Siberische husky

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Sledehonden
Land van oorsprong Siberië
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Siberische husky

 • Blauwe glans: Hoewel veel husky's blauwe ogen hebben, kunnen ze ook bruine, groene, amberkleurige of zelfs tweekleurige ogen hebben.
 • “Zangeres” in hart en nieren: Husky's staan bekend om hun luide en melodieuze gehuil, wat soms wel op zingen lijkt!
 • Geen waakhond: Ondanks hun intimiderende verschijning zijn husky's over het algemeen heel vriendelijk en zijn ze geen goede waakhonden.
 • Energie voor dagen: Siberische husky's hebben een enorme hoeveelheid energie en houden van bewegen en spelen.
 • Unieke afdruk: De neusafdruk van een husky is net zo uniek als een menselijke vingerafdruk.
 • Antieke oorsprong: Het ras bestaat al meer dan duizend jaar en werd oorspronkelijk gefokt door de Chukchi-stam in Siberië.
 • Niet voor de hitte: Vanwege hun dikke vacht hebben husky's het moeilijk in warmere klimaten en geven ze de voorkeur aan koudere temperaturen.
 • Shedding seizoen: Tweemaal per jaar gaat de husky door een rui-periode waarbij ze veel van hun ondervacht verliezen.
 • Iditarod-helden: Husky's zijn de sterren van de beroemde Iditarod-hondenslederace in Alaska.
 • Maanwandelaar: Een husky genaamd "Laika" was de eerste hond in de ruimte, gelanceerd door de Sovjet-Unie in 1957.
 • Vachtkleuren: Hun vacht komt in verschillende kleuren en patronen, maar ze zijn allemaal even prachtig!
 • Glimlach: Veel husky's hebben wat lijkt op een permanente glimlach op hun gezicht, wat bijdraagt aan hun charme.
 • Snelle lopers: Husky's kunnen snelheden tot 28 km/u bereiken.
 • Korte zomerjas: In de zomer kan de vacht van een husky dunner worden, waardoor ze er soms heel anders uitzien!
 • Speels karakter: Ze staan bekend om hun speelse en soms ondeugende gedrag.
 • Zelfstandig: Husky's hebben een onafhankelijke aard, wat betekent dat ze soms hun eigen beslissingen willen nemen in plaats van te luisteren naar bevelen.
 • Escape artists: Ze zijn berucht om hun vermogen om uit bijna elke behuizing te ontsnappen.
 • Cat-like: Husky's hebben enkele katachtige eigenschappen, zoals hun manier van zichzelf schoonmaken.
 • Vrienden met iedereen: Ze zijn meestal erg vriendelijk, zowel met mensen als met andere honden.
 • Sneeuwduikers: Husky's houden ervan om in de sneeuw te duiken en zich erin te rollen.

Algemeen voorkomen

De Siberische Husky, met zijn wolfachtige verschijning en prachtige markeringen, is een opvallend ras dat kracht en uithoudingsvermogen uitstraalt. Ze beschikken over een dichte dubbele vacht die hen beschermt tegen de koude Siberische winters waarin ze oorspronkelijk werkten. De bovenvacht is recht en van medium lengte, terwijl de ondervacht zacht en dicht is. Hun kleuren variëren van zwart en wit tot grijs, bruin, rood, zilver en agouti, vaak gecombineerd met unieke gezichtsmaskers en andere lichaamsmarkeringen. Een bijzonder kenmerk van de Husky zijn hun ogen. Veel hebben helderblauwe ogen, maar ze kunnen ook bruin, groen, amber of zelfs tweekleurig zijn.

Hun oren zijn middelgroot, driehoekig en staan rechtop, wat bijdraagt aan hun alerte uitdrukking. De staart, dik en goed behaard, wordt vaak hoog gedragen maar krult niet over hun rug. Hun soepele, moeiteloze beweging weerspiegelt de geschiedenis van de Husky als sledehond, die lange afstanden aflegde in uitdagende omstandigheden.

De Siberische Husky heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de inheemse Chukchi-stam in Siberië. Deze honden waren essentieel voor het dagelijks leven van de Chukchi, die hen gebruikten voor zowel vervoer als gezelschap. Ze werden gefokt voor uithoudingsvermogen en betrouwbaarheid, in plaats van snelheid, wat hen in staat stelde om lichte ladingen over enorme afstanden te vervoeren in de barre Arctische omstandigheden. Met de tijd werd hun populariteit bekend in Alaska en later in de rest van Noord-Amerika, vooral na de beroemde serumrun naar Nome in 1925, waar sledehonden levensreddende medicijnen vervoerden om een difterie-uitbraak te bestrijden. Deze opmerkelijke reis benadrukte de betrouwbaarheid, uithoudingsvermogen en onfeilbare aard van de Siberische Husky.

Een Siberische husky opvoeden

De Siberische Husky is een intelligent ras dat snel leert, maar zijn onafhankelijke aard kan training soms een uitdaging maken. Ze hebben een eigenaar nodig die consistent is en vastberadenheid toont in de training. Begin vroeg met socialisatie en basis gehoorzaamheidstraining om de beste resultaten te bereiken.

Consistentie is de sleutel bij het trainen van een Husky. Ze zullen proberen om grenzen te testen, dus het is belangrijk om duidelijk te maken wat wel en niet acceptabel is. Positieve bekrachtiging, zoals lof, traktaties of speelgoed, werkt vaak het beste bij dit ras. Harde correcties of straffen kunnen contraproductief zijn en kunnen ervoor zorgen dat de Husky zich terugtrekt of weerstand biedt tegen training.

Vanwege hun oorspronkelijke doel als sledehond, hebben Husky's een sterk jachtinstinct en een natuurlijke drang om te rennen. Dit betekent dat terugroepoefeningen (recall) een uitdaging kunnen zijn. Werk hieraan in een veilige, omheinde ruimte totdat de hond betrouwbaar reageert. Houd er ook rekening mee dat, ondanks training, het jachtinstinct van de Husky er soms voor kan zorgen dat ze achter klein wild aan gaan.

Sociale interactie en mentale stimulatie zijn net zo belangrijk als fysieke activiteit voor een Siberische Husky. Activiteiten zoals behendigheid, gehoorzaamheidswedstrijden of speurwerk kunnen geweldige manieren zijn om hun geest en lichaam bezig te houden. Het kan ook nuttig zijn om ze regelmatig nieuwe trucs of commando's te leren om verveling te voorkomen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat elke Husky uniek is. Wat werkt voor de ene hond, werkt misschien niet voor de andere. Het is belangrijk om geduldig en flexibel te zijn en je aanpak indien nodig aan te passen. Als je ooit vastloopt, kan het inschakelen van een professionele hondentrainer of gedragsspecialist nuttig zijn om je op het juiste spoor te zetten.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Siberische husky? Kijk dan op onze Siberische husky opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 50-59 cm

Gewicht: 17-27 kg

Kleur: grijs, zwart, wit, donkerbruin of geelbruin

Bijzonder kenmerk: witte aftekeningen aan de kop

Aard

De Siberische Husky staat bekend om zijn vriendelijke en zachte temperament. Dit ras is vaak sociaal, liefdevol en goed met zowel volwassenen als kinderen. Ze zijn doorgaans zeer genegen naar hun families toe en streven ernaar om deel uit te maken van het gezin. Echter, ondanks hun vriendelijke aard, kunnen ze ook onafhankelijk en koppig zijn. Deze combinatie van onafhankelijkheid met hun intelligentie kan soms een uitdaging vormen voor eigenaren, vooral als het gaat om training. Consistentie en geduld zijn essentieel bij het omgaan met een Husky. Siberische Husky's zijn geen honden die je kunt alleen laten, daarom is het houden van meerdere honden of Siberische Husky's aan te raden.

Een ander kenmerkend aspect van de Husky is hun hoge energieniveau. Ze zijn actief en genieten van fysieke activiteiten, vooral in koudere klimaten waar ze kunnen spelen en rennen in de sneeuw. Het is belangrijk voor een Husky-eigenaar om voldoende mogelijkheden voor beweging te bieden, aangezien een onvoldoende gestimuleerde Husky zich kan vervelen en destructief gedrag kan vertonen.

Bovendien zijn Siberische Husky's van nature nieuwsgierig en kunnen ze soms ontsnappen als ze een interessant spoor ruiken of iets nieuws willen verkennen. Ze zijn ook bekend als goede ontsnappingskunstenaars, wat betekent dat een veilige omheining belangrijk is voor hen. Ondanks hun wolfachtige uiterlijk zijn ze over het algemeen geen goede waakhonden omdat ze eerder geneigd zijn een indringer te begroeten met kwispelende staarten dan met wantrouwen.

Samenvattend zijn Siberische Husky's liefdevolle, actieve en intelligente honden die een eigenaar nodig hebben die hun behoeften begrijpt en die bereid is om de tijd en energie te investeren om ze goed getraind en gelukkig te houden.

Beweging

De Siberische Husky heeft dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Zonder voldoende fysieke activiteit kunnen ze rusteloos worden, wat kan leiden tot ongewenst gedrag zoals kauwen, graven of overmatig blaffen.

Lange, stevige wandelingen zijn essentieel. Twee keer per dag een wandeling van ten minste een half uur wordt vaak aanbevolen. Deze wandelingen moeten idealiter worden aangevuld met andere activiteiten, vooral in een veilige, omheinde ruimte waar ze vrij kunnen rennen en spelen.

Naast wandelen, houden Husky's van rennen en kunnen ze uitstekende jog- of fietspartners zijn. Echter, als je met een Husky gaat joggen of fietsen, is het belangrijk om de hond eerst te laten wennen en te zorgen dat het niet te warm is buiten, aangezien Husky's gevoelig kunnen zijn voor oververhitting.

De Siberische Husky's oorsprong als sledehond heeft hen een natuurlijke affiniteit voor sledehondensport gegeven. Sledehondensport, zoals mushing, is een activiteit waarbij één of meerdere honden een slee trekken, vaak met een bestuurder genaamd een "musher". Siberische Husky's worden vaak gebruikt in teams voor lange afstandsraces in koude klimaten, waarbij ze urenlang op een gematigd tempo kunnen rennen. Mushing vereist niet alleen fysieke kracht en uithoudingsvermogen van de hond, maar ook een sterke band en communicatie tussen de musher en zijn honden. Het kan een uiterst lonende sport zijn voor zowel de honden als hun eigenaren. Bovendien zijn er ook andere sledehondensporten, zoals skijoring, waarbij de hond een persoon op ski's trekt. Deze activiteiten kunnen een geweldige manier zijn om de natuurlijke neigingen van een Husky te benutten en hen een zinvolle fysieke uitdaging te bieden.

Tot slot is het niet alleen de fysieke beweging die belangrijk is voor een Husky, maar ook mentale stimulatie. Denkspelletjes, puzzelspeelgoed en regelmatige trainingssessies kunnen helpen om hun geest scherp te houden en verveling te voorkomen.

Erfelijke ziekten

De Siberische Husky, hoewel over het algemeen een gezond en robuust ras, kan vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Deze omvatten:

Heupdysplasie: Een veel voorkomende aandoening bij veel grotere hondenrassen, heupdysplasie is een afwijking van het heupgewricht waarbij het bot niet goed in de heupkom past. Dit kan leiden tot artritis en pijn naarmate de hond ouder wordt. Regelmatige controles en een gezond gewicht kunnen helpen om het risico op problemen te verminderen.

Oogproblemen: Siberische Husky's kunnen vatbaar zijn voor verschillende oogaandoeningen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA), cataract en cornea dystrofie. Het is essentieel voor Husky-eigenaren om regelmatig oogonderzoeken te laten doen bij hun honden, vooral als ze worden gebruikt voor de fok.

Zinkdeficiëntie: Dit is een huidprobleem veroorzaakt door een gebrek aan zink in het dieet van de hond. Symptomen kunnen zijn: haarverlies, korsten en zweren. Het kan meestal worden beheerd met voedingssupplementen en een geschikt dieet.

Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening waarbij de schildklier van de hond niet genoeg van het hormoon thyroxine produceert. Symptomen kunnen variëren van gewichtstoename en lethargie tot haarverlies en huidproblemen. Het kan worden behandeld met dagelijkse medicatie.

Voor potentiële hondeneigenaren is het belangrijk om te kiezen voor een verantwoordelijke fokker die gezondheidsonderzoeken uitvoert bij hun fokdieren. Regelmatige dierenartscontroles en een gezond dieet kunnen ook bijdragen aan het minimaliseren van de risico's op erfelijke aandoeningen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.