Hoe kies je de juiste hond?

Hoe kies je de juiste hond?

Het is heel leuk om een nieuwe hond te kopen: je kijkt er heel erg naar uit en het is heel spannend. Het wordt zelfs nog leuker als je exact weet welke hond je graag zou willen.

Voor je de hond koopt, is het een heel goed idee om eens na te gaan wie er vooral voor de hond zal zorgen: wordt het de hele familie of is het vooral één iemand die de verantwoordelijkheden krijgt? Hou dus zeker rekening met een zekere verantwoordelijkheid en het verdelen van de taken, het is niet leuk als er maar één persoon alle verantwoordelijkheden krijgt terwijl het anders afgesproken was.

Moet je nog veel spullen kopen voor de hond? Hebben jullie al eetbakjes en eten? Moeten jullie misschien nog een bench kopen? Het is fijn als je alles al op voorhand in huis hebt alvorens de nieuwe huisgenoot bij jullie komt wonen.

Weet je al welk ras je graag wil? Het is heel handig als je op voorhand weet welke levensstijl jullie hebben zodat je het ras van de hond erop kan aanpassen. Als je bijvoorbeeld al wat ouder bent, is een grote en wilde hond misschien geen goed idee. Is de hond echt heel erg wild? Dan moet je ook oppassen met kinderen, zeker als de kinderen ook nogal wild aangelegd zijn.

Gezondheidsproblemen… daar moet je ook eens goed over nadenken. Omdat rashonden vaak zwakker zijn door de teelt, is het geen slecht idee om eens goed te informeren: sommige rassen van honden hebben snel last van epilepsie of van bijvoorbeeld erg zwakke knieën.

Ben je zelf op de hoogte van je eigen karakter? Ben je bijvoorbeeld een heel erg zachtaardig mens, dan is het niet echt een goed idee om bijvoorbeeld een Rottweiler te gaan adopteren. Zulke honden hebben een hele sterkte leider nodig en ze kunnen ook gevaarlijk zijn samen met (kleine) kinderen.

Willen jullie graag een puppy of liever een oudere hond? Misschien is het ook een goed idee om een hond uit een asiel te halen, vraag dan wel goed na waarom de hond in het asiel terechtgekomen is.
 

Een paar rassen en hun kenmerken

Het is altijd fijn om op voorhand te weten welke rassen ongeveer welke kenmerken hebben zodat je een goed doordachte keuze kan maken:

  • Honden zoals Rottweilers, Husky’s, Akita’s, Bullmastiffs en Schnauzers hebben een hele goed leidende baas nodig en moeten vaak beweging krijgen. Ook verliezen ze snel haar.
     
  • Ben je vooral op zoek naar een klein hondje? Dan zijn honden zoals de Chihuahua, Maltezer of poedel zeker geschikt voor jou. Let er wel op dat deze honden ook heel goed afgericht moeten worden, anders worden het vervelende hondjes die alleen maar keffen.
     
  • Ben je op zoek naar een jachthond? Dan zijn de Golden Retriever of de Labrador Retriever een goede keuze. Wel moeten jachthonden veel beweging krijgen en kunnen ze goed overweg met kinderen.
     
  • Bij de herdershonden zijn vooral de Border Collie, Duitse Herder en de Sheltie gewilde rassen. Deze honden hebben ook een goede training nodig en veel beweging.
     
  • Ook een kruising kan een goede optie zijn, er bestaat dan ook minder kans op genetische fouten door het fokken.

Extra hulp bij het vinden van het juiste ras kan je krijgen via onze hondentest. Bekijk ook eens onze pagina's met hondenrassen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

Bieke Van Gijsegem

Allemaal praatjes, de labjes zijn de beste!!!EMO 8EMO 3

John Reijnen

Een Golden Retriever is niet absoluut een jachthond, hij heeft inderdaad het instinct, maar net zo veel een super lieve en goede familie en huishond.
Hij is zeer kindvriendelijk, en ja hij heeft zijn dagelijkse loop nodig, maar welke hond heeft dat niet?

Bieke Van Gijsegem

Retrievers zijn inderdaad niet echt jachthonden, je hebt gelijk. Met dat voordeel dat ze niet achter elk konijn aan gaan, en plots geen enkel bevel meer kennen dan EMO 1

John Reijnen

@bieke....mij hoef je niet te overtuigen, ik kweek ze al 10 jaar, maar dan wel de "originele" (zie foto),EMO 1 en dit was vroeger wel wat men zei de jachtlijn, de blonde is meer de showlijn.
Ik heb nu met mijn jongste teef enkele jaren geleden een show moeten lopen, om een fokbrevet te kunnen krijgen, ik mocht één rondje lopen, en kon de ring verlaten, daar zij niet aan de goesting van de keurmeester voldeed (te donker) idem bij de GRCB, mijnmeiden horen thuis in de jacht volgens hun.....sorry heb ik gezegd, dat bepaal ik nog altijd zelf.....voor mij was dat het einde van mijn lidmaatschap van de GRCB.

Frans Rat

Wat een intriest artikel, ik met zeggen ik ben beter van je gewoon Davy. Hier kan je makkelijk pagina's lang over uitweiden.
Niks over broodfok of de keuze van een goeie fokker, niks over de keuze van het geslacht, niks over de verschillende sport-mogelijkheden met de hond.....Het artikel is hopeloos verouderd, niks om nu nog een mail over rond te sturen om je pagina te promoten.

John Reijnen

Beste Babysnake,

Ik weet niet of het jou ook al is opgevallen, maar al bijna een hele maand stuurt Davy alleen maar oude tot zeer oude artikelen uit. Ik weet eerlijk gezegd ook niet wat er scheelt, maar ik heb hem ook al 2 of 3 keer aangeschreven, maar krijg geen reactie van zijn kant.

René Tas

Beste Davy,
Ik heb uw artikels altijd met plezier gelezen en fijn gevonden .
Bij het overlopen van de hondenrassen heb ik echter een paar keer serieus de wenkbrauwen gefronst .
Als oudere hondenliefhebber heb ik wat bemerkingen :
1. De Belgische herders zouden volgens u nogal vaak geconfronteerd worden met heup- en elleboogdysplasie .? Wanneer er nu één ras is waar dit zelden voorkomt zijn het wel deze honden met hun buitengewone capaciteiten en gezondheid .
Het is anders gesteld met rassen die zéér populair zijn of waren ( Duitse herders, Collies, ...) .
Maar ja, in ons landje is men nooit trots op eigen volk, dieren, prestaties, ... hoe goed of degelijk ze ook zijn .
Je ziet dit hier aan de rassen die men aankoopt ...
2. Elke serieuze hondenkenner weet dat de Hollandse herder is ontstaan door de kruising van een Belgische herder met een andere niet-gedefinieerde hond .
Wat ze boven de Moerdijk ook mogen beweren ! Dit volk is duidelijk véél trotser op hun land, volk, enz .
Ik wil bij deze uw kennis en vakkundigheid absoluut niet in twijfel trekken maar dit moest me als onvoorwaardelijke hondenvriend en liefhebber van het hart .
Vriendelijke groeten,
René

els

je bent de boxers vergeten een boxer pup opvoeden is heel intensief want ze zijn super actief en slim en super lief


Een reactie plaatsen