Golden retriever

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Retrievers
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 18 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Golden retriever

De ultieme vriendelijke reus

Wist je dat golden retrievers bekend staan als een van de vriendelijkste hondenrassen? Ze zijn altijd enthousiast om nieuwe vrienden te maken, zowel mensen als andere dieren. Hun hartelijke karakter maakt hen de perfecte gezinshond.

Geboren zwemmers

Golden retrievers en water zijn een match made in heaven. Deze honden zijn geboren zwemmers en houden van spelen in water. Een frisse duik op een warme dag? Dat is voor een golden retriever puur genieten!

Frisbee kampioenen

Apporteren zit in hun bloed, en dat maakt golden retrievers fantastische frisbee-spelers. Een spelletje frisbee is de ideale manier om ze moe maar voldaan te krijgen.

Sterren op het scherm

Je hebt ze vast wel eens op tv gezien. Golden retrievers stelen regelmatig de show in films en series. Hun natuurlijke charme en expressie maken hen geboren acteurs.

Geen bewakers, maar begroeters

Als waakhond zijn ze misschien niet de beste keuze. Golden retrievers begroeten liever een vreemde dan dat ze blaffen. Hun vriendelijke natuur wint het altijd.

Speurneuzen

Hun uitstekende reukvermogen maakt van golden retrievers uitstekende speurhonden. Ze worden vaak ingezet in reddingsoperaties en kunnen zelfs vermiste personen opsporen.

Beroemd en bemind

Zelfs beroemdheden vallen voor de charme van golden retrievers. Van Oprah Winfrey tot Adam Levine, velen hebben hun hart verloren aan dit ras.

Energiek en speels

Golden retrievers zitten vol energie. Regelmatige wandelingen en speelsessies zijn noodzakelijk om ze gelukkig en gezond te houden.

Waterratten

Hun zwemvaardigheden zijn indrukwekkend. Dankzij hun zwemvliezen zijn ze bijna net zo snel als Olympische zwemmers!

Gouden lokken

Hun prachtige, dikke vacht is zo mooi dat het zelfs gebruikt wordt voor pruiken. Zacht, glanzend en goudkleurig - een echte eyecatcher.

Behendige atleten

In behendigheidswedstrijden schitteren golden retrievers met hun snelheid en behendigheid. Ze zijn altijd enthousiast om hun baasje te plezieren.

Zachte beet

Het zachte gebit van een golden retriever is uniek. Ze kunnen voorzichtig voorwerpen dragen, zelfs iets breekbaars als een ei, zonder het te beschadigen.

Puppy liefde

Een golden retriever kan een groot nest van wel 12 schattige puppies hebben. Stel je voor, een huis vol speelse, vrolijke pups!

Algemeen voorkomen

De Schot Lord Tweedham trof ooit in een nest jongen van de wavy coated retriever een goudgele pup aan. Die kruiste hij met een leverkleurige waterspaniël. Na een aantal generaties van strenge selectie ontstond de golden retriever zoals wij die vandaag kennen.

De golden retriever is niet alleen een uitstekende apporteerhond, maar ook een aanhankelijke, lieve en ..gehoorzame huis- en familiehond. Hij is zelfs geschikt als geleidehond. Zijn goudkleurige, halflange en golvende vacht maakte hem enorm populair. De vacht is dicht en waterafstotend. De hond mag alleen effen goudbruin (in verschillende nuances) zijn, niet roodbruin of geel. Het is zeer belangrijk om een goede zoektocht te maken als je een Golden Retriever in huis wilt halen.

Hoe populairder de hond hoe meer overfokte honden je krijgt van het bepaalde ras. Vooral bij de Golden Retrievers komen er veel gestoorde honden voor door geen goede fokrichtlijnen te houden. Hiermee bedoel ik dat er veel agressie gestoorde honden voorkomen en dit is absoluut uit denboze voor dit ras. Omdat er zoveel fokkers zo onzorgvuldig te werk gaan moeten de andere goede fokkers hiervoor op draaien.

Het terug recht zetten van een ras kan wel meer dan 5 jaar duren. Iedereen kent de verhalen wel van de Collie (lassie) en de Dalmatiër.

Een Golden retriever opvoeden

Het grootbrengen van een Golden Retriever is echt een prachtige ervaring. Deze honden, met hun intelligente blik en vriendelijke kwispel, hebben een natuurlijke neiging om te leren en een diepe band met hun familie te vormen. Het geheim van een succesvolle opvoeding? Begin vroeg met socialiseren, zorg voor consequente training en vergeet niet genoeg beweging.

Als je net een Golden Retriever puppy hebt, start dan meteen met socialiseren. Het is cruciaal om je hondje te laten wennen aan verschillende mensen, dieren en omgevingen. Dit helpt enorm in het vormen van een evenwichtige en zelfverzekerde volwassen hond. Het is niet alleen het spelen met andere honden in het park, maar ook ervaringen zoals door de stad lopen, autorijden, en wennen aan alledaagse huishoudgeluiden.

Training begint op dag één, zodra je nieuwe vriend thuis is. Golden Retrievers zijn slimme honden en ze leren verbazingwekkend snel, maar ze hebben wel duidelijke en consequente aanwijzingen nodig. Basiscommando's zoals 'zit', 'blijf' en 'hier' zijn fundamenteel. Deze honden zijn gevoelig en reageren het beste op positieve versterking - een strenge aanpak werkt meestal niet. Beloningen, zoals snacks of complimenten, zijn ideaal om gewenst gedrag te bevorderen.

Een actief leven is essentieel voor Golden Retrievers. Ze zitten boordevol energie en hebben zowel fysieke als mentale uitdagingen nodig. Dagelijkse wandelingen zijn een must, maar laat ze ook lekker ravotten in de tuin of in het hondenpark. Golden Retrievers zijn dol op apporteren, dus het spelen met een frisbee of bal kan hen uren entertainen.

Goede gezondheidszorg is ook een belangrijk aspect van hun opvoeding. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, kwaliteitsvoeding en aandacht voor hun vachtverzorging zijn noodzakelijk. Hun prachtige vacht vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en om hun glans te behouden.

Tenslotte, onthoud om geduldig te zijn en te genieten van elk moment met je Golden Retriever. Ze groeien zo snel van een speelse pup naar een trouwe en liefdevolle volwassen hond. De inspanning en tijd die je in de opvoeding steekt, worden beloond met een onvoorwaardelijke liefde en een diepe band. Het is een reis die elk moment waard is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Golden retriever? Kijk dan op onze Golden retriever opvoeden pagina.

Uiterlijk

Vacht

 • Kleur: varieert van lichtgoud tot donker goudkleurig.
 • Textuur: meestal recht of golvend, zacht aanvoelend.
 • Onderhoud: vereist regelmatige verzorging, vooral tijdens de ruiperiode.

Gezicht en Kop

 • Ogen: heldere, vriendelijke ogen die intelligentie uitstralen.
 • Oren: middelgroot, hangend dicht bij de wangen.
 • Snuit: sterk en breed met een duidelijke stop.

Lichaamsbouw

 • Grootte: middelgroot tot groot.
 • Mannetjes: schofthoogte ongeveer 56 tot 61 cm (22 tot 24 inch).
 • Vrouwtjes: schofthoogte ongeveer 51 tot 56 cm (20 tot 22 inch).
 • Gewicht: varieert naargelang het geslacht.
 • Mannetjes: wegen tussen 29 en 34 kg (65 tot 75 pond).
 • Vrouwtjes: wegen tussen 24 en 29 kg (55 tot 65 pond).

Algemene Kenmerken

 • Lichaam: goed geproportioneerd en krachtig met een sterke rug en diepe borst.
 • Staart: dik bij de basis en uitlopend naar het uiteinde, vrolijk en in lijn met de rug gedragen.

Aard

Golden Retrievers zijn bekend om hun intelligentie, vriendelijkheid en goedmoedig karakter. Ze zijn stabiel en zelfverzekerd, maar laten zich niet snel van de wijs brengen. Agressie is niet hun stijl; in plaats daarvan zijn ze opvallend rustig en blaffen ze zelden. Deze honden passen zich makkelijk aan en werken met plezier voor hun baasje, mede dankzij hun uitstekende reukvermogen. Ondanks hun zelfvertrouwen, zijn ze gevoelig en reageren ze niet goed op harde woorden. Ze houden er niet van om alleen te zijn en zijn daarom erg aanhankelijk naar alle gezinsleden. Veel Golden Retrievers zijn dol op zwemmen en apporteren, en helemaal op de combinatie van deze twee activiteiten.

Beweging

Golden Retrievers, met hun sprankelende energie en vrolijke karakter, hebben een stevige dosis dagelijkse beweging nodig om op en top gelukkig te zijn. Stel je een volwassen Golden Retriever voor: deze speelse vriend heeft zo'n één tot twee uur actie per dag nodig. Die tijd vul ik graag met verschillende activiteiten zoals lange wandelingen, een rondje joggen, of lekker ravotten in de tuin. En zwemmen? Oh, daar kunnen ze echt van genieten!

Voor de jonge pups onder ons is het belangrijk om het rustig aan te doen. Hun kleine lijfjes zijn nog in ontwikkeling, dus ik houd me aan de regel van vijf minuten beweging per maand van hun leeftijd, twee keer per dag. Naarmate ze ouder worden, verandert hun behoefte aan beweging. Mijn oudere Golden vindt het heerlijk om mee te gaan voor kortere wandelingen en geniet van lichtere spelletjes.

Het mooie aan al deze beweging is dat het niet alleen hun lichaam gezond houdt, maar ook hun geest scherp. Zonder voldoende lichaamsbeweging en mentale uitdagingen kan een Golden Retriever zich gaan vervelen, wat soms tot kattenkwaad leidt. Let wel op tijdens warme dagen om oververhitting te voorkomen en houd altijd een oogje op hoe ze zich voelen tijdens het spelen.

Elke Golden is anders, en dat vind ik het mooie aan dit ras. Sommigen hebben meer energie dan anderen en soms past een rustigere routine beter bij hun leeftijd of gezondheid. Het belangrijkste is om af te stemmen op de unieke behoeften van jouw hond, zodat jullie samen kunnen genieten van vele gelukkige en actieve jaren.

Erfelijke ziekten

Golden Retrievers zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij veel rassen, zijn er enkele genetische aandoeningen waaraan ze meer vatbaar kunnen zijn. Hier is een lijst van enkele erfelijke ziektes die in dit ras kunnen voorkomen:

 1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot artritis of zelfs lamheid.
 2. Elleboogdysplasie: Dit is vergelijkbaar met heupdysplasie maar dan in het ellebooggewricht.
 3. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een oogziekte die progressieve verslechtering van het netvlies veroorzaakt en uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 4. Hartziekten: Sommige Golden Retrievers kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen zoals subvalvulaire aortastenose.
 5. Kanker: Golden Retrievers hebben een hoger dan gemiddeld risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker, waaronder lymfoom, mastocytomen, en osteosarcoom.
 6. Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening van de schildklier die kan leiden tot symptomen zoals lethargie, gewichtstoename en huidproblemen.
 7. Huidproblemen: Golden Retrievers kunnen vatbaar zijn voor verschillende huidproblemen, waaronder allergieën en hotspot.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en het betekent niet dat elke Golden Retriever deze aandoeningen zal ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat verantwoorde fokkers hun honden zullen testen op deze aandoeningen voordat ze met fokken beginnen, en ze zullen ook proberen om de incidentie van deze aandoeningen in hun fokprogramma's te minimaliseren. Het is dus altijd belangrijk om bij het kiezen van een pup een betrouwbare en verantwoordelijke fokker te kiezen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.