Shiba

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong Japan
Fokkers 7 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Weetjes over de Shiba

 1. Japanse roots: De Shiba Inu is het kleinste en oudste hondenras uit Japan.
 2. Shiba inu betekenis: "Shiba Inu" betekent "kleine hond" in het Japans. Ondanks deze naam staan ze bekend om hun grote persoonlijkheid.
 3. Kat-achtig gedrag: Ze staan bekend om hun katachtige gedrag. Ze zijn schoon, onafhankelijk en kunnen urenlang bezig zijn met zichzelf te wassen.
 4. Drama koningen en koninginnen: Shiba Inus zijn beroemd (of berucht) om hun 'Shiba scream', een luide, hoge kreet die ze gebruiken wanneer ze ongelukkig of oncomfortabel zijn.
 5. Jaaginstinct: Ondanks hun kleine formaat, werden Shiba Inus oorspronkelijk gefokt om op klein wild te jagen.
 6. Bushido hond: De Shiba Inu wordt vaak geassocieerd met de Bushido, de oude Samurai-krijgsethiek, vanwege hun moed, goedheid en sterke gevoel van loyaliteit.
 7. Glimlachende Shiba's: Shiba Inus zijn beroemd om hun 'Shiba smile', een grijnsachtige uitdrukking die deze honden vaak hebben.
 8. Vossen in vermomming: Met hun spitse oren en pluimstaart lijken Shiba Inus vaak op kleine vossen.
 9. Bijna uitgestorven: Het ras was bijna uitgestorven tijdens de Tweede Wereldoorlog vanwege voedseltekorten en een distemperepidemie.
 10. Liefde voor ballen: Shiba Inus zijn dol op spelen en zijn vooral geobsedeerd door ballen.
 11. Energiebommetjes: Ze zijn zeer energiek en hebben veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.
 12. Vluchters: Ze hebben de neiging om te ontsnappen en te verkennen, dus een goed beveiligde tuin is essentieel.
 13. Ster in de Dogecoin: Een Shiba Inu genaamd Kabosu werd het gezicht van de populaire Dogecoin-cryptomunt.
 14. Eigenzinnig karakter: Ze zijn bekend om hun koppigheid, wat ze soms moeilijk te trainen kan maken.
 15. Dubbele vacht: Shiba Inus hebben een dubbele vacht, waardoor ze beter bestand zijn tegen zowel koude als warme temperaturen.
 16. Niet echt blaffers: Ze blaffen niet veel, maar als ze dat wel doen, kan het vaak een teken zijn dat er iets mis is.
 17. Lange levensduur: Met goede zorg kunnen Shiba Inus 12 tot 15 jaar leven.
 18. Zeldzaam buiten Japan: Hoewel ze in Japan heel populair zijn, zijn Shiba Inus buiten Japan vrij zeldzaam.
 19. Hoogtevrees: Veel Shiba Inus hebben een aangeboren angst voor water en hoge plaatsen.
 20. Geboren gravers: Ze houden ervan om te graven, dus verwacht niet dat je tuin perfect blijft als je een Shiba Inu hebt!

Algemeen voorkomen

De shiba inu is een rashond afkomstig uit Japan, valt onder de kleine rassen en behoord tot de keesachtigen en oertypen (voorheen kees en poolhonden). Hij heeft een echt oosters uiterlijk: een brede schedel, dikke wangen, kleine driehoekige ogen die een beetje schuin staan en donker van kleur zijn en zijn oren zijn driehoekig en rechtopstaand.

De shiba Inu maakt een statige indruk, beschikt over veel zelfvertrouwen en dat straalt hij ook uit. Door zijn nieuwsgierigheid ontgaat hem niets. Hij is trouw (maar lijkt af en toe onafhankelijk), vriendelijk en hij is waaks, blaft niet overdreven veel maar slaat aan wanneer het nodig is. De Shiba Inu is zeker geschikt als huishond, hij houdt van gezelligheid van volwassenen en kinderen, ook trainen, cursus volgen, showen, behendigheid en jagen is hij gek op.

Hij leert snel (ook de foute dingen!!)maar kan soms heel eigenwijs zijn daar in, het is geen hond die van nature bij je blijft als hij buiten losloopt, maar dat is hem uiteindelijk wel aan te leren. Van nature is hij een jachthond op klein wild, vooral vogels worden rechtstandig omhoogspringend uit de lucht geplukt. 

Een Shiba opvoeden

Bij de Shiba Inu moet je wel rekening houden met zijn eigenzinnigheid, maar voor de rest geeft de opvoeding geen verdere problemen. Hij past zich goed aan het gezinsleven aan als het niet veeleisend is.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shiba? Kijk dan op onze Shiba opvoeden pagina.

Uiterlijk

Schofthoogte: Reuen tussen de 38 en 41 cm. Teven tussen de 35 en 38 cm. Gewicht: Ongeveer 10 kg.

Kleur: De kleuren zijn: zwart-gepeperd, peper-en-zout, rood-gepeperd, zwartbruin of black and tan gestroomd. Effen wit of zwart of rood is ook toegelaten.

Aard

De Shiba is zelfstandig en eigenzinnig. gericht op de eigen familie, waaks en intelligent. Aanhankelijk naar eigen volk maar wat terughoudend naar vreemden. De teven zijn over het algemeen beduidend pinniger dan de reuen.

De Shiba Inu lijkt in vele opzichten op een kat; hij is mooi, onafhankelijk en werklustig genoeg om zich urenlang te amuseren. Zijn opvallend uiterlijk en ideale afmetingen maken van hem de vrolijkste en slimste Japanner in het Westerse landschap.

Liefhebbers die de Akita Inu verkiezen vanwege zijn unieke kwaliteiten, vinden in de Shiba een hond die dezelfde kenmerken biedt, maar dan in een gemakkelijker pakje. Het is een waardige, vriendelijke, trouwe en waakse hond, met een onafhankelijk karakter.

Beweging

Shiba Inu's zijn energieke en intelligente honden die regelmatige beweging nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Hoewel hun exacte behoeften kunnen variëren afhankelijk van individuele gezondheid, leeftijd en persoonlijkheid, hebben de meeste Shiba Inu's baat bij minstens een uur fysieke activiteit per dag.

Deze activiteit kan wandelingen, spelletjes apporteren, behendigheidstraining of gewoon spelen in de tuin omvatten. Het is ook belangrijk om hun geestelijke gezondheid te stimuleren door training en spelletjes die mentale uitdaging bieden, zoals speelgoed dat gevuld kan worden met voedsel of puzzelspeelgoed.

Shiba Inu's zijn ook bekend om hun sterke jachtinstinct, dus vrij rondlopen in een onbeveiligde ruimte wordt meestal niet aangeraden tenzij ze zeer goed getraind zijn. Het is belangrijk om altijd veilige en gecontroleerde omgevingen te bieden voor fysieke activiteit.

Erfelijke ziekten

 • Heupdysplasie: Dit is een erfelijke aandoening waarbij het heupgewricht niet correct wordt gevormd. Dit kan leiden tot pijn en mobiliteitsproblemen.
 • Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit positie kan schuiven. Dit kan ongemak en mobiliteitsproblemen veroorzaken.
 • Progressieve retinale atrofie (PRA): Dit is een degeneratieve oogziekte die uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 • Allergieën: Shiba Inus kunnen vatbaar zijn voor bepaalde allergieën, waaronder voedselallergieën en omgevingsallergieën, zoals pollen.
 • Hypothyreoïdie: Dit is een aandoening waarbij de schildklier niet genoeg hormonen produceert. Dit kan gewichtstoename, lethargie en andere problemen veroorzaken.
 • Chylothorax: Dit is een zeldzame aandoening waarbij lymfevloeistof ophoopt in de borstholte. Het kan ademhalingsproblemen en andere symptomen veroorzaken.
 • Auto-immuunziekten: Shiba Inus kunnen vatbaar zijn voor bepaalde auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt.
 • Glucoma: Een aandoening die de oogzenuw beschadigt en kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.