn uitbundige temperament, zijn waakzaamheid, intelligentie en liefde voor het gezin. Een liefdevolle maar consequente opvoeding is bij deze vrolijke bundel energie wel een must. Bij het ravotten en spelen met kinderen (en met volwassenen) is hij onvermoeibaar. Zijn allergrootste passie is echter de jacht, weliswaar niet meer op vossen en otters, dan toch op muizen en ratten. Mede om die reden wordt de jackrussellterriër graag op maneges gehouden.

Een Jackrussellterriër opvoeden

Dit gezonde ras is niet moeilijk op te voeden voor een baas die liefdevol en zeer consequent is en sterk in zijn schoenen staat.De Jack Russel Terrier loopt over van zelfvertrouwen en als u en uw gezin alles goed vinden,zal hij zijn eigen gang gaan.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Jackrussellterriër? Kijk dan op onze Jackrussellterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-30 cm Gewicht: 5-8 kg Kleur: voor minstens 51% wit, verder zwart, bruin

Aard

De Jackrussell is een alerte, actieve, onafhankelijke en sportieve hond. De Jackrussellterriër geeft blijk van intelligentie door zijn probleemoplossend vermogen, hij is een erg plezierige hond om te hebben als je je als eigenaar realiseert dat je een grote hond in kleine verpakking in huis haalt die regelmatig zal pogen het roer in handen te krijgen. Een baas zal net iets eigenwijzer moeten zijn dan zijn hond en net iets meer moeten doen om de hond voor zich te willen laten werken dan bijvoorbeeld een herderras die toch meer op de mens gericht zijn. Hij is tenslotte gefokt om als solist een vossenhol in te gaan en dan is afhankelijk zijn van de baas dodelijk en moet er initiatief genomen worden. Door zijn intelligentie zal hij vrij eenvoudig nuttige en gewoon leuke trucjes aanleren als hij luistert en voor je wil werken. Als je hem voor je kunt winnen is het een geweldige hond die voor je door het vuur gaat. Hij zal regelmatig het initiatief nemen om te gaan spelen met de baas door uitdagend voor je te gaan staan met een bal of een stuk hout. De stoere Jack kan buiten vonken van energie en thuis een echte schoothond zijn die toch alles hoort en plots binnenkomend bezoek dapper en onverschrokken tegemoet treedt. Als de dreiging weg is zal hij kwispelend en springend om aandacht vragen al zijn niet alle Jacks allemansvrienden, de reuen zijn wat onverschilliger naar vreemden. Omdat er veel gevallen bekend zijn van herplaatste 'Jacks', met name voor de zomervakanties is de Jack ruim vertegenwoordigt in asiels, is het zaak een weloverwogen beslissing te nemen voor tot aanschaf over te gaan. Met name teven kunnen, als er geen duidelijke roedelleider is, onderling vaak gevechten aangaan die hevig kunnen zijn. Zoals het een echte terriër betaamt geeft hij niet snel op en zal naar zijn prooi (een bal in de struiken voldoet ook) blijven zoeken al bent u het allang zat (en denkt u er al geruime tijd over een nieuwe bal te kopen) en zal negen van de tien keer terugkomen met zijn prooi. Er zijn gevallen bekend dat de eigenaren van deze honden ze uit moesten graven omdat ze niet meer uit het hol van de vos wilden komen zolang ze hem nog niet hadden gevangen.

Beweging

Honden van dit ras hebben enorm veel energie en werken graag.Het is dan ook niet vreemd dat dit ras geen genoegen neemt met driemaal daags een blokje om.Deze honden willen rennen en spelen,en ze graven graag.Het zijn tevens uitstekende bestrijders van ongedierte,waardoor ze zeer geschikt zijn voor een leven op een boerderij. In sporten als fly-ball en behendigheid slaan ze beslist geen gek figuur.

Erfelijke ziekten

Patella luxatie en oogproblemen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.