Bordercollie

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 37 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het ras vindt zijn oorsprong in de grensstreek tussen Wales, Noord-Engeland en Schotland. Deze streek wordt ook wel "The Borders" genoemd en vandaar de naam bordercollie (border = grens en collie = in het Engels een synoniem voor herdershond). Het is een van de weinige rassen die ook vandaag nog de taak uitvoeren waarvoor ze oorspronkelijk gefokt werden. Hoewel speciaal gefokt voor het hoeden van schapen kan hij ook ingezet worden voor het hoeden van andere soorten vee. Tegenwoordig wordt hij echter steeds populairder als werkhond en sporthond dankzij zijn werklust, trainbaarheid, atletisch vermogen en intelligentie. Bordercollies zijn van nature heel goede veehoeders (die worden opgeleid tot veedrijvers) en dus werkhonden. Men ziet ze meestal bij schaapkuddes lopen. Als ze met kuddes werken, kunnen ze wel 100 km per dag lopen. Ze zijn dan onvermoeibaar. De afstand die ze lopen tijdens het drijven is heel wat anders dan het lopen naast een fiets. Ten eerste is het schapendrijven "werken" voor hen, zowel mentaal als fysisch. Ze moeten immers constant de schapen in het oog houden zodat er geen afdwalen en tergelijkertijd op aangeleerde commando's reageren van de herder. Er worden wel regelmatig rustpauzes ingelast zodat zowel herder, honden als schapen wat kunnen rusten. Bordercollies zijn erg wendbaar en kunnen al rennend bijna in één keer 180 graden draaien en terugrennen. Ze hebben veel beweging en werk nodig, maar met veel aandacht buitenshuis is het een fantastische hond. Degene die zo'n hond aanschaft, moet hem de ruimte geven en veel tijd aan hem besteden om hem te trainen en te laten werken. Dan is hij in zijn element. De bordercollie is heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave. Met dank aan Borders For Joy.

Een Bordercollie opvoeden

De Border Collie heeft een echte ‘will-to-please’. Hier staat hij wereldwijd voor bekend en ook om zijn enorme intelligentie. Hij zou de intelligentste hond zijn. Ze leren enorm snel hun commando's. Daarom zijn ze ook gemakkelijk op te voeden. De Border Collie heeft toch een baas nodig die consequent kan zijn en met een echte werkhond kan leven of aankan.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bordercollie? Kijk dan op onze Bordercollie opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte Reu: 50-56 cm Schofthoogte Teef: 46-52cm Gewicht: 14 - 25 kg.

Aard

De Border Collie is levendig, oplettend en scherp reagerend en intelligent. Hij heeft een onbedwingbare neiging tot bewegen en is voortdurend alert en actief. De Border Collie is zeer werkwillig, slim, intelligent, een snelle leerling, beweeglijk, waaks, zeer gehecht aan zijn baas en zijn gezin, hard voor zichzelf en zeer moedig. De Border Collie heeft een bezigheid nodig anders zal hij er zelf wel een zoeken én vinden. Als je een Border Collie neemt moet je met hem activiteiten doen, zoals hondensporten. Hier is hij zeer goed in en hij vindt het gewoon het einde. De Border Collie heeft meestal de neiging om zich te hechten aan zijn baas/het gezin.

Beweging

De Border Collie heeft een enorme bewegings- en werkbehoefte. Dus is het verstandig om met hem een sport uit te oefenen. Maak grote wandelingen, geen paar keer om het blokje. Als je hem deze beweging niet gunt kan hij een eigen bezigheid zoeken en word hij vrij lastig of soms wel agressief. Dit is niet het gedrag of de gewoonte van de Border Collie. Dus als hij zich zo gaat gedragen is het niet de fout van de hond maar van de baas, dan heb je een verkeerde raskeuze gemaakt. Dus als je denkt dat je geen sport of werk hebt voor uw hond is het niet verstandig om een Border Collie te nemen. Deze hond neemt niet genoeg met alleen lichaams beweging, hou hier rekening mee. Met de Border Collie kan je veel verschillende sproten mee doen, zoals: agility, flyball, gehoorzaamheid, apporteren, speuren, enz. .

Erfelijke ziekten

CEA; Colly eye anomaly; spleetvorming in de optische schijf en eventueel in de omrnigende gebieden en/of abnormale ontwikkeling van choroid, een weefsellaag onder de retina. Glaucoom; verhoging van de oogboldruk indien geen correcte behandeling kan dit leiden tot blindheid. Heupdysplasie, Elleboog dysplasie en SD. CL, TNS

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.