Shiba

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong Japan
Fokkers 7 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Weetjes over de Shiba

Japanse oorsprong

De Shiba Inu pronkt als het kleinste en oudste hondenras uit Japan. Deze honden dragen een rijke geschiedenis met zich mee, diep geworteld in de Japanse cultuur.

Wat betekent Shiba Inu?

De naam 'Shiba Inu' vertaalt naar 'kleine hond' in het Japans. Laat je niet misleiden door hun formaat; deze honden barsten van de persoonlijkheid.

Kat-achtige manieren

Shiba Inus delen veel eigenschappen met katten. Ze houden van schoonheid, zijn uiterst onafhankelijk en besteden uren aan hun persoonlijke verzorging.

Drama op vier poten

De 'Shiba scream' is legendarisch. Deze hoge, luide kreet laat ze horen als ze niet blij zijn, wat hen tot echte drama koningen en koninginnen maakt.

Jagershart

Ondanks hun bescheiden formaat, waren Shiba Inus ooit vaardige jagers op klein wild, een erfenis die hun dappere karakter benadrukt.

De Bushido bondgenoot

Hun moed, goedheid, en loyaliteit doen denken aan de Bushido, de erecode van de Samurai. Shiba Inus zijn ware krijgers van de hondenwereld.

De Shiba glimlach

Shiba Inus staan bekend om hun 'Shiba smile', een charmante grijns die ze vaak tonen.

Vossenlook

Met spitse oren en een pluimstaart lijken Shiba Inus sprekend op vossen, een betoverende verschijning.

Overlevers

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond het ras op de rand van uitsterven door voedseltekorten en ziektes. Hun voortbestaan is een ware triomf.

Ballenliefhebbers

Shiba Inus hebben een ontembare liefde voor ballen en spelen. Hun speelse aard is aanstekelijk.

Energiek tot op het bot

Deze honden bulken van de energie en hebben veel beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven.

Meesters in ontsnappen

Shiba Inus zijn geboren verkenners. Een stevig hek is geen overbodige luxe om hun avontuurlijke geest in toom te houden.

Beroemdheid in cryptoland

Kabosu, een Shiba Inu, werd het gezicht van Dogecoin, waarmee het ras zijn stempel drukte op de popcultuur.

Eigenwijs karakter

Hun koppigheid is legendarisch. Dit maakt de Shiba Inu soms een uitdaging om te trainen, maar zeker de moeite waard.

Perfect voor elk seizoen

Dankzij hun dubbele vacht zijn Shiba Inus goed beschermd tegen zowel koude als warme weersomstandigheden.

Stille waarnemers

Ze blaffen niet veel, maar als een Shiba Inu blaft, is het belangrijk daar aandacht aan te schenken.

Lange levensduur

Met de juiste zorg kunnen Shiba Inus een lang en gelukkig leven leiden van 12 tot 15 jaar.

Zeldzaam buiten Japan

Hoewel enorm populair in Japan, blijft de Shiba Inu buiten zijn thuisland een zeldzame verschijning.

Hoogte- en watervrees

Veel Shiba Inus hebben een natuurlijke angst voor water en hoogtes, een eigenaardigheid die hun karakter nog fascinerender maakt.

Geboren gravers

Hun passie voor graven is ongeëvenaard. Een Shiba Inu in je tuin betekent avontuur onder elke schop.

Algemeen voorkomen

De shiba inu is een rashond afkomstig uit Japan, valt onder de kleine rassen en behoord tot de keesachtigen en oertypen (voorheen kees en poolhonden). Hij heeft een echt oosters uiterlijk: een brede schedel, dikke wangen, kleine driehoekige ogen die een beetje schuin staan en donker van kleur zijn en zijn oren zijn driehoekig en rechtopstaand.

De shiba Inu maakt een statige indruk, beschikt over veel zelfvertrouwen en dat straalt hij ook uit. Door zijn nieuwsgierigheid ontgaat hem niets. Hij is trouw (maar lijkt af en toe onafhankelijk), vriendelijk en hij is waaks, blaft niet overdreven veel maar slaat aan wanneer het nodig is. De Shiba Inu is zeker geschikt als huishond, hij houdt van gezelligheid van volwassenen en kinderen, ook trainen, cursus volgen, showen, behendigheid en jagen is hij gek op.

Hij leert snel (ook de foute dingen!!) maar kan soms heel eigenwijs zijn daar in, het is geen hond die van nature bij je blijft als hij buiten losloopt, maar dat is hem uiteindelijk wel aan te leren. Van nature is hij een jachthond op klein wild, vooral vogels worden rechtstandig omhoogspringend uit de lucht geplukt. 

Een Shiba opvoeden

Begrijp het karakter

Shiba Inus staan bekend om hun onafhankelijke en soms eigenzinnige karakter. Het is belangrijk dit te erkennen bij hun training. Begin vroeg met trainen en wees consistent met regels en grenzen om een sterke basis te leggen.

Positieve bekrachtiging

Gebruik positieve bekrachtiging als je voornaamste trainingsmethode. Shiba Inus reageren goed op beloningen zoals snoepjes, spelletjes en lof. Vermijd harde correcties, aangezien deze tegenproductief kunnen werken en het vertrouwen kunnen schaden.

Socialisatie

Begin al op jonge leeftijd met de socialisatie van je Shiba Inu. Stel hem voor aan verschillende mensen, dieren, en situaties. Goede socialisatie helpt om een welgemanierde en sociale hond te ontwikkelen.

Geduld en consistentie

Wees geduldig en consistent in je training. Shiba Inus kunnen soms koppig zijn, dus het kan langer duren voordat ze nieuwe commando's of gedragingen aanleren. Blijf consequent met je commando's en regels om verwarring te voorkomen.

Leer spelenderwijs

Maak training leuk en interactief. Shiba Inus zijn intelligent en leren snel als ze gemotiveerd zijn. Spelletjes die denkwerk vereisen, zijn uitstekend om hun aandacht te houden en tegelijkertijd te trainen.

Zorg voor voldoende beweging

Zorg naast mentale stimulatie ook voor voldoende fysieke activiteit. Een Shiba Inu die zijn energie kwijt kan, is makkelijker te trainen en zal zich beter gedragen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Shiba? Kijk dan op onze Shiba opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte en gewicht

Shiba Inus behoren tot de kleine tot middelgrote hondenrassen. Mannetjes staan ongeveer 35 tot 43 centimeter hoog aan de schouder, terwijl vrouwtjes iets kleiner zijn met een hoogte van 33 tot 41 centimeter. Mannetjes wegen tussen de 8 en 11 kilogram en vrouwtjes tussen de 6,5 en 9 kilogram.

Kleur

De vacht van een Shiba Inu kent verschillende kleuren: rood, sesam (rood met zwarte haarpunten), zwart en tan, en crème. Rood is de meest populaire kleur. Alle kleuren hebben een "urajiro"-patroon, wat staat voor de crèmekleurige vacht op bepaalde delen van het lichaam.

Vacht en verzorging

Shiba Inus hebben een dubbele vacht: een stugge bovenvacht en een zachte ondervacht. Deze vacht biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Ze vereisen regelmatig borstelen, vooral tijdens de ruiperiodes. Dankzij hun schone gewoonten hebben Shiba Inus minder vaak een bad nodig dan veel andere hondenrassen.

Aard

De Shiba is zelfstandig en eigenzinnig. gericht op de eigen familie, waaks en intelligent. Aanhankelijk naar eigen volk maar wat terughoudend naar vreemden. De teven zijn over het algemeen beduidend pinniger dan de reuen.

De Shiba Inu lijkt in vele opzichten op een kat; hij is mooi, onafhankelijk en werklustig genoeg om zich urenlang te amuseren. Zijn opvallend uiterlijk en ideale afmetingen maken van hem de vrolijkste en slimste Japanner in het Westerse landschap.

Liefhebbers die de Akita Inu verkiezen vanwege zijn unieke kwaliteiten, vinden in de Shiba een hond die dezelfde kenmerken biedt, maar dan in een gemakkelijker pakje. Het is een waardige, vriendelijke, trouwe en waakse hond, met een onafhankelijk karakter.

Beweging

Dagelijkse beweging

Shiba Inus hebben dagelijks ongeveer een uur beweging nodig, idealiter verdeeld over meerdere wandelingen. Vrije tijd om te rennen in een veilige omgeving is ook belangrijk voor hun welzijn.

Soorten beweging
  • Wandelingen: Essentieel voor fysieke en mentale gezondheid, lange wandelingen houden een Shiba Inu tevreden.
  • Speeltijd: Spelletjes zoals apporteren en trekspelletjes stimuleren zowel het lichaam als de geest.
  • Hondensporten: Activiteiten zoals agility of obedience bieden uitstekende fysieke en mentale uitdagingen.
  • Vrije tijd in een veilig gebied: Biedt de kans om instinctief gedrag te vertonen en overtollige energie kwijt te raken.
Belang van routine

Een consistente routine helpt gedragsproblemen voorkomen en bevordert een gezonde levensstijl.

Aanpassen aan leeftijd en gezondheid

De bewegingsbehoefte van een Shiba Inu kan variëren afhankelijk van leeftijd, gezondheid en energieniveau. Pas activiteiten hierop aan.

Mentale stimulatie

Naast lichamelijke activiteit is mentale stimulatie cruciaal. Trainingsessies, het leren van nieuwe trucs en puzzels houden een Shiba Inu geestelijk actief.

Erfelijke ziekten

Heupdysplasie

Heupdysplasie is een erfelijke aandoening bij Shiba Inus, waarbij het heupgewricht niet goed gevormd is. Dit kan leiden tot pijn en problemen met bewegen.

Patella luxatie

Deze aandoening zorgt ervoor dat de knieschijf uit zijn normale positie kan schieten, wat ongemak en mobiliteitsproblemen voor de hond kan veroorzaken.

Progressieve retinale atrofie (PRA)

PRA is een ernstige oogziekte die de netvliescellen aantast en uiteindelijk tot blindheid leidt.

Allergieën

Shiba Inus kunnen gevoelig zijn voor allergieën, waaronder reacties op bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren zoals pollen.

Hypothyreoïdie

Bij deze aandoening produceert de schildklier onvoldoende hormonen, wat kan resulteren in gewichtstoename, vermoeidheid en andere gezondheidsproblemen.

Chylothorax

Chylothorax, een zeldzame aandoening waarbij lymfevocht zich ophoopt in de borstholte, kan ademhalingsproblemen veroorzaken.

Auto-immuunziekten

Shiba Inus kunnen gevoelig zijn voor auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem de eigen lichaamscellen aanvalt.

Glaucoom

Glaucoom beschadigt de oogzenuw en kan leiden tot verminderd zicht of zelfs totaal gezichtsverlies.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.