Chihuahua

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Chihuahua
Land van oorsprong Mexico
Fokkers 22 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De chihuahua is de kleinste hond op aarde. Hij stamt uit de gelijknamige Mexicaanse provincie. Al ten tijde van de azteken zou hij hebben bestaan. Hij bereikte Europa via de VS en Engeland. Hoewel de chihuahua afkomstig is uit een land waar hij gewend is aan de warmte, voelt hij zich ook prima thuis in ons klimaat. Hij hoeft dus absoluut niet met fluwelen handschoentjes te worden aangepakt: een vestje of regenjack heeft hij heus niet nodig! (Tenzij het natuurlijk zeer koud is) Na een wandeling door de regen kunt u hem beter wel even droogwrijven en hem een tijdje in een warme, tochtvrije kamer houden. Er bestaan zowel kort- als langharige honden van dit ras. Hoe minuscuul de chihuahua ook is, hij toont zich bijzonder dapper tegenover vreemden. Hij kan goed in een kleine woning worden gehouden en is voor oudere mensen vaak een alert en aanhankelijk kameraadje. Als men deze hond niet te veel vertroetelt, kan hij meer dan tien jaar lang een energieke begeleider en waker zijn.

Een Chihuahua opvoeden

De opvoeding bij deze hondjes is belangrijker dan sommige eigenaars denken. Vele van deze hondjes zijn agressief tegenover bezoekers of zelfs tegenover de eigenaar. Dit komt omdat de meeste hondjes van dit ras behandeld worden als baby's omwille van hun grootte en uiterlijk. Als ze agressief doen tegenover bezoekers, pakken de baasjes ze op. Zo denken de honden dat ze het juiste doen en dat zij de baas zijn op zo'n moment. Ook in de zetel en in het bed is dit zo. Een hond is een roedeldier en daar staat de baas altijd bovenaan. Dit ras mag meestal vanboven op de zetelrug liggen en samen met de baas in bed. Zo voelt de hond zich de baas van het gezin. Het is belangrijk dat dit ras behandeld wordt als hond en niet als mens!!

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Chihuahua? Kijk dan op onze Chihuahua opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 15-23 cm Gewicht: 0,5-3,5 kg Kleur: alle kleuren toegestaan, effen, gevlekt of gespikkeld

Aard

De Chihuahua is wel waaks,maar blaft niet voor elk geluidje,maar dat moet je wel al bij de pup inbinden,want Chihuahua's hebben de neiging om blafferig te worden. De Chihuahua kan niet los,want als hij een grootte hond ziet,gaat hij er met een flinke grootte bek op af en dat vinden sommige honden niet leuk,en de Chihuahua heeft niet het formaat dat je ze het ,maar laat uitvechten. Ook zijn ze verschrikkelijk lief tegen eigen en vreemde kinderen,maar houd het wel in de gaten dat ze hem niet de hele tijd optillen,want het is tenslotte geen speelgoed,wel mogen ze apporteer spelletjes met hem doen dat vindt hij namelijk heerlijk. Ze kunnen ook heerlijk uren op schoot liggen te slapen dat vinden ze heerlijk lekker bij het baasje op schoot.

Beweging

In principe hebben chihuahua's niet veel nood aan beweging omdat ze zo klein zijn, krijgen ze binnenshuis dus voldoende beweging. Maar natuurlijk zegt deze rakker geen neen tegen een lange wandeling en kan hij gerust een paar kilometers u gezelschap houden. Bij grote hitte of fikse kou zit hij liever binnen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.