Franse buldog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Dwergdoggen
Land van oorsprong Frankrijk
Fokkers 15 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Franse buldog

Franse bulldogs zijn geliefd om hun unieke uiterlijk en charmante karakter. Of je nu een doorgewinterde hondenliefhebber bent of net een Franse bulldog in huis hebt gehaald, deze weetjes zullen je zeker verrassen.

Mini-molossers

Franse bulldogs stammen af van de molossers, een groot ras uit het oude Griekenland. Deze honden waren krachtig en robuust, kenmerken die nog steeds zichtbaar zijn in de Franse bulldog.

Oorsprong

Ondanks hun naam komen Franse bulldogs oorspronkelijk uit Engeland. Ze werden daar gefokt als gezelschapshonden en vonden later hun weg naar Frankrijk.

Balansbuddies

De korte staart van de Franse bulldog helpt hen hun evenwicht te bewaren tijdens het spelen. Dit maakt ze behendige en speelse metgezellen.

Zwemwaarschuwing

Franse bulldogs zijn geen goede zwemmers. Hun bolle hoofd en zware bovenlichaam maken het moeilijk om te blijven drijven.

Oortypes

Er zijn twee erkende oortypes voor de Franse bulldog: 'rose' en 'bat'. Beide typen geven de hond een schattig en uniek uiterlijk.

Kleine ronkers

Door hun platte neus snurken Franse bulldogs vaak. Dit snurken is een gevolg van hun korte luchtwegen.

Beroemde fans

Veel beroemdheden, zoals Madonna en Leonardo DiCaprio, hebben Franse bulldogs als huisdier. Hun populariteit is mede te danken aan deze beroemde eigenaren.

Veranderende kleuren

Franse bulldogs kunnen als puppy's een andere vachtkleur hebben dan wanneer ze volwassen zijn. Dit maakt elke Franse bulldog uniek.

Romeinse wortels

Sommige historici geloven dat de voorouders van de Franse bulldog met de Romeinen naar Frankrijk zijn gebracht. Dit zou hun lange geschiedenis in Europa verklaren.

Stille blaffers

Franse bulldogs blaffen minder dan veel andere rassen. Dit maakt ze ideaal voor appartementbewoners en mensen die rust prefereren.

Aandachtstrekkers

Franse bulldogs staan bekend om hun "dramatische" gedrag als ze zich vervelen of aandacht willen. Dit zorgt vaak voor komische en schattige momenten.

Broedproblemen

De meeste Franse bulldogs worden via keizersnede geboren vanwege de grootte van hun hoofd. Dit maakt het fokken van dit ras extra uitdagend.

Eerste in de lucht

Een Franse bulldog was het eerste dier dat per vliegtuig de Atlantische Oceaan overstak. Dit gebeurde in de vroege dagen van de luchtvaart.

Modetrends

In het Parijs van de late 19e eeuw werden Franse bulldogs gezien als symbool van de stedelijke elite. Hun populariteit als modeaccessoire begon toen.

Eenmanshond

Franse bulldogs zijn extreem loyaal en kunnen zeer gehecht raken aan één persoon. Deze sterke band maakt ze trouwe metgezellen.

Hittegevoelig

Door hun korte snuit zijn Franse bulldogs zeer gevoelig voor hoge temperaturen. Let dus goed op bij warm weer om oververhitting te voorkomen.

Compacte atleten

Ondanks hun kleine formaat kunnen Franse bulldogs verrassend hoge sprongen maken. Dit toont hun atletische vermogen en energie.

Charmante jagers

Hoewel ze nu gezelschapshonden zijn, werden Franse bulldogs ooit gebruikt om ratten op boerderijen te jagen. Hun jachtinstinct is nog steeds aanwezig.

Beroemd standbeeld

In Parijs staat een standbeeld ter nagedachtenis aan een Franse bulldog die zijn leven gaf om zijn eigenaar te redden tijdens de Titanic-ramp. Dit toont hun moed en loyaliteit.

Algemeen voorkomen

De Franse bulldog, ondanks zijn naam, heeft zijn wortels in Engeland. In de 19e eeuw, tijdens de industriële revolutie, verhuisden veel Engelse arbeiders naar het noorden van Frankrijk op zoek naar werk, en ze namen hun kleine bulldogs met zich mee.

Deze honden waren vooral populair bij de kantwerksters in Nottingham en werden ingezet om ratten in de werkplaatsen te vangen. Naarmate ze meer aanwezig werden in Frankrijk, werden ze in de late 19e eeuw verder ontwikkeld en kregen ze de naam "Franse bulldog".

In Parijs werden ze snel populair, met name onder de stedelijke elite en de creatieve klasse, zoals kunstenaars, schrijvers en modeontwerpers. Toen Amerikaanse toeristen Parijs bezochten, werden ze verliefd op dit charmante ras en begonnen ze het mee naar huis te nemen.

De Amerikaanse kennelclubs hadden een belangrijke invloed op de ontwikkeling van het ras, met name door de bepaling van de "vleermuisoor"-standaard, een kenmerk dat nu synoniem is met de Franse bulldog. Van zijn bescheiden begin als arbeidershond transformeerde de Franse bulldog al snel tot een symbool van verfijning en luxe.

In de 20e eeuw groeide hun populariteit exponentieel, mede dankzij hun prominente aanwezigheid in de popcultuur en hun liefdevolle en speelse aard. Tegenwoordig is de Franse bulldog een van de meest geliefde hondenrassen ter wereld, vaak te zien in media, bij beroemdheden en in huishoudens overal.

Deze kleine dog ziet eruit als een miniatuurkrachtpatser en voor zijn grootte is hij inderdaad een heus zwaargewicht. Ondanks zijn gedrongen lichaamsbouw is de bully heel beweeglijk en levendig. Hij beschikt - hoewel men het niet verwacht - over een enorme sprongkracht. Zijn vacht is kortharig, dun en glanzend. Witte honden hebben vaak donkere vlekken, donkere honden witte vlekken.

De Franse buldog is een vriendelijke hond en geldt als een beminnelijke en gehoorzame familiehond. Hij is lief voor kinderen en altijd in voor spelletjes. Hij bewaakt huis en tuin op voortreffelijke wijze. 

Een Franse buldog opvoeden

Het trainen van een Franse bulldog kan een plezierige en lonende ervaring zijn. Deze honden zijn intelligent, nieuwsgierig en graag bij hun baasjes. Met geduld, consistentie en de juiste technieken kun je je Franse bulldog succesvol trainen. Socialisatie is de eerste stap. Introduceer hem aan verschillende mensen, dieren en omgevingen vanaf jonge leeftijd. Dit helpt hem om zelfverzekerd en sociaal te worden. Speel met andere honden en bezoek drukke plekken om hem te laten wennen aan verschillende prikkels. Start daarnaast met de basiscommando's zoals "zit", "blijf" en "kom". Franse bulldogs leren snel, vooral als je gebruik maakt van positieve bekrachtiging. Beloon je hond met lekkernijen, lof en speeltijd voor goed gedrag. Korte, dagelijkse sessies van 5-10 minuten werken het beste om zijn aandacht vast te houden.

Stel duidelijke huisregels en grenzen vanaf het begin. Bepaal waar je hond wel en niet mag komen en wat hij wel en niet mag doen. Consistentie is hierbij cruciaal. Laat alle gezinsleden dezelfde regels volgen om verwarring te voorkomen. Puppy's bijten vaak uit speelsheid of om hun tanden te testen. Geef je Franse bulldog geschikte kauwspeeltjes en leid hem af als hij op ongepaste dingen bijt. Leer hem het commando "los" en beloon hem als hij het juiste gedrag vertoont. Zindelijkheidstraining vraagt ook geduld en consistentie. Breng je puppy regelmatig naar buiten, vooral na eten en slapen, en beloon hem elke keer als hij buiten zijn behoefte doet. Wees geduldig en consequent; zindelijkheidstraining kan enkele maanden duren.

Franse bulldogs reageren het beste op positieve bekrachtiging. Vermijd straf en focus op het belonen van goed gedrag. Straf kan angst en verwarring veroorzaken, wat het leren bemoeilijkt. Blijf geduldig en consequent in je aanpak. Naast fysieke training heeft je Franse bulldog ook geestelijke stimulatie nodig. Puzzelspeelgoed, interactieve spellen en gehoorzaamheidstraining houden zijn geest actief en voorkomen verveling. Varieer in activiteiten om hem uitgedaagd en geïnteresseerd te houden. Bij gedragsproblemen zoals overmatig blaffen of agressie, raadpleeg een professionele hondentrainer. Vroege en consistente training helpt de meeste problemen te voorkomen.

Regelmatige oefening is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je Franse bulldog. Dagelijkse wandelingen, speelsessies en trainingsoefeningen helpen om energie kwijt te raken en een sterke band met je hond op te bouwen. Pas op voor oververhitting tijdens warm weer. Honden gedijen op routine en voorspelbaarheid. Stel een vaste routine in voor voeding, uitlaten, spelen en trainen. Dit helpt je Franse bulldog om zich veilig en comfortabel te voelen, wat het leerproces bevordert. Met deze tips en technieken kun je je Franse bulldog op een effectieve en liefdevolle manier trainen. Het kost tijd en geduld, maar de band die je opbouwt en de positieve resultaten maken het allemaal de moeite waard.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Franse buldog? Kijk dan op onze Franse buldog opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Franse bulldog is een kleine, compacte hond met een uniek en charmant uiterlijk. Dit ras staat bekend om zijn gedrongen lichaam, brede borst en korte poten. Franse bulldogs hebben een gladde, korte vacht die gemakkelijk te onderhouden is. Hun karakteristieke "bat ears" staan rechtop en geven hen een schattige en alerte uitstraling. De kop is groot en vierkant met een korte snuit en diepe rimpels rond het gezicht.

 

Wat betreft kleur zijn Franse bulldogs verkrijgbaar in verschillende variaties. De meest voorkomende kleuren zijn fawn, brindle, wit en zwart. Fawn kan variëren van licht crème tot een diepere roodbruine tint. Brindle is een gestreept patroon dat kan voorkomen in combinatie met fawn of zwart. Witte Franse bulldogs kunnen geheel wit zijn of witte vlekken hebben gecombineerd met een andere kleur. Zwarte Franse bulldogs hebben een glanzende, diepzwarte vacht. Daarnaast zijn er ook andere kleurvarianten zoals blue (grijsblauw) en lilac, hoewel deze minder vaak voorkomen en soms controversieel zijn vanwege genetische gezondheidskwesties.

In termen van grootte zijn Franse bulldogs klein maar stevig gebouwd. Een volwassen Franse bulldog heeft doorgaans een schofthoogte van 30 tot 35 cm. Het gewicht varieert meestal tussen de 8 en 14 kg, afhankelijk van het geslacht en de individuele hond. Mannetjes zijn over het algemeen iets zwaarder en groter dan vrouwtjes. Ondanks hun compacte formaat hebben Franse bulldogs een verrassend krachtige bouw en zijn ze zeer gespierd.

De Franse bulldog heeft een relatief korte staart, die van nature recht of licht gebogen kan zijn. De staart is laag aangezet en wordt vaak dicht tegen het lichaam gedragen. Dit ras heeft een brede en diepe borstkas, wat bijdraagt aan hun gedrongen en stevige uiterlijk. Franse bulldogs hebben korte, rechte poten die hen een stevige basis geven, maar beperken hen soms in hun bewegingsvrijheid en maken ze vatbaar voor gewrichtsproblemen. Hun opvallende en schattige uiterlijk, gecombineerd met hun charmante persoonlijkheid, maakt de Franse bulldog een geliefd ras bij hondenliefhebbers over de hele wereld.

Aard

Rustig en levendig op de goede momenten. Een verrassend goede waakhond, die u ogenblikkelijk op de hoogte zal brengen van ongewenst bezoek. Een grote hond in mini formaat, hij zal binnen de kortste keren u helemaal veroveren.

De Franse Bulldog is gewoon gek op kinderen en weet dan ook van geen ophouden. Met andere honden of met andere huisdieren zijn er slechts héél zelden problemen van verstandhouding.

Hij heeft ook weinig beweging nodig en kan dus zowel in een appartement als in een woning met of zonder tuin gehouden worden. Een blokje om lopen is voor hem al méér dan voldoende. Het is af te raden om hem zware inspanningen te laten maken bij extreem hoge temperatuur.

Beweging

De Franse bulldog staat bekend als een rustig en tamelijk lui ras, maar dat betekent niet dat ze geen beweging nodig hebben. Hier zijn enkele inzichten over hun bewegingsbehoeften en waar je rekening mee moet houden:

 1. Dagelijkse Wandelingen: Hoewel ze niet veel uithoudingsvermogen hebben voor langdurige lichaamsbeweging, hebben Franse bulldogs nog steeds dagelijkse wandelingen nodig om gezond en gelukkig te blijven. Een korte wandeling in de ochtend en een andere in de avond zijn meestal voldoende.
 2. Spelen: Ze houden van spelen, dus regelmatige speelsessies in een veilige tuin of binnen kunnen helpen om ze actief en gestimuleerd te houden.
 3. Beperkte Hitte: Franse bulldogs zijn zeer gevoelig voor hitte. Hun platte snuiten maken het moeilijk voor hen om af te koelen, waardoor ze vatbaarder zijn voor oververhitting. In warme maanden of op hete dagen is het cruciaal om wandelingen te beperken tot de koelere delen van de dag, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zorg er ook voor dat ze altijd toegang hebben tot vers water.
 4. Ademhalingsproblemen: Vanwege hun brachycefale (korte snuit) aard kunnen Franse bulldogs ademhalingsproblemen hebben. Lange en inspannende activiteiten moeten worden vermeden, en het is essentieel om op te letten op tekenen van ademhalingsmoeilijkheden, zoals zware hijgen, tijdens het spelen of wandelen.
 5. Gewichtsbeheer: Franse bulldogs hebben de neiging om aan te komen als ze niet voldoende bewegen of als hun dieet niet in de gaten wordt gehouden. Omdat extra gewicht extra belasting op hun lichaam kan leggen en hun reeds bestaande ademhalingsproblemen kan verergeren, is het belangrijk om hun gewicht op peil te houden.
 6. Gewrichtsgezondheid: Zoals veel kleine hondenrassen kunnen Franse bulldogs gevoelig zijn voor gewrichtsproblemen. Regelmatige, gematigde beweging kan helpen hun gewrichten soepel te houden, maar het is ook belangrijk om ze niet te veel te belasten.

Erfelijke ziekten

Franse bulldogs, zoals veel zuivere hondenrassen, zijn vatbaar voor een aantal erfelijke gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende erfelijke ziektes en aandoeningen:

 

 1. Brachycefale obstructieve luchtwegaandoening (BOL): Door hun korte snuit kunnen Franse bulldogs problemen hebben met ademhalen. Dit kan resulteren in snurken, snuiven en overmatig hijgen. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om hun ademhalingsproblemen te verlichten.
 2. Heupdysplasie: Dit is een afwijking waarbij de heupkom en de kop van het dijbeen niet goed passen. Dit kan leiden tot pijn en artritis.
 3. Hemivertebrae: Franse bulldogs kunnen geboren worden met misvormde wervels, wat kan leiden tot ruggenmergcompressie en verlamming.
 4. Patella luxatie: Dit verwijst naar een aandoening waarbij de knieschijf uit de groef van het dijbeen glijdt. Het kan pijnlijk zijn en chirurgie vereisen in ernstige gevallen.
 5. Huidproblemen: Franse bulldogs hebben diepe huidplooien, vooral rond hun gezicht, wat kan leiden tot bacteriële infecties als ze niet regelmatig worden schoongemaakt.
 6. Oogproblemen: Het ras kan vatbaar zijn voor verschillende oogaandoeningen, waaronder cherry eye, entropion (waarbij het ooglid naar binnen rolt en de wimpers het oog irriteren) en cataract.
 7. Doofheid: Er is een verhoogd risico op doofheid bij Franse bulldogs, vooral die met veel wit op hun hoofd of die helemaal wit zijn.
 8. Hartziekten: Franse bulldogs kunnen vatbaar zijn voor verschillende hartproblemen, waaronder mitralisklepaandoeningen en aangeboren hartafwijkingen.

Het is belangrijk voor potentiële eigenaren van Franse bulldogs om zich bewust te zijn van deze problemen en om te kiezen voor verantwoordelijke fokkers die gezondheidstests uitvoeren op hun fokdieren. Regelmatige controles bij een dierenarts en preventieve zorg kunnen ook helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van deze aandoeningen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.