Ierse setter

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Britse en Ierse pointers en setters
Land van oorsprong Ierland
Fokkers 8 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Ierse setter is een prachtige en elegante hond die bruist van het temperament. In zijn vaderland Ierland kwam hij vroeger vrijwel alleen met een tweekleurige vacht voor. Nog altijd vindt men hem daar veelvuldig met een wit/roodbruin gevlekte vacht. In onze streken kennen wij hem uitsluitend als effen roodbrune hond. De Ierse setter kenmerkt zich door tal van goede eigenschappen. Hij is trouw en aanhankelijk, zeer levendig, snel, intelligent en altijd in voor spelletjes en gekkigheid. De Ierse setter is niet van nature een goede waakhond, maar kan wel als zodanig worden opgeleid. In ieder geval is hij tegenover vreemden wantrouwig en afstandelijk. Het is van belang dat men de Ierse setter liefdevol maar consequent opvoedt. Anders zal zijn jachtinstinct snel de overhand krijgen, zeker als hij tijdens een wandeling op een vers spoor stuit! Het speurdersinstinct van de setter is indrukwekkend. Vooral gevederd wild merkt hij al vanaf relatief grote afstand op. Als zelfverzekerde staande en apporterende hond is hij in ieder geval een uitstekende helper bij de jacht. De Ierse setter is ook zeer geschikt als aanhankelijke huis- en begeleidingshond, als men maar zorgt voor voldoende beweging en aangepaste spelletjes (vooral zoek- en apporteerspelen) om zijn bijzondere eigenschappen op peil te houden.

Een Ierse setter opvoeden

De Ierse Setter Rood/Wit is een intelligente hond en erg meegaand. Het zijn en blijven wel jachthonden en nemen ook graag de ruimte als ze vrij kunnen lopen. Ze moeten wel de kans krijgen om hun energie kwijt te kunnen anders zullen ze lastig in huis worden. De Ierse setter is een hond die een vrolijke, consequente en duidelijk opvoeding vereist. Met straffen bereik je meestal minder als door het op een leuke manier op te lossen. Het zijn zeker geen honden waar je gehoorzaamheid kunt afdwingen. Setters zijn zeer geschikt als hardloop maatje of om behendigheid mee te doen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Ierse setter? Kijk dan op onze Ierse setter opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 58-66 cm Gewicht: 23-28 kg Kleur: roodbruin

Aard

De Ierse Setter is een zachtaardig, intelligent, vrolijk en aanhankelijk ras. De honden hechten zich sterk aan hun baas en het gezin. Ze maken graag deel uit van het dagelijkse leven en komen als kennelhond niet goed uit de verf. Ze zijn gevoelig voor stemmingen in huis en voor harde woorden, maar ze kunnen ook behoorlijk eigenzinnig en volhardend zijn als ze ergens hun zinnen op gezet hebben. Over het algemeen zijn deze honden lief en geduldig. Agressie is ze vreemd. In huis zijn ze meestal rustig - mits ze voldoende beweging krijgen - maar eenmaal buiten tonen ze hun levendige, actieve en speelse aard. In regel blaffen Ierse Setters weinig. Ze kunnen uitstekend ruiken.

Beweging

De Ierse Setter heeft redelijk veel beweging nodig. Neem hem regelmatig mee op lange wandelingen. Houd er wel rekening mee dat sommige Ieren hun neus achterna gaan wanneer zijn menen iets interessants te ruiken. De meeste exemplaren zijn in zo'n geval Oost-Indisch doof voor het geroep van de baas. Leer dit ras dan ook al op jonge leeftijd bij u terug te komen op bevel.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.