Engelse cockerspaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Opjagende honden
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 17 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Met zijn zijdezachte gladde vacht, zijn aandoenlijke aanhankelijkheid en speelse inborst is de cockerspaniël enorm geliefd. Hij is niet heel groot en past zich gemakkelijk aan, wat dit ras ook geschikt maakt voor een stadswoning. Hij heeft echter veel beweging nodig. Hij is verder dol op zoek- en apporteerspelletjes. Door met hem te spelen en te ravotten kan men voorkomen dat deze lieve huisgenoot een traag dikkerdje wordt. De vacht en de lange oren vergen dagelijkse relatief sterk. De vochtige, grote ogen van de cockerspaniël kunnen zo onschuldig kijken, dat men de hond niet gauw doortastend zal aanpakken. Maar dat is juist hard nodig bij dit ras. Vooral zijn sterke jagersinstinct moet worden ingetoomd. Bij opwinding neigt deze hond ertoe wat meer te kwijlen. De cockerspaniël stamt net als de andere spaniëls van Spaanse honden af. Pas begin deze eeuw werd hij als zelfstandig ras erkend.

Een Engelse cockerspaniël opvoeden

Een Engelse Cocker is vrij gehoorzaam maar hij heeft nu eenmaal een eigen willetje. Soms wilt hij liever snuffelen dan opletten. Dit kun je goed oplossen door een consequente, duidelijke maar leuke opvoeding. Wissel regelmatig af met oefeningen en houd het leuk. Zo krijgt hij meer aandacht voor u dan voor de grond. Dit eigenwijze willetje doordrijven is een typisch kenmerk voor al de Spaniel rassen. Dus met deze opvoeding kunnen er geen problemen voorkomen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Engelse cockerspaniël? Kijk dan op onze Engelse cockerspaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 42 cm,teefje 37 cm Gewicht: 12-15 kg Kleur: bijna alle kleurschakeringen van wit tot zwart (effen of gevlekt), vaak ook in blond en blauwschimmel

Aard

Het zijn vrolijke honden die zachtaardig, vriendelijk, intelligent en levendig zijn. De Engelse Cocker is zeer aanhankelijk en vrij gehoorzaam maar toch eigenzinnig. Hun reukvermogen is uitstekend ontwikkeld. Die gebruiken ze ook dikwijls. Ook apporteren en zwemmen ze graag. Let wel op waar je deze hond koopt. Het rode Cocker syndroom is nog niet weg. Er is een tijd geweest dat de rode Cocker (Lady en de Vagebond) erg populair was. Hierdoor ontstonden er een agressie zieke rode Cockers. Dus ga niet naar de eerste de beste fokker en neem uw tijd. Een hond is tenslotte voor 15jaar.

Beweging

Een Cocker is gekweekt om uren lang rond te lopen. Dus ze hebben wat beweging nodig, dit wil niet zeggen dat ze hun niet aanpassen. Als u hem elke dag uitlaat en een paar keer in de week een grote wandeling maakt is dit voldoende. Ook kun je hem laten zwemmen tijdens grote wandelingen en met hem spelen vb apporteren. Het is een jachthond maar tegenwoordig zie je hem maar weinig op het jachtveld. Je kunt ook met je Cocker aan agility deelnemen.

Erfelijke ziekten

De Engelse cockerspaniël wordt onderzocht op de oogaandoeningen PRA en cataract en op heupdysplasie. Verder komt er regelmatig cardiomyopathie (hartaandoening) bij voor en doofheid.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.