Maltezer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Bichons
Land van oorsprong Middellandse Zeegebied
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Maltezer

De mysterieuze roots van de Maltezer

Laat je niet misleiden door de naam; de ware oorsprong van de Maltezer blijft een raadsel. Deze charmante hondjes delen een rijke geschiedenis met de Griekse oudheid, waar ze al op keramiek schitterden.

Adellijke gezellen door de eeuwen heen

Van koningin Elizabeth I tot Mary Queen of Scots, de Maltezer was de favoriet van velen in de adel. Hun elegante verschijning maakte hen tot perfecte gezelschapshonden.

Een heilig symbool in de oudheid

In vervlogen tijden werd de Maltezer vereerd als symbool van de godin Artemis. Hun zuivere witte vacht weerspiegelt deze goddelijke associatie.

Klein maar dapper

Laat je niet misleiden door hun bescheiden grootte. Maltezers staan bekend om hun moed en levenslust. Ze benaderen de wereld met een onverschrokken hart.

Tandheelkundige uitdagingen

De tandwissel kan voor Maltezers problematisch zijn. Een bezoekje aan de dierenarts voor hulp is soms nodig.

Energiek en speels

Maltezers zitten vol energie en avontuur. Ze vinden niets leuker dan spelen en rennen, altijd klaar voor een nieuwe uitdaging.

Altijd aan je zijde

Deze honden zijn echte gezelschapsdieren. Ze houden ervan om tijd met je door te brengen en kunnen moeilijk alleen zijn.

Intelligent en leergierig

Onderschat nooit de intelligentie van een Maltezer. Ze leren snel en zijn altijd eager om nieuwe trucjes te beheersen.

De Romeinse voetverwarmer

In de Romeinse tijd fungeerden Maltezers als levende voet- en bedverwarmers, bewijs van hun tijdloze charme.

Zorg voor de witte vacht

De prachtige witte vacht van de Maltezer vereist speciale zorg. Eigenaren gebruiken vaak specifieke producten om hun vacht vlekkeloos te houden.

Een symbool van vrede

Legendarisch is het verhaal waarin de apostel Paulus een Maltezer schonk als teken van vriendschap en vrede.

Een aristocratische metgezel

In het Romeinse Rijk was de Maltezer het ultieme symbool van status en verfijning onder adellijke dames.

Een icoon in de kunst

Van Griekse munten tot Romeinse mozaïeken, de Maltezer heeft altijd een speciale plek ingenomen in de wereld van de kunst.

Stil en aanhankelijk

Maltezers staan niet bekend als veel blaffers, wat hen uitstekende huisgenoten maakt, vooral in een appartement.

De ultieme stressverlichter

Knuffelen met een Maltezer kan wonderen doen voor je gemoedstoestand. Hun aanwezigheid werkt kalmerend en therapeutisch.

Een lang en gelukkig leven

Met een van de langste levensverwachtingen onder hondenrassen, kunnen Maltezers je wel 15 jaar of langer gezelschap houden. Een trouwe vriend voor het leven.

Oog voor detail

De gevoelige ogen van Maltezers vereisen extra aandacht. Ze zijn vatbaar voor irritaties, dus houd hun omgeving schoon en stofvrij.

Gezond blijven

Hoewel klein, is het belangrijk om het gewicht van je Maltezer in de gaten te houden. Een gebalanceerd dieet en voldoende beweging houden ze fit en gezond.

Algemeen voorkomen

Dit witte hondje, dat zijn naam ontleent aan het bekende eilandstaatje, was al ten tijde van de Grieken en Romeinen bekend. Destijds stond hij al in de gunst bij dames, mede dankzij zijn langharige, zijdezachte vacht. Voor het overige is hij allesbehalve een schoothondje.

Hij is het liefst altijd buiten, zelfs bij regen en sneeuw. Als hij er niettemin 'netjes' moet uitzien, dan vergt de verzorging van zijn zachte vacht dagelijks veel aandacht(de foto laat zien dat de maltezer ook ongekamd charmant kan zijn).

De maltezer is een speelse hond die graag met kinderen stoeit. Hij laat zich echter niet alles welgevallen en kan wel eens vinnig toebijten als iets hem niet bevalt, daarom kunt u hem beter niet alleen laten met kleine kinderen.

Tegenover vreemden is hij wantrouwig, soms zelfs agressief. Een goede opvoeding kan voorkomen dat hij te veel blaft. Bij een goede verzorging kan zijn haar wel 30 cm lang worden, maar dit levendige kereltje laat het vaak niet zover komen!

Een Maltezer opvoeden

Het is belangrijk om al op jonge leeftijd te beginnen met de training van je Maltezer. Deze slimme hondjes leren snel, maar ze hebben ook een koppige kant. Vroege socialisatie en basiscommando's leggen een solide basis voor een goed opgevoede volwassen hond.

Positieve versterking werkt het best

Maltezers reageren uitstekend op trainingstechnieken die gebaseerd zijn op positieve versterking. Beloon goed gedrag met traktaties, complimenten en speeltijd. Vermijd strenge straffen; deze kunnen leiden tot angst en terughoudendheid.

Geduld en consistentie zijn sleutel

Wees geduldig en consistent in je trainingsmethoden. Maltezers kunnen soms eigenwijs zijn, dus het is belangrijk om consequent te blijven met commando's en verwachtingen. Dit helpt je Maltezer om te begrijpen wat van hem of haar verwacht wordt.

Train op zindelijkheid met routine

Zindelijkheidstraining kan een uitdaging zijn bij Maltezers. Een consistente routine, veel lofprijzingen en regelmatige uitlaatmomenten helpen hierbij. Wees geduldig en blijf positief; elke hond leert op zijn eigen tempo.

Leer je Maltezer om alleen te zijn

Maltezers houden van gezelschap en kunnen last hebben van verlatingsangst. Leer je hond van jongs af aan om alleen te zijn door korte periodes weg te gaan en deze geleidelijk aan te verlengen. Dit helpt om stress en angst te verminderen wanneer je niet thuis bent.

Maak training leuk

Houd trainingssessies kort en leuk. Maltezers zijn speels en leren het beste wanneer training aanvoelt als een spel. Dit versterkt de band tussen jou en je hond en maakt leren een positieve ervaring.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Maltezer? Kijk dan op onze Maltezer opvoeden pagina.

Uiterlijk

Een vacht als sneeuw

De Maltezer staat bekend om zijn schitterende, zuiver witte vacht die zacht en zijdeachtig aanvoelt. Deze lange, vloeiende vacht bedekt het gehele lichaam en geeft het ras een elegante uitstraling. Regelmatige verzorging is essentieel om de vacht in topconditie te houden.

Klein maar fijn

Wat grootte betreft, valt de Maltezer onder de kleine hondenrassen. Volwassen exemplaren bereiken een schofthoogte van ongeveer 21 tot 25 centimeter. Hun compacte formaat maakt ze perfecte metgezellen voor zowel stads- als landbewoners.

Lichtgewicht charmeurs

Het gewicht van een gezonde Maltezer ligt doorgaans tussen de 3 en 4 kilogram. Dit lichte gewicht draagt bij aan hun vermogen om gemakkelijk te worden opgetild en meegenomen op avonturen buitenshuis.

Ogen die spreken

De expressieve, donkerbruine ogen van de Maltezer zijn omlijst met zwart, wat een opvallend contrast vormt met hun witte vacht. Hun lieve blik verovert onmiddellijk harten.

Een elegant silhouet

De Maltezer heeft een compact lichaam dat balans en gratie uitstraalt. Hun trotse houding en levendige gang maken ze tot een opvallende verschijning, waar ze ook gaan.

Aard

Maar al te veel mensen denken dat de Maltezer een "minimensje" is. Niets is minder waar, hij is en blijft een hond, een roedeldier.

Honden hebben een leider nodig die ze kunnen volgen, en die de regels bepaalt. Ook de Maltezer heeft dus duidelijke richtlijnen nodig van iemand die boven hem staat. Maltezers hebben een sterke "will to please" en leren bijzonder gemakkelijk dingen aan, maar daar moet dan wel een zachte hand bij gebruikt worden.

Als puppy zijn ze enorm lief en schattig en worden ze maar al te vaak verwend, of mogen dingen doen die bij een groter ras niet zouden worden getolereerd. Vergeet evenwel niet dat dergelijk gedrag in de toekomst een probleem kan vormen als het een vast patroon vormt.

Maltezers kunnen het doorgaans zeer goed vinden met kinderen. Denk er echter aan dat de Maltezer geen lappenpop is en leer kinderen hoe ze moeten omgaan met de hond. Op die manier blijft het leuk voor zowel het kind als de hond.

Beweging

Maltezers zijn energiek en levendig, dus dagelijkse beweging is essentieel voor hun fysieke en mentale gezondheid. Een combinatie van wandelingen en speeltijd helpt om hun energie in goede banen te leiden.

Korte maar frequente wandelingen

Vanwege hun kleine formaat hebben Maltezers geen uren durende wandelingen nodig. Korte, maar frequente wandelingen zijn voldoende. Drie tot vier korte wandelingen per dag, samen met speelsessies, houden ze gelukkig en gezond.

Speeltijd bevordert de gezondheid

Naast wandelen, is speeltijd cruciaal. Speelgoed en spelletjes die mentale stimulatie bieden, zijn ideaal voor de Maltezer. Dit houdt niet alleen hun lichaam maar ook hun geest actief.

Trainen kan ook leuk zijn

Gebruik trainingsmomenten om extra beweging te integreren. Leer je Maltezer nieuwe trucjes of volg samen een agility-cursus. Dit soort activiteiten zijn niet alleen goed voor de lichaamsbeweging, maar versterken ook jullie band.

Zorg voor voldoende rust

Naast actieve beweging, is het belangrijk om te zorgen dat je Maltezer ook genoeg rust krijgt. Zorg voor een comfortabele rustplek waar ze zich kunnen terugtrekken na een speel- of wandelsessie.

Voorkom overbelasting

Let op de signalen van je Maltezer tijdens het bewegen. Overbelasting kan schadelijk zijn, vooral voor hun kleine lichamen. Zorg voor een goede balans tussen activiteit en rust.

Waarom puzzels belangrijk zijn

Naast fysieke beweging is mentale stimulatie cruciaal voor de gezondheid en het geluk van je Maltezer. Puzzels en denkspelletjes dagen hun brein uit, voorkomen verveling en stimuleren hun natuurlijke nieuwsgierigheid.

Niet elke puzzel is geschikt voor elke hond. Begin met eenvoudige puzzels en werk geleidelijk naar moeilijkere uitdagingen. Let op de voorkeuren van je Maltezer; sommige honden geven de voorkeur aan speelgoed dat ze kunnen gooien, terwijl anderen liever werken voor snoepjes.

Interactief speelgoed houdt ze bezig

Interactief speelgoed dat reageert op de acties van je Maltezer kan bijzonder boeiend zijn. Speeltjes die piepen, bewegen of licht geven bij interactie, kunnen urenlang vermaak bieden.

Train het brein met traktatie-dispensers

Traktatie-dispensers zijn een uitstekende manier om je Maltezer mentaal uit te dagen. Ze moeten nadenken en actie ondernemen om bij de lekkernijen te komen, wat hun probleemoplossend vermogen stimuleert.

Samen puzzelen versterkt de band

Het samen oplossen van puzzels kan jullie band versterken. Het geeft je de kans om samen plezier te hebben en elkaar beter te leren kennen. Bovendien biedt het een geweldige gelegenheid voor positieve versterking en lof.

Regelmatige vernieuwing

Net als mensen, kunnen honden verveeld raken met dezelfde oude spelletjes. Vernieuw regelmatig het assortiment puzzels en speelgoed om je Maltezer geïnteresseerd en betrokken te houden.

Erfelijke ziekten

Maltezers zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals elk ras hebben ze aanleg voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Kennis hierover is essentieel om de gezondheid en het welzijn van je Maltezer te waarborgen.

Patellaluxatie

Een veelvoorkomend probleem bij kleine rassen, waaronder de Maltezer, is patellaluxatie. Dit is een aandoening waarbij de knieschijf uit positie raakt. Symptomen kunnen variëren van lichte ongemakken tot ernstige mobiliteitsproblemen.

Tandheelkundige problemen

Maltezers hebben vaak te kampen met tandheelkundige problemen, zoals tandsteenopbouw, tandvleesontsteking en vroegtijdig tandverlies. Regelmatige gebitsverzorging is daarom cruciaal.

Portosystemische shunt (PSS)

Deze aandoening, waarbij het bloed om de lever heen wordt geleid in plaats van erdoorheen, komt soms voor bij Maltezers. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen, waaronder groeiachterstand en neurologische symptomen.

Progressieve Retina Atrofie (PRA)

PRA is een oogaandoening die leidt tot het afsterven van het netvlies, wat uiteindelijk kan resulteren in blindheid. Vroege diagnose en zorg kunnen de levenskwaliteit van de hond helpen behouden.

Hartziekten

Maltezers kunnen gevoelig zijn voor verschillende hartziekten, waaronder mitralisklepziekte. Regelmatige controles bij de dierenarts kunnen helpen bij vroege opsporing en behandeling.

Tracheale instorting

Tracheale instorting, waarbij de luchtpijp gedeeltelijk dichtklapt, komt vaker voor bij kleinere rassen, inclusief de Maltezer. Symptomen zoals hoesten en ademhalingsproblemen verdienen onmiddellijke aandacht.

Preventie en zorg

Hoewel sommige erfelijke aandoeningen niet te voorkomen zijn, kan een gezonde levensstijl, regelmatige veterinaire zorg en vroege interventie het risico verminderen en de levensduur en levenskwaliteit van je Maltezer aanzienlijk verbeteren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.