Enkele gouden tips om je hond te doen stoppen met blaffen

Enkele gouden tips om je hond te doen stoppen met blaffen
Een hond thuis? Dan is het 'blaf' probleem je wellicht niet vreemd. Je hond begint te blaffen en wat je ook zegt of doet, hij houdt er niet mee op. Er zijn nochtans enkele eenvoudige oplossingen waar je misschien nooit eerder aan dacht:

Misschien wil hij je iets vertellen

Heeft je hond nog water en eten? Kan hij buiten om zijn behoefte te doen? Door te blaffen wil hij je iets vertellen. Check eerst en vooral zijn basisbehoeftes.

Een hond blaft niet zomaar

Als je hond blaft, heeft hij er zeker een reden voor. WIl hij naar buiten? Zit er een kat buiten? Verveelt hij zich? Of vindt hij blaffen gewoon leuk? Eens je weet waarom hij blaft, kun je hem sneller doen stoppen. Je kunt de gordijnen sluiten als hij blaft door iets wat buiten gebeurt. Je kunt ook een 'hondenluik' maken, zodat hij snel naar buiten kan als het nodig is.

Een goede training doet veel!

Honden die te laat of niet goed genoeg getraind zijn, zijn sneller geneigd om meer en overdreven te blaffen. Leer je hond blaffen en stil zijn op commando. Als je dit inplant tijdens de gehoorzaamheidstraining zal hij geen moeite hebben om je commando op te volgen.

Hoe luider jij roept, hoe luider hij blaft

Als je hond overdreven blaft, is hij eigenlijk aan het roepen. Als je tegen hem roept dat hij moet stoppen, zal hij dit misschien opnemen als een aanmoediging en nog luider beginnen blaffen.

Roep niet!

Behandel je hond als je familie. Zeg duidelijk 'shhht', maar roep het niet. Zeg zijn naam, en erna 'shhht'. Als hij stopt met blaffen, prijs hem dan, en moedig hem aan. Zo zal hij snel begrijpen wat hij moet doen als je 'shhht' zegt.

Geef hem complimentjes!

Net als mensen houden ook honden van complimentjes. 'Goed zo!' is eenvoudig, maar doeltreffend. Prijs hem vaak en beloon hem voor goed gedrag!

Een streepje zachte muziek kan wonderen doen

Als je je hond even alleen thuis is, laat dan de muziek zachtjes spelen en sluit de gordijnen. Op die manier wordt hij niet verstoord, en de muziek kan hem rustig houden.

Citronella tegen blaffen

Ooit gehoord van de citronella halsband? Deze halsband sproeit citronella als je hond begint te blaffen. Honden houden helemaal niet van deze geur. Blaffen krijgt zo een negatieve associatie. Het is een veilige manier om je hond het blaffen af te leren. Maar we raden het alleen aan als al het andere niet werkt.

Bovenstaande tips kunnen zeker helpen, maar de sleutel tot succes is en blijft nog steeds een goede training! Ben je nog op zoek naar tips over hondentraining? Bekijk dan zeker eens Je hond trainen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


39 reacties

Jans Ilse

Ik heb mijn hond het blaffen afgeleerd met voedsel dat ik door de tralies gooi. Nu blijft ze steeds kalmer als ik de andere uitlaat. Ze begint het voedsel te verwachten en daardoor blijft ze stil en wacht ze tot ik gooi. Daardoor kan ik de tijd opbouwen.EMO 1

Andre Nieuwbroek

De Stabij van mijn ouders blaft om niks, de hele dag door.
hij zit gewoon in huis, dus het is niet zo dat het een kennelhond is ofzo.
het is net of hij denkt dat hij wat hoort, en dan begint hij te blaffen zonder op te houden.
we hebben alles geprobeerd (van de bovenstaande tips tot een antiblafband met een geurtje en één met stroom) maar het beestje gaat maar door.
Heeft er iemand nog een betere tip?

Andre Nieuwbroek

De Stabij van mijn ouders blaft om niks, de hele dag door.
hij zit gewoon in huis, dus het is niet zo dat het een kennelhond is ofzo.
het is net of hij denkt dat hij wat hoort, en dan begint hij te blaffen zonder op te houden.
we hebben alles geprobeerd (van de bovenstaande tips tot een antiblafband met een geurtje en één met stroom) maar het beestje gaat maar door.
Heeft er iemand nog een betere tip?

Jans Ilse

Blaft hij enkel als hij alleen is of ook als jullie er zijn. Doet hij dit telkens op dezelfde plaats (kamer) of door het ganse huis?

Karin Lotterman

Ik heb dus ook zo'n hond die blaft als ze denkt wat te horen. Ik sluit de gordijnen al, zet de radio aan. Zodra ze wat buiten hoort, gaat ze enorm te keer en het eerste wat je geneigd bent te doen, is inderdaad hard gaan schreeuwen dat ze moet ophouden. Ha, dit werkt dus echt niet, dus ik ga bovenstaande tips zeker uitproberen.

Groetjes,
KarinEMO 4

Anja @

Jack is nu 6 maanden. Een probleem is de hondencurcus. Jack blijft blaffen en trekken, behalve als hij in aktie mag komen. Hij is nu uit de groep geplaatst en krijgt vanaf zaterdag alleen les!
Heeft iemand tips of advies?EMO 14

Caroline V

Mijn hond is ook een blaffer bij het minste wat ze hoort... Bij een gewoon geluid van wat van buitenaf komt krijgen we ze redelijk snel stil door haar naam te zeggen en foei EMO 1 maar als er iemand aan de deurbel hangt, lukt dit minder goed...

andré bal

mijn beagle is helemaal rustig bij mij thuis. maar op wandeling huilt en blaft hij wanneer hij een andere hond ziet. hij is 5 en een half jaar oud; ik adopteerde hem 2 maand geleden in een asiel. sindsdien heb ik nog niet kunnen trainen: hij had kennelhoest en een bronchitis. vorige week is hij gecastreerd, maar het blaffen en huilen is verergerd. verder is hij rustig. had ik hem niet moeten laten castreren? hoe los ik dit probleem op? binnen 2 weken ga ik mogelijk op hondenschool, maar daar duurt de training ook erg lang. ik had graag sneller resultaat vanwege het storend gedrag. EMO 2

Misschien een idee om een anti blafband te proberen?
http://www.dogwatch.nl/traininghalsbanden.html
succes!

anneke de rijke

Mijn hond wil niet alleen blijven want dan blijft hij maar blaffen iemand een tip hoe ik dit moet aan pakken en de radio staat aan ook al met lekkernij geprobeerd
oja hij is 5 maanden oud

Myriam De Smet

Zou zo’n citronella halsband ook helpen voor mijn hond die tekeer gaat tegen elke vreemde hond die hij tegenkomt? Dan gaat zij helemaal uit haar bol, blaft, springt, draait rond mij heen, het is dan net of zij die hond wil wegjagen. Zij is dan wel aangelijnd omdat het niet anders kan, heb al geprobeerd om door te stappen en niets te zeggen maar dat lukt niet doordat zij dan zo wild doet, ben al blij dat ik kan blijven staan en ze zich niet los wringt. Is wel een hond die vroeger slecht is behandeld maar verder is zij enorm lief maar bang ook van bezoek.

Gina Limjoon

Anti halsband word afgeraden in de school en ook door trainers.
Met wat hierboven staat van de naam en sttt te zeggen helpt bij mijn hondje., natuurlijk niet van de eerste maal , wel geduld hebben.EMO 1EMO 1

Wimbo Wimbo

Je kunt het natuurlijk ook omdraaien: Wat is er mis met een blaffende hond? De onze mag gerust blaffen, hij houdt er vanzelf weer mee op. Als hij iemand hoort, of er gooit iemand iets in de brievenbus: hij blaft even en is daarna weer stil. Prima toch? En als hij tegen een andere hond blaft is dat vaak een teken van herkenning OF hij móet die andere hond niet: dan is blaffen: wegwezen jij. Is m.i. een natuurlijke reactie en ik ben dan ook niet van plan dit te remmen of af te leren.
Je moet alleen alert zijn op het feit WAAROM een hond blaft. Een hond is net een boek: je moet hem lezen... Ik heb het boek trouwens nog niet uit; iedere dag leer ik weer iets over de hond en hij van ons mag ik hopen...

Gina Limjoon

Eb op tv gezien dat ze die halsbanden met schokken willen verbieden, van mij mogen ze dat gerust. Veel honden in asiel terecht gekomen doordat ze agresief worden en de baasjes ze niet meer aankunnen
Ben bezig met zijn naam en sttt te zeggen , in het begin hielp het maar nu denkt hij dat het een spelletje is.
En kan je verzekeren hij kent er wat van, ik vind het nu niet zo erg maar die blikken van sommige mensen , amai dat kan tellen.

Veerle Robijn

Wij hebben een hond met een genetische aanleg tot overmatig blaffen... Na 5 jaar van alles proberen, neem je het gewoon erbij en probeer je te voorspellen wanneer hij zal blaffen en leid je hem af... Soms mag hij blaffen: als er gebeld wordt, als er ongewenst bezoek is, als iets hem stoort...
Rustig blijven werkt nog het best en af en toe eens boven hem roepen zodat hij schrikt en stopt.

Noëmi Noëmi Weiss

Bij blaffen bij verlatingsangst moet je het weggaan rustig opbouwen en de hond op een rustige plek zetten. Eerst zet je de hond in de woonkamer in een lekker knus mandje totdat hij ontspannen is, vervolgens ga je de gang op voor enkele seconden zodat hij niet de tijd krijgt om te blaffen. Doe dan wel de gangdeur dicht zodat hij aan de dichte deur went. Daarna kom je na enkele seconden weer terug de woonkamer in. Daarna blijf je iets langer weg op de gang en dan nog wat langer en zo bouw je het op. Totdat de hond meer dan 5 minuten rustig blijft en dan kan je ook de buitendeur door voor 5 minuten en dat dan weer opbouwen. De hond heeft op den duur door dat hij altijd rustig kan blijven en de baas altijd weer thuiskomt.

Ellen Muiderman

Heeft iemand ervaring met anti-blafband met ultrasonisch geluid?

Gina Limjoon

Geloof nooit dat je het blaffen kunt afleren, misschien wat minder maar helemaal niet, in ieder geval Kito toch niet,Al die tips hierboven geprobeerd , het enige wat een beetje helpt is zijn naam en sttt. zeggen en ook niet altijd. Als hij het te bond maakt zet ik hem in zijn bench en dan stopt hij. Snoepjes geven moet ik niet doen want dat moet hij niet hebben. Slechte eter en blaffer, voor de rest een schatje, dus nemen we dat er maar bij.

Alexandra Russel

Dit schatje heeft een stemmetje dat door merg en been gaat, zo schel. Toen im hem net had zei ik ( niet gemeend), als eerste gaan de stembandjes eruit.
Hoort Guusje iets in de flat (buurvrouw komt thuis of gaat weg b.v.) dan kan ik niet voorkomen dat hij blaft, maar corrigeren lukt wel. Gaat de bel, dan lukt dit absoluut niet, alle mij bekende methodes geprobeerd, maar de opwinding en het gegil is niet te stoppen tot hij voldoende aandacht heeft gehad van het bezoek. Slechts een persoon houdt het vol om hem te negeren tot hij stopt met blaffen, niet gek want dat duurt ERRUG lang.

Alexandra Russel

Dit schatje heeft een stemmetje dat door merg en been gaat, zo schel. Toen im hem net had zei ik ( niet gemeend), als eerste gaan de stembandjes eruit.
Hoort Guusje iets in de flat (buurvrouw komt thuis of gaat weg b.v.) dan kan ik niet voorkomen dat hij blaft, maar corrigeren lukt wel. Gaat de bel, dan lukt dit absoluut niet, alle mij bekende methodes geprobeerd, maar de opwinding en het gegil is niet te stoppen tot hij voldoende aandacht heeft gehad van het bezoek. Slechts een persoon houdt het vol om hem te negeren tot hij stopt met blaffen, niet gek want dat duurt ERRUG lang.

Alexandra Russel

Dit schatje heeft een stemmetje dat door merg en been gaat, zo schel. Toen im hem net had zei ik ( niet gemeend), als eerste gaan de stembandjes eruit.
Hoort Guusje iets in de flat (buurvrouw komt thuis of gaat weg b.v.) dan kan ik niet voorkomen dat hij blaft, maar corrigeren lukt wel. Gaat de bel, dan lukt dit absoluut niet, alle mij bekende methodes geprobeerd, maar de opwinding en het gegil is niet te stoppen tot hij voldoende aandacht heeft gehad van het bezoek. Slechts een persoon houdt het vol om hem te negeren tot hij stopt met blaffen, niet gek want dat duurt ERRUG lang.

Alexandra Russel

Dit schatje heeft een stemmetje dat door merg en been gaat, zo schel. Toen im hem net had zei ik ( niet gemeend), als eerste gaan de stembandjes eruit.
Hoort Guusje iets in de flat (buurvrouw komt thuis of gaat weg b.v.) dan kan ik niet voorkomen dat hij blaft, maar corrigeren lukt wel. Gaat de bel, dan lukt dit absoluut niet, alle mij bekende methodes geprobeerd, maar de opwinding en het gegil is niet te stoppen tot hij voldoende aandacht heeft gehad van het bezoek. Slechts een persoon houdt het vol om hem te negeren tot hij stopt met blaffen, niet gek want dat duurt ERRUG lang.

Alexandra Russel

Dit schatje heeft een stemmetje dat door merg en been gaat, zo schel. Toen im hem net had zei ik ( niet gemeend), als eerste gaan de stembandjes eruit.
Hoort Guusje iets in de flat (buurvrouw komt thuis of gaat weg b.v.) dan kan ik niet voorkomen dat hij blaft, maar corrigeren lukt wel. Gaat de bel, dan lukt dit absoluut niet, alle mij bekende methodes geprobeerd, maar de opwinding en het gegil is niet te stoppen tot hij voldoende aandacht heeft gehad van het bezoek. Slechts een persoon houdt het vol om hem te negeren tot hij stopt met blaffen, niet gek want dat duurt ERRUG lang.

Andy Engels

Gina, telkens je zijn naam zegt als hij blaft, krijgt hij aandacht om te blaffen.....helemaal verkeerd! Het beste wat iedereen moet doen, is gewoon weggaan als hij blaft..naar binnen, als de hond buiten zit, of naar andere kamer....wij hebben dit zo geoefend buiten, telkens onze retriever begon te blaffen, gingen we onmiddelijk naar binnen voor vijf minuten. Dan gingen we weer buiten zitten. Begon hij weer te piepen of te janken of te blaffen, wij gingen weer naar binnen....zo heel de namiddag door....ik kan u zeggen, als hij nu blaft, schrikken we, dan is er iets mis of zo....want de keren dat hij blaft kan ik tellen op mijn tien vingers...terwijl hij ondertussen 7 jaar is....die blaft nooit meer....maar die methode werkt best aks de hond tussen 8 en 12 weken is. Maar als hij al ouder is, het werkt ook, maar je zal misschien langer moeten volhouden op de manier zoals ik vermelde...l
Zit de hond gewoon bij jou binnen ,dan kun je het hem ook leren door telkens als hij begint te blaffen, direct alle contact te stoppen, geen oogcontact, niet meer aanraken, onmiddelijk stoppen met spelen als je ermee speelt, en er ook NIKS meer tegen te zeggen, volledig negeren dus...beste methode ooit! Zo heb ik al al mijn honden kunnen leren om niet te blaffen!

Alexandra Russel

Als ik zijn stemgeluid een paar octaven lager zou kunnen krijgen zou het al een stuk schelen...EMO 1

John Reijnen

Je moet je hond vooral afleren om te blaffen, als er dan eens echt gevaar dreigt, dan durft je hond niet meer te blaffen, bang dat hij/zij een standje krijgt.....fantastisch advies ! ! ! !

Descamps Dominique

Ik begrijp het allemaal niet zo goed: ik heb een tatrahond, en die blaft ook soms (met een héél diep en vérdragend stemgeluid), maar ik ga daar op een andere manier mee om: vaak blaft hij omdat de buren buitenzitten. Ik ga er dan naartoe (hij toont me wat er scheelt), en ik ga even goeiendag zeggen tegen de buren (oké ik moet hem dan wel even zachtjes corrigeren anders versta ik mijn buren niet EMO 1), maar door daar zachtjes mee om te gaan, begrijpt hij dat er geen probleem is en dat hij er dus geen probleem moet van maken.
Ik denk dat veel problemen voorkomen door het feit dat vele mensen zich niet realiseren dat ze een leider moeten zijn voor hun hond. Je mag er goed mee overeenkomen, maar uiteindelijk is jouw wil wet. Anderzijds moet je de hond niet kapot commanderen, want dat is niet wat een leider doet, laat me een voorbeeld geven: als ik het huis ga verlaten, loop ik rond in huis en als ik zie dat hij mij volgt, doe ik even iets anders tot hij het opgeeft (voor alle duidelijkheid, gedurende al die tijd bekijk ik hem niet eens, ik ben de leider en ik hou me niet bezig met mijn ondergeschikten, hoe arrogant dat ook klinkt). Eens hij ophoudt met me te volgen, ga ik langzaam naar buiten, en doordat dat zo spontaan langzaam gebeurt, blaft hij ook niet.
Let wel, dat lukt niet zomaar: één keer ben ik gedurende vijf volle minuten blijven stilstaan in mijn living, gewoon om hem te kalmeren, en pas als hij kalm genoeg was, ben ik langzaam vertrokken en, héél belangrijk, zonder hem ook maar een woord te zeggen.

Leer van kleins af aan dat zomaar blaffen, ook wanneer andere honden dit welon, ongewenst is. Leer ook aan wanneer blijffen gewenst is.
Nimmer heb ik een blaffer gehad en toch waren mijn honden immer parat op het juiste moment.
Daarbij kan een hond ook grommen jou vertellen dat er iets volgens hem niet in de haak is.

John Reijnen

@ JackvanderVeen....Dan hoop ik voor jou dat jij een zeer lichte slaper bent, want een hond die alleen maar gromt, die hoor ik echt niet als ik slaap, een hond die blaft daarentegen die maakt mij wakker en alert.

vriendelijke groeten

John Reijnen

josefina

Hebben een Klein dametje uit het Asiel opgenomen toen ze 5 weken was.Ze liet een aantal broertjes achter.Lief beest mar blaft de hele dag.Ze heeft op tijd eten en drinken,haar speeluurtje,en gaat 5x mee naar een parkje vlakbij.We hebben geen rust,slapen amper want ze wil s'nachts wel 3x haar behoefte te doen.ook als ze alles heeft wat haar hartje begeerd blijft ze blaffen.We hebben haar aangelijnd met binnen en buiten hok, want ze kan niet met de katjes om.Dus kan ook niet gezellig binen want dan is het oorlog en laat ze niks heel van ons huishouden.Hebben 14 jaar een hondje gehad dat zeer gelukkig was en waar we geen enkele moeite mee hadden.Dalma echter wil niet goedschiks en ook niet kwaadschiks luisteren.Kan het te maken hebben met het Asiel?

Bjorn Deplancke

Onze hond blaft als er bezoek komt, als ze recht staan,...
Heel vervelend

Delsemme Patrick

Ik heb een klein pommeriaantje dit is een zeer lief hondje maar als ik ermee ga wandelen blaft hij op andere honden en alles wat hij niet kent ik heb al van alles geprobeerd namelijk zijn aandacht trekken snoep blafbandje enz wie kan mij nu eens de gouden tip geven om dit te doen stoppen want ik wandel zeer graag met mijn hondje

Mirjam Reurslag

Ik heb een chihuahua/pomerian van 1 jaar oud. Hij is onlangs aangevallen door twee honden en gewond geraakt, nu gelukkig genezen. Als hij in de tuin is, met een schutting, raakt hij bij elke voorbijganger buiten zinnen en blaft maar door. Corrigeren luistert hij niet naar. Het geblaf gaat door merg en been en ik zet hem nu maar binnen want de buren beginnen te klagen. Ik heb geen zin om de hele zomer met de deuren dicht te zitten, hoe kan ik dit het beste afleren?

Valérie Kimpe

Wij hebben een Mechelse Herder van 4 jaar oud. Zij zit 3 dagen in de week alleen van 7u30 tot 16u30. Dan zit zij in een grote kennel (8m op 4m) met een stuk overdekt. Ze krijgt een groot been en een leren bal (haar favoriete speeltje). Toch blaft ze onophoudelijk. We krijgen, terecht, klachten van onze buren. Ze is heel nerveus en actief van karakter en heeft veel nood aan beweging en uitdaging. Ik ga dagelijks wandelen of spelen. In het weekend doen we langer wandelingen van 1,5 a 2 uren, soms ook langer. Wat kunnen we nog meer doen om haar dit gedrag af te leren?

marie.therese.costermans

Onze chiwawah van 9maanden blaft altijd wanneer we gaan wandelen op alles niet alleen niet op honden

wilma

mij hond is drie ze heet purdey ze is ook geholpen ze verders lief maar als mij man haar uitlaat continu blaffen als ik met haar wandel ze ziet verte hond blaffen hou niet op wat kan ik er tegen doen savond precies zelfde buren kijken ik weet me echter geen raad ik sla niet ik geef haar grote mond maar dat help niet kunnen jullie me aub helpen wat kan ik doen met ggedrag van mij hond

Louis

Ik heb ook een hond en heb geen problemen als de hond blaft als er iemand aan het hekken komt ( leeft altijd buiten).
Heb wel problemen met de buren, als die honden naar buiten komen, blaffen 2 van de 3 honden constant zonder enige reden. Dit kan al rond 6h ‘s morgens. ‘S morgens vroeg of midden in de nacht. Al veel gemeld aan hen maar weinig resultaat. ( maakt niet uit als ze thuis zijn of niet, zij hebben er duidelijk geen problemen mee)

Lianne

Hier een teefje van 13 die sinds kort niet meer alleen thuis kan blijven. Blaft tot uren volgens de buurman (die mij het overigens gewoon laat weten zonder te klagen.) Vanalles geprobeerd, geen idee en echt met handen in mn haar. Tot nu nooit een probleem, heeft hondenluik, kam vrij in en uit. Neig naar blafbandje (uiteraard geen schokken) omdat ik niet weet het anders op te lossen.

Rob Uittenbogaard

Als de hond iemand ziet of een andere hond, riem tegen je buik drukken en omdraaien. Haal de hond weg van de prikkels waardoor hij blaft. Is hij rustig, probeer het dan nog eens. Blijf dit telkens herhalen, totdat je rustig langs een persoon / hond kan lopen. Mocht hij stil zijn en zijn aandacht hebben, beloon hem met een klein koekje / speeltje. De hond probeert de ander weg te jagen en als je hem uit die situatie haal, zal hij gaan begrijpen dat het geen zin heeft om zomaar naar anderen te blaffen. Als het echt nodig is zal de hond je altijd beschermen. Jij bent tenslotte zijn baas, dus de leider van de roedel. Dit vergt veel aandacht, training en geduld. Mijn duitse herder kan er ook wat van en ben al een half jaar bezig met diverse trainingen van een gedragsdeskundige. Bij de vorige eigenaar had hij niks geleerd, dus een hele klus om een herder van 2 wat te leren. Ben net een paar weken bezig met het blaffen af te leren, maar dat lijkt in het begin niet te werken. eerst op een veilige plek de training bij brengen en dan gaan wandelen en de training toepassen. Sommige honden blaffen al als er een ander op 50 meter afstand loopt. training toepassen en een veilige omgeving voor je hond maken. Stukje bij beetje zal het beter gaan, dus veel geduld hebben is een schone zaak.


Een reactie plaatsen