Barzoi

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Windhonden met bevedering of lange vacht
Land van oorsprong Rusland
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Barzois werden al eeuwen geleden als jachthonden gehouden aan het hof van de tsaren en op de landgoederen van vorsten en grootgrondbezitters. De honden jaagden in de meute of in koppels op wolven, vossen en hazen, maar ook op herten. De eerste barzois kwamen eind 18de eeuw naar onze contreien, waar zij spoedig zeer geliefd werden. Tegenwoordig ziet men ze echter niet meer zoveel, wat samenhangt met de bewerkelijkheid van het ras. Deze honden hebben namelijk niet alleen veel plaats en beweging nodig, maar ook qua voeding en verzorging zijn barzois zeer veeleisend. De barzoi is dus niet geschikt voor een woning in de stad. Hij heeft een groot huis met tuin en dagelijks urenlange, snelle wandelingen nodig. Het is zeker aan te bevelen hem in wedstrijdverband te laten rennen. De hond is zeer gedwee en rustig. Hij heeft veel liefde en aandacht nodig van zijn baas. Vreemden laten hem koud en hij blaft bijna nooit. De dagelijkse verzorging van zijn lange, zijdeachtige vacht (die golvend of gelokt is) vergt veel tijd. Men kan het best een kam, een borstel en een vochtige zeemleren lap gebruiken. Vooral het dichte sierhaar op de borst, aan de achterkant van de poten en aan de staart vraagt veel aandacht. De kleuren van de barzoi variëren van wit via goud en rood tot grijs en zwart. Er komen ook veel gestroomde dieren voor, die donkere strepen over de rug vertonen. Ook gevlekte barzois in wit en rood, geel, grijs, bruin of zwart ziet men geregeld.

Een Barzoi opvoeden

De Barzoi is niet gemakkelijk op te voeden. Ze zijn te onafhankelijk om altijd te luisteren naar de baas. Wees consequent en strak in de opvoeding. De Barzoi tot luisteren dwingen door schreeuwen en slaan heeft meestal een tegengestelde uitwerking. Barzoi's zijn snelle jagers. Zij achtervolgden vroeger wolven om hun baas in afgelegen gebieden te beschermen. De honden barsten dus van de energie. Ga daarom lange afstanden fietsen, of beter nog, probeer een hondenrenbaan. In het ideale geval zou de Barzoi onaangelijnd moeten kunnen rennen op een grote weide of iets dergelijks. Het jachtinstinct wordt dan overigens al gauw geprikkeld, men moet dan ook oppassen dat dit dier bij een niet afgezet terrein de benen neemt

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Barzoi? Kijk dan op onze Barzoi opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 66-82 cm Gewicht: 34-48 kg Kleur: wit tot goud, rood tot grijs en zwart; vaak met donkere strepen over de rug; ook gevlekt met wit en rood, geel, grijs, bruin en zwart

Aard

Qua karakter is de Barzoi een edele en goedaardige hond, maar toch enigszins gereserveerd tegenover vreemden. Ze vereisen zeer veel lichaamsbeweging. Ze houden van rust en comfort en zijn niet bijster gehoorzaam. Een Barzoi is tolerant tegenover kinderen, maar houdt niet van hun wilde spel. Het is natuurlijk een jagende hond en dus is hij snel en heeft hij veel uithoudingsvermogen. In een gevecht kan hij een zeer gevaarlijk tegenstander zijn. Tijdens de jacht in een snelle galop beweegt hij zich met zwevende, reusachtige sprongen welke adembenemend zijn om te zien.

Beweging

De Barzoi mag binnenshuis dan rustig en bijna onopvallend zijn, buitenshuis heeft hij veel ruimte nodig om veel, heel veel te kunnen lopen en rennen. In sommige landen, waaronder Nederland, is het verboden windhonden los te laten lopen. Over het algemeen vindt de Barzoi het heerlijk als hij naast de fiets mee mag lopen, maar wees alert: een Barzoi kan het op zijn heupen krijgen als hij een prooi in het vizier krijgt, dan moet je snel kunnen reageren.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.