Bloedhond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Grote lopende honden
Land van oorsprong België
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Betrouwbare bronnen melden dat de bloedhond al in de 11de eeuw met de noormannen mee naar Engeland is gekomen. Sedert die tijd is hij daar al als zuiver ras gefokt. Zijn naam duidt er enerzijds op dat hij 'antiek' en zuiver bloed door de aderen heeft vloeien, anderzijds op zijn opmerkelijk scherpe speurdersinstinct. De bloedhond zou zelfs de beste neus van alle honden hebben. Daarom wordt hij tijdens de jacht ingezet om aangeschoten en bloed ('zweet') verliezend wild op te sporen. Hij geldt dan als onfeilbaar. Eén ding is deze hond met zijn treurige gezichtsuitdrukking in ieder geval niet: een bloeddorstige vechthond. De bloedhond is vooral een goedmoedige, vriendelijke en beminnelijke hond, zeker voor kinderen. Als huis-en begeleidingshond moet de bloedhond kunnen beschikken over een heel grote tuin. Vanwege zijn fijne neus wordt hij in Engeland niet alleen bij de jacht, maar ook als politiehond ingezet. In Schotland doet hij ook dienst als lawinehond. Zijn stugge, korte vacht is doorgaans zwart met rode aftekeningen. Witte vlekken op voorhoofd, borst en poten zijn toegestaan.

Een Bloedhond opvoeden

De geprezen zelfstandigheid van de Bloedhond tijdens de jacht wordt in de dagelijkse omgang in huis al snel ervaren als eigenzinnigheid. Hij heeft dan ook een consequente aanpak nodig, met op zijn tijd een bestraffing. Het is voor te stellen dat je dit niet gemakkelijk afgaat, daar de Bloedhond evenzo gevoelig is voor een bestraffing als voor een beloning. Maar ze hebben het soms echt nodig, zeker die honden die van huis uit het leidersinstinct hebben meegekregen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bloedhond? Kijk dan op onze Bloedhond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 67-72 cm Gewicht: 35-49 kg Kleur: zwart met rode aftekeningen, ook rood of geelrood met zwarte aftekeningen

Aard

Bloedhonden of Sint Hubertushonden hebben een zachtaardig, vriendelijk, stabiel en aanhankelijk karakter. Op jonge leeftijd kunnen ze behoorlijk onstuimig zijn, maar eenmaal volwassen worden ze rustiger. Ze staan wereldwijd bekend om hun zeer goede reukvermogen en spoorvastheid. Ze stellen gezelschap van soortgenoten en mensen op prijs, maar zijn tevens zelfstandig en eigenzinnig. Bloedhonden hebben een mooi zwaar stemgeluid dat ze niet vaak laten horen. Over het algemeen gaan deze opvallende honden erg goed met kinderen om. Let er op dat de kinderen de hond niet pesten, hij is zo lijdzaam dat hij alles maar over zich laat komen. Bezoekers, of ze nu gewenst of ongewenst zijn, worden zeer vriendelijk begroet. Het zijn dan ook geen waakhonden.

Beweging

Het uithoudingsvermogen van deze Sint Hubertus honden is enorm: biedt ze dan ook veel beweging. Speuren doen ze graag en als ze iets interessants ruiken, gaan ze er gegarandeerd vandoor. Als ze voldoende aandacht en beweging krijgen, kunnen Bloedhonden prima in een kennel gehouden worden; van de kou hebben ze zeker geen last.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.