Mopshond

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Dwergdoggen
Land van oorsprong Verre Oosten
Fokkers 4 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Daar zijn de wijze mensen uit het Oosten, waar de Mopshond vandaan komt, het nog steeds niet over eens. Vroeger leefde er in Oost-Azie een klein kortharig hondje met een stompe neus en een over de rug gekruld staartje, de zogenaamde "Ha-Pa". Dit is de stamvader van onze Mopshond. Door de handelsbetrekkingen van Nederland met Oost-Azie kwamen deze "Ha-Pa's" naar ons land, maar ook naar Portugal en Engeland. In deze landen werden ze erg populair en daarna in geheel Europa. Ook verkeerde hij aan verschillende vorstenhoven waar hij met veldheren mee ten strijde trok. Ook de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte had een Mopshond genaamd "Fortune". Hoewel in Nederland in het begin van de vorige eeuw vele Mopshonden werden gefokt, vaak zonder stamboom, is de fokkerij pas echt serieus van start gegaan na de tweede wereldoorlog. Het was mevr. Chr. Veldhuis die met haar fokkerij "Warnsborn" van zoveel betekenis voor de populatie in Nederland is geweest, dat nu de Mopshond een stevige basis in Nederland heeft gekregen. Het is ook mevr. Chr. Veldhuis die de aanzet heeft gegeven tot de oprichting van "COMMEDIA", de vereniging van fokkers en liefhebbers van de Mopshond in Nederland op 30 augustus 1957. Vanwege haar grote verdiensten voor de Mopshond in Nederland is zij erelid van onze vereniging. Tegenwoordig kan de Mopshond zich verheugen in een constante groep van liefhebbers en fokkers die met toewijding aan ons ras zijn verknocht. Zo noemde men de Mopshond in Nederland ook wel "Hollandse Bulldog" of "Dutch Mastiff". In Engeland is hij bekend onder de naam 'Pug", in Frankrijk noemt men hem "Carlin" en in Duitsland "Mops". Uitdrukkingen met het liedje "Toen onze Mops een Mopsje was" herinneren aan zijn bloeitijd hier. De mopshond is een aanhankelijke, speelse en intelligente huis- en begeleidingshond, die graag op stap gaat en zich daarbij enorm kan uitsloven. Het ras heeft vaak een donkere streep over de rug. Zijn korte vacht Is gemakkelijk te onderhouden. Door zijn 'Ingedrukte' snoet laat hij' een soort gesnurk horen als hij opgewonden is.

Een Mopshond opvoeden

De mopshond moet u met zachte hand opvoeden. Hij is gevoelig voor de intonatie van uw stem, waardoor harde strafmaatregelen overbodig zijn.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Mopshond? Kijk dan op onze Mopshond opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-32 cm Gewicht: ca. 6,25-8,25 kg Kleur: zilvergrijs, abrikoos beige of zwart

Aard

De Mops is een uiterst sociale hond. Zeer dier-en kindvriendelijk. Helaas heeft dit ook zijn nadelen. De Mops gaat argeloos ieder mens en dier tegemoet. De eigenaar van de Mops zal het diertje zelf weg moeten houden van kwaadwillende honden of vreemde poezen, want de Mops zal elk gegrom of geblaas negeren en enthousiast naar het dier toerennen. De Mops kent weinig angst, hetgeen zéker bij de jonge Mops, een wakend oog van de eigenaar vraagt. De volwassen Mops is meestal een rustige en vaak wijze kameraad, die zelden van de zijde van zijn of haar huisgenoten wijkt. Een heel rustige, consequente opvoeding met veel beweging en afleiding, zal daarentegen een onverbrekelijke band smeden. Dan zal de Mops als Uw schaduw zijn, met zijn vriendelijke, loyale karakter. De Mops heeft een flegmatieke wat dogachtige aard. Er moet heel wat gebeuren eer de Mops boos is, gaat U écht te ver (bijvoorbeeld een bad) dan raakt de Mops beledigd en gaat gepikeerd met de rug naar U toeliggen. U zult het dan zelf weer goed moeten maken.

Beweging

Bij helder weer vindt de mops het heerlijk om buiten te rennen en te ravotten. Is het erg warm, dan doet u er goed aan de mops niet te lang uit te laten en hem een schaduwrijk, koel plekje te geven waar hij de rest van de dag kan doorbrengen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.