Bordercollie

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 21 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Weetjes over de Bordercollie

Geboren herders

De geschiedenis van de Border Collie is nauw verbonden met herderswerk. Deze honden zijn ontwikkeld in de grensstreek tussen Schotland en Engeland, specifiek voor het hoeden van schapen in uitdagende heuvelachtige landschappen. Hun natuurlijke hoedinstinct, gecombineerd met een uitzonderlijke intelligentie, maakt hen tot vakkundige herders, zelfs in de meest veeleisende omstandigheden.

Bruisend van energie

De energie van een Border Collie is bijna legendarisch. Ze hebben een ongelooflijke hoeveelheid fysieke en mentale stimulatie nodig. Zonder voldoende uitdaging kunnen deze honden rusteloos of destructief worden. Daarom zijn ze perfect voor actieve eigenaren die graag tijd buiten doorbrengen en zich willen wijden aan interactieve spellen en sporten met hun hond.

Super slim

Border Collies staan bekend om hun snelle leervermogen en intelligentie. Ze zijn in staat om complexe taken en commando's snel te begrijpen en uit te voeren. Deze intelligentie gaat echter gepaard met een noodzaak van mentale stimulatie. Ze houden van uitdagingen zoals geavanceerde gehoorzaamheidstraining, behendigheidscursussen en hersenspelletjes.

Een blik zegt meer dan duizend woorden

De 'Eye' is een unieke eigenschap van de Border Collie. Deze intense, gefocuste blik gebruiken ze om schapen te beheersen tijdens het hoeden. Deze non-verbale vorm van communicatie is niet alleen effectief in herderswerk, maar toont ook hun diepe concentratievermogen en verbinding met hun taak.

Atletische uitblinkers

Dankzij hun atletische bouw en veelzijdigheid, excelleren Border Collies in verschillende hondensporten. Hun snelheid, wendbaarheid en sprongkracht maken ze uitermate geschikt voor sporten zoals flyball, frisbee en behendigheidscompetities.

Sterren op het scherm

Border Collies hebben ook hun weg gevonden naar de entertainmentindustrie. Een beroemd voorbeeld is Rin Tin Tin, een Border Collie die schitterde in verschillende films. Hun expressieve gezichten en trainbaarheid maken ze uitstekende kandidaten voor rollen in films en televisie.

Springwonderen

Deze honden kunnen indrukwekkend hoog springen, wat essentieel is in hun herderswerk. Deze vaardigheid wordt ook tentoongesteld in sporten zoals behendigheid, waar ze hindernissen moeten nemen.

Marathonlopers

Het uithoudingsvermogen van een Border Collie is ongeëvenaard. Tijdens het hoeden kunnen ze grote afstanden afleggen zonder tekenen van vermoeidheid. Dit uithoudingsvermogen maakt ze ook geschikt voor lange wandelingen, hardlopen of fietsen met hun eigenaar.

Een kleurrijk palet

Hoewel zwart en wit de meest voorkomende kleuren zijn, komt de Border Collie voor in een breed scala aan kleuren en patronen. Deze variëteit geeft elk dier een unieke uitstraling.

Dubbel beschermd: Een veelzijdige vacht

De dubbele vacht van de Border Collie biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. De buitenste laag stoot water af, terwijl de onderlaag isolatie biedt tegen zowel koude als warme temperaturen.

Levenslange leerlingen

Dankzij hun intelligentie blijven Border Collies gedurende hun hele leven nieuwe dingen leren. Dit maakt ze geschikt voor geavanceerde training en verschillende taken.

Langlevend ras

Border Collies hebben een relatief lange levensduur voor een middelgroot hondenras. Met de juiste zorg en aandacht kunnen ze een gezond en gelukkig leven leiden, vaak tot ver in hun tienerjaren.

Trouwe waakhonden

Deze honden zijn niet alleen alert tijdens het hoeden, maar ook in huis. Ze zijn vaak beschermend over hun familie en alert op ongewone activiteiten, wat hen uitstekende waakhonden maakt.

Koninklijke fans

De populariteit van de Border Collie reikt zelfs tot koninklijke kringen. Koningin Victoria was een vroege bewonderaar van het ras, wat bijdroeg aan hun bekendheid en status.

Behoefte aan activiteit

De Border Collie heeft een natuurlijke behoefte aan activiteit en stimulatie. Ze houden niet van lange periodes van inactiviteit en kunnen zonder voldoende stimulatie gedragsproblemen ontwikkelen.

Gezinsvriendelijk

Deze honden kunnen uitstekend overweg met kinderen en passen goed in gezinsomgevingen. Hun speelsheid en vriendelijke aard maken ze tot geliefde gezinsleden.

Probleemoplossers

Border Collies zijn bekend om hun probleemoplossende vaardigheden. Ze kunnen ingewikkelde problemen aanpakken, zoals het openen van deuren of het ontsnappen uit omheiningen.

Natuurliefhebbers

Deze honden zijn op hun gelukkigst in de natuur. Ze hebben ruimte nodig om te rennen en te spelen, wat een tuin of toegang tot open velden ideaal maakt.

Flexibele werkers

Hun intelligentie en aanpassingsvermogen maken Border Collies geschikt voor een verscheidenheid aan taken, waaronder reddingsoperaties en hulp aan mensen met een handicap.

Guinness Recordhouder

Chaser, een Border Collie, zette een wereldrecord neer door de namen van meer dan 1.000 voorwerpen te leren, een prestatie die haar buitengewone geheugen toont.

Algemeen voorkomen

De bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden. Het ras vindt zijn oorsprong in de grensstreek tussen Wales, Noord-Engeland en Schotland. Deze streek wordt ook wel "The Borders" genoemd en vandaar de naam bordercollie (border = grens en collie = in het Engels een synoniem voor herdershond).

Het is een van de weinige rassen die ook vandaag nog de taak uitvoeren waarvoor ze oorspronkelijk gefokt werden. Hoewel speciaal gefokt voor het hoeden van schapen kan hij ook ingezet worden voor het hoeden van andere soorten vee. Tegenwoordig wordt hij echter steeds populairder als werkhond en sporthond dankzij zijn werklust, trainbaarheid, atletisch vermogen en intelligentie.

Bordercollies zijn van nature heel goede veehoeders (die worden opgeleid tot veedrijvers) en dus werkhonden. Men ziet ze meestal bij schaapkuddes lopen. Als ze met kuddes werken, kunnen ze wel 100 km per dag lopen. Ze zijn dan onvermoeibaar. De afstand die ze lopen tijdens het drijven is heel wat anders dan het lopen naast een fiets. Ten eerste is het schapendrijven "werken" voor hen, zowel mentaal als fysisch. Ze moeten immers constant de schapen in het oog houden zodat er geen afdwalen en tergelijkertijd op aangeleerde commando's reageren van de herder. Er worden wel regelmatig rustpauzes ingelast zodat zowel herder, honden als schapen wat kunnen rusten.

Bordercollies zijn erg wendbaar en kunnen al rennend bijna in één keer 180 graden draaien en terugrennen. Ze hebben veel beweging en werk nodig, maar met veel aandacht buitenshuis is het een fantastische hond. Degene die zo'n hond aanschaft, moet hem de ruimte geven en veel tijd aan hem besteden om hem te trainen en te laten werken. Dan is hij in zijn element. De bordercollie is heel waaks en verdedigt zijn baas en diens eigendommen met volle overgave. Met dank aan Borders For Joy.

Een Bordercollie opvoeden

Bij het opvoeden van een Border Collie stap je in een avontuur vol uitdagingen en vreugde. Deze intelligente en energieke honden vragen om een unieke aanpak. Begin met vroege socialisatie; introduceer je pup aan diverse mensen, dieren en omgevingen. Dit helpt ze om te groeien tot goed aangepaste, sociale honden. Consistentie in training is cruciaal. Border Collies leren snel, maar ze bloeien op onder duidelijke, consequente richtlijnen. Gebruik positieve bekrachtiging zoals lof en traktaties om goed gedrag aan te moedigen.

Mentale stimulatie is net zo belangrijk als fysieke activiteit. Deze slimme honden hunkeren naar uitdagingen. Interactieve spellen, behendigheidsoefeningen en hersenspelletjes houden hun geest scherp. Fysieke activiteit moet een dagelijkse prioriteit zijn. Of het nu gaat om lange wandelingen, hardlopen of spelletjes zoals frisbee, Border Collies hebben een uitlaatklep nodig voor hun energie.

Geduld en begrip zijn de sleutel in het opvoedingsproces. Deze honden kunnen gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving of routine, dus aandacht en aanpassingsvermogen van jouw kant zijn essentieel. Regelmatige gezondheidscontroles en een gebalanceerde voeding zijn belangrijk om ze in topconditie te houden.

Het is ook belangrijk om grenzen te stellen. Duidelijke regels helpen om structuur te bieden en gedragsproblemen te voorkomen. Wees je bewust van hun natuurlijke kuddegedrag. Dit instinct kan zich soms op ongewenste manieren uiten, zoals het najagen van auto's. Train je Border Collie om dit gedrag op een gepaste manier te beheersen.

Kortom, het opvoeden van een Border Collie is een verrijkende ervaring. Met de juiste mix van training, zorg en aandacht ontwikkel je een diepe band met een loyale, intelligente en vrolijke hond. Ze zijn niet alleen een huisdier, maar ook een metgezel die actief deelneemt aan je leven, waardoor elke dag met hen een nieuwe ontdekking is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bordercollie? Kijk dan op onze Bordercollie opvoeden pagina.

Uiterlijk

  • Vacht: Dubbele vacht variërend van kort tot matig lang, vereist regelmatig onderhoud.
  • Kleuren: Meest voorkomend zwart met wit, beschikbaar in bruin, rood, merle, en blauw.
Gewicht en Grootte
  • Grootte: Mannetjes tussen 48 tot 56 cm (19 tot 22 inch), vrouwtjes iets kleiner.
  • Gewicht: Tussen 12 tot 20 kg (27 tot 45 pond) voor een gezonde volwassen hond.
  • Bouw: Atletisch en slank, bevorderlijk voor behendigheid en snelheid.
Algemene Kenmerken
  • Gezicht: Expressief met heldere, intelligente ogen.
  • Oren: Middelgroot, rechtopstaand of gedeeltelijk gevouwen.
  • Staart: Matig lang, laag aangezet met lichte opwaartse krul.
Gezondheid en Levensduur
  • Levensverwachting: Ongeveer 12 tot 15 jaar.
  • Gezondheid: Regelmatige gezondheidscontroles, goede voeding en voldoende beweging zijn essentieel.

Aard

De Border Collie is levendig, oplettend en scherp reagerend en intelligent. Hij heeft een onbedwingbare neiging tot bewegen en is voortdurend alert en actief. De Border Collie is zeer werkwillig, slim, intelligent, een snelle leerling, beweeglijk, waaks, zeer gehecht aan zijn baas en zijn gezin, hard voor zichzelf en zeer moedig.

De Border Collie heeft een bezigheid nodig anders zal hij er zelf wel een zoeken én vinden. Als je een Border Collie neemt moet je met hem activiteiten doen, zoals hondensporten. Hier is hij zeer goed in en hij vindt het gewoon het einde. De Border Collie heeft meestal de neiging om zich te hechten aan zijn baas/het gezin.

Beweging

De Border Collie heeft een enorme bewegings- en werkbehoefte. Dus is het verstandig om met hem een sport uit te oefenen. Maak grote wandelingen, geen paar keer om het blokje. Als je hem deze beweging niet gunt kan hij een eigen bezigheid zoeken en word hij vrij lastig of soms wel agressief. Dit is niet het gedrag of de gewoonte van de Border Collie. Dus als hij zich zo gaat gedragen is het niet de fout van de hond maar van de baas, dan heb je een verkeerde raskeuze gemaakt.

Dus als je denkt dat je geen sport of werk hebt voor uw hond is het niet verstandig om een Border Collie te nemen. Deze hond neemt niet genoeg met alleen lichaams beweging, hou hier rekening mee.

Met de Border Collie kan je veel verschillende sproten mee doen, zoals: agility, flyball, gehoorzaamheid, apporteren, speuren, enz. .

Erfelijke ziekten

Border Collies kunnen vatbaar zijn voor verschillende erfelijke aandoeningen, waaronder:

Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet correct worden gevormd. Dit kan leiden tot pijn, ongemak en mobiliteitsproblemen. 

Oogziekten: Border Collies kunnen ook lijden aan verschillende oogaandoeningen, waaronder progressieve retina atrofie (PRA), Collie Eye Anomaly (CEA), en primaire lensluxatie (PLL). Deze aandoeningen kunnen leiden tot zichtproblemen en zelfs blindheid.

Epilepsie: Border Collies kunnen vatbaar zijn voor idiopathische epilepsie, een hersenaandoening die onvoorspelbare aanvallen veroorzaakt. 

Trapped Neutrophil Syndrome (TNS): Dit is een immuundeficiëntie die resulteert in een verminderd vermogen om infecties te bestrijden. Het is een zeldzame maar ernstige aandoening.

Multidrug resistance gene defect (MDR1): Sommige Border Collies kunnen een genetische mutatie hebben die hen gevoeliger maakt voor bepaalde medicijnen. Dit kan ernstige of zelfs fatale reacties op deze medicijnen veroorzaken.

Neuronal Ceroid Lipofuscinosis (NCL): Dit is een zeldzame, maar ernstige neurologische aandoening die bij sommige Border Collies kan voorkomen. Het veroorzaakt progressieve neurologische achteruitgang en is helaas dodelijk.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Border Collies deze aandoeningen zullen ontwikkelen. Fokkers die zich houden aan verantwoorde fokpraktijken zullen hun honden testen op deze en andere erfelijke aandoeningen om de kans op het doorgeven van deze aandoeningen te minimaliseren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.