De geschiedenis van de hond en zijn ras

De geschiedenis van de hond en zijn ras
Tegenwoordig bestaan er ontzettend veel hondenrassen. De Canis Familiaris wordt vandaag de dag omschreven als de huishond. Al deze rassen zijn afkomstig van dezelfde familie, namelijk de Canis Lupus, de wolf. Vroeger werden verschillende wolven met elkaar gekruist waardoor er verschillende hondenrassen ontstonden.

Sportieve hondenrassen

Sportieve hondenrassen werden oorspronkelijk gefokt voor de jacht. Ze kunnen zeer snel rennen en hebben langere poten dan andere honden. Bovendien hebben ze erg veel energie en kunnen ze goed apporteren.

De honden in deze groep zijn de Spaniëls en de Setters. Deze werden oorspronkelijk in West-Europa gebruikt tijdens de jacht. En dit was zowel een sport voor de echte heren als een manier om voedsel te verzamelen.

Ook Windhonden, Beagles en Bloedhonden behoren tot deze rassen. Zij zijn zeer luidruchtig, wat zeker een kenmerk van een wolf is.

Werkende hondenrassen

Werkende hondenrassen werden gefokt om sterk en krachtig te worden. Zo konden ze helpen bij taken waar veel kracht en uithoudingsvermogen noodzakelijk was.

In deze groep van rassen vind je Boxers, Rottweilers en Dobermanns terug. Ook de Sint Bernard behoort tot deze groep. Deze hond wordt nog steeds gebruikt als reddingshond in de bergen.

Herdersgroep

Deze honden zijn gefokt in gebieden met open vlaktes en op plaatsen waar men veel schapen en vee had. Tot deze groep behoren de Herdershonden en Collies.

Ze zijn zeer waakzaam, snel en slim en hebben het vermogen om een groep dieren onder controle te houden. Deze honden hebben bovendien een scherp gezichtsvermogen en kunnen goed zien in het donker.


Schoothondjes

Schoothondjes hadden geen specifieke functie. Net zoals nu waren het vroeger ook speelkameraadjes. Chihuahuas, Papillons en Maltezers behoren tot deze categorie.

Gemengde hondenrassen

De gemengde hondenrassen of de niet-sportieve groep zijn de rassen die geen specifieke eigenschappen hebben waardoor ze niet onder een bepaalde groep behoren. Het zijn dus geen rasechte honden.

Bovendien worden tegenwoordig veel bekende rassen gecombineerd. Zoals bijvoorbeeld het nieuwe ras de ‘Cockapoo’. Dit is een kruising tussen de Cocker Spaniël en een Poedel. Ook bestaat er tegenwoordig de ‘Maltipoo’, een kruising tussen een Maltezer en een poedel. Dit zijn hondenrassen in wording.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

jeanetteke Jeanetteke

ik heb nu nog een sharpei maar wil een andere soort als deze er ooit niet meer is want na 3 sharpeis ben ik er een beetje zat van
nou dacht ik aan een middelgrote hond of wat kleinere maltipoo of zo maar niet zo een stuiterbal wie denkt met mij mee

Wimbo Wimbo

Het oudste hondenras is de Podenco (ook wel Pharao-hond) Dit ras is al 7000 jaar oude en het oudst bekende hondenras. De originele was zwart en dit is later overgegaan naar kaneel tot toffee-kleurig; al dan niet met witte(re) vlekken (Bles, neus, poten en hals) Van origine (en de meesten nog steeds!) voorzien van een grote dosis jacht-genen. (Kleinwild) Snelle, gespierde hond met zeer veel uithoudingsvermogen. Ook een zuivere werkhond dus. Vooral te vinden rond de middellandse zee.
Gewoon even als aanvulling want deze hond wordt te vaak vergeten. En natuurlijk ook een beetje omdat we er zelf (nu) twee hebben... EMO 3

T. H.

Ik had het niet beter kunnen verwoorden Wimbo1!
Heb nl óók zo een machien EMO 9, een Podenco Andaluz (talla media).
Geweldige beestjes zijn het en inderdaad jammer genoeg te vaak vergeten wegens niet gekend!

Leuk dat er nu aandacht is voor de Podenco , zo prachtig om te zien hun uithoudingsvermogen .En ook hun liefde voor hun baasjes , geweldige honden zijn het zeer aanhankelijk maatjes voor het leven .
Zelf heb ik een podenco als hulphond buddyhond en hij doet het geweldig !!

Leuk dat er nu aandacht is voor de Podenco , zo prachtig om te zien hun uithoudingsvermogen .En ook hun liefde voor hun baasjes , geweldige honden zijn het zeer aanhankelijk maatjes voor het leven .
Zelf heb ik een podenco als hulphond buddyhond en hij doet het geweldig !!

Karel Van den Bossche

ik heb nu een Finse lappenhond dit is de braafste hond die ik al gehad heb en luistert meer dan voldoende, mijn vorige hond was een Engelse cocker spaniel en deze was een heel slimme hond die blonk in alles uit en had een prachtig palmares op gebied van gehoorzaamheid , maar had maar één vriend en dat was ik. Toen deze stierf heb ik tranen met tuiten gehuild. Dit staat mij met deze hond opnieuw te wachten maar de tijd dat we samen zijn is onbetaalbaar. Een Finse lappenhond aan iedereen aan te raden.EMO 1


Een reactie plaatsen