Old English Bulldog

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Niet erkende rassen
Land van oorsprong Verenigde Staten
Fokkers 0 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Weetjes over de Old English Bulldog

 • Waterworstelaar: Ondanks hun zwaarlijvige uiterlijk waren Old English Bulldogs oorspronkelijk gefokt voor bull-baiting en konden ze verrassend goede zwemmers zijn.
 • Bedtijd: Old English Bulldogs snurken vaak, dus je hebt mogelijk een bedgenoot met een luide motor!
 • Beroemde fans: Vele beroemdheden, waaronder Leonardo DiCaprio en Reese Witherspoon, hebben een zwak voor Bulldogs.
 • Wrattenkussen: Hun rimpels moeten regelmatig worden schoongemaakt om infecties te voorkomen. Een schoonheidssalonbezoek voor honden!
 • Overal speeksel: Deze honden zijn bekend om hun kwijlen. Een slabbetje, iemand?
 • Oud en nieuw: De Old English Bulldog wordt vaak verward met de moderne Engelse Bulldog, maar ze hebben verschillende kenmerken.
 • Grumpy face: Ondanks hun norse gezichtsuitdrukking zijn ze meestal zeer vriendelijk en zachtaardig.
 • Slaapkoppen: Ze zijn bekend om hun liefde voor dutjes en kunnen vaak slapend worden gevonden in de meest ongemakkelijke posities.
 • Klein maar dapper: Hun moedige aard maakt hen uitstekende waakhonden, ondanks hun middelgrote formaat.
 • Mode-iconen: Bulldogs zijn vaak het onderwerp van popcultuur en mode, van T-shirts tot tatoeages.
 • Koele klanten: Ze zijn vatbaar voor oververhitting vanwege hun korte snuit, dus zomerse ijsjes zijn een traktatie!
 • Sneeuwdagen: Veel Bulldogs houden van spelen in de sneeuw, waarbij hun poten als sneeuwschuivers fungeren.
 • Passagier: Hun grappige gezichten maken van hen geweldige co-piloten tijdens autoritten.
 • Bankaardappel: Old English Bulldogs zijn vaak tevreden met een comfortabele plek op de bank voor tv-marathons.
 • Historisch erfgoed: Bulldogs zijn een van de oudste inheemse rassen van Engeland.
 • Puppyogen: Ze hebben een meesterlijke beheersing van de "zielige blik", waardoor ze vaak extra traktaties krijgen.
 • Skateboarders: Sommige Bulldogs zijn beroemd geworden door hun skateboardvaardigheden!
 • Charmeurs: Ondanks hun stoere uiterlijk kunnen ze echte charmeurs zijn, vooral als er traktaties in het spel zijn.
 • Atletisch verleden: In de vroege geschiedenis waren Bulldogs veel atletischer dan hun moderne tegenhangers.
 • Oorlogshelden: Bulldogs zijn vaak gebruikt als mascottes door het Britse leger vanwege hun moed en doorzettingsvermogen.

Algemeen voorkomen

In 1835 werd de wrede "sport" Bull Baiting verboden en leek het erop dat de originele Bulldog zou uitsterven, maar belandde in de onderwereld.

Ook werd er door gefokt op een zachtaardig karakter wat hem uiteindelijk tot een nationaal ras van Engeland maakte. Sinds 1860 is deze moderne bulldog (de Engelse bulldog)een burgerlijke showhond met een gouden hart, helaas heeft het selectief fokken op uiterlijk geen goed gedaan aan de gezondheid.

Ondertussen worden er door liefhebbers "Oldies" gefokt, dit zijn uitstekende gezelschapshonden met een enorme werklus, temperament en behendigheid in diversen hondensporten, naar oud voorbeeld, in verschillende types maar, allen onder de gezamelijke naam Old English Bulldog.

Leavitt & Leavitt-achtigen : In 1971 starte David Leavitt in samenwerking met de universiteit van Ohio, U.S.A., een fokprogramma op om de originele Bulldog terug te fokken, de Leavittlijn bloedlijn met als resultaat een gespierde en atletische Bulldog, uit volgende rassen; 1/2 Engelse Bulldog, 1/6 Bullmastiff en 1/6 Pittbulldog.

Hermes : Mr. Miller en Mrs. Hermes vonden de Leavitt Bulldog niet hun perfecte OEB, zij hadden een wat zwaardere OEB voor ogen, dit resulteerde in een eigen bloedlijn namelijk de Hermes Bloedlijn, hun ideale OEB met als resultaat een kort geblokte,massieve en compacte bulldog. Zij gebruikten de Engelse Bulldog, Bullmastiff, Pittbull Terriër en de Bordeauxdog om hun ideale OEB te creëren.

Victorian : In 1985 begonnen de heren Ken Mollet & Graham Woods uit Engeland met het terug fokken van hun ideale OEB, de Victorian Bloedlijn dit resulteerde in een zeer zware en massieve bulldog. Om het Victorian type te creëren zijn de Bullmastiff, Stafford, Engelse Bulldog en de Bordeauxdog gebruikt.

Renascence : In 1990 starte Chadde JoliCoeur met het Renascence type met als doel een atletische, gespierde, compacte en energieke bulldog te fokken. Chadde gebruikte de volgende rassen om de Renascence te creëren : de Amerikaanse Bulldog, Hermes Bulldog, Engelse Bulldog, Bullmastiff en de Bandogge (kruising: Old Family Red Nosed Pittbull/Mastiff).

Alternative Bulldogge : Over het algemeen zijn deze atletische bully types met veel bone. 100% bulldogges met een sterk karakter en werklust voor de baas. Bijvoorkeur geen import honden.

Olde Tyme Bulldogge : EarthQuake (selecte groep fokkers) is in 1999 begonnen een Oer-Bulldog terug te fokken, naar 17e eeuws principe, met kruisingsbloedlijnen van Engelse X Amerikaanse Bulldoggen. Dus geen kruisingen met niet Bulldograssen.

Een Old English Bulldog opvoeden

Deze honden zijn helemaal niet moeilijk om op te voeden omdat ze zo meegaand en intelligent zijn. De Old English Bulldog is zeer gevoelig voor het humeur van zijn baasje en ook voor de intonatie van de stem. Daarom is een opvoeding met zachte hand nodig. Wees altijd consequent en duidelijk tegen de hond.

Normale opvoeding waarbij een puppiecursus/basiscursus wel wordt aangeraden. Dit omdat de bullen nogal sterk zijn en je wil niet dat je hond jou uitlaat. De hond moet weten wie de baas is. Ook hebben sommige oldies van nature een dikke vinger mentaliteit. Dus vanaf het begin een goede opvoeding/cursus is niet onbelangrijk.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Old English Bulldog? Kijk dan op onze Old English Bulldog opvoeden pagina.

Uiterlijk

Reuen:

 • Gewicht: 30 kg tot 40 kg
 • Schoft hoogte: 42,5 cm tot 50 cm

Teven:

 • Gewicht: 25 kg tot 35 kg
 • Schoft hoogte 40 cm tot 47,5 cm

Kleur: Verschillende kleuren mogelijk

Vachtsoort: Korte, dichte vacht

Gem. Leeftijd: 11-12 Jaar

Kenmerken: - Brede nek - Brede borstkas - Rechte voorbenen - Kleine oren - Korte en brede snuit

Aard

Het karakter van de Old English Bulldog is overtuigend, moedig en alert. Old English Bulldog's zijn zeer vriendelijk en liefdevol, beschermend voor hun gezin en kinderen. Ze zijn extreem sterk en soms tegen honden van het zelfde geslacht agressief, dus socialisatie en gehoorzaamheid en opvoeding zijn belangrijk. Het is het beste om met energieke individuen te sporten of andere oefeningen te doen. Dit om hun energie kwijt te kunnen raken. Bullen lijken weinig verzorging nodig te hebben, maar houd altijd, ooghoekjes, nagels en oren in de gaten. Controleren op teken na een wandeling, natuurlijk altijd!

Beweging

De moderne Old English Bulldog heeft een unieke set van bewegingsbehoeften, voornamelijk vanwege zijn bouw en fysieke beperkingen:

 • Dagelijkse korte wandelingen: Hoewel ze niet het uithoudingsvermogen hebben van enkele andere rassen, genieten de Old English Bulldogs van dagelijkse wandelingen. Deze wandelingen moeten echter kort en op een gematigd tempo zijn, vooral op warmere dagen.
 • Binnenshuis spelen: De Old English Bulldog kan behoorlijk speels zijn en geniet van korte speelsessies binnenshuis. Speelgoed dat ze stimuleert om te bewegen, zoals kauwspeeltjes of trekspelletjes, kan nuttig zijn.
 • Vermijd overmatige inspanning: Vanwege hun korte snuit kunnen Old English Bulldogs problemen hebben met ademhalen, vooral bij warm weer. Het is essentieel om oververhitting en overmatige inspanning te voorkomen.
 • Koelere tijden voor activiteit: Als je in een warm klimaat leeft, is het het beste om je Old English Bulldog tijdens de koelere delen van de dag uit te laten, zoals vroeg in de ochtend of laat in de avond.
 • Bewegingsbeperkingen: Vanwege hun lichaamsbouw kunnen Old English Bulldogs last hebben van gewrichtsproblemen. Hoewel enige vorm van beweging essentieel is voor hun gezondheid, is het ook belangrijk om sprongen of ruw spel te beperken om blessures te voorkomen.
 • Zwemmen met voorzichtigheid: Terwijl sommige honden uitstekende zwemmers zijn, hebben Old English Bulldogs een zware, gespierde bouw en kunnen ze moeite hebben in het water. Als ze in de buurt van water zijn, moet je ze altijd nauwlettend in de gaten houden en overwegen een reddingsvest voor honden te gebruiken.

Kortom, de moderne Old English Bulldog heeft regelmatige, maar gematigde lichaamsbeweging nodig. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan hun individuele behoeften en te reageren op tekenen van vermoeidheid of ademhalingsmoeilijkheden. Met de juiste zorg en aandacht kan de Old English Bulldog genieten van beweging zonder zijn gezondheid in gevaar te brengen.

Erfelijke ziekten

De moderne Old English Bulldog is gevoelig voor een aantal erfelijke ziektes en gezondheidsproblemen, waaronder:

 • Brachycefaal syndroom: Vanwege hun korte snuit hebben veel Old English Bulldogs moeite met ademhalen. Dit kan leiden tot snurken, ademhalingsmoeilijkheden en oververhitting.
 • Heup Dysplasie: Dit is een abnormale vorming van het heupgewricht, wat kan leiden tot artritis en pijn.
 • Patella Luxatie: Hierbij raakt de knieschijf (patella) uit zijn normale positie. Dit kan pijnlijk zijn en kan leiden tot kreupelheid.
 • Entropion: Een aandoening waarbij het ooglid naar binnen rolt, wat irritatie aan het oog kan veroorzaken.
 • Cherry Eye: Dit is een zichtbare roodachtige massa die uit het "derde ooglid" van de hond komt. Het kan chirurgisch worden behandeld.
 • Huidproblemen: Door hun diepe huidplooien kunnen ze vatbaar zijn voor infecties, vooral als de plooien niet regelmatig worden schoongemaakt.
 • Hartziekten: Sommige Old English Bulldogs kunnen last hebben van verschillende hartproblemen, zoals aangeboren hartafwijkingen.

Het is essentieel voor eigenaren om regelmatig dierenartscontroles te plannen en bewust te zijn van deze mogelijke gezondheidsproblemen. Door vroege detectie en behandeling kunnen veel van deze aandoeningen worden beheerd of geminimaliseerd.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.