Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Welke soorten honden bestaan er?

  Davy Agten
  Welke soorten honden bestaan er?
  Honden worden tegenwoordig vooral beschouwd als gezelschapsdier of waakhond. Vroeger werden ze echter vooral gefokt om te werken. Zo creëerde men verscheidene hondenrassen die onder te verdelen zijn in drie categorieën: sporthonden, jachthonden en werkhonden.

  Het is pas in de 19de eeuw dat men honden is beginnen fokken naar een bepaald schoonheidsideaal. Sindsdien zijn er vier basiscategorieën bijgekomen en een extra categorie waaronder verschillende hondenrassen worden ingedeeld. Maar vroeger had je dus:

  Sporthonden


  Sporthonden (verwijzend naar hun goede conditie zowel op het land als in het water) zijn honden die oorspronkelijk mee op wildjacht gingen. Het zijn zeer slimme dieren die makkelijk te trainen zijn en veel beweging nodig hebben.

  Er zijn drie subcategorieën van sporthonden: Retrievers, Pointers en Setters. Deze hebben elk hun eigen manier om hun bijdrage te leveren aan de jacht. De Labrador, Ierse Setter, Cocker Spaniël, en de  Weimaraner zijn slechts enkele rassen onder de sporthonden.

  • Retrievers

   De Retriever zijn specialiteit bestaat erin gewond of gedood wild te vinden om vervolgens naar de jager te brengen. Dit jachtinstinct zit nog steeds in de Retriever. Ze genieten ervan om dingen terug te brengen (retrieve). 

    
  • Pointers

   Pointers zijn eveneens uitstekende prooizoekers, al brengen ze de prooi niet naar de jager, ze duiden (point) hun prooi letterlijk aan. Eens ze de prooi gevonden hebben, steken ze hun neus in de lucht en houden ze een poot omhoog om de prooi aan te wijzen.

    
  • Setters

   De Setter sluit de prooi dan weer in. Hij zet zich voor de schuilplaats van de prooi en wacht tot de jager de prooi komt vangen met een net.


  Jachthonden


  Jachthonden zijn eveneens gefokt om mee te helpen tijdens het jagen. Zij zijn echter niet gekweekt op gestalte en snelheid, maar op het sterke reuk- en/of zichtvermogen. Daarnaast zijn ze enorm snel, hebben ze een uitstekend uithoudingsvermogen en zijn ze eigenwijs en vastberaden zodra ze een prooi op het oog hebben. Dit maakt van hen een ideale jachtpartner, maar eveneens een moeilijk te trainen hond. De Teckel, Engelse Foxhound, Greyhound, Basset Hound en de Rhodesian Ridgeback zijn voorbeelden.

  Werkhonden


  Werkhonden zijn zeer intelligente, grote, sterke honden die werden gefokt voor allerhande taken anders dan de jacht. Zo zijn er onder meer waakhonden (Rottweiler, Doberman ,Pinscher), sleetrekhonden (Siberische husky, Alaska Malamut), schapenhonden (Border Collie) en reddingshonden (Sint-Bernard).

  Ze zijn zeer trouw en beschermend van aard, maar echter ook zeer onafhankelijk en dominant wat soms voor problemen kan zorgen. Het is dan ook van belang dat je je werkhond een goede training geeft en socialiseert met andere honden.

  De volledige indeling volgens groepen kan je vinden bij onze hondenrassen volgens groep.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x