Pekingees

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Chin en pekingees
Land van oorsprong China
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit hondje met zijn zijdeachtige vacht en 'ingedeukte' gezicht kwam in 1860 na de plundering van het paleis van de Chinese keizer als krijgsbuit mee naar Engeland. In China werd het ras al sinds de 8ste eeuw gehouden en wel alleen aan het keizerlijke hof. Zijn exotische uiterlijk maakte het hondje in Engeland snel populair. Pas later kwam het ras ook naar het vasteland. De pekinees heeft niet veel ruimte nodig en kan dus gerust in een appartement leven. Trappenlopen is niet zo goed voor het dier en hij is ook niet dol op lange wandelingen. De pekinees kan zeer aanhankelijk zijn, maar ook eigengereid en jaloers. Het hondje is door zijn soms ietwat onberekenbare gedrag vooral geschikt voor oudere mensen, niet zo voor kinderen. Hij wantrouwt vreemden en is waakzaam, soms blaft hij wat al te veel. Bij te kleine teven verloopt de bevalling vaak moeizaam, vaak worden pups dan ook met een keizersnede ter wereld gebracht.

Een Pekingees opvoeden

Een Pekinees laat zich de wet niet voorschrijven, maar u zult hem toch de basisbegrippen moeten bijbrengen, wilt u later niet opgescheept zitten met een humeurig diertje dat volledig zijn eigen gangetje gaat. U leert hem het snelste iets door hem vel te belonen voor gewenst gedrag. De gemiddelde Pekinees zal zich zwaar ontdaan en beledigd terugtrekken als hij gestraft wordt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Pekingees? Kijk dan op onze Pekingees opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 15-25 cm Gewicht: 1,5-6 kg Kleur: elke kleur toegestaan, zwarte randen rond de ogen en een zwarte neus gewenst Bijzonder kenmerk: plat gezicht

Aard

De pekingees is een zeer aparte hond met een apart uitzicht en zeker een apart karakter zoals de meeste oosterse rassen. Ze zijn zeer aanhankelijk aan hun baasje, maar ze kennen maar een baas. Anderzijds hebben ze hun eigen willetje, neen is en blijft neen zelfs met lekkers of lieve woordjes kan je ze dan niet overhalen. Ze zijn zeer koppig en hebben een eigenzinnig karakter. Pekinezen behoren tot de rustigste hondenrassen. Hun blaf zult u niet veel horen. In aanleg zijn ze niet overmatig gesteld op mensen die ze niet kennen. Een pekinees kiest zelf zijn baas.

Beweging

Ze hebben niet zoveel beweging nodig. Daardoor is hij ook heel geschikt voor een flatbewoner. Drie maal daags een blokje om is voldoende. Het zijn geen echte schoothonden. Daarvoor is hun vacht te dik en hebben ze het snel te warm op de schoot. Wel is hij altijd bij zijn baasje in de buurt en volgt hem overal. Let op bij warm weer dat de hond geen ademhalingsproblemen krijgt door zijn korte neus.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.