Artikels

Artikels


Een spreekbeurt over de hond?

Ben je op zoek naar informatie over je spreekbeurt over de hond? Zoek dan niet verder :-). Hier bij hondencentrum vind je zeer veel info.  Bijna dagelijks krijgen we vragen om mee te helpen met met een spreekbeurt. Dus heb ik maar even een beetje interessante informatie bij elkaar gezet. En geprobeerd om vooral wat interessante links naar onze verschillende pagina's te geven. Want er staat zeer veel informatie op hondencentrum.
...

Lees meer

De labrador retriever, een echte held!

De labrador retriever of kortweg labrador is een lieve hond, ziet er schattig uit en bijna iedereen is er dol op. Toch is hij meer dan enkel een schatje. De labrador is namelijk een heel sociale hond die paraat staat voor mensen met een handicap. ...

Lees meer

Discoide lupus bij honden

Discoide lupus bij honden is een auto-immuunziekte die resulteert in een verkleuring van de neus. In zeldzame gevallen kunnen ook andere delen van de huid worden aangetast.  Tot op vandaag de dag is de oorzaak van deze ziekte nog steeds een vraagte...

Lees meer

De Yorkshire Terriër

Uiterlijke kenmerken Met een schofthoogte van 25 centimeter en gewicht dat tussen de 2,4 en 3,1 kg ligt, is de Yorkshire Terriër een kleine hond. De vacht kan twee vormen aannemen: de langere zijdeachtige vacht en de kortharige vacht. Deze vacht besta...

Lees meer

Geef je je hond wel gezonde en veilige voeding?

Als je je viervoeter echt graag ziet, moet je veel aandacht besteden aan zijn voeding. Stel je dus de vraag: geef ik mijn hond wel gezonde voeding? Veel commerciële hondenvoeding bevat namelijk schadelijke ingrediënten. Hecht dus niet veel vertrouwen a...

Lees meer

Welke ziektes kunnen honden verspreiden?

Jaarlijks moeten onze honden door de dierarts gecontroleerd worden op ziekten en eventueel worden ze dan ook ingeënt. Dit moeten we niet alleen voor onze honden doen, maar ook voor onszelf. Hoewel het niet vaak voorkomt, kunnen wijzelf besmet worden door onze viervoeter. ...

Lees meer

Schadelijke voedingsmiddelen voor honden

Kan je de smekende ogen van je hond niet weerstaan als je aan het eten bent? Geef je hem regelmatig iets van de tafel? Let er mee op. Ook al lijkt het alsof niks hen ziek kan maken als je ziet dat ze knabbelen aan allerlei dingen van vuile sokken t...

Lees meer

Corticosteroïden of bijnierschorshormonen voor de hond

Corticosteroïden of bijnierschorshormonen zijn krachtige middelen die op veel plaatsen in het lichaam van de hond hun werking kunnen uitoefenen. Je kan er opvallende resultaten mee bereiken, die vaak niet anders kunnen bereikt worden. Maar zijn deze ho...

Lees meer

Gevaren van ongezonde hondenvoeding

Een hond wordt vaak beschouwd als ‘de beste vriend van de mens’. Waarom zou je dus minder aandacht besteden aan het welzijn van je hond dan aan je eigen gezondheid ? Ook honden hebben nood aan een gevarieerd en evenwichtig dieet. Dus als jij de best...

Lees meer

Infectie aan de urinewegen bij honden

Je kent ongetwijfeld het gevoel dat je ongelooflijk dringend naar het toilet moet, maar toch nog even zult moeten wachten. Stel je dan eens in de plaats van een hond die uren aan een stuk binnen zit en zijn of haar plasje niet kan doen. Het is verv...

Lees meer

Je hond en de ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is een ruim verspreide ziekte. Het wordt veroorzaakt door een bacterie gedragen door teken. Wanneer een besmette teek je huisdier bijt, komt de bacterie in het bloed terecht. Aangezien honden voortdurend in gras lopen en liggen zijn ze heel vatbaar voor teken. Wees dus op je hoede voor deze ziekte! ...

Lees meer

OFA Certificaties en heupdisplasie: een wegwijzer

Heb je een grote hond, of ben je op zoek naar een grote hond, dan ben je zeker al in contact gekomen met de ‘ OFA certificatie ’. Dit verwijst naar het heupgewricht van de hond en is een indicator indien er mogelijke (heup)problemen voorkomen bij je ho...

Lees meer

Cushing - Syndroom van Cushing

Het syndroom van Cushing is een ziekte waardoor een hond er vaak opgeblazen uit ziet. Deze ziekte doet zich meestal voor bij honden van middelbare leeftijd. De gemiddelde leeftijd waarbij het syndroom van Cushing wordt ontdekt is zes jaar, al kan een...

Lees meer

Vlooien: Een probleem voor hond en baasje

Deze kleine zwarte beestjes zijn de pest voor honden en hun baasjes. Ze verspreiden zich supersnel en zorgen voor heel wat ongemakken. Hoe weet je dat je hond vlooien heeft en hoe krijg je ze terug weg? Symptomen Als je volgende symptomen herkent...

Lees meer

Artritis bij honden

Artritis bij honden is een aandoening die optreedt wanneer de gewrichten ontstoken raken. Net als bij mensen komt het vooral voor bij oudere honden, maar het kan net zo goed bij jonge honden voorkomen. Vaak is artritis het gevolg van een letsel of va...

Lees meer

Zo maak je van je poedel de ideale waakhond

Het klinkt misschien vreemd maar ook een poedel kan een goede waakhond worden. Ze zijn namelijk een van de intelligentste honden en na de juiste training zullen ze je huis beschermen tegen indringers. Oorspronkelijk werden poedels al ingezet om mense...

Lees meer

Een Bulldog voor het leven

Ze zijn klein, hebben een stevige blik, zijn ruw gebouwd en daardoor denken mensen vaak dat ze gevaarlijk zijn. Terecht of niet? We zetten hieronder even wat informatie voor je op een rijtje. Koppig baasje Bulldogs zijn een van de liefste hondenras...

Lees meer

Loopsheid bij de hond

De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond of teef . Het is dus hetzelfde als de menstruatie bij de vrouw. Net zoals bij vrouwen ondergaat het lichaam van de teef een aantal veranderingen. Als baasje is het belangrijk dat je hi...

Lees meer

Rauwe voeding voor honden

De meeste mensen geven hun hond commercieel voer , zoals brokken, blikvoeding, diners en tegenwoordig ook complete versvleesvoeding. Toch is het voeren van brokken recent, vroeger gaf men de honden overgebleven resten van hun eigen maaltijd en af en...

Lees meer

Leverziekten bij honden

De lever is van vitaal belang. Het is namelijk het belangrijkste stofwisselingsorgaan in het lichaam van de € hond en heeft minimum 1500 verschillende functies. Zo zorgt de lever voor de stofwisseling van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen e...

Lees meer

Gezonde hondenvoeding

Het is belangrijk dat je hond of puppy van jongs af aan gezonde hondenvoeding krijgt. Veel hondenproducten bevatten namelijk ingrediënten die ziekte of zelfs de dood tot gevolg hebben. En je wilt toch enkel het beste voor je harige vriend? Wees d...

Lees meer

Maagtorsie: Een probleem bij honden

Maagtorsie is een van de meest voorkomende doodsoorzaken bij honden. Deze aandoening doet zich voor wanneer de maag van een hond aanzienlijk zwelt als gevolg van een teveel aan vloeistof of gas. Minder dan één uur na de zwelling kan de situatie al le...

Lees meer

De Boxer: Een speelse vriend

Iedereen herkent de boxer aan zijn typische uiterlijke kenmerken: klein, gespierd, kortharig, bruine ogen en een vierkante kaaklijn. Kortom, ze zien er nogal dreigend uit. Dit kan je misschien afschrikken om een boxer in huis te nemen. Maar achter ...

Lees meer

Drie dingen die je je hond nooit mag voeden!

Hoeveel kinderen zijn er wel niet die onder tafel stiekem hun eten aan de hond geven? Bovendien hebben veel mensen de gewoonte om hun etensrestjes aan de hond te voeden. Hiermee moet je echter goed opletten! Veel mensenvoeding is namelijk giftig voor h...

Lees meer

Hypoallergene hondenrassen

Hypoallergene honden zijn ideaal voor hondenliefhebbers die last hebben van allergieën. Hoewel er geen enkel hondenras bestaat dat 100% antiallergeen is, bestaan er sommige rassen die minder allergie veroorzaken. Deze honden verliezen weinig tot geen...

Lees meer