Engelse cockerspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 14 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Weetjes over de Engelse cockerspaniël

 • Waarom de 'Cocker' in Cocker Spaniel?: De naam 'Cocker Spaniel' komt van hun oorspronkelijke doel - het jagen van de houtsnip ('woodcock' in het Engels).
   
 • Slimme honden: Engelse Cocker Spaniels staan op de 18e plaats van de 138 rassen die werden beoordeeld op intelligentie. Ze kunnen nieuwe commando's leren na slechts 5 tot 15 herhalingen.
   
 • Harde werkers: Deze honden staan bekend om hun energie en hun bereidheid om hard te werken. Ze hebben veel beweging nodig, anders worden ze onrustig.
   
 • Voetbalfans: Engelse Cocker Spaniels zijn bekend om hun liefde voor het spelen met ballen. Ze zijn dol op apporteren!
   
 • De 'merry' hond: Cocker Spaniels staan bekend als 'merry' honden vanwege hun altijd kwispelende staarten en vrolijke aard.
   
 • Gezichtshaar: Deze honden hebben opvallende wenkbrauwen en snorren, waardoor ze een expressieve en unieke uitstraling hebben.
   
 • Veel kleurvariaties: Cocker Spaniels hebben één van de breedste variaties in vachtkleuren van alle hondenrassen.
   
 • Presidential pooch: Een Cocker Spaniel genaamd Checkers heeft zelfs in het Witte Huis gewoond, hij was de hond van Richard Nixon.
   
 • Compact formaat: Ondanks hun energie en atletisch vermogen zijn Cocker Spaniels eigenlijk vrij klein. Ze passen zich gemakkelijk aan aan verschillende woonomstandigheden.

   
 • Zachtste oren: Cocker Spaniels hebben misschien wel de zachtste oren in de hondenwereld!
   
 • Waterliefhebbers: Veel Cocker Spaniels houden van water en zijn uitstekende zwemmers.
   
 • Meester in verstoppen: Met hun klein formaat en nieuwsgierige aard, zijn Cockers expert in verstoppertje spelen!
   
 • Een ster in boeken: Er is een beroemde kinderboekenreeks, "Ladybird", met een Cocker Spaniel als hoofdpersonage.
   
 • Oud ras: Cocker Spaniels zijn één van de oudste spanielrassen. Ze zijn gedocumenteerd in kunstwerken uit de 14e eeuw.
   
 • Beroemd in film: De hond in de Disney-film "Lady and the Tramp" is een Cocker Spaniel.
   
 • Geduldige kindervrienden: Cocker Spaniels staan bekend om hun geduld en liefde voor kinderen, wat ze geweldige gezinshonden maakt.
   
 • Houden van gezelschap: Cockers zijn zeer sociale honden en houden niet van alleen zijn.
   
 • Verliezen zelden hun stem: In tegenstelling tot sommige hondenrassen, blaffen Cocker Spaniels over het algemeen niet veel. Ze staan bekend om hun melodieuze 'zingen'.
   
 • De koninklijke keuze: De hertogin van Cambridge, Kate Middleton, had een Cocker Spaniel genaamd Lupo.

Algemeen voorkomen

Met zijn zijdezachte gladde vacht, zijn aandoenlijke aanhankelijkheid en speelse inborst is de cockerspaniël enorm geliefd. Hij is niet heel groot en past zich gemakkelijk aan, wat dit ras ook geschikt maakt voor een stadswoning. Hij heeft echter veel beweging nodig.

Hij is verder dol op zoek- en apporteerspelletjes. Door met hem te spelen en te ravotten kan men voorkomen dat deze lieve huisgenoot een traag dikkerdje wordt. De vacht en de lange oren vergen dagelijkse relatief sterk.

De vochtige, grote ogen van de cockerspaniël kunnen zo onschuldig kijken, dat men de hond niet gauw doortastend zal aanpakken. Maar dat is juist hard nodig bij dit ras. Vooral zijn sterke jagersinstinct moet worden ingetoomd.

Bij opwinding neigt deze hond ertoe wat meer te kwijlen. De cockerspaniël stamt net als de andere spaniëls van Spaanse honden af. Pas begin deze eeuw werd hij als zelfstandig ras erkend.

Een Engelse cockerspaniël opvoeden

Een Engelse Cocker is vrij gehoorzaam maar hij heeft nu eenmaal een eigen willetje. Soms wilt hij liever snuffelen dan opletten. Dit kun je goed oplossen door een consequente, duidelijke maar leuke opvoeding.

Wissel regelmatig af met oefeningen en houd het leuk. Zo krijgt hij meer aandacht voor u dan voor de grond. Dit eigenwijze willetje doordrijven is een typisch kenmerk voor al de Spaniel rassen. Dus met deze opvoeding kunnen er geen problemen voorkomen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Engelse cockerspaniël? Kijk dan op onze Engelse cockerspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 42 cm,teefje 37 cm Gewicht: 12-15 kg Kleur: bijna alle kleurschakeringen van wit tot zwart (effen of gevlekt), vaak ook in blond en blauwschimmel

Aard

Het zijn vrolijke honden die zachtaardig, vriendelijk, intelligent en levendig zijn. De Engelse Cocker is zeer aanhankelijk en vrij gehoorzaam maar toch eigenzinnig. Hun reukvermogen is uitstekend ontwikkeld. Die gebruiken ze ook dikwijls. Ook apporteren en zwemmen ze graag.

Let wel op waar je deze hond koopt. Het rode Cocker syndroom is nog niet weg. Er is een tijd geweest dat de rode Cocker (Lady en de Vagebond) erg populair was. Hierdoor ontstonden er een agressie zieke rode Cockers. Dus ga niet naar de eerste de beste fokker en neem uw tijd. Een hond is tenslotte voor 15 jaar.

Beweging

Ja, de Engelse Cocker Spaniel heeft behoorlijk wat beweging nodig. Ze zijn van nature actieve en energieke honden, die oorspronkelijk werden gefokt voor de jacht. Dit betekent dat ze veel energie hebben om te verbranden.

Ze hebben dagelijks minimaal één uur beweging nodig, maar meer is beter. Dit kan bestaan uit wandelingen, spelletjes apporteren, zwemmen, behendigheidstraining of zelfs hondensporten zoals flyball.

Daarnaast waarderen Engelse Cocker Spaniels mentale stimulatie. Dit kan betekenen dat ze puzzels of spelletjes doen, of trainingssessies om nieuwe commando's of trucs te leren.

Als een Cocker Spaniel niet voldoende beweging krijgt, kunnen ze gefrustreerd of onrustig worden en gedragsproblemen ontwikkelen.

Erfelijke ziekten

 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een groep genetische ziekten die de lichtgevoelige cellen van het netvlies in het oog aantasten, wat leidt tot blindheid. Er zijn DNA-tests beschikbaar om te controleren op enkele vormen van PRA.
 • Heupdysplasie: Dit is een abnormale vorming van het heupgewricht, wat kan leiden tot pijn en artritis. De mate van heupdysplasie kan worden bepaald door röntgenfoto's.
 • Familiale Nefropathie (FN): Dit is een erfelijke nierziekte die leidt tot nierfalen op jonge leeftijd. Er is een DNA-test beschikbaar om te controleren op FN.
 • Oorinfecties: Vanwege hun lange, hangende oren, zijn Cocker Spaniels vatbaar voor oorinfecties. Regelmatige reiniging van de oren kan helpen om dit te voorkomen.
 • Hartproblemen: Er zijn enkele hartaandoeningen, waaronder mitralisklepziekte en dilatatieve cardiomyopathie, die vaker voorkomen bij Cocker Spaniels.

Potentiële eigenaren van Engelse Cocker Spaniels moeten ervoor zorgen dat ze hun puppy krijgen van een verantwoordelijke fokker die gezondheidstests uitvoert op hun honden om het risico op het doorgeven van deze erfelijke aandoeningen te verminderen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.