Engelse cockerspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 14 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Weetjes over de Engelse cockerspaniël

De oorsprong van de naam Cocker Spaniel

Wist je dat de 'Cocker' in Cocker Spaniel verwijst naar hun vaardigheid in het jagen op houtsnippen? Deze taak vormde de basis van hun benaming.

Intelligentie ten top

Engelse Cocker Spaniels blinken uit in slimheid. Ze staan 18e op de lijst van slimste hondenrassen, klaar om nieuwe commando's op te pikken na slechts 5 tot 15 keer oefenen.

Energieke werkers

Deze levendige honden barsten van de energie en werklust. Regelmatige beweging is een must; anders zoeken ze zelf naar bezigheden.

Voetbal liefhebbers

Hun passie voor balspellen is ongekend. Engelse Cocker Spaniels zijn meesters in apporteren, met een onmiskenbare liefde voor voetballen.

De vrolijke hond

Hun altijd kwispelende staart en opgewekte karakter maken van de Cocker Spaniel de definitie van een 'merry' hond.

Expressief gezicht

Opvallende wenkbrauwen en snorren geven deze honden een expressieve en unieke uitstraling.

Prachtige kleurenpracht

Met een van de breedste variaties in vachtkleuren, staat de Cocker Spaniel bekend om zijn diversiteit.

Een presidentiële viervoeter

Checkers, een Cocker Spaniel, heeft zelfs in het Witte Huis gewoond als de hond van Richard Nixon.

Klein maar dapper

Hun compacte formaat weerhoudt ze er niet van om vol energie en atletisch vermogen te zitten, perfect voor diverse woonomgevingen.

Zachte oren

De oren van de Cocker Spaniel behoren tot de zachtste in de hondenwereld, onweerstaanbaar om aan te raken.

Wateravonturiers

Vele Cocker Spaniels zijn dol op water en blinken uit in zwemmen, een passie die ze graag delen.

Verstoppertje kampioenen

Hun kleine formaat en nieuwsgierige aard maken Cockers tot experts in verstoppertje spelen.

Boekenheld

De beroemde kinderboekenreeks "Ladybird" heeft een Cocker Spaniel als dapper hoofdpersonage.

Een rijke geschiedenis

Als een van de oudste spanielrassen zijn Cocker Spaniels al eeuwenlang geliefd, zoals te zien is in kunstwerken uit de 14e eeuw.

Beroemd op het scherm

In de Disney-film "Lady and the Tramp" schittert een Cocker Spaniel in de hoofdrol.

Kindervrienden bij uitstek

Geduldig en liefdevol; Cocker Spaniels zijn de ideale keuze voor gezinnen met kinderen.

Gezelschapsdieren

Cockers houden van gezelschap en zijn het gelukkigst als ze niet alleen zijn.

Zeldzaam blaffend

Deze honden staan niet bekend om veel te blaffen. Hun 'zingen' is melodisch en zacht.

De keuze van de koninklijken

Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, koos voor een Cocker Spaniel genaamd Lupo als metgezel.

Algemeen voorkomen

Met zijn zijdezachte gladde vacht, zijn aandoenlijke aanhankelijkheid en speelse inborst is de cockerspaniël enorm geliefd. Hij is niet heel groot en past zich gemakkelijk aan, wat dit ras ook geschikt maakt voor een stadswoning. Hij heeft echter veel beweging nodig.

Hij is verder dol op zoek- en apporteerspelletjes. Door met hem te spelen en te ravotten kan men voorkomen dat deze lieve huisgenoot een traag dikkerdje wordt. De vacht en de lange oren vergen dagelijkse relatief sterk.

De vochtige, grote ogen van de cockerspaniël kunnen zo onschuldig kijken, dat men de hond niet gauw doortastend zal aanpakken. Maar dat is juist hard nodig bij dit ras. Vooral zijn sterke jagersinstinct moet worden ingetoomd.

Bij opwinding neigt deze hond ertoe wat meer te kwijlen. De cockerspaniël stamt net als de andere spaniëls van Spaanse honden af. Pas begin deze eeuw werd hij als zelfstandig ras erkend.

Een Engelse cockerspaniël opvoeden

Begin vroeg

Start de training en socialisatie zodra je Engelse Cocker Spaniel puppy thuiskomt. Vroege blootstelling aan diverse situaties bevordert een evenwichtige ontwikkeling.

Positieve versterking

Gebruik lof, traktaties en speeltijd als beloningen. Deze methode versterkt goed gedrag zonder het vertrouwen van je hond te schaden.

Consistentie is key

Wees consequent in je commando's en verwachtingen. Dit helpt je hond sneller te leren en te begrijpen wat er van hem verwacht wordt.

Leer basiscommando's

Focus op basiscommando's zoals 'zit', 'blijf', 'kom', en 'af' als fundament voor de training.

Apporteer- en ophaalspellen

Benut hun liefde voor apporteren. Deze activiteiten bieden zowel fysieke als mentale stimulatie en versterken de band tussen jou en je hond.

Geduldig en zacht

Train met geduld en zachtheid. Een ondersteunende benadering moedigt leergierigheid aan en bouwt vertrouwen op.

Aandacht voor jachtinstinct

Wees bewust van hun jachtinstinct en werk eraan dit op een positieve manier te beheersen, vooral buitenshuis.

Gezondheid en oefening

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging naast mentale uitdagingen. Dit houdt je Cocker Spaniel zowel fysiek als mentaal in topvorm.

Probleemgedrag aanpakken

Identificeer en adresseer probleemgedrag vroegtijdig. Begrijp de oorzaak en overweeg professionele hulp als het probleem aanhoudt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Engelse cockerspaniël? Kijk dan op onze Engelse cockerspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte en gewicht

De Engelse Cocker Spaniel behoort tot de middelgrote hondenrassen. Mannetjes meten ongeveer 39 tot 41 cm bij de schouder, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een hoogte van 38 tot 39 cm. Het gewicht varieert tussen de 12 en 15 kg, afhankelijk van geslacht en bouw.

Kleur

Dit ras kent een breed scala aan kleuren, van eenkleurige varianten zoals zwart, goudkleurig en leverkleurig tot meerkleurige patronen met een combinatie van wit en andere kleuren zoals zwart, leverkleurig of oranje. Witte aftekeningen zijn bij eenkleurige Cockers beperkt tot de borst.

Uiterlijke kenmerken

Kenmerkend zijn de grote, donkere ogen en de lange, laag aangezette oren bedekt met lange, zijdeachtige haren. De vacht is middellang en kan recht of licht golvend zijn, en voelt zacht en zijdeachtig aan. De staart wordt vrolijk gedragen maar komt niet boven de ruglijn uit, wat bijdraagt aan de kenmerkende 'merry' houding van het ras.

Samenvattend: de Engelse Cocker Spaniel is een prachtig, middelgroot ras met een rijke variëteit aan kleuren en een vriendelijke, levendige uitstraling. Hun combinatie van grootte, gewicht en kleur maakt ze zowel geschikt voor actieve gezinnen als voor individuele eigenaars die op zoek zijn naar een loyale en aanhankelijke metgezel.

Aard

Het zijn vrolijke honden die zachtaardig, vriendelijk, intelligent en levendig zijn. De Engelse Cocker is zeer aanhankelijk en vrij gehoorzaam maar toch eigenzinnig. Hun reukvermogen is uitstekend ontwikkeld. Die gebruiken ze ook dikwijls. Ook apporteren en zwemmen ze graag.

Let wel op waar je deze hond koopt. Het rode Cocker syndroom is nog niet weg. Er is een tijd geweest dat de rode Cocker (Lady en de Vagebond) erg populair was. Hierdoor ontstonden er een agressie zieke rode Cockers. Dus ga niet naar de eerste de beste fokker en neem uw tijd. Een hond is tenslotte voor 15 jaar.

Beweging

Ja, de Engelse Cocker Spaniel heeft behoorlijk wat beweging nodig. Ze zijn van nature actieve en energieke honden, die oorspronkelijk werden gefokt voor de jacht. Dit betekent dat ze veel energie hebben om te verbranden.

Ze hebben dagelijks minimaal één uur beweging nodig, maar meer is beter. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelletjes apporteren, zwemmen, behendigheidstraining of zelfs hondensporten zoals flyball.

Daarnaast waarderen Engelse Cocker Spaniels mentale stimulatie. Dit kan betekenen dat ze puzzels of spelletjes doen, of trainingssessies om nieuwe commando's of trucs te leren.

Als een Cocker Spaniel niet voldoende beweging krijgt, kunnen ze gefrustreerd of onrustig worden en gedragsproblemen ontwikkelen.

Erfelijke ziekten

  • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een groep genetische ziekten die de lichtgevoelige cellen van het netvlies in het oog aantasten, wat leidt tot blindheid. Er zijn DNA-tests beschikbaar om te controleren op enkele vormen van PRA.
  • Heupdysplasie: Dit is een abnormale vorming van het heupgewricht, wat kan leiden tot pijn en artritis. De mate van heupdysplasie kan worden bepaald door röntgenfoto's.
  • Familiale Nefropathie (FN): Dit is een erfelijke nierziekte die leidt tot nierfalen op jonge leeftijd. Er is een DNA-test beschikbaar om te controleren op FN.
  • Oorinfecties: Vanwege hun lange, hangende oren, zijn Cocker Spaniels vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om dit te voorkomen.
  • Hartproblemen: Er zijn enkele hartaandoeningen, waaronder mitralisklepziekte en dilatatieve cardiomyopathie, die vaker voorkomen bij Cocker Spaniels.

Potentiële eigenaren van Engelse Cocker Spaniels moeten ervoor zorgen dat ze hun puppy krijgen van een verantwoordelijke fokker die gezondheidstests uitvoert op hun honden om het risico op het doorgeven van deze erfelijke aandoeningen te verminderen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.