Finse lappenhond - Lapinkoira

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Scandinavische waak- en herdershonden
Land van oorsprong Finland
Fokkers 2 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Lapinkoira ( of Finse Lappenhond, Finse Lapphund ) werd gefokt als jachthond op rendieren. Toen de rendieren als boerderijdieren gehouden werden veranderde zijn taak tot drijver en hoeder. De Lapinkoira mag niet verward worden met de Lapinporokoira, de Laplandse Herdershond. De ontwikkeling van dit ras gaat terug naar de honden van de Lappen. Deze Europeanen leefden in het gebied Lapland dat Zweden, Finland en gedeelten van Noord Rusland en Noorwegen omvatte. Tegenwoordig wordt het ras nog als veedrijver en huishond gebruikt. Waarschijnlijk stamt deze hond uit de omgeving van het Ladogameer, het vroegere vaderland van de Samerne. Primair moeten we ons realiseren dat de Finse Lappenhond van oorsprong, en dat geldt voor het overgrote deel van de Scandinavische rassen, elk op hun werkgebied, een zelfstandig handelend ras is. Immers de herder is grotendeels buiten zicht- of roepbereik. Vertoont de hond dit gedrag als huishond, noemt men dit 'eigenwijs'. En dat betekent dat het pluizige o, zo lieve bolletje pup van meet af aan een consequente opvoedig nodig heeft. Dat 'nee' permanent nee blijft. Kortom U heeft te zorgen dat U alpha-leider blijft. Het is inmiddels in alle talen beschreven dat het ras bekend staat om zijn loyaliteit aan het gezin (roedel), dat het voor kinderen een heel fijne speelkameraad is met een behoorlijk incasserings- en uithoudingsvermogen. Het is een energieke hond die, indien nodig wel eens genoegen neemt met een rondje plantsoen, maar als regel zich in het vrije veld moet kunnen uitleven. Zijn herdersachtergrond zal ervoor zorgen dat de Finse Lappenhond min of meer bij U in de buurt blijft. Maar ook hier geldt welke opvoeding heeft de hond genoten. Het ras is intelligent, slim en leert gemakkelijk. Het nadeel daarvan is dat de Finse Lappenhond zich ook snel verveeld als hij een bepaalde oefening beheerst. Afwisselen van oefeningen houdt 'm bij de les danwel enthousiast. Voornoemd nadeel draagt er ook toe bij dat gewenst of ongewenst gedrag eveneens snel wordt aangeleerd. Omdat het ras vroeger ook als jachthond werd gebruikt kan nu nog een latent jachtinstinct aanwezig zijn. Dat kan beteugeld worden door training.

Een Finse lappenhond - Lapinkoira opvoeden

De Finse lappenhond is intelligent en leergierig, waardoor hij dus een ideale leerling wordt. In de verschillende takken van de hondensport, waaronder fly-ball of behendigheid, kan hij tot de beste behoren.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Finse lappenhond - Lapinkoira? Kijk dan op onze Finse lappenhond - Lapinkoira opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Lapinkoira reu is 46-52 cm en de teef 41-47 cm. De standaard vermeldt nadrukkelijk dat type van groter velang is dan hoogte. Het gewicht van de Lapinkoira is 18-22 kg. Kleur: Zwart of bruin met witte aftekening, driekleur met zwart of bruin als hoofdkleur, crèmekleurig, wildkleurig of rood. Er dient bij de Lapinkoira altijd één erkende kleur te overheersen.

Aard

De Finse lappenhond is van nature zeer sociaal. Hij gaat ontzettend goed om met kinderen en kan normaal gesproken erg veel van hen verdragen. Maar ook met andere huisdieren en soortgenoten kan deze lappenhond prima overweg. De Fin is waaks in die zin dat hij vreemden aankondigt, maar hij zal u en uw bezittingen niet verdedigen, daar is hij te zacht van karakter voor. Bij een goede, niet te harde maar wel duidelijke aanpak, is de Lapinkoira een zeer aangename hond om als gezelschap te hebben, maar ook om mee te werken.

Beweging

De Finse lappenhond heeft redelijk wat beweging nodig en het naast de fiets lopen is een van de mogelijkheden, maar lange wandelingen door de bossen vindt hij ook heerlijk. Door zijn herdershondeigenschappen zal hij altijd bij u in de buurt blijven.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.