Greyhound

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Gladharige windhonden
Land van oorsprong Engeland
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Al vierduizend jaar voor Christus werden in Egypte honden gehouden die als twee druppels water leken op de huidige greyhound. Dit ras is weliswaar in Engeland ontwikkeld, maar zijn voorouders zijn afkomstig uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Al in de tijd van Elizabeth (tweede helft 16de eeuw) werd er volgens vaste spelregels met windhonden gejaagd. Tegenwoordig vinden vooral in Engeland, Ierland, de VS en in Australië op grote schaal hondenrennen plaats. De greyhound geldt als de allersnelste hond. Hij kan snelheden halen van meer dan 60 km/u. Wie een greyhound wil houden, moet wél van hondenrennen houden, want als pure huis- en begeleidingshond is de greyhound niet geschikt. Basisvoorwaarden voor het houden van dit ras zijn veel ruimte en beweging. De hond is in de omgang vrij gereserveerd, ook tegenover zijn baas en van kinderen kan hij niet veel hebben. Hij is zeer gesteld op zijn rust. De greyhound heeft een kortharige, dunne en dichte vacht. Alle kleuren zijn toegestaan, ook witgevlekte en gestroomde exemplaren.

Een Greyhound opvoeden

De Greyhound is minder moeilijk op te voeden dan andere windhonden. Ze leren redelijk snel en zijn gehoorzaam totdat ze iets zien bewegen - dán zijn ze 'Oostindisch doof'.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Greyhound? Kijk dan op onze Greyhound opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 70-76 cm Gewicht: 40-60 kg Kleur: alle kleuren toegestaan, wit-gevlekt, gestroomd

Aard

De greyhound is bovenal aanhankelijk en is een trouwe metgezel, iets dat in zijn geschiedenis ligt opgesloten. De greyhound is een liefdevolle hond, die een zeer sterke relatie met zijn eigenaar en de eventuele gezinsleden ontwikkelt, derhalve is de greyhound erg gevoelig aangelegd: een lichte stemverheffing brengt de hond al uit zijn element. Zo alert als de hond buiten is, zo rustig is hij in het huis. Een bezoeker zal de aanwezigheid van de greyhound nauwelijks opmerken, een greyhound heeft doorgaans weinig op met vreemden en kenmerkt zich in zijn benadering naar buitenstaanders noch door overmatig enthousiast, noch door agressief gedrag. De greyhound is vriendelijk, doch ietwat afstandelijk naar buitenstaanders. De greyhound kan, afhankelijk van zijn stemming, zeer rustig, of zeer zenuwachtig gedrag vertonen, de hond is erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. De vaak humoristische en onverschillige gedragingen van de greyhound, doen sommigen geloven dat deze hond niet bijster intelligent zou zijn; algemeen wordt echter aangenomen dat de greyhound een intelligente hond is, weliswaar niet het beste jongetje van de klas, maar een goede middenmoot. De greyhound is betrouwbaar met kinderen en doorgaans evenzo betrouwbaar in de omgang met ras- en soortgenoten. Als de greyhound in zijn oorspronkelijke taak: de jacht vervult, heeft hij echter weinig oog voor iets anders, allerhande objecten op weg naar zijn doel worden dan over het hoofd gezien: de greyhound weet als geen andere hond dat de kortste weg tussen twee punten, een rechte lijn is en spelende kinderen en afrasteringen van allerhande soorten die op deze lijn opduiken vallen buiten het blikveld van de hond. Als, tijdens de jacht, het instinct van de greyhound de overhand heeft, zijn commando's aan dovemansoren besteed, de greyhound kan dan ook beter aangelijnd worden uitgelaten. Tijdens de jacht wil de greyhound, op een voor hem uitzonderlijke manier, nog wel eens onverwacht temperamentvol uit de hoek komen, een snauw naar een concurrent soortgenoot is dan niet ongewoon. De greyhound doet, naar zijn oorspronkelijke functie en taken, uitstekend dienst als renhond en als jachthond. De greyhound wordt ook gebruikt als showhond en mag zich verheugen op een toenemende mate van waardering jegens hem, als gezinshond.

Beweging

Een greyhound heeft veel beweging nodig. Drie maal per dag een rondje rond het huis is niet voldoende. Het beste is als hij minimaal een keer per dag goed kan rennen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.