Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Kindvriendelijke hondenrassen

  Davy Agten
  Kindvriendelijke hondenrassen

  Je wilt een hond in huis nemen, maar je weet nog niet precies welk ras het zal worden. Denk eraan dat een hond vooral in je gezin moet passen, en dus ook zal moeten kunnen opschieten met kinderen. Wij geven een kort overzicht van kindvriendelijke honden.

  Eigenlijk wordt geen enkele hond kindvriendelijk geboren. Het is vooral belangrijk dat een hond van kleins af aan wordt aangeleerd hoe met kinderen om te gaan. Het is wel zo dat het ene ras kinderen sneller zal accepteren dan het andere ras. Hoe meer positieve ervaring de hond -vooral tijdens zijn eerste levensmaanden- opgedaan heeft met kinderen, des te kindvriendelijker hij zal zijn.


  De lievelingen


  Zowel de labrador retriever als de golden retriever hebben een erg zacht karakter, ze zijn zelden agressief of hyperactief. Deze honden worden vaak omwille van hun intelligentie en geduld getraind om andersvaliden bij te staan. Daarnaast zijn ze dol op spelen, wandelen, en zelfs van wat water zijn ze niet schuw. Ook van andere huisdieren maken retrievers geen probleem. Retrievers zijn echte gezelschapshonden, een kind zullen ze dus snel in de “roedel” van het gezin opnemen. Het blijft natuurlijk opletten. Voor een kindje van een jaar oud blijft een labrador wel een grote hond. Een omloop-accident is dan snel gebeurd.


  De tussenformaatjes


  De beagle en basset hound (de” Hush Puppy”) zijn dan weer enorm geschikt voor gezinnen die liever een wat kleinere hond hebben. De beagle mag dan wel wat dreigend blaffen, daarmee wil hij alleen maar bewijzen dat hij ook een uitstekende waakhond is. Verder is het een hele sociale hond, wat wel met zich meebrengt dat hij niet graag alleen gelaten wordt. De basset is eveneens een liefhebbend beestje, maar kan nu en dan wel eens wat koppig zijn.
   

  Buitenhonden


  Duitse herders, dalmatiërs en collies zijn allen zeer actieve honden. Dat maakt hen wat minder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of gezinnen met beperkte ruimte, want binnenzitten is voor deze honden geen optie. Ze staan bekend om hun loyaliteit, maar ook dat vraagt om de nodige training. Hoewel ze perfect deel kunnen uitmaken van een gezin, vergen ze heel wat tijd en inspanning. Ze combineren met een druk huishouden is bijgevolg geen gemakkelijke opgave. Indien je kinderen al wat ouder zijn, liggen de kaarten natuurlijk weer anders.
   

  Huishonden


  Cockers zijn de ideale (t)huisdieren. Ze hebben niet veel plaats nodig, ze zijn in het algemeen heel rustig en ze kunnen goed luisteren. Hun kleinere gestalte en lief karakter maken van hen goede kindervrienden. Hier is het wel even opletten geblazen met allergieën. Afhankelijk van welke cocker je neemt, kan hij heel wat haren verliezen. Als je hond dan ook nog eens veel binnen zit kan je er best zeker van zijn dat niemand van je gezin allergisch is voor hondenhaar.

  Zoals altijd geldt voor alle rassen dat ze natuurlijk genoeg beweging moeten krijgen en dat je er dagelijks toch enkele uren mee bezig moet zijn. Denk dus goed na voor je een hond in huis haalt.

  Extra hulp bij het vinden van het juiste ras kan je krijgen via onze hondentest of op de pagina's met hondenrassen.

  Als je dan je favoriete ras gevonden hebt raden we het boek over je hond trainen aan. Het is een duidelijk en goed boek over de opvoeding van een hond. 


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

24 reacties

 1. Allissa

  rank: 40056

  Erg bijzonder sinds de Labrador en Golden Retriever beide een goede 5.6% van alle huishoudelijke bijt incidenten betreffen. En dan veelal met kinderen... Daar behoren trouwens ook rassen toe zoals de Jack Russel Terriër en de Mechelse- en Duitse Herder. Wat opvalt is dat alle rassen vooral honden zijn die of problemen met de hoofd hebben, of met de rug/heupen en dus pijn hebben.

  Ik vind de Beagle ook zeker niet geschikt als ''kinderhond'' wegens hun jachtdrift en eigenwijsheid, het zijn zeer dominante honden die zeker niet terug deinzen als ze het idee hebben dat ze van zich af moeten bijten.

  Ik mis vooral werkrassen die gericht zijn gefokt op loyaliteit, stabiliteit en ''will to please'' omdat ze onderdeel van het gezin willen zijn - en dus niet gefokt zijn voor één specifiek doel (jagen of drijven bv); Rotweiler, Doberman, American Bully, American Stafford Shire en American Stafford Bull Terriër (hoewel je dan wel rekening moet houden dat genetische hond-agressie en ze dus niet goed samen gaan met andere honden), Bull Terriër, Mastiffs zoals de Bull-Mastiff, Cane Corso, Neo Mastiff... Dat zijn rassen waar ik mijn kinderen eerder bij in de buurt laat dan bij ''typische'' huishonden.
  geplaatst op 30-06-2018 om 14:38
 2. Mapelomedi

  rank: 37034

  Ik mis de Rottweiler eigenlijk wel in het lijstje van kindvriendelijke honden,
  geplaatst op 28-09-2017 om 21:48
 3. Mapelomedi

  rank: 37034

  Ik mis de Rottweiler eigenlijk wel in het lijstje van kindvriendelijke honden,
  geplaatst op 28-09-2017 om 21:48
 4. Gajes

  rank: 5395

  ik ben vroeger met een Hollandse herder opgegroeid, fantasties zo lief. Nu hebben we een sint B. en een kruising Labrador x duitse Dog , zeker deze laatste is echt de allerliefste voor kinderen. Maar hun pups, onze "Drentsche Draken Doggen", zijn ook echt heel voorzichtig en lief voor (kleine) kinderen.
  geplaatst op 20-01-2017 om 20:45
 5. GoudenCarolus

  rank: 31397

  Ik heb een Cocker gehad en heb net hetzelfde tegen gekomen als MiloXlara. Jaren Duitse schepers gehad, ook Dobberman en Mechelaar, dus al wat ervaring. Maar dat ras was apart. Gekocht bij broodfoker in Zele en nadien bleek hij Rode Cocker Syndroom te hebben. Zou komen door inteelt. Hij heeft verschillende keren mijn zoon zonder reden aangevallen. Ik stond er gewoon bij en zag het gebeuren.
  Hebben laten inslapen.
  Terug gekeerd naar Duitse Scheper die zeer trouw en kind vriendelijk is. Hij leeft continu binnen en is zeer rustig. Snap ook niet waarom buitenhond. Zeer goede waakhond maar blaft niet voor eender wat.
  Cockers, beagle en dalmatiërs zijn van nature jachthonden en die lopen nogal graag eens weg...
  geplaatst op 10-06-2016 om 16:29
 6. Noemi

  rank: 1199

  Ik lees hier over een hersenziekte bij cockers, maar volgens mij bleek uit het laatste onderzoek naar ik heb gehoord dat dit helemaal niet in de hersenen zit maar dat het een defect in een van de genen is. Maar mijn oma en moeder hebben altijd cockers gehad en het zijn vrij opdringerige en eigenwijze hondjes die erg goed opgevoed moeten worden Ik zou een onopgevoede cocker niet bij een kind zetten want de ervaring leert mij dat ze dan graag de baas over het kind gaan spelen met nare gevolgen van dien.

  Maar ik ga me in de reacties van anderen hier: In principe kan elke hond met kinderen zolang de opvoeding van de hond maar goed is.
  geplaatst op 09-06-2016 om 09:48
 7. Gunter10

  rank: 4271

  Héél belangrijk is hoe je het dier behandelt, honden hebben ook affectie en aandacht nodig, loopt het dier er mij bij en wordt er amper naar omgezien dan krijg je geheid problemen en dan is het weer: het ligt aan de hond.
  geplaatst op 09-06-2016 om 06:52
 8. marven17

  rank: 28174

  ik mis de gezelschapshonden zoals de poedel en shihtzu of zijn dat misschien niet zulke kindvriendelijke honden als ik begrepen heb?
  geplaatst op 09-06-2016 om 00:02
 9. macha

  rank: 24014

  En ik mis de perro de agua espanol, spaanse waterhond. Een niet verharend ras en zeer geschikt voor kinderen. Menig van mijn pups zijn in gezinnen met kinderen en zijn kinderhulphond. Ze zijn werkhonden en zeer intelligent.EMO 1
  geplaatst op 08-06-2016 om 23:22
 10. macha

  rank: 24014

  En ik mis de perro de agua espanol, spaanse waterhond. Een niet verharend ras en zeer geschikt voor kinderen. Menig van mijn pups zijn in gezinnen met kinderen en zijn kinderhulphond. Ze zijn werkhonden en zeer intelligent.EMO 1
  geplaatst op 08-06-2016 om 23:22
 11. macha

  rank: 24014

  En ik mis de perro de agua espanol, spaanse waterhond. Een niet verharend ras en zeer geschikt voor kinderen. Menig van mijn pups zijn in gezinnen met kinderen en zijn kinderhulphond. Ze zijn werkhonden en zeer intelligent.EMO 1
  geplaatst op 08-06-2016 om 23:22
 12. DearDaintyDavy

  rank: 19929

  Quote:
  Bij de cockers komt er helaas een bekende hersenziekte voor (ben de naam vergeten) waarbij de hond plots zonder reden agressief komt. Mijn tante had 1 bij een broodfokker gehaald en had ook dit probleem. Na op een bepaald moment hun zoontje van 2,5 aangevallen te hebben hebben ze hem laten inslapen op 3jarige leeftijd EMO 17. Het zijn zeer lieve honden maar let dus op waar je ze koopt want deze ziekte is erfelijk en broodfokkers letten er echt niet op !!!


  Rage syndrome? Komt ook zeer regelmatig voor bij golden retrievers en soms bij bull terriers!

  Hier staat ook de labrador als ras wat zelden hyperactief is terwijl heel veel labjes juist hyperactief zijn, beter nog, ik ken maar 1 lab in mijn omgeving die rustig is en niet tegen iedereen op springt en die is gewoon heel erg oud en zwaarlijvig.
  Ik vind flatcoats eigenlijk prettiger voor gezinnen met kinderen maaar dat zijn mijn ervaringen, geen onverwachte agressie zoals de golden en wel heel druk net als de labrador maar flatjes die kruipen wild kwispelend naar kids toe in plaats van er tegen aan te duwen en te springen.

  Ook staat de herder hier als buitenhond. Wat een onzin zeg! Collies en dalmaten heb ik geen ervaring mee maar duitse herders heb ik altijd als prima gezinshonden gezien die juist heel rustig zijn in huis.

  De bull mastif vind ik ook een geschikte gezinshond, ze zijn heel relaxed en zelfverzekerd en niet snel onder de indruk wat er handig is gezien het bij een gezin met kids aardig druk kan zijn. Bovendien zijn ze heel erg tolerant naar de kleintjes omdat ze erg goed tegen een stootje kunnen, het zijn geen honden die bij het minste pijntje beginnen te gillen of te happen.
  geplaatst op 23-03-2013 om 20:30
 13. MiloXLara

  rank: 24

  Bij de cockers komt er helaas een bekende hersenziekte voor (ben de naam vergeten) waarbij de hond plots zonder reden agressief komt. Mijn tante had 1 bij een broodfokker gehaald en had ook dit probleem. Na op een bepaald moment hun zoontje van 2,5 aangevallen te hebben hebben ze hem laten inslapen op 3jarige leeftijd EMO 17. Het zijn zeer lieve honden maar let dus op waar je ze koopt want deze ziekte is erfelijk en broodfokkers letten er echt niet op !!!
  geplaatst op 24-11-2012 om 23:02
 14. bartvdb

  rank: 113

  *Mijn broer (7 jaar jonger) en ik zijn vroeger* dus EMO 8
  geplaatst op 26-10-2012 om 08:39
 15. bartvdb

  rank: 113

  Mijn broer (7 jaar jonger) zijn vroeger opgegroeid tussen duitse herders, mechelse herders, dobermannen en rottweilers. We hebben met die honden geravot en gespeeld alsof ons leven er van af hing (bij wijze van spreken EMO 8 )

  Koop tegenwoordig niet gewoon snel om een hond te hebben! Ga bedacht te werk, laat je begeleiden, start met puppy training en blijf je hond opvoeden.... En vertrouw AUB nooit zomaar je hond alleen bij je kind. Mijn achterneefje loopt nog steeds met met het litteken op zijn arm van een labrador om het te bewijzen.
  geplaatst op 26-10-2012 om 08:38
 16. davy

  rank: 14

  De flatcoated retriever misschien? EMO 1
  Je hebt gelijk. Die zijn ook zeer kindvriendelijk
  geplaatst op 22-10-2012 om 20:57
 17. Ynnad26

  rank: 7

  Hier ontbreekt er in mijn ogen toch zeker 1. Rara welke zal het zijn EMO 13
  geplaatst op 18-01-2012 om 18:51
 18. eniec

  rank: 275

  Windhonden zijn ook meestal kindvriendelijk,
  meestal vinden ze kids zelfs leuker dan volwassenen,
  omdat die geen bedreiging vormen..
  Wel is het zo, een grote hond kan kindvriendelijk zijn
  maar als hij ook enthousiast is, springt die een kind zo om EMO 4
  geplaatst op 12-10-2011 om 15:28
 19. sandra82

  rank: 2284

  Er bestaan geen kindvriendelijke honden, ligt puur aan de opvoeding.
  geplaatst op 13-06-2011 om 03:48
 20. ADC

  rank: 168

  Jammer genoeg zijn deze honden-soorten beagle en basset de geliefkoosde vier-voetertjes van Gruwelijke en zinloze experimenten (dierproeven) na een kweekprogramma (pups)waar enkel de beste worden gebruikt (de rest worden direct afgemaakt) daarna worden ze in kooien gestopt om dan vervolgens soms maandenlang proeven op te testen(soms ook hersenproeven waar geen verdoving mag gebruikt worden en de ene hersenhelft wordt verwijderd ) sommige overleven de proeven niet andere worden dan afgemaakt voor verdere onderzoeken te weten dat er betrouwbare en betere alternatieven bestaan gewoonweg afschuwelijk vandaar bezoek de antidierenproeven coalitie webstie voor steun en of petitie's http://www.stopdierproeven.org/
  geplaatst op 16-12-2010 om 01:08
 21. davy

  rank: 14

  Een goede opvoeding kan idd veel doen
  geplaatst op 02-02-2010 om 13:43
 22. chihuahua

  rank: 688

  Ik vind dat ieder hond kind vriendelijk zijn. Het is niet altijd de schuld van de hond zelf maar van de mens.
  geplaatst op 18-09-2009 om 18:29
 23. nencester_removed

  rank: 164

  Heb net dit bericht gelezen en wil toch even volgende opmerken:

  Op heden is het heel erg opletten met golden retrievers en labradors om hen te bestempelen als zijnde kindvriendelijk. Ze zijn zo overfokt, dat er soms toch wel een kronkel zit in het kopje (het is dus belangrijk dat als je een pup wil, dat je er eentje koopt bij een fokker die maar een beperkt aantal rassen fokt)
  Denk dat het nu zelfs in de woef staat...

  en de cocker...is echt een ras apart, wel kindvriendelijk, maar deze kleine heeft een ijzersterk karakter
  en moet dus echt van dag 1 kort gehouden worden en opgeleerd, als men dat niet doet....
  of niet volhoud.....is de kans op problemen groot

  Beagle en basset, leuke honden, maar moeilijk om hen te laten luisteren
  ook zijn de oren van een basset niet om mee te spelen
  en een beagle heeft vaak neiging om weg te lopen, daar moet men toch rekening mee houden

  GOEDE RAAD aan iedereen: elke hond heeft nood aan goede socialisatie en training! Bij aankoop van een hond of pup, ga doordacht te werk en ga niet bij de eerste de beste fokker die je tegenkomt!
  geplaatst op 18-09-2009 om 08:13
 24. jente

  rank: 110

  Onze cocker is een kindervriend, onze baby Floris is nu 6 maanden en hij begint te grijpen naar de hond, opletten dus! Maar de eerste 6 maanden zijn probleemloos verlopen.
  geplaatst op 17-09-2009 om 15:20
Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x