Schotse terriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine terriërs
Land van oorsprong Schotland
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Schotse terriër is een oud ras van Schotse origine, die vroeger groter was en langere poten had dan nu. Zijn voornaamste taak lag in de vossenjacht, waar hij vooral grondwerk in vossenholen opknapte. Het uiterlijk van de Schotse terriër zoals wij dat nu kennen - korte pootjes, opvallend lange bek - bestaat pas een eeuw. De 'scottie', zoals vrienden hem noemen, is niet alleen qua uiterlijk een clowntje, maar ook qua karakter. Hij is altijd goedgeluimd en ravot graag met kinderen. Hij is het liefst buiten en wandelt urenlang onvermoeibaar mee. Toch is de Schotse terriër ook geschikt voor kleinere woningen. Tegenover het huisgezin is hij gehoorzaam en lief. Als waakhond hebben al velen hem danig onderschat: de Schotse terriër maakt met zijn 8 a 10 kg en schouderhoogte van 28 cm immers duidelijk deel uit van de kleinere rassen. Niettemin is het ras sterk en moedig. Met zijn spitse, staande oren, zijn flinke baard, zijn rok en de omhooggedragen staart is de Schotse terriër uniek. Zijn ruwe vacht is zwart, grijs, zand- of strokleurig, maar kan ook in een mengeling van deze tinten voorkomen.

Een Schotse terriër opvoeden

Een consequente opvoeding waarmee op jonge leeftijd mee wordt begonnen, is noodzakelijk. Indien dit niet gebeurd kan de schotse terriër een moeilijke hond zijn om mee samen te leven.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Schotse terriër? Kijk dan op onze Schotse terriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-28 cm Gewicht: 8-10 kg Kleur: zwart, grijs, zandkleurig, tarwe-kleurig, ook gestroomd Kenmerkend: Baard en rok

Aard

Een voorbeeld van een dappere en onbevreesde hond is de Schotse Terriër. Deze eigenschappen heeft hij nog behouden van de jacht onder de grond. Nu is hij erg geliefd als gezinshond omdat hij een goede waker is en graag met kinderen speelt. We mogen echter niet vergeten dat hij niet als speelgoed mag gezien worden. Een vroege socialisatie met kinderen en andere huisdieren blijft noodzakelijk vanaf jonge leeftijd. Dit geldt trouwens voor elke ras. De Schotse Terriër is erg gehecht aan zijn gezin en toont zijn aanhankelijkheid binnenshuis. Maar ten opzichte van vreemden is hij afstandelijk en komt hij hooghartig over. Het is een gevoelige hond die met wederzijds respect en liefde moet worden opgevoed. Hij houdt helemaal niet van gedwongen te worden en kan al even eigenzinnig als hardnekkig zijn. Toch is de Schotse Terriër een eerlijke vriend om in huis te hebben.

Beweging

De Schotse Terrier heeft veel beweging nodig. Hij doet graag wilde (bal) spelletjes en sjouwt dikwijls rond met stokken of andere dingen.

Erfelijke ziekten

Het onderhoud van de vacht is zeer voornaam bij een schot. Hij moet minstens om de drie maanden getrimd worden. Deze trimbeurt bestaat er in dat de hond zijn dode haren verwijderd worden en dat de kop, hals en staart geschoren worden.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.