Schotse herdershond - Collie

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Herdershonden
Land van oorsprong Groot-Brittannië
Fokkers 5 hondenfokkers
Rasverenigingen 1 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De langharige Schotse herdershond of colley-dog, meestal afgekort tot 'collie', heeft de harten van menig hondenliefhebber veroverd. Zijn populariteit dankt hij aan zijn sierlijkheid, intelligentie en trouw. Men mag zijn vaardigheden echter nooit vermenselijken en verkeerd beoordelen. Geheel alleen hoeden collies schaapskuddes, niet alleen in Schotland, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika en vooral in Australië. Als gezins-, huis- en waakhond is de collie al even betrouwbaar. Hij heeft echter wel een goede opvoeding nodig en een consequente, rechtvaardige en liefdevolle hand. Teven zijn doorgaans wat kleiner en lichter dan reuen. De verzorging van zijn weelderige haardos is geen sinecure; er moet vaak worden geborsteld. Er bestaan trouwens ook kortharige collies. Na een tocht door de regen is een wrijfbeurt met een vochtige doek aan te raden, anders zal de hond in bad moeten en worden ingezeept met een speciale hondenshampoo. De oren staan naar achteren, als hij iets bijzonders opmerkt recht overeind. De Schotse herdershond heeft veel plaats en uitloop nodig, want hij heeft veel behoefte aan beweging. Hij heeft in ieder geval taken nodig, opdat zijn uitstekende vaardigheden niet 'slijten'.

Een Schotse herdershond - Collie opvoeden

De Schotse Herdershond of 'Collie' is een rustige, lieve hond. De Collie is erg gehecht aan baas en gezin, maar zal toch één persoon als 'baas' beschouwen. De Collie is erg goed om gehoorzaamheidstrainingen mee te ondernemen. Ze leren snel en zijn zeer intelligent. Echter, als te weinig oefeningen worden ondernomen, kan de hond ongehoorzaam worden. Bovendien is de Collie goed te trainen voor behendigheid. Apporteren is dan ook een must voor deze honden. Vaak krijgen ze er geen genoeg van. Collies hebben echter een hekel aan stemverheffing en reageren gauw heel nerveus of geschrokken op ruzies in het gezin of als ze gestraft worden. Ze weten dan ook gauw dat ze fout zijn. Daarnaast staan Collies bekend om hun lieve expressie en zachte benadering naar kinderen, mits de kinderen goed om weten te gaan met een hond.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Schotse herdershond - Collie? Kijk dan op onze Schotse herdershond - Collie opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 51-61 cm Gewicht: 18-30 kg Kleur: geel-wit, grijsbruin-wit, ook driekleurig met zwart, roodgeel (roodbruin) of grijsbruin evenals blauwgemarmerd

Aard

Hij heeft een vriendelijk karakter, zonder trekken van nervositeit of agressiviteit. Van nature is de Schotse Herder gehoorzaam en leert hij heel snel. De collie heeft een hekel aan mopperen en boos worden.Tegenover vreemden zijn de Collies vaak gereserveerd. Een volwassen Collie heeft normale lichaamsbeweging nodig.

Beweging

Een volwassen exemplaar van dit ras heeft redelijk veel beweging nodig, al zal hij zich aanpassen wanneer u een dag geen tijd heeft om met hem een langere wandeling te maken. Ze houden erg veel van apporteren en balspelletjes, en presteren goed op het gebied van gehoorzaamheid, behendigheid en flyball. De jonge hond moet in de opgroeiperiode wat ontzien worden, zodat hij al zijn energie kan steken in de opbouw van sterke botten, gewrichten en spieren.

Erfelijke ziekten

De Schotse Herdershond is een sterk ras, maar is toch bevattelijk voor enkele erfelijke ziektes zoals Collie Eye Anomaly (CEA), heupdysplasie en doofheid. Sommigen kunnen epilepsie hebben en endocriene ziektes, waarvan niet bekend is of ze erfelijk zijn. Osteochondritis Disseccans (OCD) is een ziekte waarbij verlammingen van de schouders optreden. Deze ziekte openbaart zich al als de pup tussen de vier en twaalf maanden oud is. Ook komen allergieën en huidziektes voor. Schotse Herdershonden zijn fysiek zeer actief; daardoor zijn ze geneigd tot het krijgen van blessures, zoals gescheurde spieren, gescheurde gewrichtsbanden, sneden en gaten en gescheurde nagels.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.