Basset Hound

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine lopende honden
Land van oorsprong Engeland - Frankrijk
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Weetjes over de Basset Hound

Oorsprong van de naam

"Basset" komt van het Franse woord "bas", wat laag betekent. Dit beschrijft perfect hun korte benen.

Stilte-koningen

Basset Hounds bewegen verrassend stil wanneer ze iets ondeugends doen.

Stemgeluid

Hun diepe en melodische geblaf klinkt als dat van een veel grotere hond.

Detective honden

Basset Hounds hebben een uitzonderlijk reukvermogen, vergelijkbaar met dat van de Bloodhound.

Oor reiniging

Hun lange oren vegen het gras en pikken geuren op tijdens het volgen van een spoor.

Droevige ogen

Hun hangende ogen geven een droevige uitdrukking, maar dit is vaak misleidend.

Oprah's liefde

Oprah Winfrey had een Basset Hound genaamd Sadie.

Filmster

Een Basset Hound genaamd Flash schitterde in de tv-show "The Dukes of Hazzard".

Zwemmen

Door hun korte benen zijn Basset Hounds meestal geen goede zwemmers.

Kwijlen

Ze kwijlen vaak, vooral na het drinken.

Veranderende kleuren

De vachtkleur van Basset Hounds kan veranderen naarmate ze ouder worden.

Luiheidsniveau

Basset Hounds houden van wandelen, maar kunnen ook erg lui zijn.

Gezelschapsdieren

Ze zijn sociaal en kunnen goed overweg met andere huisdieren.

Oud ras

Basset Hounds bestaan al sinds de tijd van de Romeinen.

Gewicht

Ondanks hun kleine formaat kunnen ze 30 tot 40 kg wegen.

Voeten vooruit

Ze hebben grote poten in verhouding tot hun lichaamsgrootte.

Lange levensduur

Met goede zorg kunnen Basset Hounds 10-12 jaar oud worden.

Koningin Elizabeth's Bassets

Koningin Elizabeth had Basset Hounds genaamd Mister en Missis.

Frans ras

Basset Hounds komen oorspronkelijk uit Frankrijk en werden gebruikt voor de jacht op konijnen en hazen.

Staande oren

Als puppy's kunnen hun oren eerst rechtop staan voordat ze gaan hangen.

Algemeen voorkomen

Met zijn zeer lange flaporen, zijn korte, vaak kromme poten en zijn langwerpige, rolvormige lichaam geldt de basset als een unieke verschijning onder de honden. Zijn nu eens gedistingeerde, dan weer ironische gezichtsuitdrukking, zijn vrolijk gevlekte vacht in de kleuren roodbruin, zwart en wit, en ook de manier waarop hij zich beweegt, hebben iets clownesks.

Hij is trouw, lief en volgzaam, maar kan ook Oost-Indisch doof zijn, vooral als hij doet wat hij eigenlijk niet mag. In de omgang met bassets moet men vriendelijk maar consequent zijn. Met zijn slimme inborst profiteert hij van het geringste spoor van twijfel of besluiteloosheid bij zijn baas!

De basset stamt uit Frankrijk, waar hij als kortpotige brak werd gebruikt voor het opsporen van wild en om vossen en dassen uit hun holen te drijven. In zijn Franse tijd was de basset kleiner, draadharig en nog niet zo langgerekt als tegenwoordig. In Engeland en de VS is hij doorgefokt tot de nu bekende, vaak uitgelachen hond.

De basset treedt tegenwoordig nog maar weinig op als jachthond. Hij is vooral een lieve huishond geworden, die een echte kameraad is voor kinderen en dol is op zijn gezin. Tegenover vreemden stelt hij zich gereserveerd op en is hij zeer waakzaam. Het stemgeluid van de basset, dat hij trouwens maar zelden laat horen, klinkt zeer laag.

Een Basset Hound opvoeden

De opvoeding en training van een basset hound vereisen consistentie, geduld en een goed begrip van hun unieke eigenschappen. Basset hounds zijn intelligent, maar kunnen soms eigenzinnig zijn. Ze hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen, wat ze gemakkelijk kan afleiden. Over het algemeen zijn ze vriendelijk, zachtaardig en goed met kinderen.

Bij de opvoeding van een basset hound is consistentie cruciaal. Het is belangrijk om consequent te zijn in regels en routines. Basset hounds hebben baat bij een voorspelbare omgeving, waar ze weten wat er van hen verwacht wordt. Geduld is ook essentieel, omdat deze honden tijd nodig hebben om nieuwe dingen te leren. Het is belangrijk om positief en geduldig te blijven, zelfs als de training niet altijd volgens plan verloopt. Vroege socialisatie is belangrijk voor basset hounds. Het is goed om hen te laten kennismaken met verschillende mensen, dieren en omgevingen om hen te helpen zelfverzekerd en goed aangepast te worden.

Bij de training van een basset hound is positieve bekrachtiging de beste methode. Gebruik beloningen zoals traktaties en lof om goed gedrag te stimuleren. Vermijd straffen, omdat dit kan leiden tot angst of koppigheid. Houd trainingssessies kort en leuk, aangezien basset hounds een korte aandachtsspanne hebben. Maak gebruik van hun sterke reukvermogen door geurspelletjes en zoekopdrachten in de training op te nemen. Let ook op tekenen van gedragsproblemen, zoals overmatig blaffen of destructief gedrag, en zorg voor voldoende beweging en mentale stimulatie om deze problemen te voorkomen.

Dagelijkse wandelingen zijn belangrijk voor basset hounds om hun energie kwijt te raken en hun reukvermogen te stimuleren. Daarnaast is het belangrijk om voldoende tijd te geven voor vrij spel en interactie met andere honden. Zindelijkheidstraining kan worden vergemakkelijkt door een duidelijke routine op te stellen en de hond telkens te belonen wanneer hij buiten zijn behoefte doet.

De opvoeding en training van een basset hound vergt dus consistentie, geduld en begrip. Met positieve bekrachtiging, voldoende beweging en mentale stimulatie kan je een goed opgevoede en gelukkige basset hound hebben.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Basset Hound? Kijk dan op onze Basset Hound opvoeden pagina.

Uiterlijk

De basset hound heeft een uniek uiterlijk door zijn lange lichaam en korte poten. Met zijn grote, hangende oren en droevige ogen is het een herkenbare en charmante hond. Ze zijn middelgroot en kunnen in verschillende kleurcombinaties voorkomen.

Algemene kenmerken
  • De basset hound heeft een lang lichaam met korte, stevige poten.
  • De huid is los en gerimpeld, vooral rond het hoofd en de nek.
  • Grote, fluweelzachte oren hangen laag en kunnen bijna de grond raken.
  • Ogen zijn meestal donkerbruin, met een droevige, zachte uitdrukking.
Grootte en gewicht
  • Schofthoogte: 30 tot 38 cm.
  • Gewicht: 23 tot 29 kg.
Kleuren
  • Meestal zijn ze driekleurig: zwart, wit en bruin.
  • Andere voorkomende kleuren: rood-wit en citroen-wit.
  • Vlekkenpatronen variëren per hond, maar zijn vaak asymmetrisch.
Vacht
  • De vacht is kort, dicht en glad, met een natuurlijke glans.
  • Regelmatige verzorging is nodig om de vacht gezond en schoon te houden.

Aard

Onder het fraaie uiterlijk van de Basset Hound met zijn waardige blik en melodieuze stem, die hij nooit overmatig gebruikt, gaat een hart schuil, dat de ware passie voor de jacht nog bezit. Als meutehond heeft hij van huis uit een sociaal gevoel, dat in zijn gedrag in het gezin tot uitdrukking komt. Hij neemt graag deel aan de gezellige dingen in het gezin.

Hij is lief, rustig en aanhankelijk; plezierig en verdraagzaam in de omgang met kinderen en ondanks zijn misschien wat treurige blik altijd goed gemutst. Hij is trouw en verstandig. Daarenboven heeft hij in het algemeen een sterk gestel en behoeft geen overdreven verzorging.

U moet echter wel een paar dingen in de gaten houden, die te maken hebben met dat oude erfgoed van zijn werkende voorvaderen, wat hij nog niet heeft vergeten. Aan gehoorzaamheid en opvoeding zult u consequent vanaf de prille puppytijd veel aandacht moeten besteden, meer dan bijvoorbeeld bij een herder of aanstaande jachthond. Hij verwacht dat ook van u, die hij als meuteleider ziet.

Door dat meutegevoel kan hij ook wat slecht tegen lang alleen zijn, op een gegeven moment zal hij dat met veel gevoel voor theater en publiciteit kenbaar maken. Uw buren zullen dat wellicht niet op prijs stellen. Een Basset Hound is een hond met een eigen karakter en niet zomaar de "sufferd" waar sommige mensen hem voor aanzien.

Een Basset Hound is een intelligente hond. Met veel geduld en liefde kunt u de Basset Hound veel leren. De Basset Hound beschikt nog steeds over een neus van uitzonderlijke kwaliteit die hem in staat stelt alle eetbare dingen feilloos te registreren en het tot zich te eigenen. De Basset Hound maakt van zijn hart geen 'moordkuil' ! Ongenoegen laat hij graag horen. Of als u té lang wegblijft, is een ongenoegen plas, of het omkeren van een afvalbak geen uitzondering! U bent gewaarschuwd!!

Beweging

De Basset Hound, oorspronkelijk gefokt voor de jacht, heeft een verrassend rustige aard, vooral als ze volwassen zijn. Dit betekent echter niet dat ze geen beweging nodig hebben. Integendeel, een of twee korte tot middellange wandelingen per dag zijn cruciaal om ze gezond en gelukkig te houden. Ondanks hun behoefte aan regelmatige wandelingen, hebben ze niet de intense activiteit nodig zoals sommige andere rassen. Vanwege hun unieke bouw, met lange ruggen en korte benen, zijn ze vatbaar voor gewrichts- en rugproblemen, dus het is belangrijk om te voorkomen dat ze te veel springen of te intensieve oefeningen doen.

Spelen in de tuin kan bijdragen aan hun dagelijkse bewegingsroutine en gezien hun uitstekende reukvermogen, kunnen geur-gebaseerde spelletjes of speuractiviteiten een geweldige manier zijn om ze zowel mentaal als fysiek bezig te houden. Bovendien is het belangrijk om op hun gewicht te letten, aangezien Basset Hounds vatbaar zijn voor obesitas. Naast een gebalanceerd dieet, helpt regelmatige beweging om ze op een gezond gewicht te houden. Het is altijd goed om het gedrag en energieniveau van je individuele Basset te observeren en activiteiten dienovereenkomstig aan te passen.

Erfelijke ziekten

Basset Hounds zijn over het algemeen een gezond ras, maar zoals veel zuivere rassen, kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende erfelijke ziekten waarmee Basset Hounds te maken kunnen krijgen:

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een aandoening waarbij de heupgewrichten niet goed ontwikkeld zijn. Dit kan leiden tot pijn en kreupelheid. Vroege detectie en behandeling zijn cruciaal om de levenskwaliteit van de hond te verbeteren.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie is een vergelijkbare aandoening als heupdysplasie, maar dan in de ellebogen. Het kan eveneens pijn en mobiliteitsproblemen veroorzaken. Chirurgie kan soms nodig zijn om de aandoening te corrigeren.

Tussenwervelschijfziekte (IVDD)

IVDD is een aandoening die de wervelkolom aantast en kan leiden tot ernstige pijn, zwakte en zelfs verlamming. Het is belangrijk om basset hounds niet te veel te laten springen of traplopen om de belasting op hun rug te verminderen.

Gastrische dilatatie-volvulus (maagtorsie)

Maagtorsie is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en gas en voedsel erin vast komen te zitten. Snel ingrijpen door een dierenarts is noodzakelijk om het leven van de hond te redden.

Oorinfecties

Door hun lange, hangende oren zijn basset hounds gevoelig voor oorinfecties. Regelmatige oorverzorging en -controle kunnen helpen om infecties te voorkomen.

Glaucoom

Glaucoom is een oogziekte die verhoogde druk in het oog veroorzaakt en kan leiden tot blindheid. Vroege detectie en behandeling zijn essentieel om het gezichtsvermogen van de hond te behouden.

Von Willebrand-ziekte

Dit is een erfelijke bloedingsstoornis die de bloedstolling beïnvloedt. Honden met deze aandoening hebben een verhoogd risico op bloedingen, zelfs bij kleine verwondingen.

Als je overweegt een Basset Hound aan te schaffen of te adopteren, is het raadzaam om te informeren naar gezondheidsscreenings en eventuele erfelijke problemen in de familiegeschiedenis van de hond. Een verantwoordelijke fokker zal gezondheidsonderzoeken uitvoeren en openstaan voor vragen over de gezondheid van het ras.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.