Newfoundlander

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Type berghond
Land van oorsprong Canada
Fokkers 7 hondenfokkers
Rasverenigingen 0 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

Waar deze hond precies vandaan komt en van welke rassen hij stamt, is niet duidelijk. Pas in de 18de eeuw wordt voor het eerst melding gemaakt van het ras. Sedertdien doen er tal van prachtige verhalen de ronde over. De newfoundlander is een grote waterhond, die vissers hielp bij het binnenhalen van hun netten en vele drenkelingen redde. Zelfs zonder speciale training is de newfoundlander in staat mensen van de verdrinkingsdood te redden, waarbij hij hun hoofd boven water houdt, terwijl hij ze naar het droge trekt. Als een hond tot dergelijke prestaties in staat is, spreekt het vanzelf dat hij sterk is en onvoorstelbaar goed kan zwemmen. Zijn vacht bestaat uit een langharige en volle bovenbeharing en een fijne, zeer dichte ondervacht. De newfoundlander is een intelligente, leergierige en inschikkelijke hond. Hij is trouw, heel zelfstandig, rustig, vriendelijk, maar indien nodig ook waakzaam en fel. Hij geldt als een geduldig speelkameraadje voor groot en klein, maar heeft veel plaats nodig om zich prettig te voelen.

Een Newfoundlander opvoeden

De Newfoundlander heeft niet echt een strenge opvoeding nodig. Doe dit op een evenwichtige, geduldige, rustige en liefdevolle manier. Hij is wel gevoelig aan je intonatie van de stem. Dus hou hier rekening mee. Het is tenslotte een gevoelige hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Newfoundlander? Kijk dan op onze Newfoundlander opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: reu 68-72 cm, teef 62-68 cm Gewicht: reu 50-68 kg, teef 40-55 kg Kleur: zwart, bruin

Aard

De Newfoundlander is aanhankelijk, zachtmoedig, sociaal en een volgzame hond. Hij is evenwichtig, zelfbewust en ongecompliceerd. Hij zwemt zeer graag, dit heeft hij te danken aan het redden van mensen uit het water en het helpen met vissersnetten uit het water te halen. De Newfoundlander is een vriendelijk dier, zowel tegen mens als dier, hierdoor is hij ook niet zo waaks. Maar als er echt gevaar dreigt dan zal hij zijn gezin beschermen. Een positief pluspunt aan de Newfoundlander is dat hij niet zo veel blaft. Hij is ook altijd goed gehumeurd.

Beweging

De Newfoundlander zwemt zeer graag, als je dit hem regelmatig kunt geven is het zeer prettig voor de hond en het is ook nog goed voor zijn conditie. Als hij nog klein is, is het beter om zware lasten en tochten uit te stellen. Dit vermijd je beter tot hij volledig is uitgegroeid. Dankzij zijn dikke vacht, kan hij zeker buiten gehouden worden. Tegen regen en kou is hij ook zeer goed beschermd.

Erfelijke ziekten

Newfoundlanders kunnen last hebben van heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Dit zijn stoornissen aan het heup- of ellebooggewricht. ED en HD wordt gezien als een erfelijk probleem. Er wordt geprobeerd om door middel van röntgenfoto's te ontdekken welke honden HD hebben om op basis hiervan te besluiten met welke honden wel of niet gefokt wordt. Wanneer een hond ED of HD heeft kan dit in meer of mindere mate optreden, mede afhankelijk van dieet en beweging. Wanneer een hond er wel veel last van heeft kan besloten worden tot een operatie.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.