Honden aan de lijn of vrij?

Honden zijn een integraal onderdeel van veel gezinnen. Of ze nu genieten van een spel in het park of gezellig aan de voeten van hun eigenaar liggen, ze brengen vreugde en gezelschap. Maar wat gebeurt er als je jouw hond uitlaat in openbare ruimtes? Het antwoord hangt af van een reeks factoren, waaronder lokale wetgeving en openbare perceptie. In dit artikel duiken we in de diepte van de kwestie: honden aan de lijn versus loslopen in België en Nederland.

Wetten en regels in België en Nederland

In België en Nederland zijn er specifieke wetten en regels die het uitlaten van honden in openbare ruimtes regelen. Over het algemeen geldt dat honden in België in openbare ruimtes aangelijnd moeten zijn, tenzij er duidelijk staat aangegeven dat ze los mogen lopen. Er zijn speciale losloopgebieden in bepaalde parken en bossen waar honden vrij kunnen rondlopen.

De regels in Nederland kunnen per gemeente variëren. Over het algemeen moeten honden aan de lijn worden gehouden op openbare wegen en in natuurgebieden, behalve als een gebied uitdrukkelijk is aangewezen als losloopgebied.

Argumenten voor het aanlijnen van honden

Er zijn meerdere argumenten voor het aanlijnen van honden in openbare ruimtes, waaronder veiligheidsredenen, respect voor anderen en het beschermen van de natuurlijke omgeving.

  1. Veiligheid: Een van de meest overtuigende argumenten voor het aanlijnen van honden is veiligheid. Honden aan de lijn zijn minder geneigd om zich in potentieel gevaarlijke situaties te begeven, zoals het najagen van andere dieren of plotseling de straat op rennen.
  2. Respect voor anderen: Niet iedereen is comfortabel in de nabijheid van honden. Mensen met hondenfobieën, ouders met jonge kinderen, en diegenen die over het algemeen angstig zijn rond honden, kunnen zich ongemakkelijk voelen wanneer ze geconfronteerd worden met loslopende honden in openbare ruimtes.
  3. Bescherming van de natuur: Het aanlijnen van honden kan ook helpen om de natuur te beschermen. Honden kunnen de lokale fauna verstoren en flora kunnen worden beschadigd als honden vrij rondlopen.

Argumenten voor het loslaten van honden

Aan de andere kant van het spectrum pleiten sommige mensen voor meer vrijheid voor honden om los te lopen. Deze argumenten draaien meestal om de voordelen voor de gezondheid en het welzijn van de hond, evenals de ontwikkeling van sociaal gedrag.

  1. Fysieke en mentale gezondheid: Loslopen biedt honden een uitstekende gelegenheid om te bewegen, wat bijdraagt aan hun fysieke gezondheid. Bovendien kan het verkennen van nieuwe omgevingen en geuren hun mentale stimulatie en welzijn verhogen.
  2. Sociaal gedrag: Loslopen stelt honden in staat om te socialiseren met andere honden. Deze interacties kunnen hun sociale vaardigheden verbeteren en bijdragen aan beter gedrag.

De kwestie van honden aan de lijn versus loslopen is een complex onderwerp met sterke argumenten aan beide kanten. Dit artikel beoogt om deze complexiteit in kaart te brengen en bij te dragen aan een geïnformeerde discussie. Hoe sta jij tegenover dit onderwerp? Wat zijn je ervaringen en hoe wordt de regelgeving in jouw omgeving toegepast? Deel je gedachten in de comments hieronder.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


18 reacties

Anja

Ik ben van mening dat honden aan de korte lijn moeten als het niet bestempeld is als losloopgebied en zeker in openbare ruimten en op de weg. Ten eerste om reden die al genoemd zijn maar om nog naar mijn idee een heel belangrijke reden. Veel honden zijn niet voldoende opgevoed en luisteren onvoldoende. Teveel hondenbezitters kennen zelf de communicatie van honden niet waardoor er veel fout gaat en mensen onnodig door honden benaderd worden. Het wordt tijd dat iedereen leert zijn hond bij zich te houden en alleen daar waar spelen/loslopen toegestaan is los. Ik heb zelf 2 honden en heb heel veel last van loslopende honden waarvan eigenaars altijd roepen hij doet niks hoor en volledig voorbij gaan aan hoe de andere hond en mens zich voelt

Guido Kolenberg

Dag mijnheer mevrouw, wandelen met mijn hond in vrijheid is een plezier en vreugde voor ons beiden.
Wandelen met de hond aan de lijn verdwijnt het plezier en de vreugde voor mij en vooral voor de hond volledig.
Natuurlijk moet de hond wel opgevoed zijn en goed onder appel.
Vriendelijke groeten.

Nadia Huysmans

Honden mogen aan de lange lijn tenzij er andere honden of mensen aankomen, dan neem je ze best bij jezelf. Behalve in losloopgebieden dan mogen ze vrij.

René

Nagenoeg alles staat of valt met opvoeding .
En, dat is niet alleen met dieren ...

Karen

Ik vind dat men altijd zijn hond aan de leiband hoort te houden. De asielen zitten al vol en moeten dan nog supplementair voor alle gevonden verloren gelopen honden zorgen. Het aspect van veiligheid is wel het grootste probleem. Als een hond op je afkomt, dan sta je vaak machteloos als de hond enig agressief gedrag vertoont. Mijn mechelaar heeft me eens behoedt van een pitbull aanval. Dat was zogezegd een hond die heel braaf was maar wel uithaalde als de eigenaar met hem wandelde. Na een paar minuten bekvechten is mijn hond over de pitbull gaan staan tot de eigenaar kwam opdagen. Verder ben ik al meermaals tijdens mijn wandeling loslopende honden tegengekomen die mij interessanter vonden dan hun eigen baas. Dan wandel je daar met een paar rottweilers achter je aan, een jachthond, een chiwawa enz. terwijl de eigenaar hulpeloos zijn hond probeert terug te roepen. Als ik ga wandelen met mijn hond, dan krijgt mijn hond ook de nodige snuffelervaring aan de leiband. Als een ander hond kalm is, dan mag hij daar ook mee kennis maken. Daarvoor hoeft hij echt niet los te lopen.

Annette Christiaens

We wonen in een stad en hebben een border collie. Voor alle duidelijkheid: we adopteerden hem na een scheiding. Het is geen stadshond.

Mijn man laat hem vrij lopen. Ik lijn hem meestal aan. Hij volgt bevelen goed op. Natuurlijk weet ik dat het in een stad beter is hem aan de leiband te houden.

Anderzijds, wanneer hij vrij loopt is hij echt gelukkig. Hij reageert niet op andere honden . Wanneer ik mensen zie, dan lijn ik hem aan. Hij heeft het daar niet moeilijk mee. Maar het lijkt me dat hij wanneer hij dan andere honden kruist, hij gaat uitdagen.

Michèle Schuermans

Mijn honden lopen los in bossen en velden, ze luisteren goed en verwijderen zich niet meer dan een tiental meters van mij. Als ik andere honden zie naderen, of mensen en vooral kinderen, lijn ik aan. Als de andere honden die ik zie naderen ook los zijn, laat ik mijne los.

Dorien

Als ik in een gebied ben waar de honden los mogen lopen maar ik kom iemand tegen met een hond aan de lijn dan lijn ik ook mijn hond. Die hond loopt met een reden aangelijnd en dat moet je respecteren. Losloopgebied betekent niet verplicht je hond los te laten lopen maar het mag. Als mij hond benaderd wordt door een hond die ik niet zie zitten roep ik hard ‘VLOOIENALLERGIE’ of dat mijn hond agressief is en bijt wat niet het geval is, maar het helpt wel.

Marc

Zonder lijn meewandelen is natuurlijk het leukste voor de hond. Maar vrijheid geven betekent ook dat je die vrijheid altijd weer kan intrekken.
Mensen die een slechte ervaring gehad hebben met een loslopende hond reageren vaak extreem en willen dan dat alle honden aan de leiband moeten
Ik en veel andere mensen willen wandelen met de hond soms aangelijnd als het druk is of wegen met verkeer, broedgebied, begrazingszone maar ook zonder lijn op rustige bospaden of veldwegen op voorwaarde dat er een aantal regels gevolgd worden. De hond moet onder controle staan van het baasje en bij het zien van andere recreanten MOET de hond opgeroepen worden. Dus niet rennen naar andere honden/mensen of achter wild. Respect voor de natuur en eigendom.
Dus alle honden aan de lijn? Nee, nooit!
Zoals in elke groep zijn er hondenbaasjes die onverantwoord los wandelen en die verzieken het voor de anderen.
Maar honden verdienen wat vrijheid tijdens het wandelen, dus minimum toch een lijn van een paar meter maar dannwel de lijn inkorten bij het passeren. Maar baasjes die het wel gelukt zijn om de hond onder controle te houden die kunnen de lijn dan wel af doen mits de voorwaarden hiervoor.
In Vlaanderen kan je gewoon niet wandelen in een losloopzone omdat ze gewoon veel te klein zijn.
En waarom zou elke hond los mogen in een losloopzone? Het is absurd om te denken dat alle honden vriendjes zijn! Veel honden willen liever met rust gelaten worden of willen zelf contact bepalen of toelaten.
Ook in losloozones zou het een universele regel moeten zijn dat de honden altijd opgeroepen moeten kunnen worden en nooit een hond zomaar naar een andere ( onbekende ) hond laten lopen. Eerste stap is om je hond bij je te houden bij het zien van een andere hond tenzij beide baasjes akkoord gaan voor interacties. En zelfs dan moet je goed opvolgen want vaak gaat het na verloop van tijd toch nog mis omdat baasjes de taal van hun honden vaak onvoldoende kennen.
Meer honden onder controle zou het mogelijk maken voor niet omheinde zones ( zoals vaak in Nederland maar hier enkel aan de kust )
Dan zouden we kunnen opteren voor hondenwandelpaden of wandelingen waardoor je tijdens het wandelen soms kan kiezen voor vrij wandelen.
En daarom moeten we extreme standpunten mijden en samen rond de tafel zitten om te kijken waar we mekaar kunnen vinden in een consensus.
Tenslotte wil ik nog melden dat aangelijnd zeker niet veilig betekent!
Al vaak passeerde ik een aangelijnde hond die zich los trok en dan mijn honden lastig viel tot zelfs verwondde. Ook kunnen mensen vaak niet omgaan met een uitrollijn en vliegt de hond bij het passeren aangelijnd op mijn hond waar die uiteraard niet blij mee is net als ik.

Marcel van Tongeren

Lastig iets. Zelf vind ik dat mensen die een fobie hebben niet in een losloopgebied zouden moeten lopen. Gewoonweg omdat je niet kunt zien dat iemand dat heeft en dus ook niet ze even terug kunt roepen zodat de honden daar uit de buurt blijven. In beschermde natuurgebieden gewoon altijd aan de lijn. De landeigenaar wil dat en we zijn daar te gast. Loslopen op een stop naast een weg mag officieel niet, maar als de hond keurig naast blijft lopen en andere dieren en mensen weet te respecteren. In overige natuurgebieden tijdens het broedseizoen of als er jonge dieren geboren worden aan de lijn. Verder zie ik het liefst dat ze lekker kunnen rennen en spelen op plekke waar dat veilig kan en ze opgevoed zijn.

Walter Craanen

Ik heb zo beetje de (stel)regel: binnen de bebouwde kom-> aangelijnd. Buiten de bebouwde kom->vrij, tenzij de verkeerssituatie gevaar op kan leveren.
Natuur: altijd vrij. Helemaal daar waar je geen mens tegenkomt.
Dit geldt dan voor mijn hond, welke geen jachthond is, maar een goedsul. EMO 1

Marie-Christine

Ik heb het moeilijk met het punt 3 : Bescherming van de natuur!
mensen beschadigen meer de natuur dan een loslopende hond die achter een vogel of konijn loopt! Er moeten meer grote losloopzones komen en niet kleine parkjes waar de hond juist zijn behoefte kan doen. Jammer genoeg zijn er nog mensen in de 21st eeuw die denken dat honden niet hallah zijn en onze honden haten.

coco

altijd heel nuttige artikels, ik lees ze met heel veel aandacht.
hondenschool volgen is de beste leerschool voor je hond en baasje.

Dennis De Leijster

Bekijk het uit het perspectief van de hond, een hond hoort het recht te hebben los te mogen lopen. Dat hebben mensen tenslotte ook.

JW Tolenaar

Een hond moet altijd onder controle zijn. Ook bij losloopgebieden. Daar staat ook vaak: hond mag los mits onder controle. En dat laatste lezen mensen vaak niet. Want het is toch een losloopgebied, dus mogen ze als ongeleide projectielen overal naar toe schieten, denk de baas dan. Hoe vaak ik discussie hierover heb. Niet alle honden vinden andere , mn opdringerige honden leuk. En hoe vaak lees je niet dat er een hond kwijt geraakt is nadat hij geschrokken is van andere honden. Veel mensen snappen niets van hondentaal. Dan zijn ze " leuk" aan het spelen , terwijl een hond laat zien dat hij het echt niet leuk vind. En honden in de natuur: ze hebben allemaal een instinct dat zomaar getriggert kan worden door een wegrennend hert. Ze zullen een hert niet doden, maar dat is zo in paniek dat het zich dood kan lopen op een weg of tegen een hek.

Binard

Mijn honden zijn altijd aangelijnd
Woon trouwens aan wandel en fietspad
Mensen met lange lijn vindt ik niks hond loopt trouwens of kan 2 tot 3 meter verder
Baas kijkt niet om is aan T praten of stoelgang wordt niet gezien
En zo verder
Ook mijn 2 viervoeters al beiden aan gevallen
Zijn braaf hoor mijn ho d
Doen niks
Amai 5.5 maand Revalidatie maltezer
Als je dus niet ZEKER bent lijn ze dan aan
Met vriendelijke groet voor en aan alle viervoeters

ragonnaud caroline

een hond mag loslopen in bepaalde plaatsen waar de hond geen gevaar kan zijn voor mens of dier of voor zichzelf en als de hond luistert naar zijn of haar baas. Waar ik mij persoonlijk altijd in stoor is de factor "natuur" die de hond verstoort met zijn stoelgang en urine ????? Welk verschil is er tussen de uitwerpselen van een hond en van een kat, paard, vos,fazant,ree ... van om het even welk ander ieder die in het bos of de natuur woont ????

Geert Vanwynsberghe

Deze namiddag gebeten geweest door een hond die aangelijnd was.
Ik vind dit niet kunnen mensen die met 2 grote actieve honden wandelen met een lijn van 4m en meer.Deze dame had haar honden niet onder controle en terwijl ik wel 5 m van de persoon met de honden voorbij stak kreeg ik langs achter een beet in de pols.( open wond van een tand, ). gelukkig ben ik een volwassen mens maar mocht dit een kind zijn.
Ik vraag mij af als dit allemaal kan ?


Een reactie plaatsen