Dashond - Teckel

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Dashonden
Land van oorsprong Duitsland
Fokkers 16 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Dashond - Teckel

 • Geliefde van Koningen: Koningin Victoria was een grote fan van Teckels en hielp hun populariteit te vergroten.
 • Verzamelaars: Teckels houden ervan om speelgoed, snacks en zelfs kleding te verzamelen en op te slaan op hun favoriete plekjes.
 • Oud Ras: Het Teckelras bestaat al sinds de 15e eeuw.
 • Worstjeshonden: De vorm van de Teckel heeft tot de bijnaam "worsthond" geleid.
 • Olympische Mascotte: De mascotte van de Olympische Zomerspelen van 1972 in München was een Teckel genaamd "Waldi".
 • Echte Jagers: Teckels zijn gefokt voor de jacht, en ze hebben een sterk instinct om te graven en in holen te kruipen.
 • Kleinschalige Held: Een Teckel genaamd Stanley redde zijn gezin van een beer door het dier af te leiden.
 • Grote Sprongen: Ondanks hun kleine formaat, kunnen Teckels een verrassend grote afstand springen.
 • Verdedigers van het Huis: Teckels zijn zeer beschermend en kunnen zeer luid blaffen om hun territorium te verdedigen.
 • Ongelooflijk Geduld: Teckels zijn bekend om hun geduld en kunnen urenlang op hetzelfde plekje liggen om op hun baasje te wachten.
 • Gezondheidsfreaks: Teckels zijn een van de langstlevende hondenrassen, met een gemiddelde levensduur van 12-16 jaar.
 • Super Snuffelaars: Teckels hebben meer dan tweehonderd miljoen geurreceptoren, waardoor ze een uitstekend reukvermogen hebben.
 • Liefde voor Graven: Het woord "Teckel" betekent "dassenhond" in het Duits, een verwijzing naar hun liefde voor het graven en jagen op dassen.
 • Energiebundels: Ondanks hun kleine formaat, hebben Teckels veel energie en houden ze van lange wandelingen.
 • Mode-iconen: Teckels worden vaak afgebeeld in de populaire cultuur, waaronder mode, dankzij hun unieke vorm en karakter.
 • Slim en Koppig: Teckels zijn zeer intelligent maar kunnen ook koppig zijn, wat de training soms moeilijk kan maken.
 • Artiestenmuse: Pablo Picasso had een Teckel genaamd Lump die vaak in zijn kunstwerken werd afgebeeld.
 • Recordhouders: Een Teckel genaamd "Obie" had ooit het record voor de zwaarste Teckel, wegend 77 pond (35kg).
 • Gediversifieerde Kleuren: Teckels komen in meer dan 15 kleuren en patronen, waaronder effen, dapple, brindle en piebald.

Algemeen voorkomen

Jagers ontdekten algauw het talent van deze honden om in dassen- en vossenholen te kruipen. Omdat de teckel (ook dashond of takshond) van nature een moedige en gepassioneerde jachthond is, vervulde hij deze taak met tomeloze inzet.

De teckel heeft zijn zeer scherpe neus geërfd van o.a. de Brak en de terriër. Dat maakt hem ook tot een uitstekende stöber (of drijf)- en nazoek hond.

Tegenwoordig is de teckel overwegend een huis- en gezinshond. Hij geldt als een kindervriend, als een geduldige begeleider van oudere mensen en als moedige waakhond. De teckel heeft behoefte aan een stevige leiding. Als hij merkt dat zijn baasje niet al te consequent is, zal hij van de situatie gebruikmaken om zijn zin te doen.

Een teckel is niet altijd even gemakkelijk in de omgang, want enerzijds mag men hem zijn vrolijke schalksheid nooit afleren, anderzijds mag ongehoorzaamheid niet worden toegestaan. Het is voor deze slimme, trouwe hond vaak moeilijk te leren wat hij nog net wél en wat net niet meer mag.

Bij de teckel meet men niet de schouderhoogte (al ligt die bij normaal ontwikkelde honden tussen 20 en 27 cm). Bepalend voor de categorie waarin de hond in kwestie wordt ingedeeld, is vooral de borstomvang. Naast de gewone teckel met een borstomvang van meer dan 35 cm, bestaat ook de dwergteckel (op de foto een getijgerde versie) met een borstomvang van 30 tot 35 cm. Ook bestaan er zogeheten konijnteckels met een borstomvang van minder dan 30 cm. Deze kleinste teckels zijn klein genoeg om in konijnenholen te kruipen om de bewoners naar buiten te drijven.

Ondanks zijn korte pootjes is de teckel een vlotte wandelaar met een flink uithoudingsvermogen. Hij heeft veel beweging nodig, want voor zijn in verhouding lange rug is het van groot belang dat hij fit is en stevige rugspieren heeft. Hou het gewicht van de teckel in de gaten en laat hem niet te zwaar worden. Laat de teckel niet teveel springen om te voorkomen dat het dier last krijgt van zijn ruggenwervels.

Tegenwoordig houden fokkers echter in de gaten dat geen Teckels met al te lange ruggen worden gefokt.. Teckels bestaan in de kleuren rood, zwart, bruin, zwart met rode aftekening, rood of bruingrijs met gele resp. rode aftekening, peper-en-zoutkleur, chocoladebruin, gestreept en gespikkeld. De getijgerde teckel heeft vlekken en platen in verschillende kleuren.

Oorspronkelijk bestonden er alleen kortharige teckels, maar door de inkruising van kleine ruwharige terriërs ontstond de ruwharige teckel, die vooral bij jagers zeer geliefd is. De langharige teckel, die sinds jaar en dag tot de meest geliefde huishonden behoort, ontstond door kruising van de langharige kleine münsterlander en de roodharige spaniël.

Teckels zijn sterke en gezonde honden die erg oud kunnen worden, maar zorg ervoor dat hun rug niet onnodig zwaar belast wordt door traplopen en dergelijke.

Een Dashond - Teckel opvoeden

De teckel is een prachtige hond die zowel als huishond gebruikt kan worden maar ook als werkhond. Hij vereist wel een consequente opvoeding daar hij meester is in het manipuleren van zijn baasjes (je moet dikwijls je lach inhouden voor zijn clownstreken). Laat hem duidelijk zien wie de baas is.

Om hem te socialiseren en met andere soorten honden te leren omgaan is het wenselijk een tijdje bezoek te brengen aan een goede hondenschool, waar hij de elementaire bevelen kan aanleren, doch de teckel is niet op te voeden als robot, hij moet zijn eigenzinnig karakter behouden, wat hem ook zijn charmes geeft, als je een teckel aanschaft moet je weten dat hij een eigen wil heeft.

Hij kan zeker ook gebruikt worden als werkhond, de teckel draait er zijn poot niet voor om een wandeling te maken van 15 km. De teckel wordt ook gebruikt voor de jacht op de vos, konijnen en de das.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Dashond - Teckel? Kijk dan op onze Dashond - Teckel opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 20-27 cm

Borstomtrek: 28 cm tot meer dan 35 cm

Gewicht: min. 7 kg

Kleur: rood, zwart, bruin, zwart met rode aftekeningen, rood of bruingrijs met gele resp. rode aftekening, ook in peper-en-zoutkleur, chocoladebruin

Aard

De Teckel is een robuuste en moedige hond. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en een eigenzinnig karakter. De Teckel is onafhankelijk, strijdlustig, en probeert andere honden te domineren. Zijn gewoonte om bij het minste geluid te gaan blaffen maakt hem tot een goede waakhond.

De Teckel is aanhankelijk en opgewekt, maar eist veel aandacht en is vaak jaloers. De kortharige variëteit is het meest energiek, terwijl de ruwharige variëteit een rustiek karakter heeft en het grootste jachtinstinct. De langharige variëteit is de kalmste van de drie. Alle Teckels moeten van jongs af aan consequent en geduldig worden opgevoed.

Beweging

Geef dit ras veel beweging, zodat de hond de kans krijgt een goede conditie op te bouwen. Wanneer je je Teckel onaangelijnd laat lopen, is de kans groot dat zijn jachtinstinct de kop opsteekt en de hond de benen neemt.

Overweeg je met je hond te gaan jagen, neem dan contact op met de rasverengiging.

Dashonden zijn sterke en gezonde honden die erg oud kunnen worden, maar zorg ervoor dat hun rug niet onnodig zwaar belast wordt door traplopen en dergelijke.

Erfelijke ziekten

 • Teckelverlamming: Teckelverlamming is een gevaarlijke ziekte, die het resultaat kan zijn van te veel traplopen in combinatie met overgewicht en een slechte conditie.
 • Intervertebrale Disc Disease (IVDD): Vanwege hun lange rug en korte poten zijn Teckels bijzonder vatbaar voor rugproblemen, vooral IVDD. Dit is een aandoening waarbij de schijven tussen de wervels van de ruggengraat uitpuilen of herniëren, wat kan leiden tot pijn, zenuwschade en in ernstige gevallen verlamming.
 • Progressieve Retinale Atrofie (PRA): Dit is een degeneratieve oogaandoening die uiteindelijk kan leiden tot blindheid.
 • Epilepsie: Sommige Teckels kunnen vatbaar zijn voor epileptische aanvallen.
 • Diabetes Mellitus: Net als bij mensen kan deze vorm van diabetes voorkomen bij honden en vereist het een zorgvuldig beheer van het dieet en mogelijk insuline-injecties.
 • Lafora Disease: Dit is een vorm van epilepsie die typisch voorkomt bij dwerg en miniatuur Teckels.
 • Cushing's Disease: Dit is een aandoening die de productie van het hormoon cortisol beïnvloedt en kan leiden tot symptomen zoals haarverlies, verhoogde eetlust en overmatig drinken.
 • Patella Luxatie: Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit positie kan verschuiven. Het kan kreupelheid en pijn veroorzaken, en in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn.
 • Gehoorverlies: Sommige Teckels kunnen doof worden, vooral die met de dapple (gevlekte) vacht.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.