Welke vaccinaties heeft mijn hond nodig? Een overzicht voor België en Nederland

De gezondheid van uw huisdier is ongetwijfeld één van uw belangrijkste zorgen als eigenaar. Vaccinaties spelen een cruciale rol in de preventieve gezondheidszorg van uw hond en helpen ernstige ziektes te voorkomen. Dit artikel biedt een uitgebreid overzicht van de benodigde vaccinaties voor honden in België en Nederland.

De Basis

Bij zowel Belgische als Nederlandse honden zijn er vier kernvaccinaties:

Parvovirus is een zeer besmettelijke, vaak dodelijke ziekte, vooral gevaarlijk voor puppy's. De eerste vaccinatie vindt meestal plaats tussen 6 en 9 weken oud, gevolgd door boostervaccinaties om de 3 tot 4 weken tot de hond 16 weken oud is.

Hondenziekte of distemper is een virale ziekte die diverse lichaamssystemen beïnvloedt, waaronder het zenuwstelsel, wat kan leiden tot ernstige complicaties. Het vaccinatieschema is vergelijkbaar met dat voor Parvovirus.

Hepatitis bij honden, veroorzaakt door het adenovirus, kan ernstige leverschade veroorzaken. De eerste vaccinatie vindt meestal plaats tussen 6 en 9 weken oud, gevolgd door boosters volgens hetzelfde schema als de voorgaande vaccins.

Rabiës is een dodelijke ziekte die zowel honden als mensen treft. De eerste vaccinatie wordt meestal gegeven wanneer de hond 12 weken oud is, met boosters elke 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het specifieke vaccin en de wetgeving.

Extra Vaccinaties

Buiten deze basisvaccinaties zijn er nog enkele andere vaccinaties die mogelijk relevant zijn voor uw hond, afhankelijk van hun levensstijl en omgeving:

Leptospirose is een bacteriële infectie die de nieren en lever kan aantasten. Dit vaccin wordt aanbevolen voor honden die veel buiten zijn of toegang hebben tot stilstaand water, waar de bacteriën zich kunnen bevinden.

Kennelhoest is een bovenste luchtweginfectie die zeer besmettelijk is. Het wordt aanbevolen voor honden die veelvuldig in contact komen met andere honden, zoals bij hondenscholen, hondenpensions, shows of parken.

De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Als uw hond veel buiten is in gebieden waar teken voorkomen, kan vaccinatie tegen Lyme-ziekte een optie zijn.

België versus Nederland

In beide landen zijn de kernvaccinaties essentieel voor de gezondheid van uw hond. De wetgeving varieert echter per land.

In België is het rabiësvaccin verplicht voor honden in de provincie Luxemburg, en voor alle honden die naar het buitenland reizen. De overige vaccinaties worden sterk aangeraden maar zijn niet verplicht.

In Nederland is geen enkele vaccinatie wettelijk verplicht voor huisdieren, met uitzondering van honden die meegaan naar het buitenland. Dan is een rabiësvaccinatie noodzakelijk. Toch worden de basisvaccinaties sterk aanbevolen door dierenartsen.

Conclusie

Het beschermen van uw hond tegen ernstige ziektes is een cruciaal onderdeel van verantwoordelijk huisdierbezit. Hoewel de specifieke vaccinatiebehoeften kunnen variëren op basis van de leeftijd, gezondheidstoestand en levensstijl van uw hond, vormen de basisvaccinaties een essentieel fundament voor de gezondheid van uw hond.

Het is altijd aan te raden om met uw dierenarts te overleggen over het beste vaccinatieschema voor uw hond. Vergeet niet dat, hoewel vaccinaties uw hond kunnen beschermen tegen veel voorkomende ziektes, regelmatige controles en goede verzorging even belangrijk zijn voor de algehele gezondheid en het welzijn van uw hond. Door aandacht te besteden aan al deze aspecten, kunt u bijdragen aan een lang, gezond en gelukk ig leven voor uw trouwe viervoeter.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Maria Duis

Ik laat mijn hond titeren, dan hebben ze geen cocktail meer nodig. Mijn vorige hond is 15 jr geworden, en alleen de cocktail gehad op leeftijd van 9 wkn en 1 jaar. Daarna altijd getiterd . Altijd voldoende bescherming gehad!

Ilse De Groof

België is al jarenlang rabiësvrij. Enkel rabiësvaccinatie verplicht indien men de grens overgaat.

Monique

Wat is titeren?

Robert Buvens

Hello,

ik raad u aan het boek "The Nature of Animal Healing" van Dr Martin Goldstein,een van de grootste Amerikaanse dierenartsen, te lezen van blz 71 tot 104,het hoofdstuk heet" The dubious legacy of Vaccines".
(uitgeverij Alfred A.Knopf,New York) Good health!


Een reactie plaatsen