Cavalier King Charles-spaniël

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Engelse dwergspaniëls
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 14 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit ras is eigenlijk de voortzetting van de Engelse jachtspaniël, zoals die al eeuwen aan het Engelse hof werd gefokt. Hij is groter dan de zogeheten toyspaniël, die door kruising met de mopshond een ronde kop en korte snuit heeft en ongeveer 28 cm groot wordt. Qua karakter doet de cavalier-King-Charlesspaniël zijn naam alle eer aan. Hij is bescheiden, rustig, vriendelijk en heel 'hoffelijk', vooral jegens het vrouwtje. Hij is tegenover haar en de andere leden van het gezin zeer trouw. Ook al wordt hij na de wederopleving van zijn populariteit vooral gewaardeerd als huis- en gezinshond, toch heeft hij zijn jagerstalenten nog niet verloren. Voor jagers is deze hond een intelligente, behendige en betrouwbare hulp bij de jacht.

Een Cavalier King Charles-spaniël opvoeden

Gezien de Cavalier King Charles een leergierig en slim hondje is, verloopt de opvoeding met weinig of geen problemen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Cavalier King Charles-spaniël? Kijk dan op onze Cavalier King Charles-spaniël opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 30-33 cm Gewicht: 5-8 kg Kleur: roodbruin of wit met roodbruin of driekleurig (wit, roodbruin en zwart) of zwart met roodbruin

Aard

De Cavalier King Charles Spaniel is sportief, aanhankelijken kent weinig angst. Hij is vrolijk, vriendelijk, niet agressief en geen enkele neiging tot nerveusheid. De Cavalier King Charles Spaniel is enthousiast, hartelijk. Levendig, uitgaand en sportief. Deze levendige, kleine honden willen u behagen. Zij zijn intelligent om te begrijpen wat u wilt en daarom gemakkelijk om een gehoorzaamheidstraining te krijgen. Cavalier King Charles Spaniels komen goed overeen met andere honden en huisdieren. Cavaliers houden van mensen en hebben graag gezelschap. Cavalier King Charles Spaniels zijn een aanrader voor kinderen. Ze kunnen wat terughoudend zijn bij vreemde mensen. De Cavalier King Charles Spaniel is een prettige metgezelhond. Hij heeft een opmerkelijke ruikvermogen. Zij doen goed in gehoorzaamheidswedstrijden.

Beweging

De Cavalier King Charles past zich qua beweging volledig aan uw levenswijze aan. Het is dus een zeer gemakkelijk hondje dat in bijna alle situaties past en waarvan U zeer veel genegenheid van zult genieten.

Erfelijke ziekten

Het ras Cavalier King Charles-spaniël kent grote problemen met de gezondheid, dit komt omdat er uit een kleine groep dieren is gefokt. Het ras heeft naast de normale gezondheidsproblemen als hart-, heup- en knieproblemen ook last van enkele problemen die iets minder gewoon zijn namelijk: droge ogen wat kan leiden tot blindheid en Episodic Falling wat erg veel lijkt op epilepsie, alleen blijft de hond volledig bij bewustzijn. Daarnaast is er ook een genetische probleem, dat ontstaan is doordat er uit een kleine groep dieren is gefokt, namelijk Syringomyelia: hierbij is het brein te groot voor de schedel en duwt het in de nek, wat kan resulteren in pijn. Geschat wordt dat tussen de 30% en 70% van alle cavaliers dit genetische probleem hebben maar bij enkele cavaliers resulteert dit in pijn en andere ongemakken (lucht krabben).

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.