Duitse herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 31 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Duitse herder

Hondenbasketbal

Duitse herders blinken uit in intelligentie. Ze leren zelfs basketbal spelen! Hun slimheid verrast iedereen.

Speelkameraadje

Buddy, een Duitse herder, schreef geschiedenis. Hij werd de eerste blindengeleidehond. Een echte pionier.

Het leven is een filmpje

Strongheart was niet zomaar een hond. Deze Duitse herder schitterde als een van de eerste filmsterren.

Sneeuw wit

Een zeldzaam gezicht: volledig witte Duitse herders bestaan. Hun unieke vacht is een ware blikvanger.

Verborgen talenten

Duitse herders tonen ons hun unieke vaardigheden. Ze leren op hun achterpoten te lopen!

Snelheidsduivels

Met een topsnelheid van 48 km/u laten Duitse herders velen achter zich. Snel en wendbaar, dat zijn ze!

Super ruikers

Het reukvermogen van een Duitse herder overtreft ons verbeelding. Bijna 100.000 keer beter dan dat van een mens!

Internationale beroemdheid

Scooby Doo, wie kent hem niet? Gebaseerd op een Duitse herder, verovert deze cartoon hond harten over de hele wereld.

Originele jobjes

Vroeger vonden Duitse herders hun roeping in het hoeden van schapen. Hun veelzijdigheid kent geen grenzen.

Vreemde ogen

Zeldzaam maar fascinerend: Duitse herders met blauwe ogen trekken de aandacht.

Beetje lomp

Hun toewijding kent soms geen limieten. Zo gefocust op taken, lopen Duitse herders weleens ergens tegenaan.

Vliegende helden

In de Tweede Wereldoorlog speelden Duitse herders een heldenrol. Ze sprongen uit vliegtuigen voor reddingsmissies.

Koning der landlopers

Owney, een reislustige Duitse herder, werd beroemd als postmascotte. Zijn avontuurlijke geest inspireert.

Gezonde glimlach

Tandbederf is ook bij Duitse herders een ding. Net als bij mensen is een gezonde mond belangrijk.

Lange haren

Soms zie je Duitse herders met lange haren. Deze unieke look onderscheidt ze van de rest.

Dapperheid

Chips, een Duitse herder, toonde ongekende moed in de Tweede Wereldoorlog. Zijn heldendaden werden met medailles bekroond.

Hondenzeep

De vettige vacht van Duitse herders heeft een natuurlijk voordeel. Het houdt ze schoon.

Tuinier

Gaten graven in de tuin? Duitse herders zijn er gek op. Hun tuinierkunsten verrassen ons telkens weer.

Bekende stem

Rin Tin Tin was meer dan een hond. Deze Duitse herder had zijn eigen radioshow in de jaren '30. Een ware ster.

Waterpret

Zwemmen is een feest, al zijn Duitse herders er meestal niet de beste in. Maar plezier hebben, dat staat voorop!

Algemeen voorkomen

De Duitse herdershond is voor veel mensen het toonbeeld van de ideale hond: groot, sterk, intelligent, betrouwbaar en trouw.

In dit ras is de erfenis van de oerhond, de wolf, nog het best te zien. Kleur, vorm van lichaam en kop, de totale verschijning van dit ras tonen het duidelijk: door de eeuwen heen was hij als veehoeder en beschermer een onontbeerlijk helper en begeleider. Al vroeg hebben zich in dit ras de bijzondere eigenschappen van de herdershond ontwikkeld. Maar pas sinds de vorige eeuw is men in Duitsland begonnen met het creëren van grotere gelijkheid onder de verschillende soorten veehoeders en schapenhonden.

In 1899 werd een standaard voor de raskenmerken vastgesteld en stichtte men 'der Verein für Deutsche Schaferhunde'. Sedertdien is de Duitse herder steeds meer uitgegroeid tot het kwaliteitskenmerk van de Duitse gebruikshondenfokkerij. Hij wordt terecht beschouwd als een van de beste politie-, blindengeleide- en lawinehonden ter wereld. Alle hem opgedragen taken vervult hij met grote ijver. Hij is zo leergierig, dat hij zijn opvoeding en opleiding 'fluitend' voltooit.

Het verdient aanbeveling dat alle Duitse herdershonden een gehoorzaamheidstraining volgen. De baas moet immers volledig kunnen vertrouwen op zijn hond. Er bestaan ook langharige Duitse herdershonden en ook komt hij met stokharige vacht voor. Door de sterk aflopende ruglijn is heupdysplasie bij dit ras wijd verbreid, maar gelukkig is daarin nu sprake van een kentering door strenge voorschriften van fokkersverenigingen.

Het was een Duitse herder die de eerste blindegeleidehond was. Ze heette Buddy en werd door een Zwitserse vrouw opgeleid met een hondentrainer.

Een Duitse herder opvoeden

Begin vroeg

De training en opvoeding van een Duitse herder beginnen het best op jonge leeftijd. Puppy's staan open voor leren en het is het ideale moment om basiscommando's zoals zitten, blijven, komen en netjes aan de leiband lopen, aan te leren. Vroege socialisatie is cruciaal; stel je puppy voor aan verschillende mensen, dieren, plaatsen en situaties om een goed aangepaste en zelfverzekerde hond te ontwikkelen.

Consistentie is sleutel

Consistentie in training is essentieel voor een Duitse herder. Gebruik altijd dezelfde commando's en regels, en zorg ervoor dat alle gezinsleden op één lijn zitten. Dit helpt verwarring te voorkomen en bevordert een snellere leercurve. Beloon goed gedrag met positieve bekrachtiging, zoals traktaties of lof, om aan te moedigen dat het gedrag herhaald wordt.

Stel grenzen en wees geduldig

Het stellen van duidelijke grenzen vanaf het begin is belangrijk voor de ontwikkeling van een Duitse herder. Leer je hond wat acceptabel gedrag is en wat niet. Wees geduldig en consequent met de training; sommige vaardigheden kunnen tijd kosten om te beheersen. Begrijp dat elke hond uniek is en zijn eigen tempo van leren heeft.

Versterk de band

Training en opvoeding gaan niet alleen over het aanleren van commando's, maar ook over het opbouwen van een sterke, liefdevolle band met je Duitse herder. Besteed kwaliteitstijd met je hond door te spelen, te wandelen en trainingssessies leuk en interactief te maken. Dit bouwt vertrouwen op en versterkt jullie relatie, wat essentieel is voor een succesvolle opvoeding.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse herder? Kijk dan op onze Duitse herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Duitse herders staan bekend om hun atletische bouw en nobele houding. Hun lichaam is iets langer dan hoog, wat bijdraagt aan hun krachtige uitstraling. Ze hebben een scherpe, intelligente blik die wordt versterkt door hun middelgrote, amandelvormige ogen. De oren zijn groot, rechtopstaand en open naar voren gericht, wat hun alertheid en nieuwsgierigheid weerspiegelt. De lange staart hangt in rust naar beneden en buigt licht naar boven wanneer ze actief zijn.

Gewicht en hoogte

Duitse herders zijn indrukwekkende honden, zowel in grootte als in houding. Een volwassen reu weegt tussen de 30 en 40 kilogram, terwijl een teefje iets lichter is, met een gewicht dat varieert van 22 tot 32 kilogram. Qua hoogte staan reuen bij de schoft (het hoogste punt van de rug, net achter de nek) tussen de 60 en 65 centimeter. Teefjes zijn iets kleiner, met een hoogte van 55 tot 60 centimeter.

Kleur

Het meest kenmerkende aan Duitse herders is hun vacht. Ze komen voor in verschillende kleuren en patronen. De meest voorkomende kleuren zijn zwart met bruin (tan), sabel, puur zwart en zelfs wit, hoewel wit niet erkend wordt in alle kynologische verenigingen. Hun dubbele vacht bestaat uit een dichte ondervacht en een rechte, harde bovenvacht die bescherming biedt tegen weer en wind.

Wat is sabelkleur?

De sabelkleur bij Duitse herders duidt op een specifiek vachtpatroon waar elke haar over meerdere kleuren beschikt. Dit zorgt voor een fascinerende kleurschakering, variërend van lichtbruin tot zwart, afhankelijk van de hond. De haren zijn doorgaans donkerder aan de uiteinden met een geleidelijke overgang naar een lichtere kleur bij de basis.

Binnen de sabelkleur bestaat een breed spectrum aan variaties. Sommige Duitse herders hebben een vacht die neigt naar een lichtere basis met prominente donkere uiteinden, terwijl anderen juist een diepere, meer uniforme donkere tint over hun gehele lichaam hebben. Deze variatie maakt elk sabelkleurig dier uniek in zijn verschijning.

Aard

Intelligentie

Duitse herders zijn uiterst intelligent, wat hen erg trainbaar maakt. Ze pikken nieuwe commando's snel op en houden van mentale uitdagingen, wat hen geschikt maakt voor diverse taken.

Loyaliteit

Hun onwrikbare loyaliteit aan hun familie is opmerkelijk. Duitse herders vormen diepe banden met hun eigenaren en zijn zeer beschermend, wat hen excellente waakhonden maakt.

Werkethos

Deze honden hebben een sterk werkethos en floreren het beste wanneer ze een taak hebben. Ze zijn actief in hondensporten en professioneel werk, dankzij hun bereidheid om te werken.

Sociaal en gezin

Binnen het gezin zijn Duitse herders liefdevol en goed met kinderen en andere huisdieren, mits goed gesocialiseerd. Hun sociale aard maakt ze attent op de behoeften van hun familieleden.

Moed

Deze honden tonen opmerkelijke moed in gevaarlijke situaties. Hun bereidheid om te beschermen is ongeëvenaard, wat hen betrouwbare verdedigers maakt.

Aanpassingsvermogen

Duitse herders kunnen zich aanpassen aan diverse levensstijlen en woonomstandigheden, zolang ze maar voldoende mentale en fysieke stimulatie krijgen.

Duitse herders zijn loyale, intelligente en moedige honden met een sterk werkethos. Ze zijn een uitstekende keuze voor diverse rollen, van familiegenoot tot werkhond, mits voorzien van de juiste training, socialisatie en activiteiten.

Beweging

Dagelijkse beweging

Duitse herders hebben dagelijks minimaal één tot twee uur beweging nodig. Dit kan bestaan uit wandelingen, joggen, fietsen, speelsessies en training om hen fysiek actief en gezond te houden. Regelmatige beweging voorkomt verveling en destructief gedrag.

Sporten geschikt voor Duitse herders

Sporten met een Duitse herder biedt zowel de hond als de eigenaar een verrijkende ervaring, dankzij hun intelligentie, werklust en fysieke capaciteiten. Behendigheidssporten, waarbij ze door een hindernisbaan navigeren, competitieve gehoorzaamheid die perfecte uitvoering van commando's vereist, IPO/Schutzhund die hun werkkwaliteiten test, Flyball voor teamwerk en snelheid, Treibball als een creatieve manier om hun drijfinstinct te gebruiken, en speurwerk waarbij hun uitstekende reukvermogen van pas komt, zijn allemaal uitstekende activiteiten voor deze veelzijdige honden. Deze sporten bieden niet alleen een goede fysieke en mentale uitdaging, maar versterken ook de band tussen hond en eigenaar en zorgen voor een gezonde, evenwichtige levensstijl.

Mentale stimulatie

Naast lichamelijke inspanning hebben deze honden behoefte aan mentale uitdagingen. Activiteiten zoals behendigheidssporten, speurwerk, nieuwe trucjes leren, of interactief speelgoed zorgen voor de nodige mentale prikkels en houden hun geest scherp.

Speeltijd en socialisatie

Interactief spelen, zoals apporteren of trekspelletjes, biedt zowel beweging als een kans om de band te versterken. Socialiseren met andere honden in veilige omgevingen bevordert hun fysieke en sociale welzijn.

Rustdagen

Ook rustdagen zijn belangrijk, vooral na intensieve dagen, om overbelasting en mogelijke gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie te voorkomen. Luister naar de behoeften van je hond en pas activiteiten aan hun leeftijd, gezondheid en energieniveau aan.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een veelvoorkomende aandoening bij grotere rassen, gekenmerkt door een incorrecte ontwikkeling van de heupgewrichten, wat kan leiden tot artritis en mobiliteitsproblemen. Gewichtsbeheersing en voorzichtigheid met de belasting van jonge honden zijn belangrijke preventieve maatregelen.

Elleboogdysplasie

Elleboogdysplasie, vergelijkbaar met heupdysplasie maar dan in de ellebogen, kan pijnlijke gewrichtsproblemen en beperkte mobiliteit veroorzaken. Behandelingsopties omvatten medicatie, gewichtsbeheer en mogelijk chirurgie.

Degeneratieve Myelopathie (DM)

DM is een progressieve ziekte van het ruggenmerg die leidt tot verlamming van de achterpoten. Hoewel er geen genezing is, kunnen managementstrategieën de levenskwaliteit verbeteren.

Bloat of maagdilatatie-volvulus (GDV)

Bloat is een levensbedreigende toestand waarbij de maag zich vult met gas en kan draaien, wat de bloedtoevoer afsnijdt. Snelle veterinaire hulp is essentieel. Preventie omvat het geven van kleinere, frequente maaltijden en het vermijden van inspanning rond etenstijden.

Chronische Degeneratieve Radiculomyelopathie (CDRM)

CDRM beïnvloedt het ruggenmerg, wat leidt tot zwakte en uiteindelijk verlamming van de achterpoten. Het beheer is gericht op het behoud van mobiliteit en comfort.

Door bewust te zijn van deze erfelijke ziektes en proactief te handelen, kunnen eigenaren helpen om de gezondheid en het welzijn van hun Duitse herder te ondersteunen. Regelmatige veterinaire controles en een gezonde levensstijl zijn cruciaal.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.