Golden retriever

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Retrievers
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 18 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Golden retriever

Sociale vlinders: Golden Retrievers staan bekend als een van de vriendelijkste hondenrassen. Ze zijn bijna altijd blij om nieuwe mensen en dieren te ontmoeten!

Watersporters: Deze honden zijn uitstekende zwemmers, en ze houden absoluut van water. Het is niet ongebruikelijk om een Golden Retriever op een warme dag in een vijver of zwembad te zien springen.

Frisbee fanaten: Golden Retrievers hebben een natuurlijke aanleg voor apporteren, wat hen geweldige frisbee-spelers maakt. Het is een leuke manier om hun energie te verbranden!

Filmsterren: Verschillende Golden Retrievers hebben hoofdrollen gespeeld in films, zoals de beroemde Comet in de televisieserie "Full House".

Ontvangstcomité: Door hun vriendelijke en gastvrije aard zijn Golden Retrievers niet de beste waakhonden - ze zouden waarschijnlijk een inbreker begroeten in plaats van ze weg te jagen!

Super snuffelaars: Ze hebben een uitstekend reukvermogen en worden vaak gebruikt in speur- en reddingsoperaties.

Beroemde eigenaren: Verschillende beroemdheden, waaronder Oprah Winfrey en Adam Levine, hebben Golden Retrievers.

Energiebommen: Golden Retrievers zitten vol energie en vereisen dagelijkse lichaamsbeweging om hen gelukkig en gezond te houden.

Olympische zwemmers: Dankzij hun webbed poten, zijn Golden Retrievers natuurlijke zwemmers en kunnen ze zwemmen bij bijna Olympische snelheden.

Prachtige pruiken: Haar van Golden Retrievers wordt vaak gebruikt voor haarpruiken vanwege hun prachtige en dikke vacht.

Topsporters: Golden Retrievers doen het vaak goed in behendigheidswedstrijden vanwege hun energieniveau en verlangen om te behagen.

Op maat gemaakte mond: Het zachte, "vriendelijke" gebit van een Golden Retriever is zo ontworpen dat het eieren kan dragen zonder ze te breken.

Puppy Power: Een Golden Retriever moeder kan tot wel 12 puppies in één nest hebben.

Lange-afstand Lopers: Met hun hoge energieniveaus, kunnen Golden Retrievers uitstekende hardlooppartners zijn.

Vederige Staarten: De staarten van Golden Retrievers zijn zo fluffy dat ze vaak worden vergeleken met veerstofdusters!

Verborgen talenten: Sommige Golden Retrievers zijn getraind om basis huishoudelijke taken uit te voeren, zoals het halen van de post of het openen van deuren.

Wegkwijners: Golden Retrievers staan erom bekend dat ze dramatisch zuchten of kreunen als ze aandacht willen of zich vervelen.

Groot hart: Golden Retrievers zijn bekend om hun medelevende aard en worden vaak gebruikt als therapie of hulp honden.

Dubbeldik: Golden Retrievers hebben een dubbele vacht, wat hen helpt om zowel in koude als in warme klimaten comfortabel te blijven.

Veelkleurige schoonheden: Hoewel de meeste mensen denken aan een goudkleurige vacht als ze aan Golden Retrievers denken, kan de kleur van hun vacht variëren van bijna wit tot donker goud.

Algemeen voorkomen

De Schot Lord Tweedham trof ooit in een nest jongen van de wavy coated retriever een goudgele pup aan. Die kruiste hij met een leverkleurige waterspaniël. Na een aantal generaties van strenge selectie ontstond de golden retriever zoals wij die vandaag kennen.

De golden retriever is niet alleen een uitstekende apporteerhond, maar ook een aanhankelijke, lieve en ..gehoorzame huis- en familiehond. Hij is zelfs geschikt als geleidehond. Zijn goudkleurige, halflange en golvende vacht maakte hem enorm populair. De vacht is dicht en waterafstotend. De hond mag alleen effen goudbruin (in verschillende nuances) zijn, niet roodbruin of geel. Het is zeer belangrijk om een goede zoektocht te maken als je een Golden Retriever in huis wilt halen.

Hoe populairder de hond hoe meer overfokte honden je krijgt van het bepaalde ras. Vooral bij de Golden Retrievers komen er veel gestoorde honden voor door geen goede fokrichtlijnen te houden. Hiermee bedoel ik dat er veel agressie gestoorde honden voorkomen en dit is absoluut uit denboze voor dit ras. Omdat er zoveel fokkers zo onzorgvuldig te werk gaan moeten de andere goede fokkers hiervoor op draaien.

Het terug recht zetten van een ras kan wel meer dan 5 jaar duren. Iedereen kent de verhalen wel van de Collie (lassie) en de Dalmatiër.

Een Golden retriever opvoeden

Een Golden Retriever is gemakkelijk op te voeden. Hij leert snel en vergeet niet rap. Het is een plezier om met deze honden te trainen. Een consequente opvoeding is nodig maar zeker niet met een harde hand. Ze zijn enorm gevoelig voor harde woorden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Golden retriever? Kijk dan op onze Golden retriever opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 51-61 cm Gewicht: 27-34 kg Kleur: goudbruin

Aard

Het zijn intelligente, vriendelijke, goedaardige, evenwichtige en zelfverzekerde honden. Ze zijn goedmoedig en meegaand, ze zijn niet rap ergens van onder de indruk. Agressie is uit ten boze. De Golden Retriever blaft enorm weinig en past zich rap aan. Ook werken ze enorm graag voor hun baas. Hun reukzin is enorm. Ook al zijn ze enorm zelfverzekerd toch zijn ze gevoelig voor harde woorden. Ze worden niet graag alleen gelaten, daarom zijn ze ook aanhankelijk naar het hele gezin toe. De meeste Golden Retrievers zijn gek op zwemmen en apporteren, vooral de combinatie van deze twee.

Beweging

Golden Retrievers hebben een groot uithoudingsvermogen. Dus een grote wandeling waar ze onaangelijnd kunnen ravotten en spelen is zeker niet uit den boze. Ook zijn ze zot op apporteren en zwemmen, vooral als je deze twee combinaties combineert. Met je Golden Retriever kun je verschillende sproten uitoefenen. Gehoorzaamheid, agility, flyball, dogydance, dogfrisbee, canicross, ....

Erfelijke ziekten

Golden Retrievers zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals bij veel rassen, zijn er enkele genetische aandoeningen waaraan ze meer vatbaar kunnen zijn. Hier is een lijst van enkele erfelijke ziektes die in dit ras kunnen voorkomen:

  1. Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn, wat kan leiden tot artritis of zelfs lamheid.
  2. Elleboogdysplasie: Dit is vergelijkbaar met heupdysplasie maar dan in het ellebooggewricht.
  3. Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een oogziekte die progressieve verslechtering van het netvlies veroorzaakt en uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
  4. Hartziekten: Sommige Golden Retrievers kunnen vatbaar zijn voor bepaalde hartproblemen zoals subvalvulaire aortastenose.
  5. Kanker: Golden Retrievers hebben een hoger dan gemiddeld risico op het ontwikkelen van verschillende soorten kanker, waaronder lymfoom, mastocytomen, en osteosarcoom.
  6. Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening van de schildklier die kan leiden tot symptomen zoals lethargie, gewichtstoename en huidproblemen.
  7. Huidproblemen: Golden Retrievers kunnen vatbaar zijn voor verschillende huidproblemen, waaronder allergieën en hotspot.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden en het betekent niet dat elke Golden Retriever deze aandoeningen zal ontwikkelen. Het is belangrijk om te weten dat verantwoorde fokkers hun honden zullen testen op deze aandoeningen voordat ze met fokken beginnen, en ze zullen ook proberen om de incidentie van deze aandoeningen in hun fokprogramma's te minimaliseren. Het is dus altijd belangrijk om bij het kiezen van een pup een betrouwbare en verantwoordelijke fokker te kiezen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.