Pointer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Britse en Ierse pointers en setters
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze hond zoekt met zijn scherpe neus naar de schuilplaats van gevederd wild. Met opgeheven neus, één opgetilde voorpoot en naar boven wijzende staart wijst hij de jager waar het wild zich heeft verstopt. Deze eigenschap is hem overigens aangeboren. Pups beginnen vaak al met 2-3 maanden te 'staan'. Pointers worden ook vaak getraind als apporteerhonden. De Spaanse perdiguero wordt alom beschouwd als voorvader van de pointer. Deze staande honden kwamen tegen het einde van de 17de eeuw naar Engeland. Door kruisingen met Franse loophonden en met foxhounds verwierf de pointer zijn huidige uiterlijk. Pointers kunnen qua gestalte sterk verschillen. Dat geldt ook voor de kleur van hun korte, stugge en glanzende vacht. Het heeft weinig zin om de pointer alleen als huis- en begeleidingshond te houden. Hij heeft bijzonder veel en liefst lange wandelingen nodig. Pointers moeten de kans krijgen hun jagerstalenten te beproeven. Als de hond tot absolute gehoorzaamheid wordt opgevoed en zo mogelijk aan een lange lijn wordt geleid, kan hij zelfs in het park, in plantsoenen en op veldweggetjes vogels en wilde konijnen 'stellen'. In huis is de pointer rustig, aangenaam in de omgang, aanhankelijk en lief voor kinderen.

Een Pointer opvoeden

Zoals ik al zei is hij een intelligente hond die vrij snel leert en die graag voor zijn baas werkt. Toch heeft hij een consequente opvoeding nodig. Een harde aanpak werkt averechts bij deze hond. Een zachte hand is nodig. Harde/luide woorden raken deze hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Pointer? Kijk dan op onze Pointer opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 60-70 cm Gewicht: 25-30 kg Kleur: overwegend wit met bruine, zwarte, gele of oranje platen en vlekken, ook eenkleurig

Aard

De Pointer is heel vriendelijk, zachtaardig tot aanhankelijk toe. Hij is intelligent en zeer sportief dat gepaard gaat met een groot uithoudingsvermogen. Ze hebben een groot jachtinstinct en een goed reukvermogen. De Pointer is vrij gehoorzaam, dit is vrij zeldzaam bij de meeste jachthonden.

Beweging

Zoals ik al zei, hebben ze een groot uithoudingsvermogen. Daarom hebben ze veel beweging nodig. Hij zou elke dag een uur onaangelijnd moeten kunnen lopen en ravotten. Je kan ook met hem gaan lopen (canicross) of fietsen. Zo kan hij al zijn energie kwijt spelen. Je kan ook altijd met hem gaan jagen. Ze zijn gespecialiseerd in het veerwild zoals patrijzen. Dit wil niet zeggen dat je geen andere wild kunt gebruiken. Dit kun je de hond altijd leren. Als gezinshond draait hij ook goed in mee, zolang het maar een sportief gezin is.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.