Borderterriër

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Grote- en middenslagterriërs
Land van oorsprong Engeland - Schotland
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Dit oorspronkelijke terriërras stamt uit het grensgebied tussen Engeland en Schotland; vandaar zijn naam (Eng. 'border' = grens). In de Cheviot-heuvels werd hij gebruikt voor de jacht op dassen, vossen en vooral otters. Zo is hij in staat om zowel in de meute te jagen en drijfwerk te verrichten, als om in de holen van dassen, vossen en otters te glippen. Zijn bovenvacht is draadachtig en vol, de ondervacht is dicht en aanliggend. Een dergelijke vacht beschermt hem niet alleen tegen beten, maar ook tegen wind, weer en water. Trouwens, in water voelt hij zich helemaal in zijn element! Vandaar ook dat hij graag waterwild apporteert. Met zijn korte maar sterke bek en sterke tanggebit kan hij zich goed vastbijten en grip houden. Andere uiterlijke kenmerken van de borderterriër zijn de ronde, otterachtige kop, de korte, V-vormige en dicht tegen de kop liggende oren en de dikke, middellange en als sabel gedragen staart. De kleur van zijn vacht kan variëren van rood via bruin tot meelkleurig. Verder komen ook roodbruin gemeleerde en blauwe dieren voor. De neusspiegel is bij voorkeur zwart, maar mag ook lever- of vleeskleurig zijn. De borderterriër moet tussen 5 en 7 kg wegen. Omdat er tegenwoordig steeds minder vossen, dassen en otters zijn om op te jagen, is de borderterriër meer en meer een huishond geworden. Hij voelt zich prettig in de huiselijke sfeer, is trouw en altijd vrolijk. Hij kan prima opschieten met kinderen. Honden van dit ras zijn verder uitstekende wakers en begeleiders, die zich verdraagzaam en vriendelijk opstellen tegenover andere honden. De vacht van de borderterriër vergt weinig extra zorg en valt nauwelijks uit. Hij hoeft niet te worden getrimd: regelmatige borstel- en kambeurten volstaan.

Een Borderterriër opvoeden

De Border Terrier is een van de zachtaardige terriersoorten. Hij vereist een consequente maar vooral liefdevolle opvoeding. Schreeuwen is nergens voor nodig bij dit ras, een lichte stemverheffing is al genoeg. Van een te harde aanpak worden ze schuw en bang.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Borderterriër? Kijk dan op onze Borderterriër opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 25-30 cm Gewicht: 5-7 kg Kleur: rood via bruin tot meelkleurig, ook roodbruin gemengd of blauw

Aard

De Border Terriër is rustiek. Hij heeft een enorm uithoudingsvermogen en is in staat een paard te volgen. Hij is moedig, sterk en heel levendig. Hij heeft een sterk maar vrolijk karakter, is zeer gehecht aan zijn baas en verzot op kinderen. De Border Terriër is vaak agressief tegenover zijn soortgenoten.

Beweging

In het leven van alledag is de Border Terrier een puur, ongecompliceerd hondje dat het heerlijk vindt om lange wandelingen te maken, maar dat zich er ook tevreden mee stelt als dat even niet kan. Wie echter meent dat de Border genoeg heeft aan dag in dag uit 3 x daags een blokje om, doet hem vreselijk te kort. Er staat niet voor niets in de rasstandaard: “Essentially a working terrier, capable of following a horse”. Hondensporten als agility (behendigheid) e.d. zijn voor deze terrier dan ook het einde! Krijgt de hond voldoende beweging, dan is hij in huis een blije, vrolijke, maar rustige huisgenoot. Hij geniet van heerlijk loom dutten in zijn eigen bench en/of mand, maar het allerliefst nog lekker bij u op schoot. Op zulke momenten lijkt de beschrijving “werkende terrier” volkomen misplaatst.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.