Duitse herder

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 39 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Duitse herder

  • Hondenbasketbal: Duitse herders zijn zo intelligent dat ze zelfs kunnen leren hoe ze basketbal moeten spelen!
     
  • Speelkameraadje: De eerste gids voor blinden werd opgeleid door een Duitse herder genaamd Buddy.
     
  • Het leven is een filmpje: Een van de eerste hondenfilmsterren, Strongheart, was een Duitse herder.
     
  • Sneeuw wit: Hoewel het zeldzaam is, zijn er volledig witte Duitse herders.
     
  • Verborgen talenten: Duitse herders kunnen leren om op hun achterpoten te lopen.
     
  • Snelheidsduivels: De gemiddelde loopsnelheid van een Duitse herder is 48 km/u!
     
  • Super ruikers: Het reukvermogen van een Duitse herder is bijna 100.000 keer beter dan dat van een mens.
     
  • Internationale beroemdheid: De bekende cartoon hond Scooby Doo is gebaseerd op een Duitse herder.
     
  • Originele jobjes: Duitse herders werden oorspronkelijk gebruikt om schapen te hoeden.
     
  • Vreemde ogen: Duitse herders kunnen blauwe ogen hebben, hoewel dit zeldzaam is.
     
  • Beetje lomp: Duitse herders blijven soms tegen dingen aanlopen omdat ze zo gefocust zijn op hun taken.
     
  • Vliegende helden: Tijdens de Tweede Wereldoorlog parachuteerden Duitse herders uit vliegtuigen om te helpen bij reddingsmissies.
     
  • Koning der landlopers: Een Duitse herder genaamd Owney werd postmascotte omdat hij graag reisde!
     
  • Gezonde glimlach: Net als mensen kunnen Duitse herders ook tandbederf krijgen.
     
  • Lange haren: Hoewel het ongewoon is, zijn er Duitse herders met lang haar.
     
  • Dapperheid: Een Duitse herder genaamd Chips ontving medailles voor zijn heldendaden in de Tweede Wereldoorlog.
     
  • Hondenzeep: Duitse herders hebben een vettige vacht die hen helpt schoon te blijven.
     
  • Tuinier: Duitse herders houden ervan om gaten in de tuin te graven.
     
  • Bekende stem: Rin Tin Tin, een Duitse herder, had zijn eigen radioshow in de jaren 1930.
     
  • Waterpret: Duitse herders houden ervan om te zwemmen, maar ze zijn er meestal niet erg goed in!

Algemeen voorkomen

De Duitse herdershond is voor veel mensen het toonbeeld van de ideale hond: groot, sterk, intelligent, betrouwbaar en trouw.

In dit ras is de erfenis van de oerhond, de wolf, nog het best te zien. Kleur, vorm van lichaam en kop, de totale verschijning van dit ras tonen het duidelijk: door de eeuwen heen was hij als veehoeder en beschermer een onontbeerlijk helper en begeleider. Al vroeg hebben zich in dit ras de bijzondere eigenschappen van de herdershond ontwikkeld. Maar pas sinds de vorige eeuw is men in Duitsland begonnen met het creëren van grotere gelijkheid onder de verschillende soorten veehoeders en schapenhonden.

In 1899 werd een standaard voor de raskenmerken vastgesteld en stichtte men 'der Verein für Deutsche Schaferhunde'. Sedertdien is de Duitse herder steeds meer uitgegroeid tot het kwaliteitskenmerk van de Duitse gebruikshondenfokkerij. Hij wordt terecht beschouwd als een van de beste politie-, blindengeleide- en lawinehonden ter wereld. Alle hem opgedragen taken vervult hij met grote ijver. Hij is zo leergierig, dat hij zijn opvoeding en opleiding 'fluitend' voltooit.

Het verdient aanbeveling dat alle Duitse herdershonden een gehoorzaamheidstraining volgen. De baas moet immers volledig kunnen vertrouwen op zijn hond. Er bestaan ook langharige Duitse herdershonden en ook komt hij met stokharige vacht voor. Door de sterk aflopende ruglijn is heupdysplasie bij dit ras wijd verbreid, maar gelukkig is daarin nu sprake van een kentering door strenge voorschriften van fokkersverenigingen.

Het was een Duitse herder die de eerste blindegeleidehond was. Ze heette Buddy en werd door een Zwitserse vrouw opgeleid met een hondentrainer.

Een Duitse herder opvoeden

De Duitse herder wordt vaak gebruikt als blindengeleidehond, speurhond, waakhond en politiehond. Omdat de Duitse herders zo leergierig en gehoorzaam zijn, zijn ze ook voor de trainer tijdens de training een plezier om mee te werken.

De Duitse herder kan, mits hij goed gesocialiseerd is, prima overweg met soortgenoten, andere dieren en kinderen. Hij is trouw en vertoont geen neiging tot weglopen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Duitse herder? Kijk dan op onze Duitse herder opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 60-65 cm, teefje 55-60 cm

Gewicht: 30-35 kg

Kleur: effen zwart, staal- of asgrijs met regelmatige bruine, gele of grijswitte aftekeningen, ook met zwart zadel, wolfsgrijze vlekken

Aard

De Duitse herdershond moet in zijn karakterbeeld evenwichtig, zenuwvast, zelfverzekerd, absoluut onbevangen en (zonder prikkeltoestand) volkomen goedaardig zijn.

Daarbij is hij opmerkzaam en handelbaar. Hij moet moed, strijddrift en hardheid bezitten om als geleide-, waak-, verdedigings-, dienst-, en herdershond geschikt te zijn.

Hij kan echter wel dominant overkomen, daarom moet hij goed getraind worden. De hond is erg trouw aan zijn baas.

Beweging

Ja, Duitse Herders hebben veel lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ze zijn zeer actief en hebben een sterke drang om te werken en taken uit te voeren. Hier zijn een paar suggesties voor activiteiten:

  1. Wandelingen en hardlopen: Duitse Herders genieten van lange wandelingen en hardlopen. Probeer ze dagelijks minstens een uur beweging te geven, verdeeld over twee of meer wandelingen of runs.
  2. Training: Duitse Herders zijn intelligente honden die graag nieuwe dingen leren. Je kan ze trainen om verschillende taken uit te voeren, variërend van eenvoudige trucs tot geavanceerde gehoorzaamheidstraining.
  3. Speelplezier: Geef je hond genoeg tijd om te spelen. Dit kan het gooien van een bal of frisbee omvatten, trekken aan een touw of zelfs een spelletje verstoppertje.
  4. Hondensporten: Overweeg je hond aan te melden voor een hondensport zoals agility, flyball of obedience. Deze sporten zijn niet alleen een geweldige manier voor je hond om energie te verbranden, maar ze stimuleren ook zijn mentale capaciteiten.
  5. Zwemmen: Hoewel ze misschien niet de beste zwemmers zijn, kunnen sommige Duitse Herders nog steeds genieten van een goede zwemsessie. Het is een goede, weinig belastende manier van lichaamsbeweging.
  6. Sociale interactie: Laat je Duitse Herder spelen met andere honden. Dit is goed voor zijn sociale vaardigheden en het is ook een goede manier voor hem om energie te verbranden.

Vergeet niet om de oefeningen aan te passen aan de leeftijd en het gezondheidsniveau van je hond. Puppies en oudere honden kunnen niet zo intensief trainen als volwassen honden. Raadpleeg altijd een dierenarts als je vragen hebt over de geschiktheid van bepaalde oefeningen voor je hond.

Erfelijke ziekten

  • Heupdysplasie: Dit is een aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal ontwikkelen, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
  • Elleboogdysplasie: Net als heupdysplasie is dit een abnormale ontwikkeling van de gewrichten, maar dan in de ellebogen.
  • Degeneratieve Myelopathie: Dit is een progressieve ziekte van het ruggenmerg die leidt tot verlies van coördinatie in de achterste ledematen en uiteindelijk verlamming.
  • Exocriene Pancreas Insufficiëntie (EPI): Bij deze aandoening produceert de alvleesklier onvoldoende spijsverteringsenzymen, wat kan leiden tot gewichtsverlies en malabsorptie.
  • Gastrische Dilatatie Volvulus (GDV): Ook wel maagtorsie genoemd, dit is een levensbedreigende aandoening waarbij de maag draait en uitzet, waardoor de bloedtoevoer wordt afgesneden.
  • Perianale fistels: Dit zijn abnormale verbindingen rond de anus die pijnlijk kunnen zijn en vaak terugkeren, ondanks behandeling.
  • Hemofilie: Dit is een bloedstollingsstoornis die kan leiden tot overmatig bloeden bij verwondingen.

Vergeet niet dat regelmatige dierenartscontroles en goede genetische screening van fokdieren kunnen helpen om het risico op deze ziekten te verminderen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.