Shiba

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong Japan
Fokkers 7 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De shiba inu is een rashond afkomstig uit Japan, valt onder de kleine rassen en behoord tot de keesachtigen en oertypen (voorheen kees en poolhonden). Hij heeft een echt oosters uiterlijk: een brede schedel, dikke wangen, kleine driehoekige ogen die een beetje schuin staan en donker van kleur zijn en zijn oren zijn driehoekig en rechtopstaand. De shiba Inu maakt een statige indruk, beschikt over veel zelfvertrouwen en dat straalt hij ook uit. Door zijn nieuwsgierigheid ontgaat hem niets. Hij is trouw (maar lijkt af en toe onafhankelijk), vriendelijk en hij is waaks, blaft niet overdreven veel maar slaat aan wanneer het nodig is. De Shiba Inu is zeker geschikt als huishond, hij houdt van gezelligheid van volwassenen en kinderen, ook trainen, cursus volgen, showen, behendigheid en jagen is hij gek op. Hij leert snel (ook de foute dingen!!)maar kan soms heel eigenwijs zijn daar in, het is geen hond die van nature bij je blijft als hij buiten losloopt, maar dat is hem uiteindelijk wel aan te leren. Van nature is hij een jachthond op klein wild, vooral vogels worden rechtstandig omhoogspringend uit de lucht geplukt. Bekijk ook zeker eens de Shibaboek-site

Een Shiba opvoeden

Bij de Shiba Inu moet je wel rekening houden met zijn eigenzinnigheid, maar voor de rest geeft de opvoeding geen verdere problemen. Hij past zich goed aan het gezinsleven aan als het niet veeleisend is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shiba? Kijk dan op onze Shiba opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reuen tussen de 38 en 41 cm. Teven tussen de 35 en 38 cm. Gewicht: Ongeveer 10 kg. Kleur: De kleuren zijn: zwart-gepeperd, peper-en-zout, rood-gepeperd, zwartbruin of black and tan gestroomd. Effen wit of zwart of rood is ook toegelaten.

Aard

De Shiba is zelfstandig en eigenzinnig. gericht op de eigen familie, waaks en intelligent. Aanhankelijk naar eigen volk maar wat terughoudend naar vreemden. De teven zijn over het algemeen beduidend pinniger dan de reuen. De Shiba Inu lijkt in vele opzichten op een kat; hij is mooi, onafhankelijk en werklustig genoeg om zich urenlang te amuseren. Zijn opvallend uiterlijk en ideale afmetingen maken van hem de vrolijkste en slimste Japanner in het Westerse landschap. Liefhebbers die de Akita Inu verkiezen vanwege zijn unieke kwaliteiten, vinden in de Shiba een hond die dezelfde kenmerken biedt, maar dan in een gemakkelijker pakje. Het is een waardige, vriendelijke, trouwe en waakse hond, met een onafhankelijk karakter.

Beweging

De hoeveelheid beweging maakt de Shiba Inu niet veel uit. Maar dit wil niet zeggen dat je niet elke dag mag (moet) gaan wandelen.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.