Honden centrum

Afghaanse Windhond (20598x bekeken)

maak een widget

Raskenmerken Afghaanse Windhond

Davy Agten

Foto 's Afghaanse Windhond

foto: Afghaanse windhond foto: Afghaanse windhond foto: Afghan hound foto: Afghan hound dogs parking lot Ventura County Fairgrounds January 2007 foto: Afghan Hound foto: Afghan hound foto: Afghan hound foto: Afghan Hounds foto: Afghan Hound foto: Giggs - Afghan Hound foto: Chloe the afghan hound foto: Giggs - Afghan Hound foto: afghan-turbo-2

Video's

Afghaanse Windhond Afghaanse Windhond Afghaanse Windhond

Algemeen

 • Groep:Windhonden met bevedering of lange vacht
 • Land van oorsprong:Afghanistan
 • Algemeen voorkomen:Deze honden werden gebruikt voor de jacht op gemzen en gazelles, en moesten de strijd aanbinden met wolven en andere roofdieren. De kracht van de hond schuilt in zijn uithoudingsvermogen. Tijdens een parforcejacht mat hij wild over vele kilometers af. De Afghaanse windhond vindt men sinds een eeuw ook in Europa.

  Hij wordt vooral als elegante begeleidingshond gehouden. Hij heeft een swingende manier van lopen en lang haar. Het is van groot belang dat hij veel beweging krijgt en niet als decoratieobject wordt gehouden, Hij moet zich kunnen uitleven, wat het best lukt tijdens windhondentrainingen of door mee te hollen met de fiets.
  Afghanen zijn meestal zandgeel, maar alle kleuren zijn toegelaten, van sneeuwwit tot pikzwart.
 • Kindvriendelijkheid:
  • 3
 • Hondvriendelijkheid:
  • 3
 • Gehoorzaamheid:
  • 3
 • Kan alleen zijn:
  • 4
 • Heeft beweging nodig:
  • 4

Training Afghaanse Windhond

Een Afghaanse Windhond is geen hond voor onervaren mensen.Ze zijn onafhankelijk en daardoor niet makkelijk op te voeden.Op basis van wederzijds respect kan men echter veel bereiken, maar echt perfect luisteren zullen ze nooit.

Slaan en schreeuwen brengt een averrechtse reactie teweeg. Vriendelijkheid, geduld, liefde en respect zijn de toverwoorden voor een goede band met de Afghaanse Windhond.

Ik hoop dat dit verhaal u niet afbrengt van uw voornemen een Afghaanse Windhond in huis te nemen, maar wel dat u nadenkt of u geschikt bent als personal assistent van dit betoverende dier.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Afghaanse Windhond? Kijk dan op onze Afghaanse Windhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 63-74 cm
Gewicht: 23-27 kg
Kleur: alle kleuren toegelaten, vaak zandgeel

Aard

Kenmerkend voor een ras dat zelfstandig de prooien moest vangen, is de onafhankelijke aard. De Afghaan is niet geselecteerd op gehoorzaamheid, maar alleen op prestatie, de jachtlust, snelheid, behendigheid en moed.

Je neemt er geen om speciaal kunstjes te laten doen (hoewel er in Amerika een circusnummer is met Afghanen!), maar het klikt alleen echt tussen hond en baas als er een wederzijds respect is voor elkaar: men leeft samen en probeert elkaar tot zijn recht te laten komen.

Daarbij is de mens natuurlijk degene die de omstandigheden verschaft en bepaalt. Kan men een Afghaan niet het juiste milieu bieden, neem er dan geen. Respect voor de hond houdt ook in dat u hem niet hard behandelt bij de opvoeding, dus zeker geen slaag geeft.

De hond zal dan geen respect meer voor u hebben, misschien wel bang voor u zijn, maar u tegelijk verachten. Het wordt dan niets tussen u beiden. Toch moet de hond leren begrijpen dat u in bepaalde opzichten de leider bent die grenzen en wetten stelt waaraan hij zich moet houden.

Een van de voor velen prettige eigenschappen van de volwassen Afghaan is het gedrag binnenshuis: zeer beheerst en rustig en zo totaal anders dan de vrolijke en drukke herders- en jachthondenrassen die door anderen weer zo leuk gevonden worden. Met andere huisdieren kan de Afghaan meestal zeer goed overweg. Buiten is hij meestal niet agressief tegenover andere honden, maar als hij aangevallen wordt is de echte Afghaan vaak onoverwinnelijk! Bij zeer jonge kinderen die niet weten hoe ze zich moeten gedragen tegenover de hond en wel eens onbewust wreed of onhandig gedrag vertonen, raden wij de Afghaan niet aan.

Beweging

Lichaamsbeweging is zeer belangrijk voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de Afghaan. Tot de leeftijd van ongeveer 6 maanden kan hij alle lichaamsbeweging die hij nodig heeft verkrijgen in zijn eigen huis en tuin.

Hij moet nooit teveel beweging krijgen en zodra hij tekenen van vermoeidheid gaat vertonen, moet hij naar zijn eigen bed kunnen gaan en rusten. Als de Afghaan opgroeit zal hij meer lichaamsbeweging nodig hebben. Een volwassen Afghaan, die te weinig beweging krijgt, kan vrij snel een lastpost in het gezin worden. Met onvoldoende beweging om hem gelukkig te houden zal hij andere dingen bedenken en gaan doen. Deze dingen worden helaas niet altijd op prijs gesteld in het huis.

Beweging moet worden gegeven, onafhankelijk van de weersgesteldheid, de toestand van de eigen gezondheid en de beschikbaarheid van tijd.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Fokkers

Verenigingen

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de site verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je gratis toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x