Engelse buldog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type mastiff
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 16 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De stamvader van dit ras is de stieren- of bullen-bijter, die eeuwenlang werd gehouden door Engelse slagers. Tussen 1730 en 1835 moest deze hond in Engelse arena's tegen stieren vechten; vandaar zijn naam. Toen deze gevechten werden verboden, slaagde men erin om de hond in enkele generaties tijd te veranderen in een vriendelijke en goedige huishond. De nationale hond van Engeland is inmiddels vooral bij liefhebbers van het groteske wereldwijd uitgegroeid tot een enorm populair huisdier. Deze hond heeft een wiegende manier van lopen en een ingedrukte snoet vol plooien. De Engelse buldog is een heel compacte, zware hond. Hij heeft niet veel wandeling nodig en zijn korte en gladde vacht is gemakkelijk te onderhouden. Die vacht mag effen, gestreept of gevlekt wit, geel of rood zijn. Alle kleuren zijn toegestaan, behalve zwart.

Een Engelse buldog opvoeden

Deze honden zijn helemaal niet moeilijk om op te voeden omdat ze zo meegaand en intelligent zijn. De engelse bulldog is zeer gevoelig voor het humeur van zijn baasje en ook voor de intonatie van de stem. Daarom is een opvoeding met zachte hand nodig. Wees altijd consequent en duidelijk tegen de hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Engelse buldog? Kijk dan op onze Engelse buldog opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 30-40 cm Gewicht: 20-33 kg Kleur: alle kleuren behalve zwart; gevlekt of gestreept

Aard

Rustig, zeer lief, intelligent, tolerant, opgewekt, kindvriendelijk, moedig en soms hard voor zichzelf, voelt geen pijn, groot gevoel voor humor, sociaal met andere huisdieren. De ideale gezelschapshond voor iedereen die graag een rustige, brave hond wil. Een grote hond in klein formaat. Hij is erg aanhankelijk en leeft graag dicht in de buurt van zijn baasje en zijn gezin. Hij is absoluut niet geschikt als kennelhond. Hij waakt heel goed en blaft enkel wanneer het moet.

Beweging

Een engelse bulldog heeft niet veel beweging nodig, lange wandelingen hoeven dus niet. Hij zal al blij zijn dat hij een ommetje mag doen. Hij zit het liefst in de tuin of in huis, als hij maar dicht bij zijn baasje is. Een jonge bulldog heeft voldoende rust nodig zodat hij energie kan opdoen om dan wat te spelen. Ze kunnen niet goed tegen de warmte, daarom zullen ze op warme dagen een koel plaatsje opzoeken.

Erfelijke ziekten

Buldogs kunnen gemakkelijk ademhalingsproblemen krijgen, aangezien hun platte gezicht een goede luchtstroom bemoeilijkt. In Nederland worden de fokdieren geröntgend om de afmetingen van de luchtpijp te meten Ook allergieën en gewrichtsproblemen (vooral de heupen) kunnen in dit ras voorkomen. Bepaalde afwijkingen aan de ogen worden soms gezien; entropion en ectropion evenals distichiën.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.