Labrador retriever

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Retrievers
Land van oorsprong Canada
Fokkers 56 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Weetjes over de Labrador retriever

Eetlust: Labradors staan bekend om hun onverzadigbare eetlust. Ze eten graag en zullen bijna alles eten wat ze kunnen vinden, inclusief dingen die niet eetbaar zijn! Dit betekent dat je goed op moet letten wat er binnen hun bereik ligt.

Waterliefde: Labradors zijn bekend om hun liefde voor water. Ze zullen niet aarzelen om in een vijver, plas of zelfs een badkuip te springen. Dit kan hilarische situaties opleveren, vooral als ze besluiten dat het tijd is voor een duik in een ongepaste waterbron!

Energie: De energie van een Labrador lijkt soms eindeloos. Ze kunnen urenlang spelen en rennen zonder tekenen van vermoeidheid. Dit kan leiden tot grappige situaties, zoals een Labrador die vastbesloten is om te blijven spelen, zelfs als hun menselijke metgezellen uitgeput zijn.

Liefde voor modder: Naast hun liefde voor water, houden veel Labradors ook van modder. Ze zullen niet aarzelen om in een modderpoel te rollen, waardoor ze er soms onherkenbaar uitzien!

Staart: De staart van een Labrador wordt vaak beschreven als een 'otterstaart'. Deze is dik aan de basis en versmalt naar het einde toe. Het is ook heel sterk en wordt vaak gebruikt als roer tijdens het zwemmen. Echter, in huis kan deze staart soms een pad van vernieling achterlaten, omdat hij vaak tafels en planken met één zwaai kan leegvegen!

Sociale vlinders: Labradors zijn echte sociale vlinders en staan bekend om hun vermogen om vrienden te worden met bijna iedereen, inclusief vreemden en andere dieren. Ze kunnen soms wat te enthousiast zijn in hun begroetingen, wat leidt tot komische ontmoetingen.

Geleidehonden: Hoewel dit misschien niet per se grappig is, is het wel een leuk feitje. Labradors zijn zo goed in het zijn van geleidehonden, dat ze ongeveer 70% van alle hulphonden wereldwijd uitmaken. Ze nemen hun werk zeer serieus, maar in hun vrije tijd zijn ze net zo speels en liefdevol als elke andere hond.

Sneeuw: Veel Labradors houden van sneeuw. Ze zullen graag door verse sneeuw rollen, erin graven en ermee spelen. Dit kan leiden tot hilarische en schattige momenten.

Verstoppertje: Labradors zijn bekend om hun speelsheid en houden ervan om verstoppertje te spelen, zowel met hun eigenaars als met voorwerpen. Ze zullen vaak hun speelgoed verstoppen en dan later terugkeren om het te vinden.

Puppyogen: Labradors zijn meesters in het gebruiken van hun 'puppyogen' om te krijgen wat ze willen, of dat nu een extra snoepje is of een plekje op de bank.

Schaduw: Labradors zijn vaak als een schaduw voor hun eigenaar, ze volgen hen overal naartoe in huis. Dit kan hilarisch zijn, vooral als ze proberen je te volgen naar plaatsen waar ze niet mogen komen.

Slaaphoudingen: Labradors hebben de neiging om in de meest ongemakkelijke en grappige posities te slapen, soms op hun rug met hun poten in de lucht.

Afleiding: Labradors kunnen gemakkelijk worden afgeleid door vlinders, vogels, bladeren en zelfs hun eigen staarten. Het kan grappig zijn om te zien hoe ze alles om hen heen vergeten als ze iets interessants zien.

Voetbal: Veel Labradors houden van voetballen. Ze zullen proberen de bal te dribbelen met hun poten en neus, wat vaak leidt tot hilarische resultaten.

Hond versus stofzuiger: Veel Labradors vinden stofzuigers fascinerend en zullen proberen ze te 'vangen' of 'aan te vallen', wat vaak leidt tot grappige situaties.

TV kijken: Sommige Labradors tonen interesse in het kijken naar televisie en kunnen zeer geïnvesteerd raken in wat er op het scherm gebeurt, vooral als er andere dieren te zien zijn.

Spraakzaam: Hoewel Labradors niet echt kunnen praten, kunnen ze behoorlijk communicatief zijn door middel van grommen, janken en blaffen. Sommige eigenaars zeggen zelfs dat hun Labradors proberen 'mee te praten' in gesprekken!

Geobsedeerd door tennisballen: Labradors zijn vaak geobsedeerd door tennisballen. Ze kunnen urenlang blijven apporteren, en sommigen zullen hun tennisbal overal mee naartoe nemen, zelfs naar bed.

Zwemlessen: Labradors worden vaak gebruikt om andere honden te leren zwemmen vanwege hun natuurlijke affiniteit met water. Ze zijn zeer bedreven in het aanmoedigen van terughoudende honden om een duik te nemen!

Verschillende kleuren: Labradors komen in drie kleuren: zwart, chocolade (of bruin) en geel. Alle kleuren komen voort uit dezelfde ouders, het is afhankelijk van de genetica welke kleur de puppy's krijgen.

Algemeen voorkomen

De eerste labrador retrievers kwamen in 1835 van Newfoundland naar Engeland. Daar merkte men algauw zijn zeer scherpe neus op en het plezier waarmee hij zich te water begaf. Omdat hij graag apporteert, werd deze forse hond opgeleid tot specialist op dat gebied en doorgefokt om klein wild en gevederd wild (vooral eenden en andere watervogels) te apporteren. Hij is ook niet benauwd voor het opsporen van aangeschoten wild in uitgestrekt moerasachtig gebied.

Vanwege zijn intelligentie en geschiktheid voor dressuur wordt de labrador retriever veelvuldig opgeleid als politie- en geleidehond.

Als huishond is de labrador retriever ronduit ideaal. Hij is aanhankelijk, trouw, heel lief voor kinderen en tevens een goede waakhond als hem voldoende wantrouwen jegens vreemden wordt bijgebracht. Ondanks zijn krachtige gestalte bruist dit ras van temperament. Zijn vacht is kort en zo dicht als dat van een otter. De labrador is meestal zwart, maar komt ook voor in chocoladebruin of geel.

Een Labrador retriever opvoeden

Een Labrador is zeker niet moeilijk op te voeden. Het zijn dan ook zeer intelligente honden en weten rap wat van ze verlangt wordt. Ze werken dan ook graag voor hun baas en willen alles doen om het u naar uw zin te krijgen. Soms heb je wel wat geduld nodig omdat ze later volwassen worden en liever een spelletje spelen. Maar krijg je hun aandacht dan ben je terug goed vertrokken. Omdat sommige reuen wat onstuimiger zijn is heb verstandig om heb vroeg te leren om mooi aan de leiband te lopen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Labrador retriever? Kijk dan op onze Labrador retriever opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 54-57 cm Gewicht: 25-34 kg Kleur: zwart, chocoladebruin of geel

Aard

De Labrador is een zeer lieve en aanhankelijke hond met een stabiel en vriendelijk karakter. Ook al zijn ze vrij log gebouwd toch zijn het actieve honden. Een Labrador reu is meestal onstuimiger dan de teven. Ze mogen nooit agressie vertonen noch schuwheid, ze zijn daarom ook zeer sociaal.

De Labrador is een zeer intelligent ras die zeer graag voor zijn baas werkt. Ze zijn meegaand en gehoorzaam. Ze blijven wel tot hun 2 jaar onstuimig en speels doordat ze laat volwassen worden. Hun reukvermogen is zeer goed ontwikkelt, ook moeten ze een zachte beet hebben voor het apporteren. Ze worden zo getraind dat ze een ei heel terug moeten brengen naar hun baas.

De Labrador is een echte gezinshond, een leven in een buitenkennel is echt uit ten boze. Geef uw Labrador niet meer voeding of snoepjes dan nodig is, ze hebben een aanleg om rap dik te worden.

Beweging

Het is een jachthond dus heeft hij ook wel wat beweging nodig. Als je een Labrador in huis haalt is het ook verstandig om aan hondensport te doen. Er is geen hondensport wat de Labrador niet aankan. Daarom zou het ook zonde zijn als je hem alleen maar houd als gezinshond.

Je zou je Labrador veel plezier doen als je hem een sport geeft. Het is niet alleen leuk en goed voor uw hond maar ook voor u en de band tussen jullie. Zo heb je: flyball, obedience, aglitity, canicross, dogydance, dogfrisbee, speuren, ... noem maar op.

Zo heb je ook hondenclubs voor Retrievers waar je met je Lab kunt gaan apporteren en het leren van zijn oorspronkelijke taak. Met andere woorden, je hebt enorm veel mogelijkheden. Een leuk spelletje zoals apporteren is ook altijd leuk voor u en uw hond. Het is dan ook een Retriever. Combineer dit met water en de Labrador leeft zich volledig uit.

Erfelijke ziekten

Labrador Retrievers zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke gezondheidsproblemen. Het is belangrijk op te merken dat niet elke Labrador Retriever deze ziektes zal krijgen; het betekent alleen dat ze een grotere kans hebben om ze te ontwikkelen in vergelijking met sommige andere rassen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende erfelijke ziektes:

1. Heupdysplasie: Een aandoening waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is. Dit kan leiden tot pijn en artritis naarmate de hond ouder wordt.

2. Elleboogdysplasie: Een gelijkaardige aandoening als heupdysplasie, maar dan in de ellebogen van de hond. 

3. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Een groep van ziekten die het gezichtsvermogen van de hond aantasten, waardoor hij na verloop van tijd blind kan worden.

4. Erfelijke myopathie: Een zeldzame aandoening die de spieren aantast en zwakte en verlies van spiermassa veroorzaakt.

5. Oefeningsgeïnduceerde ineenstorting: Een genetische aandoening die spierzwakte, onvermogen en in sommige gevallen ineenstorting veroorzaakt na intense oefeningen.

6. Centronucleaire Myopathie (CNM): Dit is een zeldzame erfelijke ziekte die spierzwakte en atrofie veroorzaakt, meestal zichtbaar tussen de leeftijd van 2 tot 5 maanden.

7. Andere mogelijke erfelijke aandoeningen omvatten hartziekten, epilepsie en verschillende soorten huidallergieën.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel sommige van deze aandoeningen erfelijk zijn, omgevingsfactoren, dieet en algemene gezondheidszorg ook een grote rol spelen in de gezondheid van een hond. Daarom is het cruciaal om een betrouwbare fokker te kiezen die gezondheidstests uitvoert op hun fokdieren en om de hond een goede verzorging en een uitgebalanceerd dieet te geven.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.