Welke soorten honden bestaan er?

Welke soorten honden bestaan er?

Honden worden tegenwoordig vooral beschouwd als gezelschapsdier of waakhond. Vroeger werden ze echter vooral gefokt om te werken. Zo creëerde men verscheidene hondenrassen die onder te verdelen zijn in drie categorieën: sporthonden, jachthonden en werkhonden.

Het is pas in de 19de eeuw dat men honden is beginnen fokken naar een bepaald schoonheidsideaal. Sindsdien zijn er vier basiscategorieën bijgekomen en een extra categorie waaronder verschillende hondenrassen worden ingedeeld. Maar vroeger had je dus:

 

 

Sporthonden

Sporthonden (verwijzend naar hun goede conditie zowel op het land als in het water) zijn honden die oorspronkelijk mee op wildjacht gingen. Het zijn zeer slimme dieren die makkelijk te trainen zijn en veel beweging nodig hebben.

Er zijn drie subcategorieën van sporthonden: Retrievers, Pointers en Setters. Deze hebben elk hun eigen manier om hun bijdrage te leveren aan de jacht. De Labrador, Ierse Setter, Cocker Spaniël, en de  Weimaraner zijn slechts enkele rassen onder de sporthonden.

 

 

 

 

 • Retrievers

  De Retriever zijn specialiteit bestaat erin gewond of gedood wild te vinden om vervolgens naar de jager te brengen. Dit jachtinstinct zit nog steeds in de Retriever. Ze genieten ervan om dingen terug te brengen (retrieve). 

   
 • Pointers

  Pointers zijn eveneens uitstekende prooizoekers, al brengen ze de prooi niet naar de jager, ze duiden (point) hun prooi letterlijk aan. Eens ze de prooi gevonden hebben, steken ze hun neus in de lucht en houden ze een poot omhoog om de prooi aan te wijzen.

   
 • Setters

  De Setter sluit de prooi dan weer in. Hij zet zich voor de schuilplaats van de prooi en wacht tot de jager de prooi komt vangen met een net.

 

 


Jachthonden

Jachthonden zijn eveneens gefokt om mee te helpen tijdens het jagen. Zij zijn echter niet gekweekt op gestalte en snelheid, maar op het sterke reuk- en/of zichtvermogen. Daarnaast zijn ze enorm snel, hebben ze een uitstekend uithoudingsvermogen en zijn ze eigenwijs en vastberaden zodra ze een prooi op het oog hebben. Dit maakt van hen een ideale jachtpartner, maar eveneens een moeilijk te trainen hond. De Teckel, Engelse Foxhound, Greyhound, Basset Hound en de Rhodesian Ridgeback zijn voorbeelden.
 

Werkhonden

Werkhonden zijn zeer intelligente, grote, sterke honden die werden gefokt voor allerhande taken anders dan de jacht. Zo zijn er onder meer waakhonden (Rottweiler, Doberman ,Pinscher), sleetrekhonden (Siberische husky, Alaska Malamut), schapenhonden (Border Collie) en reddingshonden (Sint-Bernard).

Ze zijn zeer trouw en beschermend van aard, maar echter ook zeer onafhankelijk en dominant wat soms voor problemen kan zorgen. Het is dan ook van belang dat je je werkhond een goede training geeft en socialiseert met andere honden.

De volledige indeling volgens groepen kan je vinden bij onze hondenrassen volgens groep.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Wimbo

Ach... Mis ik toch weer zoals gewoonlijk de Podenco. Is een jachthond uit spanje voor de jacht op klein wild. Kan ontzettend snel rennen en springt over hekken en muren tot ong. 2 meter hoog. Op niet één site lees ik er iets over en dat is jammer. Onbekend is onbemind?

Tas René

En ... ALWEER géén woord over onze uitmuntende Belgische honden !
Ze worden over de ganse wereld geprezen en bejubeld maar hier zijn ze "quantité négligiable" !
Typisch voor de mentaliteit hier te lande ?
Ronduit bedroevend zoals zoveel hier te lande ...


Een reactie plaatsen