Akita

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Aziatische keeshonden
Land van oorsprong Japan
Fokkers 13 hondenfokkers
Rasverenigingen 3 rasverenigingen

Algemeen voorkomen

De Akita is het nationale ras van Japan. Hij is genoemd naar de provincie waarvan hij afkomstig is, namelijk Akita. Akita ligt in het noorden van Honshu (Japan). Een belangrijk deel van zijn werk bestond uit krijgslustige taken. Zo werd hij getraind voor de jacht op beren en als gevechtshond. In het tijdperk dat in Japan de Samoerai voorkwam, vormde de Akita zijn vaste metgezel. De sterke genegenheid tegenover zijn baas heeft er toe geleid dat de Akita een plaats is gaan innemen in de Japanse mythologie en nog worden Akita-beeldjes heden ten dage als teken van vriendschap en voorspoed geschonken. De Akita wordt ook gezien als een geluksbrenger. De trouw van deze honden wordt duidelijk geïllustreerd in de legende over “Hachiko”: Aan het Shibuyu Railway Station staat een standbeeld van een zeer trouwe Akita, namelijk die van “Hachiko”. Hachiko begeleidde iedere dag zijn baasje professor Ueno van de Universiteit van Tokio naar het station en wachtte dan tot de trein wegreed.Om 15.00 uur ging hij dan weer naar het station om zijn baasje af te halen. Op een zekere dag wachtte Hachiko weer op de trein, die echter zonder zijn baas op het station arriveerde. Zijn baasje was aan een hartverlamming overleden op de Universiteit. Vanaf die dag ging Hachiko iedere dag, telkens om 15.00 uur naar het station om er op zijn baasje te wachten. De mensen die hem kenden gaven hem te eten en verzorgden hem als hij verwond was door te vechten met andere honden die hij op zijn weg tegenkwam. Dit deed hij 10 jaar lang tot bij zijn dood. Na zijn dood werd voor het Shibuyu Station in Tokyo een standbeeld voor hem opgericht. De vacht van Hachiko is bewaard gebleven in het museum van Ueno en hijzelf is het onderwerp van vele Japanse kinderboeken. De Akita heeft tijdens zijn bestaan al veel Ups en Downs gekend. Bijv. Discussie tussen het Japanse en Amerikaanse type. Dit is ondertussen al vanaf 1 januari 2000 opgelost en zijn dan erkent door de FCI in twee rassen : de Akita Inu en Amerikaanse Akita.

Een Akita opvoeden

Hij moet een baas hebben die strak de leiding in handen houdt en heel consequent is. Voor een ervaren hondenbezitter hoeft dit geen probleem te zijn, maar hij is voor een beginner echter minder geschikt.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Akita? Kijk dan op onze Akita opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: voor de reuen is dit 67 cm. en voor de teven 61 cm., een afwijking van 3 cm naar boven of beneden wordt getolereerd. Gewicht: voor de reuen is dit tss. de 35 à 45 kg. Voor de teven is dit tss. de 25 à 35 kg. Kleur: De Akita bestaat in verschillende toegestane kleuren : rood, sesam, brindle en wit. Al deze kleuren moeten “Urajiro” bezitten, dit wil zeggen dat zij witachtig haar aan de snuit, onder de snuit, de wangen, aan de keel, aan de borst en buik, aan bovenzijde van de staart en aan de binnenkant van de ledematen moeten bezitten. Bijzondere kenmerken: kortharig, schuin naar voor staande oren en krulstaart. Opmerking : De Japanse Akita mag geen zwarte snuit hebben.

Aard

In deze tijd ziet men hem als een waardig, voor de eigen mensen een vriendelijke kameraad. Toch moet de toekomstige eigenaar van een Akita zich goed realiseren wat de achtergrond is van het ras. De Akita is meestal lief, vriendelijk, verdraagzaam en verstandig als het zijn mensen betreft. Tegen vreemden zal hij eerder wat terughoudend zijn, waarbij hij hen nauwlettend in de gaten zal houden. Hij is zeker niet van het snel blaffende en happende type. Hij waakt en handelt bedachtzaam. Heel anders kan het zijn bij de konfrontatie met andere honden, met name die van hetzelfde geslacht. Het is dus het best dat men in een kennel koppels vormt van reu en teef. Hij is zeer goed in het omgaan met kinderen.

Beweging

De Akita heeft een groot uithoudingsvermogen. Zijn bewegingsbehoefte is bovengemiddeld. Driemaal daags een ommetje is beslist niet toereikend om deze hond in een goede conditie te houden. Trek er dan ook regelmatig met de hond op uit. Akita's lenen zich niet voor balspelletjes en zijn in doorsnee niet dol op apporteerspelletjes en dergelijke. In huis zijn Akita's in doorsnee rustig.

Erfelijke ziekten

SA (Sebaceous Adenitis) en VKH (Vogt-Koyanagi-Harada-Syndrom)

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.