Rhodesian Ridgeback

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Verwante rassen
Land van oorsprong Zuid-Afrika
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Rhodesian Ridgeback (Pronkrug) komt niet uit Zimbabwe ( Rhodesië ), alhoewel hij daar de nationale hond is, maar uit Zuid-Afrika. De rasstandaard is in 1922 opgesteld door Dr. Francis Barnes in Bulawayo, Rhodesia. Het ras is pas in 1925 erkend door de nationale Kennel Unie van Zuid-Afrika. Hij heeft ook een Afrikaanse naam, Pronkrug ( of Afrikaanse Leeuwhond ). Uit oorspronkelijke inheemse jachthonden ( zoals de Hottentot Jachthond, die nu is uitgestorven ) en honden van de 16de eeuwse Europese immigranten, zoals Mastiffs, Bloedhonden en Terriërs ontstond bij selectie op kracht, moed en hittetolerantie, een lopende hond die zelfs voor leeuwen geen blokje om gaat. De naam 'Leeuwhond' is dan ook ontstaan door de bekwaamheid van de hond om leeuwen lastig te vallen door ze te blijven bestoken met strategische aanvallen, zodat ze naar het geweer van de jager worden gelokt. Een strook haar op de rug groeit tegendraads ( ridge ) in de roodgouden vacht, en vormt een opmerkelijk patroon. Naast de Rhodesian Ridgeback hebben we ook een tweede ras dat een dergelijke 'tegendraadse' haarstreep op de rug bezit : de Thai Ridgeback. Als huishond heeft hij veel ruimte en veel beweging nodig. Dan toont hij ook zijn rustige, vriendelijke aard.

Een Rhodesian Ridgeback opvoeden

De Rhodesian Ridgeback heeft op jonge leeftijd een zeer nauwgezette gehoorzaamheidstraining nodig. Het is essentieel om deze honden zorgvuldig te socialiseren met mensen en andere honden, om ze tot geschikte huisdieren te maken. Tegenover een vastberaden eigenaar zullen deze honden zich onderdanig opstellen. Het best reageren ze op een consequente en redelijke manier van africhten. Door hun grote vermogen om te leren, zullen deze honden zich snel vaardigheden eigen maken, maar hierbij kunnen ze soms wel koppigheid vertonen.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Rhodesian Ridgeback? Kijk dan op onze Rhodesian Ridgeback opvoeden pagina.

Uiterlijk

De schofthoogte van de reu ligt tussen de 63 en 68,5 cm. De schofthoogte van de teef ligt tussen de 61 en 66 cm. Kleur: Licht tot roodtarwe. Een beetje wit op de borst en tenen is toegestaan maar overmatig wit op de buik, borst en boven de voeten is niet wenselijk. Het masker en de oren mogen donkerder zijn dan de rest van de vacht.

Aard

De Rhodesian Ridgeback is een uitstekende jager en hij is zeer snel en krachtig. Maar thuis is deze hond een vredig en zachtaardig dier, dat zeer gehoorzaam is en aanhankelijk. Normaal gezien doet deze hond het goed met iedereen binnen het gezin, inclusief de kinderen. De Rhodesian Ridgeback houdt er niet van om geplaagd te worden en kan het moeilijk vinden om op te schieten met kinderen die hem plagen. Deze krachtige hond houdt niet van ruwe spelletjes. Het is een slimme hond, met een grote intelligentie en scherpzinnigheid en bij de jacht gebruikt hij zowel zijn lichaam als zijn hersens. Het is een eerlijke hond, die zeer trouw is aan zijn gezin. Het is een onafhankelijke denker en hij heeft zijn eigen wil. Andere eigenschappen zijn een grote moed en waakzaamheid en een groot uithoudingsvermogen. Normaal gezien is deze hond gereserveerd tegenover onbekenden.

Beweging

De Pronkrug heeft veel energie. Hoewel dit ras het heerlijk vindt om ergens opgerold te liggen luieren, moet het dier zijn energie kwijt en heeft hij veel ruimte nodig.

Erfelijke ziekten

Geen erfelijke ziektes bekend.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.