Welke hondenrassen hebben de meeste gezondheidsproblemen? En welke de minste?

Een hond kiezen is een belangrijke beslissing. Niet alleen het temperament en de grootte van de hond spelen een rol, maar ook de gezondheid van het ras is van cruciaal belang. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van hondenrassen om te achterhalen welke rassen vatbaarder zijn voor gezondheidsproblemen en welke rassen robuuster zijn in termen van gezondheid.

Inleiding: De complexiteit van hondenrassen en gezondheid

De domesticatie van honden is een proces dat duizenden jaren teruggaat. Door de eeuwen heen hebben mensen honden gefokt met specifieke kenmerken om te voldoen aan hun behoeften, van jagen en hoeden tot gezelschap en show. Dit fokken heeft geleid tot een diversiteit aan hondenrassen, elk met zijn unieke kenmerken en capaciteiten. Echter, de reis naar het perfectioneren van deze kenmerken heeft ook geleid tot onbedoelde gezondheidscomplicaties voor bepaalde rassen.

De rol van selectieve fok

 1. Esthetische kenmerken: Vaak worden honden gefokt op esthetische eigenschappen die populair zijn bij mensen. Denk bijvoorbeeld aan de korte snuit van de Bulldog of de lange oren van de Basset Hound. Hoewel deze kenmerken de honden een onderscheidend en aantrekkelijk uiterlijk geven, kunnen ze ook gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals ademhalingsproblemen of oorinfecties.
 2. Beperkte genenpools: Wanneer honden binnen een beperkte genenpool worden gefokt om specifieke kenmerken te versterken, kan dit leiden tot een hogere prevalentie van erfelijke gezondheidsproblemen. Dit komt doordat er minder genetische diversiteit is, wat betekent dat ziekteveroorzakende genen vaker kunnen voorkomen.
 3. Fok voor prestaties: Soms worden honden gefokt voor specifieke taken, zoals jagen, rennen of hoeden. Hierdoor kunnen bepaalde lichamelijke kenmerken worden versterkt, wat op zijn beurt kan leiden tot gezondheidsproblemen. Een voorbeeld hiervan is de Duitse Herder, die vaak wordt gefokt voor werkcapaciteiten, wat kan bijdragen aan gewrichtsproblemen zoals heupdysplasie.

Moderne trends en gevolgen

In de moderne tijd, met de populariteit van hondenshows en de invloed van media, zijn bepaalde hondenrassen in de mode geraakt. Dit kan leiden tot overhaast en onverantwoord fokken om aan de vraag te voldoen. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen, die anders misschien zeldzaam zouden zijn binnen een ras, prevalenter worden.

Conclusie

De gezondheidsproblemen die worden waargenomen in verschillende hondenrassen zijn een complex samenspel van genetica, selectieve fok en menselijke voorkeur. Het is belangrijk dat potentiële hondeneigenaren zich bewust zijn van deze kwesties en kiezen voor verantwoordelijke fokkers die prioriteit geven aan de gezondheid en het welzijn van de dieren boven esthetische of prestatiegerichte kenmerken.

Rassen met veel gezondheidsproblemen: 

Engelse Bulldog

 • Gezondheidsproblemen: Ademhalingsproblemen vanwege hun korte snuit, heupdysplasie, huidproblemen onder hun rimpels.
 • Reden: Door selectieve fok om bepaalde uiterlijke kenmerken te benadrukken, hebben ze anatomische beperkingen gekregen.

Duitse Herder

 • Gezondheidsproblemen: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, degeneratieve wervelaandoeningen.
 • Reden: Door het fokken op bepaalde lichaamsverhoudingen en -grootte zijn deze aandoeningen prominenter geworden.

Franse Bulldog

 • Gezondheidsproblemen: Ademhalingsproblemen vanwege hun korte snuit, huidproblemen, wervelkolom problemen.
 • Reden: Selectieve fok voor hun unieke uiterlijk heeft geleid tot anatomische beperkingen.

Cavalier King Charles Spaniel

 • Gezondheidsproblemen: Mitralisklepziekte, syringomyelia.
 • Reden: Genetische predisposities door het fokken binnen een beperkte genenpool.

Mopshond

 • Gezondheidsproblemen: Ademhalingsproblemen vanwege hun korte snuit, oogproblemen, huidproblemen.
 • Reden: Net als andere rassen met korte snuiten, hebben anatomische beperkingen vanwege selectieve fok geleid tot deze problemen.

Golden Retriever

 • Gezondheidsproblemen: Heupdysplasie, elleboogdysplasie, bepaalde hartziekten, oogziekten.
 • Reden: Ondanks hun populariteit heeft intensief fokken soms geleid tot een hogere incidentie van bepaalde ziekten.

Boxer

 • Gezondheidsproblemen: Hartproblemen, bepaalde vormen van kanker, heupdysplasie.
 • Reden: Genetische predisposities en selectieve fok op specifieke uiterlijke kenmerken.

Rottweiler

 • Gezondheidsproblemen: Hartproblemen, heupdysplasie, bepaalde soorten kanker.
 • Reden: Selectieve fok en genetische predisposities.

Sint Bernard

 • Gezondheidsproblemen: Hartproblemen, heupdysplasie, elleboogdysplasie.
 • Reden: Hun grote formaat en selectieve fok voor deze grootte kan leiden tot gewrichtsproblemen.

Basset Hound

 • Gezondheidsproblemen: Oorinfecties vanwege hun lange oren, oogproblemen, wervelkolom problemen.
 • Reden: Hun unieke lichaamsbouw en kenmerken maken hen vatbaarder voor bepaalde problemen.

Initiatieven voor een gezondere fok van hondenrassen

Door de jaren heen is er een toenemende bezorgdheid ontstaan over de gezondheid van bepaalde hondenrassen. Deze zorgen hebben geleid tot diverse initiatieven die als doel hebben de gezondheid van deze rassen te verbeteren:

 • Verantwoorde fokprogramma's: Veel fokkers en rasverenigingen hebben de focus verschoven naar verantwoord fokken. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de genetische diversiteit van de honden en dat er tests worden uitgevoerd op erfelijke aandoeningen. Door te selecteren op gezondheid in plaats van louter uiterlijke kenmerken, wordt getracht de prevalentie van bepaalde gezondheidsproblemen in toekomstige generaties te verminderen.
   
 • Educatie en bewustwording: Opleiding en bewustwording spelen een cruciale rol. Veel organisaties zetten zich in om potentiële hondeneigenaren te informeren over de gezondheidsproblemen van bepaalde rassen. Door potentiële eigenaren te informeren, kunnen ze een weloverwogen keuze maken en kiezen voor fokkers die prioriteit geven aan de gezondheid van het ras.
   
 • Wetenschappelijk onderzoek: Onderzoeksinstellingen en universiteiten hebben studies uitgevoerd om meer inzicht te krijgen in de genetische basis van bepaalde gezondheidsproblemen. Dit onderzoek helpt bij het identificeren van risicogenen en biedt fokkers de tools om gezondere honden te fokken.
   
 • Wijziging van rasstandaarden: Sommige kennelclubs en rasverenigingen hebben hun rasstandaarden herzien om de gezondheid boven het uiterlijk te stellen. Dit kan betekenen dat bepaalde kenmerken die gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals een extreem korte snuit, niet langer worden bevorderd of zelfs ontmoedigd.

Samenvattend: de weg naar het verbeteren van de gezondheid van hondenrassen is veelzijdig en vereist de gecombineerde inspanningen van fokkers, organisaties, onderzoekers en het publiek. Gelukkig zijn er al positieve stappen gezet in de richting van een gezondere toekomst voor deze geliefde huisdieren.

Rassen met minder gezondheidsproblemen: De oorsprong en behoud van hun vitaliteit

Het is geen geheim dat sommige hondenrassen de reputatie hebben gezonder te zijn dan andere. Maar hoe hebben deze rassen deze robuuste gezondheid verworven en, misschien nog wel belangrijker, hoe blijven ze behouden?

Natuurlijke selectie versus kunstmatige selectie

Veel van de rassen die nu bekend staan om hun relatief weinige gezondheidsproblemen, hebben een geschiedenis van natuurlijke selectie. In plaats van specifiek gefokt te worden voor bepaalde uiterlijke kenmerken, zijn deze rassen vaak geëvolueerd om te presteren in specifieke werkomgevingen, zoals jagen, hoeden of bewaken. Dit betekende dat honden die fysiek fit en vrij van ernstige gezondheidsproblemen waren, de voorkeur kregen omdat ze effectiever waren in hun taken.

Brede genenpool

Een brede genenpool draagt bij aan de gezondheid van een ras. Wanneer rassen in hun vroege geschiedenis minder selectief werden gefokt en meer werden blootgesteld aan een bredere populatie, hadden ze de kans om een bredere genetische diversiteit te ontwikkelen. Deze diversiteit kan helpen om de frequentie van erfelijke gezondheidsproblemen te verlagen.

Behoud van gezondheid

Voor rassen die bekend staan om hun goede gezondheid, is het cruciaal om die status te behouden. Dit vereist verantwoorde fokpraktijken. Dit betekent het vermijden van overmatige inteelt, het testen op bekende genetische aandoeningen en het prioriteren van de algehele gezondheid boven extreme uiterlijke kenmerken. Daarnaast helpt het om potentiële hondeneigenaren te informeren over het belang van gezond fokken en hen aan te moedigen om alleen te kopen bij gerenommeerde fokkers.

Voortdurende monitoring en onderzoek

Om ervoor te zorgen dat een ras gezond blijft, is het belangrijk om voortdurend te monitoren op nieuwe of opkomende gezondheidsproblemen. Wetenschappelijk onderzoek kan een rol spelen bij het identificeren van potentiële genetische problemen en het bieden van oplossingen.

Concluderend, hoewel sommige hondenrassen het geluk hebben een geschiedenis van robuuste gezondheid te hebben, is het behoud van die gezondheid geen vanzelfsprekendheid. Het vereist de gecombineerde inspanningen van fokkers, onderzoekers, dierenartsen en hondeneigenaren om ervoor te zorgen dat deze rassen gezond blijven voor toekomstige generaties.

Top 10 hondenrassen met minder gezondheidsproblemen

1. Basenji

 • Kenmerken: Dit ras staat bekend als de "barkloze hond" van Afrika en heeft een kort, fijn haar.
 • Reden voor goede gezondheid: Een lange geschiedenis van natuurlijke selectie in plaats van intensieve fokkerij.

2. Australian Cattle Dog

 • Kenmerken: Een energiek en robuust ras oorspronkelijk gefokt voor vee drijven in Australië.
 • Reden voor goede gezondheid: Gefokt voor uithoudingsvermogen en robuustheid in het ruige Australische landschap.

3. Shiba Inu

 • Kenmerken: Een Japans ras dat klein maar goed gespierd is.
 • Reden voor goede gezondheid: Een lange geschiedenis van natuurlijke selectie in Japan en een breed genenpool.

4. Alaskan Malamute

 • Kenmerken: Een sterk ras gefokt om zware lasten over de sneeuw te trekken.
 • Reden voor goede gezondheid: Gefokt voor weerstand tegen extreme koude temperaturen en fysieke kracht.

5. Siberian Husky

 • Kenmerken: Bekend om hun opvallende uiterlijk en blauwe ogen.
 • Reden voor goede gezondheid: Gefokt voor uithoudingsvermogen in de koude Siberische regio's.

6. Greyhound

 • Kenmerken: Deze ranke honden zijn gebouwd voor snelheid.
 • Reden voor goede gezondheid: Natuurlijke selectie voor snelheid en wendbaarheid tijdens de jacht.

7. Whippet

 • Kenmerken: Een kleiner alternatief voor de Greyhound, maar net zo snel.
 • Reden voor goede gezondheid: Minder inbreeding en een focus op fysieke capaciteiten.

8. Bearded Collie

 • Kenmerken: Een langharig herdershond met veel energie.
 • Reden voor goede gezondheid: Gefokt voor het herden van vee in Schotland, wat leidde tot een robuuste gezondheid.

9. Finse Lappenhond

 • Kenmerken: Een herdershond uit het noorden van Finland.
 • Reden voor goede gezondheid: Natuurlijke selectie in een ruig klimaat heeft bijgedragen aan hun robuuste gezondheid.

10. Border Terrier

 • Kenmerken: Een klein ras met een ruwe vacht.
 • Reden voor goede gezondheid: Oorspronkelijk gefokt voor de jacht in het grensgebied tussen Engeland en Schotland, wat resulteerde in een sterke genetische opmaak.

Concluderend, terwijl sommige hondenrassen bepaalde gezondheidsuitdagingen kunnen hebben vanwege hun fokgeschiedenis, zijn er nog steeds veel rassen die van nature robuust en gezond zijn dankzij hun unieke erfgoed en geschiedenis van natuurlijke selectie.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Peggy Perez

Fijn dat mijn favoriete hondenras de Basenji op nummer 1 staat van rassen met weinig gezondheidsproblemen.

Chelsea

Bedankt voor de info.
Ik vind dat er steeds meer rashonden gezondheids problemen hebben. Je hoort tegenwoordig van alles. Auto-immuun ziekte hersenvlies ontsteking, long problemen, kanker, vergroeiing aan de wervelkolom e.d.
Ik kan me voorstellen dat het komt door het doorfokken van de populaire rassen , al zal dat nooit voorkomen kunnen worden. Er zijn altijd mensen die de euro tekens boven de gezondheid van de hond hebben staan, helaas!

vandenbossche

het schipperkes ras wordt populair, wat de gezondheid waarschijnlijk niet ten goede komt ... We hebben interesse voor dit kleine rashondje, waar moeten we opletten qua gezondheid en nodige testen .. een goede fokker vinden zal niet gemakkelijk zijn

Roger Goethuys

Ik vind het dobermann-ras niet terug,

"Teckels" van de Peelhelden (Leon Cuijpers)

Gezondheid per ras afhankelijk van hoe groot de genpoel is. En sommige rasclub mag je alleen fokken als de reu of teef uitmuntend heeft. En daardoor de genpoel klein blijft. En de kans op inteelt groter wordt. En dan heb ik het hier alleen over exterieur. En dan vallen de honden nog af waar iets met de gezondheid hebben zoals patella luxatie en noem maar op. Zo werkt het bij de rasvereniging. Elk rasvereniging heeft zijn eigen fokkers regelement. En daar moet je eerst in verdiepen. Daarom raad ik aan een hond met stamboom.


Een reactie plaatsen