Labrador retriever

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Retrievers
Land van oorsprong Canada
Fokkers 80 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De eerste labrador retrievers kwamen in 1835 van Newfoundland naar Engeland. Daar merkte men algauw zijn zeer scherpe neus op en het plezier waarmee hij zich te water begaf. Omdat hij graag apporteert, werd deze forse hond opgeleid tot specialist op dat gebied en doorgefokt om klein wild en gevederd wild (vooral eenden en andere watervogels) te apporteren. Hij is ook niet benauwd voor het opsporen van aangeschoten wild in uitgestrekt moerasachtig gebied. Vanwege zijn intelligentie en geschiktheid voor dressuur wordt de labrador retriever veelvuldig opgeleid als politie- en geleidehond. Als huishond is de labrador retriever ronduit ideaal. Hij is aanhankelijk, trouw, heel lief voor kinderen en tevens een goede waakhond als hem voldoende wantrouwen jegens vreemden wordt bijgebracht. Ondanks zijn krachtige gestalte bruist dit ras van temperament. Zijn vacht is kort en zo dicht als dat van een otter. De labrador is meestal zwart, maar komt ook voor in chocoladebruin of geel.

Een Labrador retriever opvoeden

Een Labrador is zeker niet moeilijk op te voeden. Het zijn dan ook zeer intelligente honden en weten rap wat van ze verlangt wordt. Ze werken dan ook graag voor hun baas en willen alles doen om het u naar uw zin te krijgen. Soms heb je wel wat geduld nodig omdat ze later volwassen worden en liever een spelletje spelen. Maar krijg je hun aandacht dan ben je terug goed vertrokken. Omdat sommige reuen wat onstuimiger zijn is heb verstandig om heb vroeg te leren om mooi aan de leiband te lopen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Labrador retriever? Kijk dan op onze Labrador retriever opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 54-57 cm Gewicht: 25-34 kg Kleur: zwart, chocoladebruin of geel

Aard

De Labrador is een zeer lieve en aanhankelijke hond met een stabiel en vriendelijk karakter. Ook al zijn ze vrij log gebouwd toch zijn het actieve honden. Een Labrador reu is meestal onstuimiger dan de teven. Ze mogen nooit agressie vertonen noch schuwheid, ze zijn daarom ook zeer sociaal. De Labrador is een zeer intelligent ras die zeer graag voor zijn baas werkt. Ze zijn meegaand en gehoorzaam. Ze blijven wel tot hun 2 jaar onstuimig en speels doordat ze laat volwassen worden. Hun reukvermogen is zeer goed ontwikkelt, ook moeten ze een zachte beet hebben voor het apporteren. Ze worden zo getraind dat ze een ei heel terug moeten brengen naar hun baas. De Labrador is een echte gezinshond, een leven in een buitenkennel is echt uit ten boze. Geef uw Labrador niet meer voeding of snoepjes dan nodig is, ze hebben een aanleg om rap dik te worden.

Beweging

Het is een jachthond dus heeft hij ook wel wat beweging nodig. Als je een Labrador in huis haalt is het ook verstandig om aan hondensport te doen. Er is geen hondensport wat de Labrador niet aankan. Daarom zou het ook zonde zijn als je hem alleen maar houd als gezinshond. Je zou je Labrador veel plezier doen als je hem een sport geeft. Het is niet alleen leuk en goed voor uw hond maar ook voor u en de band tussen jullie. Zo heb je: flyball, obedience, aglitity, canicross, dogydance, dogfrisbee, speuren, ... noem maar op. Zo heb je ook hondenclubs voor Retrievers waar je met je Lab kunt gaan apporteren en het leren van zijn oorspronkelijke taak. Met andere woorden, je hebt enorm veel mogelijkheden. Een leuk spelletje zoals apporteren is ook altijd leuk voor u en uw hond. Het is dan ook een Retriever. Combineer dit met water en de Labrador leeft zich volledig uit.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.