Mopshond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Dwergdoggen
Land van oorsprong Verre Oosten
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Mopshond

 • Keizerlijke favoriet: De Mopshond was een favoriet bij Chinese keizers en leefde soms in weelderige accommodaties, zelfs bewaakt door soldaten.
 • Historische Nieuwsgierigheid: De Mopshond is een van de oudste hondenrassen ter wereld, gedateerd meer dan 2000 jaar terug.
 • Vreemde Staart: De krullende staart van een Mopshond wordt vaak vergeleken met een varkensstaartje.
 • Snurkmeester: Mopshonden zijn bekend om hun luid snurken dankzij hun platte gezicht.
 • Zwemwaarschuwing: Vanwege hun platte gezicht hebben Mopshonden moeite met zwemmen, en sommigen kunnen het helemaal niet.
 • Revolutionaire rol: De hond van Napoleon's vrouw, Josephine, was een Mopshond genaamd Fortune.
 • Oog voor detail: Mopshonden hebben grote, prominente ogen, die hen een expressieve uitdrukking geven.
 • Geheim genootschap: In de 18e eeuw was er een geheim genootschap genaamd de 'Order of the Pug' waarin de Mopshond het symbool was.
 • Astma-aanval: Deze kleine honden kunnen vatbaar zijn voor ademhalingsproblemen, zoals astma.
 • Hollywood Ster: Mopshonden hebben deelgenomen aan verschillende films en commercials.
 • Sneeuwbootjes: Hun platte poten worden vaak vergeleken met kleine sneeuwschoenen.
 • Emotionele Detectives: Mopshonden zijn uitstekend in het aanvoelen van de emoties van hun eigenaars.
 • Ongebruikelijke Geluiden: Ze maken vaak grommende geluiden, die niet altijd agressie betekenen, maar soms ook tevredenheid.
 • Zwart Masker: Velen hebben een opvallend zwart 'masker' op hun gezicht dat hun expressies benadrukt.
 • Gewichtswatchers: Mopshonden hebben de neiging om overgewicht te krijgen, dus het dieet moet zorgvuldig worden gecontroleerd.
 • Tanden Puzzel: Ondanks hun kleine mond hebben Mopshonden dezelfde hoeveelheid tanden als grotere honden, wat kan leiden tot tandproblemen.
 • Babyverzorgers: Ze staan bekend om hun liefde en zorg voor menselijke baby's in het gezin.
 • Koninklijke Liefde: Koningin Victoria van Engeland had een liefde voor Mopshonden, wat de populariteit van het ras in Engeland verhoogde.
 • Verjaardagsfeest: In Nederland wordt een jaarlijks evenement gehouden, bekend als de 'Pug Party', om deze schattige honden te vieren.
 • Mopshonden Yoda: De Mopshond inspireerde het uiterlijk van Yoda uit Star Wars!

Algemeen voorkomen

Daar zijn de wijze mensen uit het Oosten, waar de Mopshond vandaan komt, het nog steeds niet over eens. Vroeger leefde er in Oost-Azie een klein kortharig hondje met een stompe neus en een over de rug gekruld staartje, de zogenaamde "Ha-Pa". Dit is de stamvader van onze Mopshond. Door de handelsbetrekkingen van Nederland met Oost-Azie kwamen deze "Ha-Pa's" naar ons land, maar ook naar Portugal en Engeland. In deze landen werden ze erg populair en daarna in geheel Europa. Ook verkeerde hij aan verschillende vorstenhoven waar hij met veldheren mee ten strijde trok.

Ook de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte had een Mopshond genaamd "Fortune".

Hoewel in Nederland in het begin van de vorige eeuw vele Mopshonden werden gefokt, vaak zonder stamboom, is de fokkerij pas echt serieus van start gegaan na de tweede wereldoorlog. Het was mevr. Chr. Veldhuis die met haar fokkerij "Warnsborn" van zoveel betekenis voor de populatie in Nederland is geweest, dat nu de Mopshond een stevige basis in Nederland heeft gekregen.

Het is ook mevr. Chr. Veldhuis die de aanzet heeft gegeven tot de oprichting van "COMMEDIA", de vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland op 30 augustus 1957. Vanwege haar grote verdiensten voor de Mopshond in Nederland is zij erelid van deze vereniging.

Tegenwoordig kan de Mopshond zich verheugen in een constante groep van liefhebbers en fokkers die met toewijding aan dit ras zijn verknocht. Zo noemde men de Mopshond in Nederland ook wel "Hollandse Bulldog" of "Dutch Mastiff". In Engeland is hij bekend onder de naam 'Pug", in Frankrijk noemt men hem "Carlin" en in Duitsland "Mops". Uitdrukkingen met het liedje "Toen onze Mops een Mopsje was" herinneren aan zijn bloeitijd hier.

De mopshond is een aanhankelijke, speelse en intelligente huis- en begeleidingshond, die graag op stap gaat en zich daarbij enorm kan uitsloven. Het ras heeft vaak een donkere streep over de rug. Zijn korte vacht Is gemakkelijk te onderhouden. Door zijn 'Ingedrukte' snoet laat hij' een soort gesnurk horen als hij opgewonden is.

Een Mopshond opvoeden

De Mopshond, met zijn charmante persoonlijkheid en intelligente aard, kan een plezier zijn om te trainen. Echter, dit ras staat ook bekend om zijn eigenzinnige en soms koppige temperament, wat betekent dat consistentie en geduld essentieel zijn bij de training.

Omdat Mopshonden zo gehecht zijn aan hun eigenaren, reageren ze meestal goed op positieve bekrachtiging en beloningsgerichte training. Het gebruik van traktaties, lof en speeltjes kan helpen om de aandacht van de Mopshond vast te houden en hen te motiveren. Hoewel ze vaak worden gezien als schoothonden, hebben Mopshonden nog steeds regelmatige lichaamsbeweging nodig en genieten ze van speelse trainingssessies.

Het is ook belangrijk om op jonge leeftijd te beginnen met socialisatie. Door hen kennis te laten maken met verschillende mensen, plaatsen, geluiden en ervaringen, zullen ze uitgroeien tot goed aangepaste volwassen honden. Mopshonden kunnen soms een beetje territoriaal zijn, dus het is belangrijk om dit gedrag vroeg te corrigeren.

Bij het trainen van een Mopshond moet rekening worden gehouden met hun gezondheidsbehoeften. Door hun platte gezicht kunnen ze ademhalingsproblemen krijgen, vooral bij warm weer. Zorg er altijd voor dat de trainingssessies kort en leuk blijven, en vermijd te veel fysieke inspanning, vooral bij warm weer.

Tot slot, hoewel Mopshonden misschien wat meer tijd en aandacht nodig hebben in vergelijking met sommige andere rassen, zal de investering in hun training zeker lonen. Ze zijn liefdevolle, loyale en vermakelijke metgezellen die met de juiste begeleiding uitstekende gezinshuisdieren zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Mopshond? Kijk dan op onze Mopshond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-32 cm

Gewicht: ca. 6,25-8,25 kg

Kleur: zilvergrijs, abrikoos beige of zwart

Aard

De Mops is een uiterst sociale hond. Zeer dier-en kindvriendelijk. Helaas heeft dit ook zijn nadelen. De Mops gaat argeloos ieder mens en dier tegemoet. De eigenaar van de Mops zal het diertje zelf weg moeten houden van kwaadwillende honden of vreemde poezen, want de Mops zal elk gegrom of geblaas negeren en enthousiast naar het dier toerennen.

De Mops kent weinig angst, hetgeen zéker bij de jonge Mops, een wakend oog van de eigenaar vraagt. De volwassen Mops is meestal een rustige en vaak wijze kameraad, die zelden van de zijde van zijn of haar huisgenoten wijkt. Een heel rustige, consequente opvoeding met veel beweging en afleiding, zal daarentegen een onverbrekelijke band smeden. Dan zal de Mops als Uw schaduw zijn, met zijn vriendelijke, loyale karakter.

De Mops heeft een flegmatieke wat dogachtige aard. Er moet heel wat gebeuren eer de Mops boos is, gaat U écht te ver (bijvoorbeeld een bad) dan raakt de Mops beledigd en gaat gepikeerd met de rug naar U toeliggen. U zult het dan zelf weer goed moeten maken.

Beweging

De Mopshond is een klein ras, maar heeft nog steeds regelmatige beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Echter, hun bewegingsbehoeften zijn niet zo intens als die van sommige andere rassen.

 • Dagelijkse wandelingen: Een tot twee korte tot matig lange wandelingen per dag is vaak voldoende voor een Mopshond. Een wandeling van 20-30 minuten kan al voldoende zijn, afhankelijk van de leeftijd en het energieniveau van de hond.
 • Spelen: Mopshonden houden van spelen, en dit kan een uitstekende manier zijn om ze extra beweging te geven. Of het nu binnen is met speelgoed of buiten in een veilige tuin, speeltijd kan helpen om hun energie kwijt te raken.
 • Vermijd overmatige inspanning: Vanwege hun platte snuit (brachycefale eigenschappen) kunnen Mopshonden ademhalingsproblemen hebben, vooral bij warm of vochtig weer. Het is essentieel om oververhitting te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze niet te veel worden ingespannen.
 • Afwisseling: Hoewel routine wandelingen belangrijk zijn, genieten Mopshonden ook van tijd tot tijd van nieuwe omgevingen. Een bezoek aan een veilig hondenpark of nieuwe wandelroutes kan stimulerend zijn voor hun geest en lichaam.
 • Oudere Mopshonden: Net als bij alle honden, kunnen de bewegingsbehoeften van een Mopshond afnemen naarmate ze ouder worden. Oudere Mopshonden kunnen baat hebben bij kortere, frequente wandelingen in plaats van lange wandelingen.
 • Gewichtsbeheer: Mopshonden hebben de neiging om aan te komen, wat hun algemene gezondheid kan beïnvloeden. Regelmatige beweging, gecombineerd met een goed dieet, helpt hen op een gezond gewicht te blijven.

Bij helder weer vindt de mops het heerlijk om buiten te rennen en te ravotten. Is het erg warm, dan doet u er goed aan de mops niet te lang uit te laten en hem een schaduwrijk, koel plekje te geven waar hij de rest van de dag kan doorbrengen.

Erfelijke ziekten

Mopshonden zijn, zoals veel rashonden, vatbaar voor bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende erfelijke problemen bij Mopshonden:

 • Brachycefaal syndroom: Vanwege hun korte snuit zijn Mopshonden vatbaar voor brachycefaal obstructief luchtwegsyndroom (BOLAS). Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, snurken en andere ademhalingsgeluiden. Ernstige gevallen kunnen chirurgische correctie vereisen.
 • Oogproblemen: De uitpuilende ogen van de Mopshond kunnen vatbaar zijn voor verschillende oogproblemen, waaronder:
  • Corneale ulcera: Wondjes of beschadigingen aan het hoornvlies.
  • Droge ogen: Medisch bekend als keratoconjunctivitis sicca, dit is waar de ogen onvoldoende traanvocht produceren, wat kan leiden tot pijn en zichtproblemen.
  • Distichiasis: Dit is wanneer extra wimpers groeien vanuit de ooglidrand en het oog irriteren.
 • Heupdysplasie: Dit is een abnormale vorming van het heupgewricht, wat kan leiden tot artrose en pijn.
 • Pug Dog Encephalitis (PDE): Een zeldzame, maar ernstige hersenontsteking die specifiek is voor Mopshonden. Het exacte oorzaak is onbekend, maar er wordt aangenomen dat het erfelijk is.
 • Hemivertebra: Mopshonden kunnen een misvormde wervel hebben, bekend als hemivertebra, wat kan leiden tot pijn en in ernstige gevallen tot verlamming.
 • Huidproblemen: De diepe huidplooien van de Mopshond kunnen vatbaar zijn voor huidinfecties en irritaties, vooral als ze niet regelmatig worden schoongemaakt.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle Mopshonden deze gezondheidsproblemen zullen krijgen. Regelmatige veterinaire controles en kennis van de mogelijke gezondheidsrisico's kunnen helpen bij vroege detectie en behandeling van deze aandoeningen.

Als je een Mopshond overweegt, is het raadzaam om te kiezen voor een verantwoordelijke fokker die gezondheidsonderzoeken uitvoert op hun fokdieren om de kans op erfelijke ziektes te verminderen.

Fokbeleid voor Mopshonden in Nederland en België

Nederland:

 1. Fokverbod: Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in Nederland heeft nieuwe fokregels geïntroduceerd voor kortsnuitige honden zoals de Mopshond. Het verbod richt zich voornamelijk op honden met een schedel-neuslengte van minder dan een derde van hun schedellengte.
 2. Doel: Deze regelgeving is ingevoerd om de gezondheidsproblemen die voortkomen uit het brachycefale uiterlijk van deze honden te verminderen. De Nederlandse regering streeft ernaar het welzijn van deze hondenrassen te verbeteren.
 3. Handhaving: De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de handhaving van deze regels. Overtreders kunnen geconfronteerd worden met boetes of andere sancties.

België:

 1. Bewustwording: In België is er geen strikt fokverbod zoals in Nederland, maar er is een groeiende bewustwording over de gezondheidsproblemen van brachycefale honden. Er zijn informatieve campagnes geweest om het publiek te onderwijzen over deze kwesties.
 2. Fokverenigingen: Verschillende fokverenigingen in België hebben richtlijnen en aanbevelingen voor het fokken opgesteld om gezondere kenmerken binnen het ras te bevorderen.
 3. Toekomstige regelgeving: Gezien de internationale trends en de groeiende bewustwording rondom dierenwelzijn, kan het zijn dat België in de toekomst ook striktere regelgeving gaat overwegen.

Samenvattend erkennen zowel Nederland als België de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het fokken van brachycefale honden en hebben ze stappen ondernomen om het welzijn van deze dieren te verbeteren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.