Australische Veedrijvershond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Veedrijvers
Land van oorsprong Australië
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Australian Cattle Dog (Australische veedrijvershond) heeft zijn roots in Australië en is ontstaan uit de Collie, Dalmatiër, dingo en Kelpie. In Australië hielden de meeste kolonisten zich rond 1800 bezig met de veehouderij. De landgoederen en weidegronden waren echter enorm uitgebreid, met als gevolg dat het vee makkelijk verwilderde en daardoor snel op hol sloeg. De herdershonden en veedrijvers die gebruikt werden waren honden die meegebracht waren vanuit Engeland. Het waren veelal drukke honden die snel blaften en gewend waren aan vrij korte afstanden in een Engels klimaat. Blaffen is met rustig vee op relatief kleine weidegronden een prima eigenschap, maar op de uitgestrekte vlaktes had het tot gevolg dat het toch al vee op hol sloeg. De honden hadden bovendien moeite met de warmte en de enorme afstanden die naar de veemarkten moesten worden afgelegd. Men besloot zelf te proberen een passende hond te ontwikkelen. Na diverse pogingen die geen van alle succesvol waren werden op verschillende plaatsen kruisingen gefokt van dingo's en blue merle Schotse Collies. Het resultaat was een goede werkhond die stil werkte. Dit type hond werd snel populair. Vervolgens besloot men deze honden te kruisen met een Dalmatiër, om zo de vertrouwdheid met paarden te vergroten. Deze kruising veranderde de kleur van de honden. Ze werden nu wit geboren en kregen hun rode of blauwe kleur, in de vorm van een zeer fijne ticking, zo rond de leeftijd van 3 weken. Vervolgens werd er ook bloed van de Kelpie ingebracht om de werkcapaciteit, die enigszins vermindert leek te zijn door de kruising met de Dalmatiër, weer op te vijzelen. Het resultaat is de pure werkhond zoals we die tegenwoordig nog kennen.

Een Australische Veedrijvershond opvoeden

De Australische veedrijvershond heeft een zeer consequente, maar faire opvoeding nodig. Hij heeft een goede opvattingsgave en leert snel. Een goede opvoeding is een vereiste voor deze hond. Men vermijdt daarmee, dat hij zichzelf of anderen in gevaar brengt. Bovendien heeft een goed opgevoede hond het voordeel van vrijheid. De hond is zonder leiband onder controle te houden en men kan hem overal meenemen. Het is belangrijk onmiddellijk met de opvoeding te beginnen als hij in huis komt. Alleen zo zal hij speels leren wat met het ouder worden maar moeizaam kan aangeleerd worden.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Australische Veedrijvershond? Kijk dan op onze Australische Veedrijvershond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Hoogte : 43-51 cm Gewicht : 16-20,5 kg

Aard

De Australian Cattle Dog is een robuuste en intelligente werkhond met een uitzonderlijk uithoudingsvermogen. De Cattle Dog is wantrouwend tegenover vreemden maar mag absoluut niet angstig zijn. Ze zijn enorm gehecht aan hun gezin en als ze voldoende lichaamsbeweging krijgen zijn het perfecte huishonden en onovertroffen waakhonden. Om ze geestelijk gezond te houden is hondensport ideaal voor de Australian Cattle Dog, ze blinken uit in de behendigheid maar staan ook hun 'mannetje' in de gehoorzaamheid, politiehondensport en flyball.

Beweging

De Cattle Dog heeft behoefte aan de nodige beweging. Dat betekent dat u aan hem meer tijd kwijt bent, dan de dagelijkse rondjes. Er zijn echter genoeg activiteiten te vinden, die hem bezighouden. Omdat hij zich anders eigen taken gaat toebedelen, kunt u hem beter vóór zijn en hem zelf enkele toebedelen.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie, doofheid en aangeboren oogafwijkingen kunnen bij Australische veedrijvershonden voorkomen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.