Basset Hound

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine lopende honden
Land van oorsprong Engeland - Frankrijk
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Met zijn zeer lange flaporen, zijn korte, vaak kromme poten en zijn langwerpige, rolvormige lichaam geldt de basset als een unieke verschijning onder de honden. Zijn nu eens gedistingeerde, dan weer ironische gezichtsuitdrukking, zijn vrolijk gevlekte vacht in de kleuren roodbruin, zwart en wit, en ook de manier waarop hij zich beweegt, hebben iets clownesks. Hij is trouw, lief en volgzaam, maar kan ook Oost-Indisch doof zijn, vooral als hij doet wat hij eigenlijk niet mag. In de omgang met bassets moet men vriendelijk maar consequent zijn. Met zijn slimme inborst profiteert hij van het geringste spoor van twijfel of besluiteloosheid bij zijn baas! De basset stamt uit Frankrijk, waar hij als kortpotige brak werd gebruikt voor het opsporen van wild en om vossen en dassen uit hun holen te drijven. In zijn Franse tijd was de basset kleiner, draadharig en nog niet zo langgerekt als tegenwoordig. In Engeland en de VS is hij doorgefokt tot de nu bekende, vaak uitgelachen hond. De basset treedt tegenwoordig nog maar weinig op als jachthond. Hij is vooral een lieve huishond geworden, die een echte kameraad is voor kinderen en dol is op zijn gezin. Tegenover vreemden stelt hij zich gereserveerd op en is hij zeer waakzaam. Het stemgeluid van de basset, dat hij trouwens maar zelden laat horen, klinkt zeer laag.

Een Basset Hound opvoeden

Basset Hounds zijn eigenzinnige dieren, wat wil zeggen dat ze nu niet direct uitmunten in het opvolgen van commando’s. Maar met een consequente aanpak kunt u deze honden zeker het één en ander bijbrengen. Een jonge Basset mag u nooit uitputten door hem bijvoorbeeld lange wandelingen te laten maken. De jonge hond heeft namelijk al zijn energie nodig om een goed en sterk gestel op te bouwen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Basset Hound? Kijk dan op onze Basset Hound opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 28-36 cm Gewicht: ca. 30 kg Kleur: steeds driekleurig: wit, rood of geelbruin, en zwart Bijzonder kenmerk: bijzonder lange hangoren

Aard

Onder het fraaie uiterlijk van de Basset Hound met zijn waardige blik en melodieuze stem, die hij nooit overmatig gebruikt, gaat een hart schuil, dat de ware passie voor de jacht nog bezit. Als meutehond heeft hij van huis uit een sociaal gevoel, dat in zijn gedrag in het gezin tot uitdrukking komt. Hij neemt graag deel aan de gezellige dingen in het gezin. Hij is lief, rustig en aanhankelijk; plezierig en verdraagzaam in de omgang met kinderen en ondanks zijn misschien wat treurige blik altijd goed gemutst. Hij is trouw en verstandig. Daarenboven heeft hij in het algemeen een sterk gestel en behoeft geen overdreven verzorging. U moet echter wel een paar dingen in de gaten houden, die te maken hebben met dat oude erfgoed van zijn werkende voorvaderen, wat hij nog niet heeft vergeten. Aan gehoorzaamheid en opvoeding zult u consequent vanaf de prille puppytijd veel aandacht moeten besteden, meer dan bijvoorbeeld bij een herder of aanstaande jachthond. Hij verwacht dat ook van u, die hij als meuteleider ziet. Door dat meutegevoel kan hij ook wat slecht tegen lang alleen zijn, op een gegeven moment zal hij dat met veel gevoel voor theater en publiciteit kenbaar maken. Uw buren zullen dat wellicht niet op prijs stellen. Een Basset Hound is een hond met een eigen karakter en niet zomaar de "sufferd" waar sommige mensen hem voor aanzien. Een Basset Hound is een intelligente hond. Met veel geduld en liefde kunt u de Basset Hound veel leren. De Basset Hound beschikt nog steeds over een neus van uitzonderlijke kwaliteit die hem in staat stelt alle eetbare dingen feilloos te registreren en het tot zich te eigenen. De Basset Hound maakt van zijn hart geen 'moordkuil' ! Ongenoegen laat hij graag horen. Of als u té lang wegblijft, is een ongenoegen plas, of het omkeren van een afvalbak geen uitzondering! U bent gewaarschuwd!!

Beweging

De Basset Hound heeft zeer veel beweging nodig. Veel mensen vergissen zich in dit ras en denken dat het dier niet van bewegen houdt. Dit is echter een groot misverstand. Begin niet aan het ras indien u niet met hem kunt gaan wandelen en spelletjes kunt doen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.