Dashond - Teckel

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Dashonden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 16 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Dashond - Teckel

Geliefd bij koningen

De Teckel won aan populariteit dankzij koningin Victoria. Zij was dol op dit ras. Haar liefde hielp de Teckel bekend te worden over de hele wereld.

Echte verzamelaars

Teckels zijn verzamelaars. Ze houden ervan speelgoed, snacks en zelfs kleding te bewaren op hun favoriete plekjes.

Een ras met geschiedenis

Het Teckelras kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Dit oude ras heeft door de eeuwen heen vele harten veroverd.

Bijnamen die blijven plakken

Door hun langwerpige lichaam staan Teckels ook bekend als 'worsthonden'. Deze bijnaam beschrijft hun unieke vorm perfect.

Olympische helden

Waldi, een Teckel, was de mascotte van de Olympische Zomerspelen in 1972 in München. Dit toont hun culturele betekenis door de jaren heen.

Geboren jagers

Teckels zijn oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Hun sterke instincten maken hen uitstekend in graven en het verkennen van holen.

Kleinschalige helden

Stanley, een moedige Teckel, redde zijn gezin van een beer. Zijn dappere daad toont de onverwachte heldenmoed van dit kleine ras.

Onverwachte springers

Ondanks hun compacte formaat kunnen Teckels verrassend grote afstanden springen, een bewijs van hun veelzijdigheid en levendigheid.

Verdedigers van het huis

Teckels zijn zeer beschermend. Ze blaffen krachtig om hun territorium te verdedigen tegen indringers.

Geduldige wachters

Teckels staan bekend om hun geduld. Ze kunnen urenlang rustig wachten op hun baasjes, trouw aan hun zijde.

Langlevende vrienden

Met een gemiddelde levensduur van 12 tot 16 jaar behoren Teckels tot de langstlevende hondenrassen.

Uitstekende snuffelaars

Dankzij hun meer dan tweehonderd miljoen geurreceptoren, beschikken Teckels over een uitmuntend reukvermogen.

Liefhebbers van graven

De naam 'Teckel' komt van het Duitse woord voor 'dassenhond'. Dit verwijst naar hun passie voor graven en het jagen op dassen.

Energie om te delen

Hoewel klein van stuk, barsten Teckels van de energie. Ze genieten van lange wandelingen en zijn altijd klaar voor avontuur.

Mode-iconen

In mode en popcultuur komen Teckels vaak voor. Hun unieke vorm en karakter maken hen een geliefd onderwerp in diverse media.

Intelligent maar koppig

Teckels zijn slim maar soms ook eigenwijs. Dit maakt training een interessante uitdaging die geduld en doorzettingsvermogen vraagt.

Muse van een artiest

Pablo Picasso had een Teckel genaamd Lump. Lump verscheen vaak in zijn kunstwerken en was een bron van inspiratie.

Recordbrekers

Obie, eens de zwaarste Teckel, woog 35 kg. Hij hield het record voor de zwaarste Teckel, een titel die zijn bijzondere status onderstreept.

Kleurenpracht

Teckels verschijnen in meer dan 15 kleuren en patronen. Van effen tot dapple en brindle, ze bieden voor ieder wat wils.

Algemeen voorkomen

Jagers ontdekten algauw het talent van deze honden om in dassen- en vossenholen te kruipen. Omdat de teckel (ook dashond of takshond) van nature een moedige en gepassioneerde jachthond is, vervulde hij deze taak met tomeloze inzet.

De teckel heeft zijn zeer scherpe neus geërfd van o.a. de Brak en de terriër. Dat maakt hem ook tot een uitstekende stöber (of drijf)- en nazoek hond.

Tegenwoordig is de teckel overwegend een huis- en gezinshond. Hij geldt als een kindervriend, als een geduldige begeleider van oudere mensen en als moedige waakhond. De teckel heeft behoefte aan een stevige leiding. Als hij merkt dat zijn baasje niet al te consequent is, zal hij van de situatie gebruikmaken om zijn zin te doen.

Een teckel is niet altijd even gemakkelijk in de omgang, want enerzijds mag men hem zijn vrolijke schalksheid nooit afleren, anderzijds mag ongehoorzaamheid niet worden toegestaan. Het is voor deze slimme, trouwe hond vaak moeilijk te leren wat hij nog net wél en wat net niet meer mag.

Bij de teckel meet men niet de schouderhoogte (al ligt die bij normaal ontwikkelde honden tussen 20 en 27 cm). Bepalend voor de categorie waarin de hond in kwestie wordt ingedeeld, is vooral de borstomvang. Naast de gewone teckel met een borstomvang van meer dan 35 cm, bestaat ook de dwergteckel (op de foto een getijgerde versie) met een borstomvang van 30 tot 35 cm. Ook bestaan er zogeheten konijnteckels met een borstomvang van minder dan 30 cm. Deze kleinste teckels zijn klein genoeg om in konijnenholen te kruipen om de bewoners naar buiten te drijven.

Ondanks zijn korte pootjes is de teckel een vlotte wandelaar met een flink uithoudingsvermogen. Hij heeft veel beweging nodig, want voor zijn in verhouding lange rug is het van groot belang dat hij fit is en stevige rugspieren heeft. Hou het gewicht van de teckel in de gaten en laat hem niet te zwaar worden. Laat de teckel niet teveel springen om te voorkomen dat het dier last krijgt van zijn ruggenwervels.

Tegenwoordig houden fokkers echter in de gaten dat geen Teckels met al te lange ruggen worden gefokt.. Teckels bestaan in de kleuren rood, zwart, bruin, zwart met rode aftekening, rood of bruingrijs met gele resp. rode aftekening, peper-en-zoutkleur, chocoladebruin, gestreept en gespikkeld. De getijgerde teckel heeft vlekken en platen in verschillende kleuren.

Oorspronkelijk bestonden er alleen kortharige teckels, maar door de inkruising van kleine ruwharige terriërs ontstond de ruwharige teckel, die vooral bij jagers zeer geliefd is. De langharige teckel, die sinds jaar en dag tot de meest geliefde huishonden behoort, ontstond door kruising van de langharige kleine münsterlander en de roodharige spaniël.

Teckels zijn sterke en gezonde honden die erg oud kunnen worden, maar zorg ervoor dat hun rug niet onnodig zwaar belast wordt door traplopen en dergelijke.

Een Dashond - Teckel opvoeden

De teckel is een prachtige hond die zowel als huishond gebruikt kan worden maar ook als werkhond. Hij vereist wel een consequente opvoeding daar hij meester is in het manipuleren van zijn baasjes (je moet dikwijls je lach inhouden voor zijn clownstreken). Laat hem duidelijk zien wie de baas is.

Om hem te socialiseren en met andere soorten honden te leren omgaan is het wenselijk een tijdje bezoek te brengen aan een goede hondenschool, waar hij de elementaire bevelen kan aanleren, doch de teckel is niet op te voeden als robot, hij moet zijn eigenzinnig karakter behouden, wat hem ook zijn charmes geeft, als je een teckel aanschaft moet je weten dat hij een eigen wil heeft.

Hij kan zeker ook gebruikt worden als werkhond, de teckel draait er zijn poot niet voor om een wandeling te maken van 15 km. De teckel wordt ook gebruikt voor de jacht op de vos, konijnen en de das.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dashond - Teckel? Kijk dan op onze Dashond - Teckel opvoeden pagina.

Uiterlijk

De Teckel, vaak liefkozend 'worsthond' genoemd vanwege zijn langgerekte lijf, is een hond die direct opvalt door zijn unieke proporties.

Grootte en vorm

Teckels staan bekend om hun opvallende langgerekte lichaam en korte poten. Dit unieke design is niet alleen schattig maar ook functioneel, ontworpen voor het graven en jagen in nauwe ruimtes. De gemiddelde lengte van een Teckel kan variëren van 30 tot 40 cm van kop tot staartbasis, afhankelijk van het specifieke type (Standaard, Dwerg of Kaninchen).

Borstomtrek

De borstomtrek is een belangrijke maat bij Teckels, vooral omdat het iets zegt over hun gezondheid en geschiktheid voor bepaalde activiteiten zoals de jacht. Voor een standaard Teckel is een borstomtrek van 35 cm of meer gebruikelijk. Dwergteckels hebben een kleinere omtrek, en de kleinste variëteit, de Kaninchen, nog minder.

Kleurvariaties

Teckels komen in een breed scala aan kleuren en patronen. Enkele populaire kleuren zijn rood, crème, zwart en tan, chocolade, en blauw. Patronen kunnen effen, gestroomd, dapple (merle), tijgergestreept en dubbel dapple omvatten. Elke kleur en patroon heeft zijn eigen charme en aantrekkingskracht.

Gewicht

Het gewicht van een Teckel kan aanzienlijk variëren afhankelijk van het type:

  • Standaard Teckels wegen meestal tussen de 7,3 en 15 kg.
  • Dwergteckels zijn lichter met een gewicht dat typisch varieert van 4,5 tot 6 kg.
  • Kaninchen Teckels, de kleinste variant, wegen minder dan 4,5 kg.

Deze gewichtsverschillen zijn essentieel voor potentiële eigenaren om te overwegen, vooral in relatie tot leefruimte en verzorgingsbehoeften.

 

Aard

De Teckel is een robuuste en moedige hond. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een eigenzinnig karakter. De Teckel is onafhankelijk, strijdlustig, en probeert andere honden te domineren. Zijn gewoonte om bij het minste geluid te gaan blaffen maakt hem tot een goede waakhond.

De Teckel is aanhankelijk en opgewekt, maar eist veel aandacht en is vaak jaloers. De kortharige variëteit is het meest energiek, terwijl de ruwharige variëteit een rustiek karakter heeft en het grootste jachtinstinct. De langharige variëteit is de kalmste van de drie. Alle Teckels moeten van jongs af aan consequent en geduldig worden opgevoed.

Beweging

Teckels zijn energiek en hebben dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ondanks hun kleine formaat, hebben deze honden voldoende fysieke en mentale stimulatie nodig. Een volwassen Teckel heeft gemiddeld ongeveer 30 tot 60 minuten beweging per dag nodig, verdeeld over meerdere wandelingen.

Type activiteiten

De activiteiten kunnen variëren van wandelingen in de buurt, spelen in een veilig omheinde tuin tot trainingssessies die zowel hun lichaam als geest uitdagen. Het is belangrijk om de intensiteit van de activiteiten aan te passen aan de leeftijd en het gezondheidsniveau van de hond om blessures te voorkomen.

Belang van spel en training

Naast wandelen, is spel een uitstekende manier voor Teckels om energie kwijt te raken en hun jachtinstinct te gebruiken. Interactieve spellen zoals trekspelletjes, apporteren, en zoekspelletjes zijn ideaal om hen bezig te houden. Trainingssessies die trucjes en gehoorzaamheidsoefeningen omvatten, helpen ook hun cognitieve vaardigheden te ontwikkelen.

Aanpassingen voor leeftijd en gezondheid

Jonge pups en oudere Teckels hebben aangepaste bewegingsbehoeften. Pups moeten korte, frequente speelsessies hebben die hun lichaam niet overbelasten, terwijl oudere Teckels mogelijk kortere en minder intensieve wandelingen nodig hebben, afhankelijk van hun gezondheidsstatus.

Dashonden zijn sterke en gezonde honden die erg oud kunnen worden, maar zorg ervoor dat hun rug niet onnodig zwaar belast wordt door traplopen en dergelijke.

Erfelijke ziekten

Intervertebrale schijfziekte (IVDD) of teckelverlamming

Intervertebrale Schijfziekte (IVDD) is een van de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij Teckels. Deze ziekte treft de wervelschijven van de rug en kan leiden tot pijn, verminderde beweging, en in ernstige gevallen zelfs verlamming. Preventieve maatregelen omvatten het vermijden van overmatig springen en het handhaven van een gezond gewicht om de druk op de wervelkolom te verminderen.

Progressieve retinale atrofie (PRA)

PRA is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid. Deze aandoening verloopt geleidelijk en tast het netvlies van de hond aan. Vroege detectie door regelmatige controle bij de dierenarts kan helpen bij het plannen van maatregelen om de kwaliteit van leven van de hond te verbeteren.

Patella luxatie

Patella luxatie, het losraken van de knieschijf, komt ook voor bij Teckels. Dit kan leiden tot kreupelheid of een abnormale gang. Afhankelijk van de ernst kan behandeling variëren van conservatieve managementstrategieën zoals fysiotherapie tot chirurgische ingrepen.

Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier onvoldoende hormonen produceert, kan invloed hebben op Teckels. Symptomen kunnen zijn gewichtstoename, lethargie, en huidproblemen. Een goede diagnose en behandeling met medicatie kunnen de aandoening beheersbaar maken.

Ziekte van Cushing

Teckels kunnen ook vatbaar zijn voor de ziekte van Cushing, waarbij er te veel cortisol wordt geproduceerd. Symptomen omvatten overmatig drinken, urineren, en een verhoogde eetlust. Behandelingsopties variëren en kunnen medicijnen of in sommige gevallen chirurgie omvatten.

Andere erfelijke aandoeningen

Naast deze specifieke ziektes kunnen Teckels ook gevoelig zijn voor andere erfelijke aandoeningen zoals epilepsie, hartziekten en verschillende huidziekten. Regelmatige veterinaire controles kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van deze aandoeningen.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.