Bearded collie

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 9 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Deze 'baardige collie' met het sikje onder de kin zou al meer dan vier eeuwen in Schotland worden ingezet als schapenhond. Maar daarnaast neemt men ook aan dat de 'roots' van de bearded collie in Polen liggen. Met zijn ruige vacht ziet deze hond er echt wild en robuust uit. Deze taaie hond is inderdaad goed bestand tegen wisselende weersomstandigheden, maar allesbehalve wild. Hij is eerder alert, intelligent, rustig en past zich gemakkelijk aan - eigenschappen die hij nodig heeft om zijn taak als schapenhoeder naar behoren te kunnen uitvoeren. Mede om die redenen wordt de bearded collie vooral in de VS veel gehouden. Zijn halflange vacht is grijs, blauw, zwart en ook zandkleurig met witte aftekeningen. De hond verdraagt koude en hitte goed vanwege zijn dichte ondervacht. Hij dankt zijn naam aan de sik onder zijn kin.

Een Bearded collie opvoeden

Bearded Collies leren snel en reageren goed op een vriendelijke aanpak. Een bearded collie is niet geschikt voor een harde aanpak. Als u bijzonder streng en hard voor een beardie bent, verdwijnt alle spontaniteit en houdt u een hond over die niet meer enthousiast of vrolijk zal reageren op u. Als u een beardie wat wilt leren, zult u dit spelenderwijs moeten doen zodat de beardie het van hem verwachtte ook WIL doen...

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Bearded collie? Kijk dan op onze Bearded collie opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 50-55 cm Gewicht: 25-30 kg Kleur: grijs, blauw, zwart, zandkleurig; witte aftekeningen Bijzonder kenmerk: sik

Aard

De Bearded Collie is intelligent, speels, waakzaam, onvermoeibaar, een echte hoeder. Hun begrip en hun vlotte omgang met de mens en vooral met kinderen maken de beardie tot een lieve, vrolijke hond. Samen met zijn uitzonderlijk scherp gehoor komen deze eigenschappen van pas bij zijn gehoorzaamheidsopleiding. Hij is zeer temperamentvol en dat al op zeer prille leeftijd. Een correcte opleiding toomt die geestdrift een beetje in maar levenslustig blijven ze. Hun karakter vraagt een goede begeleiding, veel aandacht en veel liefde die men dan ook dubbel en dik van hen terugkrijgt. De Beardie is een normale, gezonde hond die gemakkelijk 14 tot 15 jaar oud kan worden. Hij is braaf en lief, speels en onstuimig, altijd in actie en vol energie, op het opdringerige af: je mag er niet te veel druk op zetten, hij is zeer gevoelig en vlug onder de indruk van een boze blik of toon: hij is levendig, houdt van de hele wereld. Je kunt er los mee wandelen: hij loopt nooit weg maar hoedt zijn mensen en waakt als het nodig is. Een hond die houdt van gezelligheid en kinderen, die ook zeer sportief kan zijn en in vele disciplines hoge punten kan scoren.

Beweging

Deze hond heeft niet veel beweging nodig, maar maakt liefst lange wandelingen op het platteland. Een beardie is een energieke hond die beweging nodig heeft. Niet alleen beweging in de zin van het achter een balletje aan rennen, maar ook geestelijk moeten ze voldoening vinden. Dit kan alleen al zijn door het samen met de baas te wandelen en de omgeving te ontdekken.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.