Beagle

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Kleine lopende honden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Weetjes over de Beagle

Uitzonderlijk reukvermogen

Beagles staan bekend om hun fenomenale reukvermogen. Ze kunnen tot meer dan 220 miljoen verschillende geuren onderscheiden. Dit maakt ze niet alleen uitstekend in speurwerk, maar ook in taken zoals het opsporen van verboden items op luchthavens.

Koninklijke geschiedenis

De 'pocket Beagles' van Koningin Elizabeth I waren een miniatuurversie van de hedendaagse Beagle. Ze waren zo klein dat ze gemakkelijk in een jachttas pasten. Deze bijzondere voorkeur van de koningin weerspiegelt de lange en rijke geschiedenis van het ras.

Beroemd in strips en animatie

Ken je Snoopy uit de "Peanuts"? Deze beroemde Beagle is waarschijnlijk de bekendste van zijn ras wereldwijd.

Jachtcapaciteiten

Beagles werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht, vooral voor konijnen en hazen. Hun sterke reukvermogen en uithoudingsvermogen maakten ze perfect voor deze taak.

Meesters in ontsnappen

Door hun intelligentie en nieuwsgierigheid kunnen Beagles vaak ontsnappen uit schijnbaar veilige tuinen of huizen. Dit vereist van eigenaren extra aandacht voor veilige omheiningen en deursloten.

Unieke vocalisatie: de 'bay'

Beagles hebben een onderscheidende roep, 'bay' genoemd, die anders klinkt dan het blaffen van andere honden. Dit geluid werd gebruikt tijdens de jacht om jagers te waarschuwen.

Sterren op het witte doek

Hun verschijning in films en televisieseries toont de veelzijdigheid en het charmante karakter van het ras.

De witte staartpunt

Veel Beagles hebben een opvallende witte staartpunt, ideaal voor jagers om ze in het veld te volgen.

Ruimtereizigers

Wist je dat een Beagle, Miss Baker, door NASA de ruimte in werd gestuurd en veilig terugkeerde?

Levensgenieters

Beagles zijn dol op eten, maar let op: ze kunnen snel overgewicht krijgen als je niet oplet.

Eeuwig jong

Hun levenslange speelse en energieke natuur maakt ze ideale gezelschapshonden voor alle leeftijden.

Bicolor en Tricolor variaties

De verandering in vachtkleur naarmate ze ouder worden, is een uniek kenmerk van Beagles. Het toont de genetische diversiteit binnen het ras.

Geboren gezelschapsdieren

Als meutehond zijn Beagles sociaal en houden ze van gezelschap, zowel van mensen als van andere honden.

Robuust en gezond

Beagles hebben over het algemeen minder gezondheidsproblemen dan veel andere rassen, wat hen een goede keuze maakt voor een langdurig huisdier.

Lange levensverwachting

Hun relatief lange levensduur vergeleken met andere honden van dezelfde grootte is een belangrijke overweging voor potentiële hondeneigenaren.

Beroemdheden en hun Beagles

Beroemdheden zoals Barry Manilow en Meghan Markle zijn trotse Beagle-eigenaren.

Vier vocalisaties

De diversiteit in hun vocalisaties maakt deel uit van hun charme. Elk geluid heeft een specifieke betekenis of gebruik.

Niet dol op zwemmen

Hoewel sommige Beagles kunnen zwemmen, is het niet iets wat ze van nature graag doen. Dit is iets om te onthouden tijdens uitstapjes naar het strand of het meer.

Werkhonden in veiligheidsdiensten

Hun rol bij veiligheidsdiensten benadrukt hun ongelooflijke reukvermogen en vermogen tot training.

Beagle-geïnspireerde mode

De populariteit van Beagles in de mode-industrie toont hun blijvende aantrekkingskracht en herkenbaarheid.

Algemeen voorkomen

De Beagle heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd in Engeland, waar ze oorspronkelijk werden ingezet voor de jacht. Door de eeuwen heen ontwikkelde het ras zich en werd het in de Middeleeuwen populair bij de Engelse adel voor de jacht op klein wild zoals hazen en konijnen. Deze populariteit was grotendeels te danken aan hun uitstekende reukvermogen en hun luide 'bay' of blaf, die jagers hielpen om hun locatie tijdens de jacht te bepalen.

In de 18e eeuw dreigde het ras uit te sterven, maar het werd gered door boeren die de Beagle waardeerden voor zijn jachtvaardigheden. Tijdens de Victoriaanse periode kreeg het ras een meer gestandaardiseerde vorm en begon het moderne uiterlijk van de Beagle vorm te krijgen.

De introductie van de Beagle in de Verenigde Staten in de 19e eeuw leidde tot een groeiende populariteit, zowel als jachthond als als gezelschapsdier. Deze populariteit werd verder versterkt in de twintigste eeuw door de beroemde stripfiguur Snoopy, die veel aandacht op het ras vestigde.

Beagles staan bekend om hun energie, behendigheid en vastberadenheid. Ze hebben een sterke neiging tot zelfstandigheid, wat soms kan resulteren in koppigheid. Hun sociale aard maakt ze uitstekend in de omgang met zowel mensen als andere honden, wat hen tot ideale familiehuisdieren maakt. Een van de uitdagingen bij het houden van een Beagle is hun vocale aard; ze kunnen veel en luid blaffen, wat een overweging moet zijn voor potentiële eigenaren.

De Beagle blijft een charmant en geliefd ras, gewaardeerd om zijn veelzijdigheid, aanpasbaarheid en vriendelijke karakter. Hun geschiedenis als jachthond en de overgang naar een populaire gezelschapshond tonen hun aanhoudende aantrekkingskracht en veelzijdigheid.

Een Beagle opvoeden

De opvoeding van elke pup vraagt tijd en geduld, ongeacht het ras. Toch is een beagle niet moeilijker op te voeden dan vele andere rassen. Men moet wel rekening houden met het jachtinstinct en het zelfstandige karakter enerzijds en met de sociale aard anderzijds, waardoor hij eerder intens aanwezig is in het gezin.

Hij is erg intelligent en heeft al gauw door bij wie hij het meest profijt haalt. Er dienen in het gezin onderling strikte afspraken gemaakt en nageleefd te worden aangaande de opvoeding. Een zachte maar consequente hand in combinatie met een gezonde dosis humor is de boodschap.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Beagle? Kijk dan op onze Beagle opvoeden pagina.

Uiterlijk

Qua uiterlijk zijn Beagles kleine tot middelgrote honden met een stevig, atletisch lichaam, hangende oren en grote, bruine of hazelnootkleurige ogen die een smeekachtige uitdrukking hebben. Ze hebben een korte, weerbestendige vacht die meestal tricolor (zwart, bruin en wit) is, hoewel ze ook voorkomen in tweekleurige variaties. Een kenmerkend kenmerk van de Beagle is de witte staartpunt, die dient om ze zichtbaar te houden tijdens het jagen in hoog gras.

Gewicht en grootte

  • Mannetjes: Mannetjesbeagles wegen tussen de 10 en 11 kilogram en hun schouderhoogte varieert van 36 tot 41 centimeter.
  • Vrouwtjes: Vrouwtjesbeagles wegen tussen de 9 en 10 kilogram en hun schouderhoogte varieert van 33 tot 38 centimeter.

Kleuren

Beagles komen in een scala van kleuren en patronen, waaronder:

  • Tricolor: Combinatie van zwart, bruin en wit.
  • Bicolor: Veelvoorkomende combinaties zijn zwart en wit, bruin en wit, of citroen en wit.
  • Overige kleuren: Rood en wit, blauw tick, bruin tick.

Andere uiterlijke kenmerken

  • Gezicht: Expressieve gezichtsuitdrukking met grote, bruine of hazelnootkleurige ogen en lange, hangende oren.
  • Lichaam: Stevig, gespierd lichaam met een enigszins vierkant profiel. Diepe borst en rechte rug.
  • Staart: Vaak rechtop met een witte punt.
  • Vacht: Kort, dicht en weerbestendig.
  • Gedrag en houding: Vrolijk en energiek, alert en opgewekt.

Aard

De beagle is een vriendelijke, enthousiaste hond. Die in veel boeken over beagles als "vrolijk" omschreven honden zijn over het algemeen vriendelijk en niet agressief of verlegen.

Ze houden van menselijk gezelschap en hoewel ze vreemdelingen soms in eerste instantie terughoudend of met geblaf tegemoet treden, zijn ze snel gewonnen. Dit maakt beagles enerzijds geen goede waakhonden, maar vanwege hun typische beaglegeblaf kunnen ze kwaadwillenden wel afschrikken.

Beagles kunnen zeer goed met kinderen overweg en dat is wellicht de belangrijkste reden dat ze de laatste decennia in steeds meer huishoudens gehouden worden. Beagles hechten zich zeer aan hun baasjes en kunnen separatieangst krijgen als ze te lang alleen gelaten worden. Beagles zijn intelligente honden, maar zeer doelbewust en eigenwijs. Dit maakt het opvoeden vaak lastig, maar het eigenwijze karakter bezorgt de opvoeders doorgaans veel plezier.

Beagles luisteren over het algemeen goed, maar er hoeft weinig te gebeuren om hun aandacht af te leiden.

Beweging

Onderschat dit kleine hondje niet. Hij heeft veel meer beweging nodig dan de meeste mensen denken. De Beagle moet zijn energie kwijt. Het is verstandig om regelmatig grote wandelingen met hem te maken. Let wel op dat je hem goed onder appèl hebt staan als je hem wilt loslaten.

Hij staat er voor bekend als hij een geur opspoort hij zijn neus volgt en op eigen houtje er vandoor gaat. Het is verstandig dat je uw tuin goed omheind zodat hij zijn benen niet kan nemen.

Zelf had ik een Beagle en hij sprong letterlijk door de haag als hij ergens achter wilde gaan. Ook al staat hij vol met schrammen, een Beagle heeft een zeer hoge pijngrens en zal los door doorns gaan als het moet. Wist u dat de Beagle het meest wordt gebruikt voor illegale dierenproeven door zijn hoge pijngrens.

Erfelijke ziekten

Beagles, zoals veel rashonden, zijn vatbaar voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Het is belangrijk op te merken dat niet elke Beagle deze problemen zal ontwikkelen, maar het is handig om bewust te zijn van mogelijke gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele erfelijke ziekten die in dit ras voorkomen:

Heupdysplasie: Dit is een genetische aandoening waarbij de heupgewrichten abnormaal zijn gevormd, wat kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.

Epilepsie: Beagles kunnen vatbaar zijn voor idiopathische epilepsie, wat leidt tot terugkerende aanvallen. Deze aandoening is meestal erfelijk.

Oogproblemen: Beagles kunnen vatbaar zijn voor verschillende erfelijke oogproblemen, waaronder progressieve retinale atrofie (PRA), glaucoom en Cherry Eye.

Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende schildklierhormoon produceert. Dit kan leiden tot gewichtstoename, huidproblemen en andere gezondheidsproblemen.

Beagle Pain Syndrome (Steroid Responsive Meningitis): Dit is een ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg die plotselinge pijn en koorts veroorzaakt. De oorzaak is onbekend, maar het lijkt vaker voor te komen in het Beagle-ras.

Zorg ervoor dat elke fokker die je overweegt, gezondheidstests uitvoert op hun fokdieren om het risico op deze en andere erfelijke aandoeningen te verminderen. Het is ook nuttig om een betrouwbare dierenarts te hebben die bekend is met de gezondheidsproblemen die bij Beagles kunnen voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.