Basenji

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Oertypen
Land van oorsprong Congo-Kinshasa
Fokkers 1 hondenfokker
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Al bij de oude Egyptenaren was de basenji, een verwant van de faraohond, bekend en gewaardeerd. In MiddenAfrika werd hij door verschillende stammen gebruikt als geluidloze speurhond - hij kan niet blaffen! - met een ongekend scherpe reukzin en een uitstekend gezichtsvermogen. Bij onraad laat hij een soort geknor horen en als hij opgetogen is, kan hij een hoge, heldere toon produceren, die men wel 'jodelen' noemt. Om zijn bedoelingen duidelijk te maken, gebruikt hij vooral zijn poten. Zeer gewaardeerd wordt de aangeboren reinheid van de basenji: hij poetst zijn zijdeachtige vacht als een kat. Teven zijn maar één keer per jaar loops. De basenji is een heel aanhankelijke, hoogst intelligente hond. Hij voelt zich tussen de mensen het meest op zijn gemak met twee of meer soortgenoten. Weerbarstig wordt hij alleen als hij te veel aan zijn lot wordt overgelaten. Borst en staartpunt moeten altijd wit zijn.

Een Basenji opvoeden

De Basenji is niet zo gehoorzaam en nogal eigenzinnig en onafhankelijk, daarom is het opvoeden van een Basenji niet erg gemakkelijk. Je moet een consequente opvoeding kunnen geven en laat zien wie de baas is. Je hebt veel geduld nodig en je moet toch we wat verstand hebben van hoe een hond opvoeden. Maar een hond die perfect luistert en mee kan doen met vb. gehoorzaamheid word hij nooit. Hou er rekening mee dat de Basenji geen slaafse hond is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Basenji? Kijk dan op onze Basenji opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 40-43 cm Gewicht: 9,5-11 kg Kleur: rood/wit of black-and-tan met witte aftekeningen Bijzonder kenmerk: kan niet blaffen

Aard

Basenji's zijn vrolijk, alert en zelfverzekerd. Hoewel ze een afstandelijke houding nemen tegenover vreemdelingen, zijn ze verder erg goed met mensen.

Beweging

De Basenji heeft vooral veel beweging nodig. Hij is dan ook onvermoeibaar. Als je de Basenji genoeg beweging geeft met voldoende 'uitdagingen', zowel fysieke als mentale, word hij binnen wat rustiger. Zo krijg je minder problemen om hem een paar uur alleen thuis te laten. Maar overdrijf hier niet in!

Erfelijke ziekten

Van dit ras zijn geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.