Maltezer

Kindvriendelijkheid
Hondvriendelijkheid
Kan alleen zijn
Heeft beweging nodig
Gehoorzaamheid

Groep Bichons
Land van oorsprong Middellandse Zeegebied
Fokkers 3 hondenfokkers
Rasverenigingen 2 rasverenigingen

Weetjes over de Maltezer

 • Mysterieuze Oorsprong: Hoewel de naam suggereert dat ze van Malta komen, is de exacte oorsprong van de Maltezer niet volledig duidelijk.
 • Ancient Companions: Maltezers worden vaak afgebeeld op Griekse keramiek en zijn mogelijk duizenden jaren oud.
 • Adellijk Gezelschap: Koningin Elizabeth I en Mary Queen of Scots hadden beide Maltezers als huisdieren.
 • Heilig Symbool: In de oudheid werden Maltezers vaak geassocieerd met de godin Artemis.
 • Beroemd Wit: Maltezers zijn een van de weinige rassen die bekend staan om hun volledig witte vacht.
 • Klein maar Moedig: Ondanks hun kleine formaat, staan Maltezers bekend om hun moed en vastberadenheid.
 • Tandenwissel: Maltezers kunnen problemen hebben met het wisselen van tanden. Soms moet een dierenarts helpen om de melktanden te verwijderen.
 • Energie voor Dagen: Maltezers zijn kleine honden met een groot energieniveau en houden van spelen en rennen.
 • Behoeftig Ras: Maltezers houden ervan om in het gezelschap van mensen te zijn en kunnen verlatingsangst ontwikkelen als ze te lang alleen gelaten worden.
 • Onderschat hun Intelligentie Niet: Maltezers zijn zeer intelligent en staan bekend om hun vermogen om snel nieuwe commando's te leren.
 • Voetwarmers: In de Romeinse tijd werden Maltezers gebruikt als "voetwarmers" en "bedverwarmers".
 • Schoonheidsproducten: Vanwege hun witte vacht, gebruiken veel Maltezer eigenaren speciale producten om vlekken rond de ogen en mond van de hond te voorkomen.
 • Vredesambassadeur: Volgens de legende schonk de apostel Paulus een Maltezer aan de gouverneur van Malta als teken van vriendschap en vrede.
 • Aristocratische Vriend: Maltezers waren populair bij adellijke dames in het Romeinse Rijk, en ze werden vaak in hun mouwen gedragen.
 • Beroemd in de Kunst: Maltezers zijn vaak afgebeeld op oude Griekse munten en Romeinse mozaïeken.
 • Stille Vriend: Maltezers zijn niet bekend als blaffers, wat hen tot goede appartementshonden maakt.
 • Stressverlichter: Het aaien en knuffelen van een Maltezer kan helpen om stress te verlichten, en ze zijn vaak goede therapiehonden.
 • Lange Levensduur: Maltezers hebben een van de langste levensverwachtingen onder hondenrassen, vaak leven ze 15 jaar of langer.
 • Gevoelige Ogen: Maltezers hebben gevoelige ogen die gevoelig zijn voor irritatie door vuil en stof.
 • Gewichtscontrole: Maltezers hebben de neiging om overgewicht te krijgen als ze niet goed worden gecontroleerd met hun dieet en beweging.

Algemeen voorkomen

Dit witte hondje, dat zijn naam ontleent aan het bekende eilandstaatje, was al ten tijde van de Grieken en Romeinen bekend. Destijds stond hij al in de gunst bij dames, mede dankzij zijn langharige, zijdezachte vacht. Voor het overige is hij allesbehalve een schoothondje.

Hij is het liefst altijd buiten, zelfs bij regen en sneeuw. Als hij er niettemin 'netjes' moet uitzien, dan vergt de verzorging van zijn zachte vacht dagelijks veel aandacht(de foto laat zien dat de maltezer ook ongekamd charmant kan zijn).

De maltezer is een speelse hond die graag met kinderen stoeit. Hij laat zich echter niet alles welgevallen en kan wel eens vinnig toebijten als iets hem niet bevalt, daarom kunt u hem beter niet alleen laten met kleine kinderen.

Tegenover vreemden is hij wantrouwig, soms zelfs agressief. Een goede opvoeding kan voorkomen dat hij te veel blaft. Bij een goede verzorging kan zijn haar wel 30 cm lang worden, maar dit levendige kereltje laat het vaak niet zover komen!

Een Maltezer opvoeden

Maltezers passen zich altijd moeiteloos aan aan de omstandigheden en de opvoeding verloopt daarmee ook redelijk gemakkelijk. Ze mogen nooit met harde hand opgevoed worden want ze zijn gevoelig voor de intonatie van de stem en ze zitten graag in het gezelschap van hun gezin.

Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Maltezer? Kijk dan op onze Maltezer opvoeden pagina.

Uiterlijk

Grootte: 21-26 cm

Gewicht: 2-3 kg

Kleur: wit

Aard

Maar al te veel mensen denken dat de Maltezer een "minimensje" is. Niets is minder waar, hij is en blijft een hond, een roedeldier.

Honden hebben een leider nodig die ze kunnen volgen, en die de regels bepaalt. Ook de Maltezer heeft dus duidelijke richtlijnen nodig van iemand die boven hem staat. Maltezers hebben een sterke "will to please" en leren bijzonder gemakkelijk dingen aan, maar daar moet dan wel een zachte hand bij gebruikt worden.

Als puppy zijn ze enorm lief en schattig en worden ze maar al te vaak verwend, of mogen dingen doen die bij een groter ras niet zouden worden getolereerd. Vergeet evenwel niet dat dergelijk gedrag in de toekomst een probleem kan vormen als het een vast patroon vormt.

Maltezers kunnen het doorgaans zeer goed vinden met kinderen. Denk er echter aan dat de Maltezer geen lappenpop is en leer kinderen hoe ze moeten omgaan met de hond. Op die manier blijft het leuk voor zowel het kind als de hond.

Beweging

Hoewel de Maltezer een klein hondenras is, hebben ze nog steeds een matige hoeveelheid beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dagelijks wandelen, spelletjes spelen in huis of in de tuin, en mentale stimulatie door training of puzzels zijn allemaal geweldige manieren om je Maltezer bezig te houden.

Wat betreft de specifieke activiteiten voor Maltezers, volgen hier enkele suggesties:

 • Wandelingen: Een dagelijkse wandeling van minstens 20 minuten tot een uur, afhankelijk van de leeftijd en gezondheid van je hond, is essentieel.
 • Speeltijd: Maltezers zijn dol op spelletjes zoals apporteren. Dit helpt hen niet alleen lichamelijk actief te blijven, maar stimuleert ook hun mentale gezondheid.
 • Training: Gezien hun intelligentie, genieten Maltezers van trainingssessies. Dit kan variëren van basis commando's tot meer geavanceerde trucjes.
 • Sociale interactie: Sociale interactie met andere honden en mensen is ook een vorm van beweging. Dit helpt hen om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en voorkomt dat ze angstig of agressief worden.
 • Puzzels: Hondenpuzzels die ze uitdagen om voedsel of speelgoed te vinden, kunnen ook helpen om hun lichaam en geest bezig te houden.

Let op: elke hond is uniek. Het is belangrijk om het energieniveau en de gezondheid van je specifieke hond te observeren en activiteiten dienovereenkomstig aan te passen.

Erfelijke ziekten

Net als bij alle hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen en ziekten die vaker voorkomen bij Maltezers. Hieronder bespreken we enkele van deze erfelijke aandoeningen en hoe ze de gezondheid van uw Maltezer kunnen beïnvloeden.

Luxerende Patella: Luxerende patella, ook bekend als "slippende knieschijf", is een veelvoorkomende aandoening bij kleine hondenrassen zoals de Maltezer. Deze aandoening treedt op wanneer de knieschijf uit de groeve glijdt waarin deze normaal gesproken beweegt. Dit kan leiden tot kreupelheid, ongemak en in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de aandoening te verhelpen.

Progressieve Retina Atrofie (PRA): Progressieve Retina Atrofie (PRA) is een oogziekte die langzaam leidt tot blindheid. Bij Maltezers is PRA een erfelijke ziekte. Het begint meestal met nachtblindheid en kan uiteindelijk leiden tot volledige blindheid. Hoewel er geen genezing is, kunnen honden met PRA vaak leren omgaan met hun verminderde zicht en nog steeds een vol, gelukkig leven leiden.

Portosystemische Shunt (PSS): Een Portosystemische shunt (PSS) is een abnormale bloedvatenverbinding die het bloed om de lever heen leidt, in plaats van erdoorheen. Dit kan leiden tot een opeenstapeling van gifstoffen in het lichaam. PSS kan symptomen veroorzaken zoals slechte groei, neurologische problemen en gastro-intestinale problemen. Behandeling kan bestaan uit dieetaanpassingen, medicijnen en in sommige gevallen een operatie.

Witte Shaker Syndroom: Het Witte Shaker Syndroom is een ziekte die voornamelijk witte hondenrassen zoals de Maltezer treft. Het wordt gekenmerkt door episodes van oncontroleerbare trillingen of schudden. De exacte oorzaak is onbekend, maar het wordt verondersteld een vorm van inflammatoire ziekte te zijn. De behandeling omvat meestal steroïden om de ontsteking te verminderen.

Let op: Hoewel deze aandoeningen kunnen voorkomen bij Maltezers, dit betekent niet dat elk individu deze zal ontwikkelen. Regelmatige dierenartsbezoeken en een gezonde levensstijl kunnen bijdragen aan de algehele gezondheid en het welzijn van uw hond.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe hondenrassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.